Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden

Hermaness national nature reserve

Table of Contents

Hermaness national nature reserve

Hermaness national nature reserve is één van de twee national nature reserves van de Shetlandeilanden, de meest noordelijke archipel van Schotland. Hermaness NNR ligt in het noorden van het noordelijkst bewoonde Shetlandeiland Unst. Het natuurreservaat is bijna 1000 ha groot en wordt, ondanks dat het land nog steeds in particulier bezit is, beheerd door NatureScot. Hermaness werd in 1955 uitgeroepen tot beschermd gebied, maar al vanaf de 19de eeuw waren de landeigenaren bezig met het beschermen van de vogels op het stuk land. 

Het natuurgebied bestaat uit twee verschillende landschappen. Het grootste gedeelte bestaat uit de typische Shetlandse heide en aan de randen bij de zee vind je hoge kliffen en veel rotsen. Beide landschappen zijn prachtig om te zien. Vanaf de parkeerplaats zijn er twee wandelroutes te lopen, welke je allebei zowel langs de heide als langs de kliffen leiden. Beide routes zijn ongeveer 7 kilometer. 

Het is ook mogelijk om de routes te combineren, dan kom je uit op ongeveer 11 kilometer. De ene route, de Saito trail, brengt je naar de grootste Jan-van-gent kolonie van de Shetlandeilanden en de andere route brengt je helemaal langs de kustlijn met als een van de hoogtepunten het uitzicht op de Muckle Flugga vuurtoren. Vanaf de parkeerplaats loop je in een klein uur naar de kliffen, en kun je dus de zeevogels spotten. 

Wildlife in Hermaness national nature reserve

Hermaness NNR is een plek die je als vogel- of natuurliefhebber moet bezoeken als je naar de Shetlandeilanden afreist. Elke zomer komen hier namelijk meer dan 150.000 vogels naartoe om te broeden. Het gaat om 15 verschillende soorten, waarvan de ongeveer 50.000 Jan-van-gent het meest in het oog springen. Deze broeden, samen met veel andere zeevogels op de steile rotswanden. Andere vogels die op de kliffen broeden zijn de zeekoet, de zwarte zeekoet, de drieteenmeeuw, noordse stormvogel, de alk en de Atlantische papegaaiduiker

Als je op zoek bent naar de Atlantische papegaaiduiker, dan zit je in Hermaness op de juiste plek. Het wemelt hier namelijk van deze charismatisch vogels, die niet heel schuw zijn. Als je op een goede plek gaat zitten, komen ze soms tot een paar meter bij je vandaan. Let wel goed op, de papegaaiduikers zitten namelijk op hele steile kliffen. Met slechte weeromstandigheden en harde wind is er altijd het risico dat je valt, dus denk aan je eigen veiligheid. 

Dan is er ook nog de vogel waar Hermaness haar beschermde status aan te danken heeft, de grote jager. Aan het bing van de 19de eeuw waren er nog maar drie broedparen op het gebied van Hermaness NNR te vinden. De toenmalige landeigenaar besloot de vogels te gaan beschermen. Langzaamaan steeg de populatie en inmiddels broeden er alweer zo’n 1.000 grote jagers op de heides van Hermaness. Het is hiermee de op twee na grootste broedkolonie van grote jagers in Europa

Andere vogels die je in het beschermde natuurgebied kunt vinden zijn de grote mantelmeeuw, de zilvermeeuw, de tapuit, de kuifaalscholver, roodkeelduiker en een aantal waadvogels zijn. 

Wat zoogdieren betreft zal je hier uit moeten kijken dat je je nek niet breekt over een konijnenhol, want konijnen zitten er heel veel. Ook de bekende Shetlandschapen lopen hier vrij los. Vergeet vooral niet vanaf de kliffen het water in te kijken, misschien spot je wel een grijze zeehond, dwergvinvis of zelfs een orka. 

Een atlantische papegaaiduiker op Hermaness national nature reserve

Praktische informatie over Hermaness NNR

Het Hermaness national nature reserve ligt voor het gevoel aan het einde van de wereld. Je moet er dan ook wel wat voor over hebben om er te komen. Je moet namelijk twee veerboten nemen en nog een behoorlijk stuk rijden. Voor de hele reis ben je zo 3,5 uur kwijt. Hermaness NRR heeft geen bezoekerscentrum, maar wel een informatiestalletje en een mooie parkeerplaats. In het natuurgebied is het niet mogelijk om wat te eten of drinken te halen, haal dus in één van de paar winkels op Unst wat te eten, of ben slim en neem dit gewoon mee. 

Een bezoek aan Hermaness is goed te doen in één dag, maar mocht je de tijd hebben raden wij aan om minimaal één nacht op Unst te slapen. Als je overnacht heb je namelijk alle tijd en eventueel een prachtige zonsondergang of zonsopkomst. Het boeken van de veerboten is niet verplicht, maar in het hoogseizoen van mei tot en met september wordt het wel aangeraden, zeker als je met de auto bent. Dit kan heel eenvoudig bij de tourist information in het centrum van Lerwick. Voor accommodaties geldt van tevoren boeken nog veel meer. Er zijn maar een heel beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden op Unst en die zitten vaak vol. 

De grote jager in Hermaness national nature reserve

Beste reistijd voor Hermaness NNR

Mocht je voor de zeevogels komen, dan is het broedseizoen vanaf halverwege mei tot (uiterlijk) eind augustus de beste reistijd voor het Hermaness national nature reserve. Bijkomend voordeel is dat de temperatuur dan het hoogst ligt en de gemiddelde neerslagsom het laagst. Nog steeds valt er best veel regen en komt de gemiddelde maximale dagtemperatuur niet ver boven de 12 graden uit, maar dit pas goed bij deze desolate reisbestemming. Tijdens de najaarstrek kan het ook nog interessant zijn om naar Hermaness te gaan, veel vogels die vanuit het noorden zuidwaarts vliegen stoppen dan namelijk in het natuurreservaat. 

Vliegende jan-van-gent rond Noss national nature reserve. De Jan-van-gent is één van de zeevogels op de Shetlandeilanden
Natgeoshop.nl - 1, 2, 3 jaar abonnementen

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Palulu Nature Lodging in de buurt van Zanderij
Palulu Nature Lodging: een jungle resort om de hoek van het vliegveld!

Palulu Nature Lodging Palulu Nature Lodging, voorheen Palulu Camping genoemd, is een recreatieoord, camping en accommodatie op slechts een aantal kilometer van het internationale vliegveld van Suriname te Zanderij. Palulu ligt volledig in het savannebos en beslaat zo’n 24 ha. De oprichting van Palulu is gedaan met de gedachte een

De Voltzberg in het Centraal Suriname Natuurreservaat
Alles over Suriname: 10 leuke feiten over Suriname!

De 10 leukste feiten over Suriname Suriname, wie kent het niet. Een relatief klein land in het noorden van Zuid-Amerika dat steeds populairder wordt als bestemming voor veel Nederlanders, maar ook andere Europeanen en Amerikanen. Hoe leer je een land beter kennen, dan doormiddel van de leukste feitjes? Wij hebben

Het zwembad van het Taman Indah Resort in Tamanredjo. Het zwembad ligt in een paradijselijke tuin
Taman Indah Resort: Een Balinees paradijs in Suriname

Taman Indah Resort Het Taman Indah Resort is een kleinschallige accommodatie met een geweldige Javaans restaurant en fraai zwembad allemaal gelegen in een botanische tuin met een Balinese feel. Je vindt het Taman Indah Resort in het rustige dorp Tamanredjo gelegen in het district Commenwijne. Taman Indah betekent paradijselijke tuin