Twee axisherten in Chitwan nationaal park, Nepal

Nepal

Table of Contents

Nepal: Een veelzijdig vakantieland!

Nepal is een Aziatisch land wat grotendeels op het Indische subcontinent ligt. Het kleine land ligt ingesloten tussen India en China (Tibet). Het land is 147.181 vierkante kilometer groot. Ondanks dat Nepal het geboorteland van Boeddha is, zijn de meeste van de 30 miljoen inwoners Hindoeïstisch. De hoofdstad van dit bergachtige land is Kathmandu. In deze metropool wonen ruim 1,5 miljoen mensen. In Kathmandu is veel van de Nepalese cultuur te vinden en is een ideale uitvalsbasis om het land te verkennen. Leuk feit over Nepal is dat het het enige land is met een vlag niet in de vorm van een rechthoek of vierkant.

Het mooie land ligt in het Himalaya-gebergte en trekt daarmee veel toeristen aan die in dit prachtige gebergte willen wandelen. Mede door dit gigantische gebergte heeft Nepal een heel variërend landschap. Door deze variatie is er een grote diversiteit aan flora en fauna te vinden. Het noorden van dit prachtige land bestaat veelal uit hooggebergte terwijl het zuiden van het land groen is, met grote bossen en oneindige graslanden.

Vooral in deze bossen en graslanden zijn veel van Nepals wilde dieren te vinden. Om deze dieren te beschermen heeft Nepal een behoorlijke aantal beschermde natuurgebieden. Nepal heeft 12 nationale parken, 6 conservation areas en één wildlife reserve, waarvan het Annapurna conservation area en Chitwan nationaal park de bekendste zijn. In deze beschermde gebieden samen leven veel verschillende diersoorten. Zo leven er in Nepal 181 verschillende soorten zoogdieren, 844 vogelsoorten en ruim 140 soorten reptielen en amfibieën.

Naast de prachtige natuur en de geweldige wandelingen staat Nepal natuurlijk bekend om zijn vele tempels, stoepa’s en geweldige cultuur. Vooral in de grote steden zoals Kathmandu en Pokhara kan je je dagen vermaken met rondslenteren en het in je opnemen van de cultuur. Veel van de informatie over de bezienswaardigheden in deze steden hebben wij gevonden in the lonely planet!

Nepal 728x90

Kathmandu

Kathmandu is de hoofdstad en grootste stad van Nepal en ligt in de Kathmanduvallei en heeft ruim 1.000.000 inwoners. De stad ligt vrij centraal in Nepal en is daardoor de ideale plek om je reis door Nepal te beginnen. Vanaf Kathmandu kan je richting het Himalaya gebergte om te gaan hiken, of naar het zuiden om op safari te gaan in een van de nationale parken.

Naast het feit dat Kathmandu de ideale stad is om Nepal te verkennen, is er in de stad zelf ook meer dan genoeg te beleven. Het is het culturele en historische centrum van Nepal. Zo vind je er verschillende UNESCO werelderfgoederen, zoals het Durbar plein, Pashupatinath, Boudhanath en Swayambhunath.

In Kathmandu leven veel Hindoeisten en Boedisten, waardoor er van beide geloven
veel tempels en andere culturele gebouwen te vinden zijn. Mocht je medereizigers tegen
willen komen, dan kan je het best verblijven in het backpackwalhallah van Kathmandu, Thamel. In deze wijk vind je overal hostels, cafés en restaurants, maar ook touroperators. 

De meeste dieren die je in Kathmandu tegen zult komen zijn honden, katten en koeien. In en rond de meeste tempelcomplexen heb je wel een goede kans om resusapen tegen te komen!

Een Indische neushoorn in het water

De Nepalese wildlife

De grote variatie van aan wildlife in Nepal is een absolute reden om naar dit land af te reizen. Nepal heeft zoals tegenwoordig bijna elk land, om marketing redenen, een big five in het leven groepen. Interessant is dat de Nepalese Big 5 vrij dicht in de buurt van de Afrikaanse Big 5. Zo bestaat de Nepalese Big five uit de Bengaalse tijger, de Indische olifant, de Indische neushoorn, de wilde waterbuffel en het Indische luipaard. De Afrikaanse leeuw is dus vervangen door de Bengaalse tijger, de Afrikaanse olifant door de Indische olifant, de zwarte neushoorn door de Indische neushoorn, de kafferbuffel door de wilde waterbuffel en het Afrikaanse luipaard door het Indische luipaard. 

Het grote verschil met de Afrikaanse big 5, is dat er maar één plek in Nepal is waar de gehele Nepalese big 5 te vinden is. Deze plek is dan ook niet voor niks het bekendste nationale park van Nepal, Chitwan nationaal park. Indische neushoorns zijn hier goed te vinden, maar voor luipaarden en tijgers moet je al veel geluk hebben. Aziatische olifanten en wilde waterbuffels zijn hier zelfs zo zeldzaam dat voor deze dieren beter andere plekken bezocht kunnen worden.

Naast deze vijf prachtige diersoorten leven er nog veel meer bijzondere dieren in Nepal. Zo leven in hier veel verschillende carnivoren, waaronder Tibetaanse wolven, Sneeuwluipaarden, nevelpanters, gestreepte hyena’s, Aziatische zwarte beren, lippenberen, Himalayaberen en rode panda’s. Ook aan prooidieren is er geen tekort in Nepal, Indische antilope, wilde zwijnen, gaur, wilde yak, nijlgau , axisherten, sambar, bosgemzen, goral en nog veel meer evenhoevige lopen hier in het wild rond.

Omdat er zoveel verschillende prachtige dieren leven in Nepal, hebben wij een top tien opgesteld. Klik hier voor onze Nepalese wildlife top 10. Meer interesse in het spotten van de machtige Indische neushoorn? Klik dan hier!

Beste reistijd voor Nepal

In Nepal heb je grofweg twee klimaten, een subtropisch klimaat de zuidelijke laaglanden en een koud bergklimaat in de Himalaya. Het klimaat in het centrale Kathmandu ziet hier eigenlijk tussenin, het is hier in de winters een stuk koeler dan in het laagland, maar lang niet zo koud als hoger gelegen bergen. De meeste regen valt tijdens de moesson van juni tot en met september, waarin er in korte tijd heel veel regen kan vallen. Hierdoor kunnen grote delen van het land niet bereikbaar zijn! Naast dat het in de zomers veel regent is het er dan ook heel heet en de luchtvochtigheid is hoog. Ook is het struikgewas op z’n groenst, waardoor wilde dieren spotten lastiger wordt. 

Dit samengevat kan je het beste van oktober tot en met mei door Nepal reizen. Als je van plan bent om te gaan trekken in de Himalaya, dan kan je het beste de wintermaanden ook links laten liggen!

Een Indische neushoorn in het hoge gras
Een Indische neushoorn in het water
Chitwan nationaal park

Chitwan nationaal park Chitwan nationaal park is een beschermd natuurgebied in het zuiden van Nepal. Het park werd in 1973 opgericht en was daarmee het eerste nationale park van het Aziatische land. Het park werd opgericht om de nog minder dan 100 overgebleven Indische neushoorns te beschermen. Het park was

Lees verder »
Nepal, één van de gave wildlife bestemmingen voor tijdens de kerstvakantie
4 dagen in een geweldig Chitwan!

4 dagen in een geweldig Chitwan In juni 2018 reisden wij af naar nationaal park Chitwan, in het zuiden van Nepal. Het was niet de beste tijd van het jaar, want het moessonseizoen stond op het punt van beginnen. Door de mooie verhalen over het nationale park besloten wij het

Lees verder »
Een Indische neushoorn in het hoge gras
Wildlife top 10 van Nepal

De meest unieke en prachtige diersoorten in onze wildlife top 10 van Nepal! Nepal heeft bijna 20 beschermde natuurgebieden waarin 181(!) verschillende zoogdieren te vinden zijn. Door de diversiteit van het land, leven deze dieren echter allemaal verspreid. Mocht je veel van de Nepalese natuurpracht willen zien, dan is rondtrekken

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het