Een Alpensteenbok, een van de wildlife top 10 van Europa

Italië

Table of Contents

Italië: Een wildlife hotspot

Italië, één van de grotere Europese landen, gelegen aan de Middellandse zee. De redenen om naar dit land op vakantie te gaan zijn eindeloos. De bekendste redenen om naar Italië af te reizen zijn natuurlijk de prachtige steden, vol met culturele hoogtepunten, pittoreske pleinen en straatjes en het heerlijke Italiaanse eten. Ook de fantastische stranden en natuurlijk het romantische Toscane zijn redenen om naar Italië af te reizen. 

Een reden waar Italië niet voor bezocht wordt is al het Italiaanse natuurschoon. Wat veel mensen niet weten is dat Italië een geweldige vakantiebestemming is als je tijdens je vakantie vooral te vinden bent in de natuur. Italië is met recht een “Europese Wildlifehotspot” te noemen.

Van geweldige gebergte zoals de Italiaanse Alpen en de Apennijnen, prachtige kusten en mediterrane bossen. In deze variatie aan natuurgebieden leven zo’n 100 verschillende zoogdieren en meer dan 500 vogels. Niet alleen de warmbloedige dieren zijn in grote getallen aanwezig. Er leven namelijk ook bijna 50 verschillende soorten reptielen, waaronder schildpadden, slangen en hagedissen. 

Uitzicht op een besneeuwde bergtop

Italiaanse wildlife

Zoogdieren

De variatie aan zoogdieren in Italië is met zo’n 100 verschillende soorten waanzinnig groot. Een aantal van deze soorten kan je gerust iconisch noemen. Zo leven de  drie grootste roofdieren van Europa in Italië. Dit zijn de grijze wolf, de Europese (en Marsicaanse) bruine beer en de Euraziatsche lynx.

Naast deze bekenden roofdieren, leven er ook veel kleinere roofdieren in Italië. Hieronder vallen de goudjakhals, de rode vos, de steenmarter, de boommarter, de Euraziatische das, de otter en de bunzing.

In bergachtige gebieden vind je weer hele andere dieren zoals Alpensteenbokken, alpenmarmotten en gemzen. In Italië leven zelfs twee soorten gemzen, de Apennijnengems en de Alpengems. De Apennijnengems wordt door biologen gezien als de mooiste gems ter wereld.

Natuurlijk lopen de bekendere hoefdieren, zoals het wilde zwijn, het edelhert, het damhert en de ree ook rond in Italië. Bij het zoeken naar deze dieren ben je constant omgeven door de prachtige Italiaanse natuur. Ook het Afrikaanse stekelvarken, waarschijnlijk uitgezet door de Romeinen, is onderdeel van de Italiaanse fauna.

Een bergmarmot in Italië

Vogels

Voor vogelaars is Italië een waar paradijs. Met ruim 500 verschillende vogelsoorten die in Italië gevonden kunnen worden. Deze grote variatie komt vooral doordat het landschap van Italië zo afwisselend is. Zo leven er veel waadvogels, zoals ibissen, flamingo’s en lepelaars, maar echte bergbewoners zoals de lammergier.

Ook uilen en roofvogels zijn alom vertegenwoordigd, met veel verschillende valken, arenden en kiekendieven. Daarnaast leven er in Italië prachtig gekleurde vogels zoals bijeneters en scharrelaars, welke in grote getalen aanwezig zijn. Dit zijn slechts voorbeelden, zie wikipedia voor de volledige lijst van vogels in Italië!

Waar vind je de Italiaanse wildlife?

De grote vraag is nu natuurlijk, waar vind je al deze geweldige dieren? Helaas is er niet één plek waar je al deze dieren kunt vinden. Zo vind je de bruine beer, gems en steenbok alleen in de Alpen en de Apennijnen. En zo kan het dus zijn dat je veel verschillende plekken moet bezoeken om  zo veel mogelijk dieren te zien. Veel van deze plekken zijn beschermde natuurgebieden. Zo heeft Italië 25 prachtige nationale parken en ruim 150 regionale parken. De twee oudste en bekendste hiervan zijn het Gran Paradiso nationaal park en het nationale park d’Abruzzo, Lazio é Molise

Gran Paradiso nationaal park

Het Gran Paradiso Nationaal Park ligt in de Italiaanse alpen, in het uiterste noordwesten van Italië op de grens met Zwitserland. Het park is maar liefst 703km2 groot en is vernoemd naar de Gran Paradiso (4061m), de hoogste berg uit het gebied. Het park werd opgericht in 1922 om de laatst overgebleven alpensteenbokken van Europa te redden.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het park vooral bekend staat om de vele alpensteenbokken, welke hier goed te vinden zijn boven de boomgrens. Het gaat hier zelfs zo goed met de steenbok, dat er geregeld dieren zijn uitgezet op andere plekken in de Alpen. Natuurlijk is er nog meer te zien dan de steenbokken, zo kan je ook gemzen en alpenmarmotten op  hoogte in het park tegenkomen. In de lager gelegen bossen van het nationale park leven onder andere wolven, lynxen, vossen, reeën, edelherten en wilde zwijnen.

Naast deze zoogdieren vindt men hier ook steenarenden en is het een van de laatste plekken waar lammergieren broeden in Italië. Als al deze geweldige dieren niet genoeg redenen zijn om dit gebied te bezoeken, dan zijn het wel de prachtige wandelingen, de geweldige uitzichten en het feit dat je altijd zicht hebt op een van de aanwezige gletsjers die ervoor zorgen dat je deze plek nooit meer vergeet. Het park beschikt over een aantal pittoreske dorpjes met genoeg overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden. Klik hier voor onze ervaring in het Gran Paradiso Nationaal park.

Nationaal park d'Abruzzo, Lazio e Molise

Het nationale park d’Abruzzo, Lazio e Molise ligt in het Apennijnen gebergte en is bijna 500 km2 groot. Dit prachtige nationaal park, op iets meer dan 2 uur rijden van Rome, staat vooral bekend om de aanwezigheid van de Marsicaanse bruine beer. Van dit ondersoort van de Europese bruine beer zijn nog slechts rond de 80 dieren in het wild te vinden, waarvan er rond de 50 binnen de grenzen van het park leven.

De kans om een beer tegen te komen tijdens een wandeling is zeer klein, maar er zijn gelukkig wel andere mogelijkheden in het park om je kans te vergroten, zoals een wandeling met een gids of afwachten bij het kerkje van Gioia Vecchio. Waar op de helling tegenover de kerk tijdens de schemer geregeld een beer gezien wordt. 

Er leven natuurlijk niet alleen beren in het nationaal park. Ook Apennijnen wolven, Apennijnen gemzen, edelherten, reeën, vossen, lynxen, otters en marters nemen het park hun thuis. Een echte aanrader is een bezoek aan dit park tijdens het burl-seizoen van de edelherten in september. Dit is een waar schouwspel met een heel fraai decor. Ook het spotten van een wilde kat is hier realistisch. 

Binnen de grenzen van het nationale park liggen 24 dorpen, welke allemaal hun eigen charme hebben. Wandelingen in dit park gaan van vrij eenvoudig tot zeer uitdagend. Wie gemzen wil zien, zal echter wel een aardig klim moeten maken. Alleen het uitzicht tijdens deze pittige wandelingen maakt het al de moeite waard, maar de kans op een ontmoeting met één of meerdere gemzen maakt een bezoek aan dit prachtige nationale park af.

Een gems in nationaal park d'abruzzo

Klimaat van Italië

In grote lijnen vind je in Italië drie verschillende klimaten. Het eerste klimaat is het hooggebergteklimaat, wat te vinden is in de Alpen en Dolomieten, in het noorden van Italië. Dit wordt gekenmerkt door strenge winters en milde zomers. Hier valt ook de meeste neerslag, wat het hele jaar door valt in de vorm van regen of sneeuw. 

Het tweede klimaat is een zeeklimaat, dit klimaat vind je in Noord-Italië ten zuiden van de hooggebergte. Deze delen van Italië worden gekenmerkt door milde winters en matige tot warme zomers. Het regent hier geregeld en neerslag valt het hele jaar door. 

Het derde klimaat is een Middellandszeeklimaat, wat gekenmerkt wordt door milde winters en warme tot zeer warme zomers. Regenen doet het hier vooral in de winters en amper in de zomers. Dit klimaat vind je in grote delen van het midden en zuiden van Italië en over het algemeen geldt hoe zuidelijker hoe warmer en minder neerslag. 

Italië is het hele jaar goed te bereizen en de beste tijd om te gaan hangt sterk af van je reisdoel!

Klik hier voor meer informatie over goedkoop vliegen naar Italië!

Hieronder vind je alle artikelen over Italië.  Kijk gerust rond!

Spanje, een van de wildlifebestemmingen in Europa
Wildlife top 10 van Europa

Wildlife top 10 van Europa Europa, het continent van strandvakanties, wintersport en stedentrips. Europa is het meest toeristische continent, maar vaak wordt er niet gekeken

Lees verder »
De gewone flamingo in Fuente de Piedra, Spanje
De gewone flamingo

De gewone flamingo De gewone flamingo (Phoenicopterus roseus), ook wel de grote flamingo genoemd, is de meeste wijdverspreide en grootste flamingosoort ter wereld. Het is

Lees verder »
Een Alpensteenbok, een van de wildlife top 10 van Europa
De Alpensteenbok

De Alpensteenbok De Alpensteenbok is een zoogdier en valt onder de familie van de holhoornigen.  Alpensteenbokken behoren samen met nog acht andere tot het geslacht

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
De Ebro Delta
Vogels spotten in de Ebro delta

Vogels spotten in de Ebro Delta Ben je een vogel-of-natuurliefhebber en spot je graag exotische vogels, maar wil je hiervoor niet naar verre bestemmingen in

Ons kamp in Nkasa Rupara met een wildcamera, Rupara restcamp
De 5 gaafste campsites in Namibië

De 5 gaafste campsites in Namibië. Namibië, het land van de prachtige landschappen en geweldige safari mogelijkheden. Voor vele een droombestemming, maar een bezoek aan