Een Alpensteenbok, een van de wildlife top 10 van Europa

Italië

Table of Contents

Italië: Een wildlife hotspot

Italië, één van de grotere Europese landen, gelegen aan de Middellandse zee. De redenen om naar dit land op vakantie te gaan zijn eindeloos. De bekendste redenen om naar Italië af te reizen zijn natuurlijk de prachtige steden, vol met culturele hoogtepunten, pittoreske pleinen en straatjes en het heerlijke Italiaanse eten. Ook de fantastische stranden en natuurlijk het romantische Toscane zijn redenen om naar Italië af te reizen. Ook heel leuk: ga op glamping vakantie in Italië

Een reden waar Italië niet voor bezocht wordt is al het Italiaanse natuurschoon. Wat veel mensen niet weten is dat Italië een geweldige vakantiebestemming is als je tijdens je vakantie vooral te vinden bent in de natuur. Italië is met recht een “Europese Wildlifehotspot” te noemen.

Van geweldige gebergte zoals de Italiaanse Alpen en de Apennijnen, prachtige kusten en mediterrane bossen. In deze variatie aan natuurgebieden leven zo’n 100 verschillende zoogdieren en meer dan 500 vogels. Niet alleen de warmbloedige dieren zijn in grote getallen aanwezig. Er leven namelijk ook bijna 50 verschillende soorten reptielen, waaronder schildpadden, slangen en hagedissen. 

Uitzicht op een besneeuwde bergtop

Italiaanse wildlife

Zoogdieren

De variatie aan zoogdieren in Italië is met zo’n 100 verschillende soorten waanzinnig groot. Een aantal van deze soorten kan je gerust iconisch noemen. Zo leven de  drie grootste roofdieren van Europa in Italië. Dit zijn de grijze wolf, de Europese (en Marsicaanse) bruine beer en de Euraziatsche lynx.

Naast deze bekenden roofdieren, leven er ook veel kleinere roofdieren in Italië. Hieronder vallen de goudjakhals, de rode vos, de steenmarter, de boommarter, de Euraziatische das, de otter en de bunzing.

In bergachtige gebieden vind je weer hele andere dieren zoals Alpensteenbokken, alpenmarmotten en gemzen. In Italië leven zelfs twee soorten gemzen, de Apennijnengems en de Alpengems. De Apennijnengems wordt door biologen gezien als de mooiste gems ter wereld.

Natuurlijk lopen de bekendere hoefdieren, zoals het wilde zwijn, het edelhert, het damhert en de ree ook rond in Italië. Bij het zoeken naar deze dieren ben je constant omgeven door de prachtige Italiaanse natuur. Ook het Afrikaanse stekelvarken, waarschijnlijk uitgezet door de Romeinen, is onderdeel van de Italiaanse fauna.

Een bergmarmot in Italië

Vogels

Voor vogelaars is Italië een waar paradijs. Met ruim 500 verschillende vogelsoorten die in Italië gevonden kunnen worden. Deze grote variatie komt vooral doordat het landschap van Italië zo afwisselend is. Zo leven er veel waadvogels, zoals ibissen, flamingo’s en lepelaars, maar echte bergbewoners zoals de lammergier.

Ook uilen en roofvogels zijn alom vertegenwoordigd, met veel verschillende valken, arenden en kiekendieven. Daarnaast leven er in Italië prachtig gekleurde vogels zoals bijeneters en scharrelaars, welke in grote getalen aanwezig zijn. Dit zijn slechts voorbeelden, zie wikipedia voor de volledige lijst van vogels in Italië!

Waar vind je de Italiaanse wildlife?

De grote vraag is nu natuurlijk, waar vind je al deze geweldige dieren? Helaas is er niet één plek waar je al deze dieren kunt vinden. Zo vind je de bruine beer, gems en steenbok alleen in de Alpen en de Apennijnen. En zo kan het dus zijn dat je veel verschillende plekken moet bezoeken om  zo veel mogelijk dieren te zien. Veel van deze plekken zijn beschermde natuurgebieden. Zo heeft Italië 25 prachtige nationale parken en ruim 150 regionale parken. De twee oudste en bekendste hiervan zijn het Gran Paradiso nationaal park en het nationale park d’Abruzzo, Lazio é Molise

Wil jij tijdens jouw vakantie op zoek naar wilde dieren in Italië? Bekijk dan onze 3-weekse rondreis met de auto door Italië!

Gran Paradiso nationaal park

Het Gran Paradiso Nationaal Park ligt in de Italiaanse alpen, in het uiterste noordwesten van Italië op de grens met Zwitserland. Het park is maar liefst 703km2 groot en is vernoemd naar de Gran Paradiso (4061m), de hoogste berg uit het gebied. Het park werd opgericht in 1922 om de laatst overgebleven alpensteenbokken van Europa te redden.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het park vooral bekend staat om de vele alpensteenbokken, welke hier goed te vinden zijn boven de boomgrens. Het gaat hier zelfs zo goed met de steenbok, dat er geregeld dieren zijn uitgezet op andere plekken in de Alpen. Natuurlijk is er nog meer te zien dan de steenbokken, zo kan je ook gemzen en alpenmarmotten op  hoogte in het park tegenkomen. In de lager gelegen bossen van het nationale park leven onder andere wolven, lynxen, vossen, reeën, edelherten en wilde zwijnen.

Naast deze zoogdieren vindt men hier ook steenarenden en is het een van de laatste plekken waar lammergieren broeden in Italië. Als al deze geweldige dieren niet genoeg redenen zijn om dit gebied te bezoeken, dan zijn het wel de prachtige wandelingen, de geweldige uitzichten en het feit dat je altijd zicht hebt op een van de aanwezige gletsjers die ervoor zorgen dat je deze plek nooit meer vergeet. Het park beschikt over een aantal pittoreske dorpjes met genoeg overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden. Klik hier voor onze ervaring in het Gran Paradiso Nationaal park.

Nationaal park d'Abruzzo, Lazio e Molise

Het nationale park d’Abruzzo, Lazio e Molise ligt in het Apennijnen gebergte en is bijna 500 km2 groot. Dit prachtige nationaal park, op iets meer dan 2 uur rijden van Rome, staat vooral bekend om de aanwezigheid van de Marsicaanse bruine beer. Van dit ondersoort van de Europese bruine beer zijn nog slechts rond de 80 dieren in het wild te vinden, waarvan er rond de 50 binnen de grenzen van het park leven.

De kans om een beer tegen te komen tijdens een wandeling is zeer klein, maar er zijn gelukkig wel andere mogelijkheden in het park om je kans te vergroten, zoals een wandeling met een gids of afwachten bij het kerkje van Gioia Vecchio. Waar op de helling tegenover de kerk tijdens de schemer geregeld een beer gezien wordt. 

Er leven natuurlijk niet alleen beren in het nationaal park. Ook Apennijnen wolven, Apennijnen gemzen, edelherten, reeën, vossen, lynxen, otters en marters nemen het park hun thuis. Een echte aanrader is een bezoek aan dit park tijdens het burl-seizoen van de edelherten in september. Dit is een waar schouwspel met een heel fraai decor. Ook het spotten van een wilde kat is hier realistisch. 

Binnen de grenzen van het nationale park liggen 24 dorpen, welke allemaal hun eigen charme hebben. Wandelingen in dit park gaan van vrij eenvoudig tot zeer uitdagend. Wie gemzen wil zien, zal echter wel een aardig klim moeten maken. Alleen het uitzicht tijdens deze pittige wandelingen maakt het al de moeite waard, maar de kans op een ontmoeting met één of meerdere gemzen maakt een bezoek aan dit prachtige nationale park af.

Een gems in nationaal park d'abruzzo

Klimaat van Italië

In grote lijnen vind je in Italië drie verschillende klimaten. Het eerste klimaat is het hooggebergteklimaat, wat te vinden is in de Alpen en Dolomieten, in het noorden van Italië. Dit wordt gekenmerkt door strenge winters en milde zomers. Hier valt ook de meeste neerslag, wat het hele jaar door valt in de vorm van regen of sneeuw. 

Het tweede klimaat is een zeeklimaat, dit klimaat vind je in Noord-Italië ten zuiden van de hooggebergte. Deze delen van Italië worden gekenmerkt door milde winters en matige tot warme zomers. Het regent hier geregeld en neerslag valt het hele jaar door. 

Het derde klimaat is een Middellandszeeklimaat, wat gekenmerkt wordt door milde winters en warme tot zeer warme zomers. Regenen doet het hier vooral in de winters en amper in de zomers. Dit klimaat vind je in grote delen van het midden en zuiden van Italië en over het algemeen geldt hoe zuidelijker hoe warmer en minder neerslag. 

Italië is het hele jaar goed te bereizen en de beste tijd om te gaan hangt sterk af van je reisdoel!

Klik hier voor meer informatie over goedkoop vliegen naar Italië!

Hieronder vind je alle artikelen over Italië.  Kijk gerust rond!

Spanje, een van de wildlifebestemmingen in Europa
Wildlife top 10 van Europa

Wildlife top 10 van Europa Europa, het continent van strandvakanties, wintersport en stedentrips. Europa is het meest toeristische continent, maar vaak wordt er niet gekeken naar de Europese natuur. Nu steeds meer mensen naar de stad trekken komt er weer meer ruimte vrij voor de natuur. Hierdoor bloeien veel wilde

Lees verder »
De Europese bruine beer spotten in Europa
De machtige bruine beer spotten in Europa

De bruine beer spotten in Europa De bruine beer (Ursus arctos) is een groot roofdier uit de familie van de beren. Het gaat vrij goed met de bruine beer, die van het IUCN een niet-bedreigde status heeft gekregen. Hoewel het dus goed gaat met de bruine beer, geldt dit niet

Lees verder »
De gewone flamingo in Fuente de Piedra, Spanje. Flamingo's
De gewone flamingo

De gewone flamingo De gewone flamingo (Phoenicopterus roseus), ook wel de grote flamingo genoemd, is de meeste wijdverspreide en grootste flamingosoort ter wereld. Het is één van de zes nog voorkomende flamingosoorten en is nauw verwant aan de Amerikaanse flamingo. Flamingo’s zijn typische waadvogels die leven van kleine garnalen en

Lees verder »
Een Maremma-koe in het Maremma natuurpark
Maremma natuurpark: het beste van de Toscaanse natuur!

Het Maremma natuurpark Het Maremma natuurpark, officieel het Parco Regionale Della Maremma, is een beschermd natuurgebied in het zuiden van de Italiaanse regio Toscane. Het natuurpark ligt tussen de dorpen Principina a Mare in het noorden, Alberese in het oosten en Talamone in het zuiden. Het Maremma natuurpark is 9.000

Lees verder »
Een Alpensteenbok, een van de wildlife top 10 van Europa
De Alpensteenbok

De Alpensteenbok De Alpensteenbok is een zoogdier en valt onder de familie van de holhoornigen. Alpensteenbokken behoren samen met nog acht andere tot het geslacht van de geiten. Op dit moment leven er zo’n 53.000 Alpensteenbokken in het wild, hierdoor is de soort door het IUCN geclassificeerd als niet bedreigd.  

Lees verder »
Een gems in nationaal park d'abruzzo
Nationaal park d’Abruzzo, Lazio e Molise

Nationaal park d’Abruzzo, Lazio e Molise Het nationaal park d’Abruzzo, Lazio e Molise is een van de oudste nationale parken van Italië. Het gebied werd in 1923 uitgeroepen tot nationaal park. Het nationale park ligt in de Apennijnen op zo’n twee uur rijden van Rome. Ideaal dus om te combineren

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het