Ulu Muda, Maleisië

Table of Contents

Maleisië

Maleisië is een land in Zuidoost-Azië, dat uit twee delen bestaat. Het eerste deel is het Maleisische schiereiland, het andere deel is Maleisisch Borneo. Het land is zo’n 330.000 km2 groot en is daarmee ruim acht keer groter dan Nederland. In het land wonen meer dan 32 miljoen mensen, die overwegend islamitisch zijn. Zo’n 60% van de inwoners van Maleisië is Malay. Andere etnische groepen die veel in Maleisië wonen zijn migranten uit China en uit India. 

De hoofdstad van Maleisië is Kuala Lumpur, metropool met ruim 1.5 miljoen inwoners. Het contrast tussen de hypermoderne hoofdstad en rest van het land is groot, waardoor je het idee hebt dat je in verschillende landen bent. 

Toeristen bezoeken Maleisië vooral voor deze prachtige stad, voor de immense regenwouden, de tropische eilanden, het kleurrijke zeeleven en de gastvriendelijkheid van de Maleisiërs 

Wildlife in Maleisië

De biodiversiteit in Maleisië ligt heel hoog, zelfs zo hoog dat het één van de 17 megadiverse landen. In dieren drukt zich dit uit in 361 soorten zoogdieren, 694 soort vogels, rond de 250 soorten reptielen en ook nog zo’n 150 amfibieën. 

In Maleisië leven veel iconische dieren, zoals tijgers, luipaarden, de Maleisische beer, de gaur, Aziatische olifanten, Sumatraanse neushoorns, Maleisische tapirs, nevelpanters, gibbons en orang-oetans.
Helaas staan veel grote zoogdieren, zoals Maleisische tijgers en de Sumatraanse neushoorn zwaar onder druk in Maleisië en van de neushoorn is de vraag of deze überhaupt nog voorkomt in het land. 
In Maleisië leven 13 verschillende soorten apen, waarvan de orang-oetan, withandgibbon en siamang de mensapen vertegenwoordigen. Overige apen zijn voornamelijk makaken en langoeren. Een opmerkelijk aap die alleen op Borneo te vinden is, is de neusaap. 

De meest opvallende vogels die Maleisië leven komen uit de families van de prachtige neushoornvogels, ijsvogels en Aziatische baardvogels. Er zijn in Maleisië zelfs 9 verschillende soorten neushoornvogels te vinden. 

Van de 250 soorten reptielen in Maleisië zijn er 150 slangen. Zo leeft in Maleisië de gevaarlijkste cobra, koningscobra en de grootste slang ter wereld de netpython. Van de 150 soorten zijn er slechts 16 giftig. Ook leven er in Maleisië twee soorten krokodillen, de onechte gaviaal en de zoutwaterkrokodil. 

Maleisië

Klimaat van Maleisië

In Maleisisch is sprake van een tropisch regenwoudklimaat. Dit houdt in dat het het hele jaar rond de 30° is, wat door een vrij hoge luchtvochtigheid benauwd aan kan voelen. Regen kan je het hele jaar door verwachten en valt voornamelijk in de vorm van korte (max twee uur), maar heftige buien. Daarnaast is er in de verschillende delen van Maleisië ook nog sprake van een regenseizoen.

In het oosten van het Maleisisch schiereiland en Maleisisch Borneo duurt het regenseizoen van oktober tot en met februari en kan zeker op het schiereiland behoorlijk te keer gaan. Veel hotels aan de oostkust van het schiereiland zijn dan gesloten. 

Aan de westkust is sprake van twee kleine regenseizoenen de eerste is in april-mei en de tweede in de maanden oktober-november. Het regenseizoen is hier een stuk minder heftig dan aan de oostkant en reizen is in deze periodes ook goed te doen. 

Hieronder vind je alle artikelen over Maleisië.  Kijk gerust rond!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Kajakken met zeeleeuwen bij Pelican Point, Walvsibaai, Namibië
Wat te doen in Walvisbaai

Walvisbaai Walvisbaai, ook wel Walvis Bay genoemd, is een stad in het Afrikaanse Namibië. De stad ligt ingeklemd tussen de Atlantische oceaan en de Namibwoestijn.