Ulu Muda, Maleisië

Maleisië

Table of Contents

Maleisië

Maleisië is een Koninkrijk in Zuidoost-Azië dat uit twee delen bestaat. Het ene deel is het Maleisisch schiereiland, het andere deel is Maleisisch Borneo. Deze delen worden gescheiden door de Zuid-Chinese zee. Maleisië grenst aan slechts vier andere landen, namelijk Indonesië, Thailand, Brunei en Singapore (dat volledig wordt ingesloten door de zee en Maleisië). Het land is zo’n 330.000 km2 groot en is daarmee ruim acht keer groter dan Nederland. Ondanks dat het land acht keer zo groot is als Nederland, wonen er minder dan 31.000.000 mensen in het land. Slechts twee keer zoveel mensen. 

60% van de inwoners van Maleisië zijn etnisch Malay. Als je als Malay geboren wordt in Maleisië, dan ben je volgens de wet automatisch islamitisch en moet je leven naar de wetten Islamitsche wetten. 40% van de inwoners bestaat uit mensen van andere etniciteiten.  De grootste groepen, na de Malay, zijn de migranten uit China en India, die vaak de gewoontes en religies van het land van hun afkomst aanhouden. Hierdoor kan het contrast tussen de enerzijds conservatieve moslims en de veel lossere Chinezen heel groot zijn. 

De hoofdstad van Maleisië is Kuala Lumpur, een metropool met ruim 1.5 miljoen inwoners. Deze metropool is hypermodern, maar ook overal in de stad vind je tempels en andere culture hoogstandjes. Het contrast tussen de hypermoderne hoofdstad en rest van het land is groot, waardoor je het idee hebt dat je in verschillende landen bent. 

De mogelijkheden voor een vakantie in Maleisië zijn eindeloos. Tijdens je bezoek aan het land kan je Kuala Lumpur niet overslaan, daarnaast staat het land bekent om de prachtige regenwouden, waaronder de Taman Negara, de tropische eilanden met hagelwitte stranden, koraalriffen en de veel wilde dieren die in de jungles te vinden zijn. 

Mocht je op zoek zijn naar een prachtige off the beaten track bestemming in Maleisië dan raden wij de Earth Lodge in het Ulu muda Forest Reserve ten sterkste aan!

De Aziatische olifant een van de wildlife top 10 van Nepal, maleisië

Wildlife in Maleisië

Een vakantie naar Maleisië als natuurliefhebber, voelt als een kind in een snoepwinkel. De biodiversiteit in Maleisië ligt er namelijk heel hoog, zelfs zo hoog dat het één van de 17 megadiverse landen. In dieren drukt zich dit uit in 361 soorten zoogdieren, 694 soort vogels, rond de 250 soorten reptielen en ook nog zo’n 150 amfibieën. 

In Maleisië leven veel iconische dieren, zoals tijgers, luipaarden, de Maleisische beer, de gaur, Aziatische olifanten, Sumatraanse neushoorns, Maleisische tapirs, nevelpanters, gibbons en orang-oetans.
Helaas staan veel grote zoogdieren, zoals Maleisische tijgers en de Sumatraanse neushoorn zwaar onder druk in Maleisië. Van de Sumatraanse neushoorn is de vraag of deze überhaupt nog voorkomt in het land. 

Naast deze iconische diersoorten staat Maleisië ook bekend om de vele apensoorten die in het land voorkomen, 13 stuks om precies te zijn. Van de 13 verschillende soorten, vertegenwoordigen de orang-oetan, withandgibbon en siamang de mensapen. Overige apen zijn voornamelijk makaken en langoeren. Een opmerkelijk aap die alleen op Borneo te vinden is, is de neusaap. Lees hier alles over het spotten van de neusaap vanaf de Kinabatangan rivier

Hoewel 361 verschillende soorten zoogdieren al behoorlijk indrukwekkend is, liegt het aantal vogels er al helemaal niet om. In het land wemelt het van de verschillende vogels. De meest opvallende vogels die Maleisië leven komen uit de families van de prachtige neushoornvogels, ijsvogels en Aziatische baardvogels. Er zijn in Maleisië maar liefst negen verschillende soorten neushoornvogels te vinden, waaronder ook de grote dubbelhoornige neushoornvogel, die een spanwijdte kan hebben van meer dan 1,5 meter. 

Van de 250 soorten reptielen in Maleisië zijn er 150 slangen. Zo leven in Maleisië de gevaarlijkste cobra, de koningscobra, en de grootste slang ter wereld, de netpython. Van de 150 soorten zijn er slechts 16 giftig. Ook leven er in Maleisië twee soorten krokodillen, de onechte gaviaal en de gevaarlijke zoutwaterkrokodil. 

Maleisië

Klimaat van Maleisië

In Maleisisch is sprake van een tropisch regenwoudklimaat. Dit houdt in dat het het hele jaar rond de 30° is, wat door een vrij hoge luchtvochtigheid benauwd aan kan voelen. Regen kan je het hele jaar door verwachten en valt voornamelijk in de vorm van korte (max twee uur), maar heftige buien. Daarnaast is er in de verschillende delen van Maleisië ook nog sprake van een regenseizoen.

In het oosten van het Maleisisch schiereiland en Maleisisch Borneo duurt het regenseizoen van oktober tot en met februari en kan zeker op het schiereiland behoorlijk te keer gaan. Veel hotels aan de oostkust van het schiereiland zijn dan gesloten. 

Aan de westkust is sprake van twee kleine regenseizoenen de eerste is in april-mei en de tweede in de maanden oktober-november. Het regenseizoen is hier een stuk minder heftig dan aan de oostkant en reizen is in deze periodes ook goed te doen. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.