Ria Formosa in Portugal

Portugal

Table of Contents

Portugal

Portugal is een land in het zuidwesten van Europa. Samen met Spanje vormt het het Iberische schiereiland. Portugal grenst aan slechts één ander land en dat is dus Spanje. Behalve aan Spanje grenst ook een heel groot gedeelte aan de Atlantische oceaan. Het land is ruim 92.000 vierkante kilometer groot en is daarmee meer dan twee keer zo groot als Nederland. Toch heeft Portugal met ruim 10.000.0000 inwoners een stuk minder inwoners dan Nederland. De hoofdstad van het land dat al sinds 1986 onderdeel is van de Europese Unie is Lissabon. 

Portugal is een populaire vakantiebestemming, wat blijkt uit de vele miljoenen mensen die jaarlijkse afreizen naar het land. De populairste plekken zijn Lissabon, Porto, de Algarve en de Portugese Riviera. Meest genoemde redenen voor het bezoeken van het land zijn de stranden, de prachtige steden en de goede feestjes die er gevierd worden. Wat je maar zelden hoort, met uitzondering van de Azoren, is dat mensen Portugal bezoeken om de geweldige natuur. 

Maar net zoals ongeveer elk land ter wereld, is er ook in Portugal prachtige natuur te vinden. Zelfs bij hele toeristische plekken, zoals Lissabon en de Algarve zijn beschermde natuurgebieden te vinden, die vooral voor vele vogels een belangrijke plek zijn. 

camera-tweedehands

Lissabon

De hoofdstad van Portugal is Lissabon. Een prachtige stad in westen van het land gelegen aan de uitmonding van de Taag. De stad staat bol van de hoogtepunten en is daarom zeer geliefd als bestemming voor een stedentrip. In de stad en het stedelijk gebied eromheen woont bijna 1/3 van de totale Portugese bevolking. In deze stad kan je ook terecht als je op zoek bent naar natuur. 

Aan de rand van de stad vind je namelijk het Reserva Natural do Estuário do Tejo, waar tijdens het hoogtepunt van de vogeltrek meer dan 120.000 vogels te vinden zijn. Met name de populatie flamingo’s is een goede reden om het natuurgebied te bezoeken. Nog veel mooier dan een stedentrip is het natuurlijk om een bezoek aan Lissabon te combineren met de andere Portugese parels, zoals Porto en de Algarve. 

Flamingo's in Ria Formosa in Portugal

Wildlife in Portugal

De Portugese wildlife is behoorlijk gevarieerd, wat ook terug te zien is in de aantallen diersoorten die hier voorkomen. In Portugal leven 93 verschillende soorten zoogdieren waarvan meer dan een kwart bestaat uit zeezoogdieren. Net als in veel Europese landen is ook in Portugal de natuur bezig aan een comeback. Zo zijn zowel de Iberische lynx als de Iberische steenbok met succes geherintroduceerd het in de Portugese binnenlanden. Andere zoogdieren die je in Portugal kunt vinden zijn de Iberische wolf, het edelhert, het damhert, het wilde zwijn, reeën, otters en meer!

Ook aan verschillende vogels in Portugal geen gebrek. Op alleen het Portugese vasteland al leven ongeveer 450 verschillende soorten vogels. Enkele interessante soorten zijn de Iberische keizerarend, Iberische ekster, Europese scharrelaar, Europese bijeneter, de gewone flamingo, zwarte ibis, de steenuil, kleine zwartkop en de purperkoet.

Het Portugese klimaat is uitermate geschikt voor reptielen, die je hier dan ook in veelvoud tegenkomt. Elf verschillende soorten slangen leven in het land en maar liefst 5 soorten zeeschildpadden.

De Euraziatische Hop in Ria Formosa

Het klimaat van Portugal

In Portugal heerst in de grootste delen een Middellandszeeklimaat. Het is één van de warmste landen van Europa, waar je met name van profiteert in de Algarve. De hoeveelheid regen die valt wisselt heel erg van de plek waar je in Portugal bent. Zoek dus vooral het klimaat op voor de regio waar je toe reist. 

Portugal is het hele jaar door prima te bezoeken. Let er wel op dat het in de zomer voor lange tijd heel warm kan zijn en dat het dan heel druk kan zijn op de meest toeristische plekken zoals de Algarve, Lissabon en Porto. 

Ria Formosa in Portugal
Portugal

Portugal Portugal is een land in het zuidwesten van Europa. Samen met Spanje vormt het het Iberische schiereiland. Portugal grenst aan slechts één ander land

Lees verder »
Sierra de Andujar, Banos la Encina, Spanje
De Iberische lynx

De Iberische lynx De Iberische lynx (Lynx pardinus), ook wel pardellynx genaamd, is een katachtige uit het geslacht van de lynxen. Naast de Iberische lynx

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Vogels spotten in de Algarve, de hop
Vogels spotten in de Algarve

De Algarve De Algarve is een regio gelegen in het uiterste zuiden van Portugal. De regio is ongeveer 8x zo klein als Nederland. en er

Een gevlekte hyena in Etosha nationaal park
Tanzania

Tanzania Tanzania, een land in Oost-Afrika, is een fantastische bestemming voor iedereen die houdt van avontuur, natuur, cultuur en ontspanning. Het land biedt vele activiteiten

Parque natural da Ria Formosa
Parque natural da Ria Formosa

Parque natural da Ria Formosa Parque natural da Ria Formosa is een Portugees natuurreservaat in het oosten van de Algarve. Het beschermde natuurgebied, dat als