Ria Formosa in Portugal

Portugal

Table of Contents

Portugal

Portugal is een land in het zuidwesten van Europa. Samen met Spanje vormt het het Iberische schiereiland. Portugal grenst aan slechts één ander land en dat is dus Spanje. Behalve aan Spanje grenst ook een heel groot gedeelte aan de Atlantische oceaan. Het land is ruim 92.000 vierkante kilometer groot en is daarmee meer dan twee keer zo groot als Nederland. Toch heeft Portugal met ruim 10.000.0000 inwoners een stuk minder inwoners dan Nederland. De hoofdstad van het land dat al sinds 1986 onderdeel is van de Europese Unie is Lissabon. 

Portugal is een populaire vakantiebestemming, wat blijkt uit de vele miljoenen mensen die jaarlijkse afreizen naar het land. De populairste plekken zijn Lissabon, Porto, de Algarve en de Portugese Riviera. Meest genoemde redenen voor het bezoeken van het land zijn de stranden, de prachtige steden en de goede feestjes die er gevierd worden. Wat je maar zelden hoort, met uitzondering van de Azoren, is dat mensen Portugal bezoeken om de geweldige natuur. 

Maar net zoals ongeveer elk land ter wereld, is er ook in Portugal prachtige natuur te vinden. Wat dacht je van Madeira? Zelfs bij hele toeristische plekken, zoals Lissabon en de Algarve zijn beschermde natuurgebieden te vinden, die vooral voor vele vogels een belangrijke plek zijn. 

camera-tweedehands

Lissabon

De hoofdstad van Portugal is Lissabon. Een prachtige stad in westen van het land gelegen aan de uitmonding van de Taag. De stad staat bol van de hoogtepunten en is daarom zeer geliefd als bestemming voor een stedentrip. In de stad en het stedelijk gebied eromheen woont bijna 1/3 van de totale Portugese bevolking. In deze stad kan je ook terecht als je op zoek bent naar natuur. 

Aan de rand van de stad vind je namelijk het Reserva Natural do Estuário do Tejo, waar tijdens het hoogtepunt van de vogeltrek meer dan 120.000 vogels te vinden zijn. Met name de populatie flamingo’s is een goede reden om het natuurgebied te bezoeken. Nog veel mooier dan een stedentrip is het natuurlijk om een bezoek aan Lissabon te combineren met de andere Portugese parels, zoals Porto en de Algarve. 

Flamingo's in Ria Formosa in Portugal

Wildlife in Portugal

De Portugese wildlife is behoorlijk gevarieerd, wat ook terug te zien is in de aantallen diersoorten die hier voorkomen. In Portugal leven 93 verschillende soorten zoogdieren waarvan meer dan een kwart bestaat uit zeezoogdieren. Net als in veel Europese landen is ook in Portugal de natuur bezig aan een comeback. Zo zijn zowel de Iberische lynx als de Iberische steenbok met succes geherintroduceerd het in de Portugese binnenlanden. Andere zoogdieren die je in Portugal kunt vinden zijn de Iberische wolf, het edelhert, het damhert, het wilde zwijn, reeën, otters en meer!

Ook aan verschillende vogels in Portugal geen gebrek. Op alleen het Portugese vasteland al leven ongeveer 450 verschillende soorten vogels. Enkele interessante soorten zijn de Iberische keizerarend, Iberische ekster, Europese scharrelaar, Europese bijeneter, de gewone flamingo, zwarte ibis, de steenuil, kleine zwartkop en de purperkoet.

Het Portugese klimaat is uitermate geschikt voor reptielen, die je hier dan ook in veelvoud tegenkomt. Elf verschillende soorten slangen leven in het land en maar liefst 5 soorten zeeschildpadden.

De Euraziatische Hop in Ria Formosa. geschoten met Fotografieapparatuur tweedehands

Het klimaat van Portugal

In Portugal heerst in de grootste delen een Middellandszeeklimaat. Het is één van de warmste landen van Europa, waar je met name van profiteert in de Algarve. De hoeveelheid regen die valt wisselt heel erg van de plek waar je in Portugal bent. Zoek dus vooral het klimaat op voor de regio waar je toe reist. 

Portugal is het hele jaar door prima te bezoeken. Let er wel op dat het in de zomer voor lange tijd heel warm kan zijn en dat het dan heel druk kan zijn op de meest toeristische plekken zoals de Algarve, Lissabon en Porto. 

Zeezoogdieren spotten op de Azoren
Zeezoogdieren spotten op de Azoren: Een magische ervaring!

Walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren Ben je ooit nieuwsgierig geweest naar de magie van walvissen en dolfijnen? De Portugese Azoren, een archipel midden in de oceaan, is een betoverende plek om deze bijzondere dieren in hun natuurlijke habitat te spotten. In dit artikel vertellen we je alles over

Lees verder »
Vogels spotten in de Algarve, de hop
Vogels spotten in de Algarve

De Algarve De Algarve is een regio gelegen in het uiterste zuiden van Portugal. De regio is ongeveer 8x zo klein als Nederland. en er wonen bijna 500.000 mensen. De meeste hiervan zijn te vinden in Faro, de hoofdstad van de regio. De Algarve grenst in het westen en zuiden

Lees verder »
Parque natural da Ria Formosa
Parque natural da Ria Formosa

Parque natural da Ria Formosa Parque natural da Ria Formosa is een Portugees natuurreservaat in het oosten van de Algarve. Het beschermde natuurgebied, dat als één van de zeven natuurwonderen van Portugal wordt gezien, is zo’n 20.000 ha groot. Je vindt Ria Formosa grofweg over een 60 kilometer lange kuststrook

Lees verder »
Ria Formosa in Portugal
Portugal

Portugal Portugal is een land in het zuidwesten van Europa. Samen met Spanje vormt het het Iberische schiereiland. Portugal grenst aan slechts één ander land en dat is dus Spanje. Behalve aan Spanje grenst ook een heel groot gedeelte aan de Atlantische oceaan. Het land is ruim 92.000 vierkante kilometer

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Comments (2)

  1. Voor de echte natuurliefhebber is midden Portugal met het Serra da Estrellagebergte een aanrader. Nauwelijks toerisme en je dus echt in verbinding met de prachtige natuur , ruimte en rust kunt verblijven. Struinen langs en door de rivier Seia met z’n vele watervallen en oa het ijsvogeltje de hop en de otter tegen komt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het