Indonesië

Table of Contents

Indonesië

Indonesië, officieel de republiek Indonesië, is een eilandstaat die deels in Azië en deels in Oceanië ligt. Het land bestaat uit meer dan 17.000 eilanden, waarvan Borneo, Java, Sumatra, Sulawesi en Nieuw-Guinea de grootste zijn. Bijna al deze eilanden horen volledig bij de republiek, alleen Borneo en Nieuw-Guinea worden gedeeld met andere landen. Ook het razend populaire Bali is één van de Indonesische eilanden. Wil jij Bali op een andere manienr? Lees dan snel alles van “het andere Bali“. Al deze eilanden samen zijn bijna 2 miljoen km2 groot en Indonesië is daarmee zo’n 50 keer groter dan Nederland. 

In Indonesië wonen ruim 270 miljoen mensen, waarvan bijna 90% islamitisch is. De rest is bijna allemaal christelijk. Er worden maar liefst 700 verschillende talen gesproken en Indonesisch is de officiële taal. Ze betalen hier met de Indonesische Rupiah. 

Meer dan 15 miljoen toeristen bezoeken Indonesië jaarlijks. De meeste toeristen komen uit China, Singapore en Australië. Ook reizen er elk jaar zo’n 200.000 Nederlanders naar deze voormalige kolonie. Redenen om dit prachtige land te bezoeken zijn er genoeg, zo kan je op Sumatra en in Borneo op zoek naar orang-oetans, zijn de stranden parelwit, vind je overal prachtige tempels, zijn de mensen heel vriendelijk en ook niet onbelangrijk is reizen in het land goedkoop. 

Vergelijk het vliegticket Indonesië aanbod hier!

Wildlife in Indonesië

Indonesië is net als buurland Maleisië een van de 17 megadiverse landen als het aankomt op biodiversiteit. In het grootste deel van Indonesië vind je vooral typische Aziatische wildlife, maar in delen van het zuidoosten vind je juist dieren typisch voor Oceanië. In Indonesië leven maar liefst 515 verschillende soorten zoogdieren en meer dan 1500 verschillende soorten vogels. 

De wildlife van Indonesië is het simpelst te verdelen in drie gebieden. Het eerste gebied is Sundaland, waar Borneo, Java, Sumatra en de omliggende eilanden toe behoren. Het tweede gedeelte heet Wallacea het overgangsgebied tussen Azië en Oceanië. Dit gebied ligt ten westen van Borneo en Bali en loopt door tot aan Nieuw-Guinea. Het grootste eiland van dit gedeelte is Sulawesi. De derde en laatste zone is Nieuw-Guinea.

De eerste zone, Sundaland, wordt gekenmerkt door de Aziatische diersoorten. Tijdens de laatste ijstijd was dit gedeelte van Indonesië verbonden met het Aziatische vasteland, waardoor diersoorten konden migreren. Hierdoor vind je in dit gedeelte Sumatraanse tijgers, Aziatische olifanten, neushoorns, luipaarden en orang-oetans. Helaas gaat het met de meeste van deze heel slecht en worden ze allemaal als bedreigd of kritiek bedreigd geclassificeerd door het IUCN. 

In totaal leven er 381 soorten zoogdieren, waarvan er 173 alleen in dit gebied voorkomen. Qua vogels leven er 771 verschillende soorten waarvan 146 endemisch. Daarnaast leven hier 449 verschillende soorten reptielen en rond de 250 soorten amfibieën.

De tweede zone, Wallacea, was door te diepe zeestraten niet te bereiken voor de grote fauna van Azië. Alleen dieren die zwemmend de overtocht konden maken, zijn hier aangekomen. In de regio leven 223 verschillende soorten zoogdieren, waarvan ruim de helft vleermuissoorten betreft. Opmerkelijkste dieren zijn de babiroesa en de anoa. Daarnaast leven hier nog een aantal soorten makkaken en kleinere nachtzoogdieren. Verder leven er 650 soorten vogels, waarvan 265 endemisch zijn. Er leven 222 soorten reptielen, waarvan de Komodovaraan veruit de bekendste is. 

De laatste regio is Nieuw-Guinea. Het westelijke deel van dit eiland maakt namelijk ook nog deel uit van de Republiek Indonesië. Op dit eiland leven vooral typisch Oceanische dieren. Zo leven hier eierleggende mieregels, verschillende soorten buideldieren, zoals kangoeroes en opossums. Daarnaast leven er nog een heel scala aan knaagdieren en vleermuizen. 

Een indrukwekkend aantal van 730 verschillende soorten vogels kan op Nieuw-Guinea gevonden worden. 320 soorten hiervan komen alleen op Nieuw-Guinea voor. Bekende vogels van het eiland zijn de zeer opvallende paradijsvogels. 
Daarnaast leven op Nieuw-Guinea zo’n 300 verschillende soorten reptielen en ongeveer evenveel verschillende soorten kikkers en padden. Lees hier alles over de Raja Ampat-eilanden, een prachtige archipel in West Papoea.

Klimaat van Indonesië

Indonesië is een heel groot land, waardoor het weer nogal kan verschillen tussen de verschillende eilanden. Over het algemeen (met uitzondering van de hogere gebieden) is het in heel Indonesië tropische warm met temperaturen rond de 30ºC. Daarnaast valt er in Indonesië vaak regen. Met name aan het eind van de dag kunnen fikse buien vallen.

De beste reistijd is van maart tot en met oktober, dan is het op de meest eilanden geen regentijd. Dit kan echter per eiland verschillen, dus zoek dit goed uit van te voren. Gelukkig zijn de Indonesische eilanden ook tijdens de regentijd goed te bezoeken, dus dit hoeft geen reden te zijn om niet te gaan. 

op zoek naar goedkope vliegtickets naar Indonesië? Klik dan bij goedkopevliegtickets.nl

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het