Het beroemde eiland met de kerk in lake bled, Slovenië

Slovenië: Het groene hart van Europa

Table of Contents

Slovenië

Slovenië, officieel de Republiek Slovenië, is een klein land dat centraal in Europa te vinden is. Het land is iets meer dan 20.000 km2 groot. Het land is hiermee ongeveer de helft van Nederland. In het land wonen 2.1 miljoen mensen, waardoor het land een stuk minder dichtbevolkt is dan Nederland. Het land is al bijna 20 jaar lang lid van de Europese Unie, in 2004 trad het land officieel toe. Het grootste gedeelte van de vorige eeuw was Slovenië onderdeel van de republiek Joegoslavië. In juni 1991 verklaarde de Sloveense overheid de onafhankelijkheid van Slovenië. 

Het land ligt dus in Centraal Europa. Slovenië grenst aan vier landen, namelijk aan Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Het laatste deel van Slovenië grenst aan de Middellandse zee. De kuststrook is met slechts 46km op zijn minst kort te noemen. Het landschap van het land bestaat voor meer dan uit 50% uit bebost gebied. In Europa hebben alleen Finland en Zweden een hoger percentage beboste gebieden. Hierdoor is het groene hart van Europa een mooie bijnaam voor Slovenië. 

Naast de bossen vind je in Slovenië met de Dinarische Alpen en Julische Alpen ook hooggebergte. De hoogste bergtop is die van de Triglav berg. Deze bergtop ligt op 2.864 en ligt in de Julische Alpen. Slovenië heeft een heel aantal toeristische trekpleisters, waarvan de meeste in de Julische Alpen liggen. Hier liggen het Triglav nationaal park, het meer van Bled en de saffier blauwe Soca rivier. 

Ljulbjana

De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana. Deze stad, die ook gelijk de grootste stad van het land is, ligt in het centrum van het land. De stad telt zo’n 300.000 inwoners, ongeveer één op de zeven inwoners van Slovenië woont dus in Ljubljana. Ljubljana is een heerlijke stad om een paar dagen te bezoeken. De gebouwen in de stad stammen allemaal uit een andere tijd, waardoor er verschillende bouwstijlen te bewonderen zijn. Zo vind je er gebouwen uit de Romeinse tijd, uit de Middeleeuwen en in de Venetiaanse stijl. Lees hier meer over de hoogtepunten van Ljubljana.

De trekpleisters zijn onder andere het kasteel van Ljubljana, het Prešerenplein en de Drakenbrug. Tijdens een rondreis kan je het beste zo’n twee nachten uittrekken voor een verblijf in de stad. Kijk hier voor de hotels van Ljubljana.

Wildlife in Slovenië

Aangezien wij Slovenië bestempelen als “het groene hart van Europa”, verwacht je natuurlijk ook dat er genoeg wilde dieren in de bossen van het land leven. 

En dit is inderdaad waar. In het land leven 75 verschillende soorten zoogdieren. In het land leven de grote drie roofdieren van Europa. De Europese bruine beer, de grijze wolf en de Euraziatische lynx. De totale populatie van bruine beren wordt geschat op ongeveer 800-1.000 volwassen dieren, terwijl er tussen de 40 en 60 wolven in het land leven. De Euraziatische lynx was bijna uitgestorven in het land, maar door herintroducties uit Roemenië en Slowakije gaat het steeds beter met de lynx in het land. 

Naast deze drie grote roofdieren leven er ook nog andere roofdieren in het land. Zo vind je hier de goudjakhals, de Europese wilde kat, de steenmarter, de boommarter, de das en de rode vos. Ook aan hoefdieren geen gebrek in Slovenië. In de bossen van het land leven edelherten, reeën en wilde zwijnen. In de gebergte voelen de Alpensteenbok en de gems zich heel erg thuis. Ook een aantal Sloveense knaagdieren verdienen een vermelding, zo leven er bevers, alpenmarmotten en slaap- en relmuizen. 

Bruine beren fotograferen in Slovenië

Ook aan vogels geen gebrek in Slovenië. In het kleine land zijn bijna 400 verschillende soorten vogels geregistreerd, waarvan meer dan de helft hier ook broed. Onder deze vogels zijn ook een aantal zeldzame vogels zoals de korhoen, oeraluil, de rotskruiper en de dwerguil. Het land zit vol met roofvogels, zoals de buizerd en torenvalk, maar ook met grotere roofvogels, zoals de steenarend en de vale gier. 

In de zomer trekken de kleurrijke vogels naar Slovenië toe, je vindt hier dan typische zomergasten zoals de Europese scharrelaar, de Europese bijeneter, de hop en de wielewaal. Kleurrijke vogels die het hele jaar door in Slovenië te vinden zijn, zijn vogels uit de familie van de spechten, waarvan maar liefst 10 verschillende soorten in de bossen te vinden zijn. 

Amfibieën en reptielen zijn natuurlijk ook te vinden in het  Centraal Europese land. Van beiden zijn er rond de 20 verschillende soorten te vinden. Van de reptielen zijn de meeste soorten slangen, waarvan drie verschillende soorten adders. In de groep amfibieën leeft een heel bijzonder dier. Dit is de grottenolm, een langwerpige witte salamander die volledig is aangepast aan het leven in een grot. De dieren zien niks en zijn extreem gevoelig voor UV-licht. De dieren in het wild zien is zo goed als onmogelijk, maar gelukkig zijn ze in een aquarium in de grotten van Postojna te bewonderen. 

Alpensteenbok in Triglav nationaal park

Beste reistijd voor Slovenië

Slovenië is een heel groen land, het zal je dan ook niet verbazen dat er in Slovenië jaarlijks behoorlijk wat regen uit de lucht valt. In Slovenië valt er jaarlijks gemiddeld 1.300-1.400 mm neerslag. Hiermee is het kleine land één van de natste landen van Europa. Ter vergelijking, in Nederland valt jaarlijks zo’n 900mm. De neerslag valt het hele jaar door, maar de regenachtigste periode is het najaar. 

De temperatuur in Slovenië is vrij vergelijkbaar met de temperatuur in Nederland. Het is in zomer in Slovenië misschien iets warmer en in de winter juist iets kouder. Heel anders is dit in de bergen, waar het altijd een behoorlijk aantal graden kouder is dan in de lagere delen van het land. 

Maar wat is dan de beste reistijd voor Slovenië? Eigenlijk is Slovenië het hele jaar prima te bezoeken. Het hele jaar door is er kans op neerslag, maar ook kans op mooi zonnig weer. De temperatuur ligt in de zomer het hoogst, maar dan is het in het land ook een stuk drukker met toeristen. In het voorjaar liggen de temperaturen iets lager en is het veel minder druk. Een perfecte tijd dus om het land te bezoeken. In het najaar heb je meer kans op langdurig regenachtig weer. Maar is het rustig en is het bos prachtig in herfstkleuren gekleurd. 

Wat te doen in het Triglav nationaal park
Wat te doen in het Triglav nationaal park

Triglav nationaal park Het Triglav nationaal park, in het Sloveens Triglavski Narodni Park, is een nationaal park in het Centraal- Europese Slovenië. Bekendste kenmerk van het nationale park is de Triglav berg, die in het nationale park ligt. De Triglav, wat letterlijk vertaald driehoofd betekent, is met een hoogte van

Lees verder »
De Vintgar kloof in Slovenië
De machtige Vintgar kloof: het bezoeken meer dan waard!

De Vintgar kloof De Vintgar kloof, in het Engels Vintgar Gorge, is een kloof gelegen in het Triglav nationaal park in het noordwesten van Slovenië. De kloof is ontstaan doordat de Radovna rivier hier al miljoenen jaren doorheen stroomt en daardoor het gesteente uitslijt. Het water heeft hier een kloof

Lees verder »
Spanje, een van de wildlifebestemmingen in Europa
Wildlife top 10 van Europa

Wildlife top 10 van Europa Europa, het continent van strandvakanties, wintersport en stedentrips. Europa is het meest toeristische continent, maar vaak wordt er niet gekeken naar de Europese natuur. Nu steeds meer mensen naar de stad trekken komt er weer meer ruimte vrij voor de natuur. Hierdoor bloeien veel wilde

Lees verder »
Wildlife top 10 van Slovenië
De Wildlife top 10 van Slovenië

De Wildlife top 10 van Slovenië! Slovenië is met een bospercentage van meer dan 50% één van de groenste landen van Europa. Deze bossen zitten vol met wilde dieren. Mede hierdoor noemen wij Slovenië het groene hart van Europa. In de Sloveense natuur leven veel verschillende dieren, zo vind je

Lees verder »
De Europese bruine beer spotten in Europa
De machtige bruine beer spotten in Europa

De bruine beer spotten in Europa De bruine beer (Ursus arctos) is een groot roofdier uit de familie van de beren. Het gaat vrij goed met de bruine beer, die van het IUCN een niet-bedreigde status heeft gekregen. Hoewel het dus goed gaat met de bruine beer, geldt dit niet

Lees verder »
Het beroemde eiland met de kerk in lake bled, Slovenië
Slovenië: Het groene hart van Europa

Slovenië Slovenië, officieel de Republiek Slovenië, is een klein land dat centraal in Europa te vinden is. Het land is iets meer dan 20.000 km2 groot. Het land is hiermee ongeveer de helft van Nederland. In het land wonen 2.1 miljoen mensen, waardoor het land een stuk minder dichtbevolkt is

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het