Parlementsgebouw Boedapest, Hongarije

Hongarije

Table of Contents

Hongarije

Hongarije is een land in Centraal-Europa. Hongarije wordt volledig door andere landen ingesloten en grenst aan maar liefst zeven landen, waaronder aan Oostenrijk en Slovenië. In het land wonen rond de 10.000.000 mensen, waarvan bijna iedereen etnisch Hongaars is. De hoofdstad van Hongarije is Boedapest, waar zo’n twee miljoen mensen leven. Boedapest is naast de hoofdstad ook de grootste stad van het land. Hongarije is best een toeristisch land, aangezien het jaarlijks door ruim 25 miljoen internationale toeristen bezocht wordt. Het grootste gedeelte hiervan bezoeken Boedapest als stedentrip. Nadat het Communisme verdween werd Hongarije een democratie die sinds sinds 2004 onderdeel is van de Europese Unie. 

Hongarije, dat ruim twee keer zo groot is als Nederland, is een prachtig en veelzijdig vakantieland waar prachtige steden afgewisseld worden met natuurpracht. Bekende toeristische trekpleisters, buiten de hoofdstad Boedapest, zijn onder ander het Balatonmeer (het grootste zoetwatermeer van Europa), Hortobágy Nationaal Park, Nationaal park Kiskunság, Szeged, Pécs en Debrecen. 

Een ringmus bij het Balatonmeer, Hongarije

Boedapest

De hoofdstad en grootste stad van Hongarije, is Boedapest. Een miljoenenstad die in het noorden van het land terug te vinden is. De stad wordt doorkruist door de Donau. Via deze rivier is Boedapest verbonden met de andere Centraal-Europese hoofdsteden Wenen en Bratislava. De stad ontstond in het jaar 1873 toen Buda, Óbuda en Pest samengevoegd werden. Door deze samenvoeging en de groei daarna is Boedapest uitgegroeid tot de 9de stad van Europa. Boedapest is dé toeristische trekpleister van Hongarije en wordt jaarlijkse door miljoenen bezocht.

Bekende trekpleisters in de stad zijn in Pest het Parlementsgebouw, het centrum, het Heldenplein, de Vajdahunyadburcht, het Széchenyibad, de markthal, de Grote Synagoge en de Sint-Stefanusbasiliek. De trekpleisters in Boeda (aan de andere kant van de Donau) zijn de burcht van Boeda, de Matthiaskerk, Vissersbastion en de Citadel van Boeda. Andere beroemde plek in het Margaretha-eiland dat in de Donau ligt. Het eiland is eigenlijk één groot stadspark. De meeste trekpleisters liggen dus in Pest, maar het loont zeker om beide kanten te bezoeken. Als je alles wilt bewonderen heb je zeker twee dagen nodig. 

uitzicht over de Donau in Boedapest

Wildlife in Hongarije

In Hongarije zijn 10 verschillende nationale parken te vinden. Samen beslaan de nationale parken zo’n 10% van het landoppervlak van het land. De nationale parken zijn allemaal verspreid over het land te vinden en hebben daardoor allemaal hun eigen charme en iconische diersoorten. 

Veel informatie over de prachtige flora en fauna van Hongarije is niet beschikbaar, maar we doen natuurlijk alsnog ons best om een mooi overzicht te geven!

In het Centraal Europese land leven iets minder dan 80 verschillende soorten zoogdieren, waarvan het overgrote deel bestaat uit knaagdieren en vleermuizen. Omdat Hongarije niet aan de zee ligt, zijn er geen zeezoogdieren te vinden in het land. Mocht je op zoek zijn naar grote roofdieren, dan is Hongarije misschien niet de beste keuze. Hoewel officieel alle drie de grote roofdieren in het land te vinden zijn, zijn de aantallen heel laag. Het gaat om niet meer dan tientallen van de Europese bruine beer, Euraziatische lynx en grijze wolf. 

Kleinere roofdieren, zoals de vos, goudjakhals, das, otter, boommarter en andere marterachtigen zijn wel in grote aantallen aanwezig, dus misschien kom je wel één van deze dieren tegen. Het land heeft een grote hoeveelheid aan wilde hoefdieren. De meeste voorkomende zijn de ree, het edelhert en het wilde zwijn. Daarnaast is het Przewalskipaard ge(her)introduceerd in het Hortobágy nationaal park. Ook laat de eland zich af en toe in het land zien. 

Dan nog even terugkomend op de knaagdieren van het land. Er zitten namelijk best een aantal bijzondere soorten bij. Zo leeft het grootste knaagdier van Europa, de bever, in het land, vind je hier de bedreigde Europese hamster en Europese grondeekhoorn, daarnaast leven er ook verschillende soorten rel- en slaapmuizen, waaronder de schattige hazelmuis. 

In Hongarije leven zo’n 400 verschillende soorten vogels, waarvan een aantal zeer bijzondere soorten. Te beginnen met de Sakervalk, een bedreigde valk van bijna 1 kilogram. De vogel die met name in Centraal Azië leeft, heeft het daar heel zwaar, maar in Hongarije leeft een vrij grote goed beschermde populatie. Mede hierdoor is dit de nationale vogel van Hongarije. Ze zijn het meest te vinden in Hortobágy nationaal park. De volgende vogel die je niet wilt missen is de Europese kraanvogel. Deze vogel komt massaal samen in het Hortobágy nationaal park, vaak van half september tot en met oktober. Ook in de buurt van Szeged maken de dieren vaak een stop, waar duizenden vogels tegelijk te zien zijn. 

Ook grote roofvogels zoals de zeearend, de keizerarend, de oehoe en de Oeraluil zijn in het land te vinden. Daarnaast leeft de iconische grote trap op de steppes van het land en is goed te vinden in het Kiskunsag Nationaal park. In de zomer zijn er nog allerlei mooie zomergasten te spotten, zoals de Europese scharrelaar, de Europese bijeneter, de hop en de Wielewaal. Ook leven er in het land 9 verschillende soorten spechten. Kortom een paradijs voor vogel- en natuurliefhebbers. 

Europese Grondeekhoorn, Souslik

Praktische informatie voor een bezoek aan Hongarije

Zoals eerder aangegeven ligt Hongarije in Centraal-Europa. De hoofdstad Boedapest ligt (via de weg) op zo’n 1.400 kilometer van Utrecht. Een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol duurt ongeveer 2 uur.  Met de trein ben je zo’n 15 uur onderweg en moet je rekening houden met een prijs tussen de 80 en 300 euro (afhankelijk van hoe ver van te voren). Kijk voor meer informatie bij NSinternational. In Hongarije hebben ze een andere munt dan de Euro, namelijk de Hongaarse Forint. 1 euro is ongeveer gelijk aan 400 HF. Op veel toeristische plekken kan je ook gewoon met euro’s betalen, al is de wisselkoers die de bedrijven hanteren vaak niet gunstig. 

Beste reistijd voor Hongarije

Het weer van Hongarije is redelijk te vergelijken met dat van Nederland alleen dan is het in de winter wat kouder en in de zomer wat warmer. Neerslag valt het hele jaar door en veruit de meeste zonuren zijn er in de zomermaanden. Wat betreft het weer is Hongarije dus het hele jaar te bezoeken. Dus is vooral je reisdoel belangrijk voor welke periode het beste is. Ga je voor een stedentrip naar Boedapest? Dan kan je het hele jaar gaan. Ben je op zoek naar de mooiste vogels, dan kan je het beste tussen mei en augustus reizen. Terwijl je voor de kraanvogel het beste in de herfst naar Hongarije kunt gaan. 

korenwolf of Europese hamster op het Zentralfriedhof in Wenen
Europese Grondeekhoorn, Souslik

4 leukste activiteiten in het Kis-Balaton natuurreservaat

Kis-Balaton Kis-Balaton, letterlijk vertaald vanuit het Hongaars klein Balaton, is zoals deze vertaling al doet vermoeden het kleine, natuurlijke broertje van het veel bekendere Balatonmeer dat te vinden is in het zuidwesten van Hongarije. Het meer zelf is zo’n 20 kilometer lang en 4 kilometer breed. Het hele Kis-Balaton natuurreservaat

Lees verder »
korenwolf of Europese hamster op het Zentralfriedhof in Wenen

De Europese hamster: schattig en ernstig bedreigd!

De Europese hamster De Europese hamster (Cricetus cricetus), ook wel korenwolf of gewone hamster genoemd, is een klein knaagdier uit de familie van de, hoe kan het ook anders, hamsters. Het is dus een neef van de veel als huisdieren gehouden goudhamster en Russische dwerghamster. Hoewel de Europese hamster een

Lees verder »
Parlementsgebouw Boedapest, Hongarije

Hongarije

Hongarije Hongarije is een land in Centraal-Europa. Hongarije wordt volledig door andere landen ingesloten en grenst aan maar liefst zeven landen, waaronder aan Oostenrijk en Slovenië. In het land wonen rond de 10.000.000 mensen, waarvan bijna iedereen etnisch Hongaars is. De hoofdstad van Hongarije is Boedapest, waar zo’n twee miljoen

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren