Parlementsgebouw Boedapest, Hongarije

Hongarije

Table of Contents

Hongarije

Hongarije is een land in Centraal-Europa. Hongarije wordt volledig door andere landen ingesloten en grenst aan maar liefst zeven landen, waaronder aan Oostenrijk en Slovenië. In het land wonen rond de 10.000.000 mensen, waarvan bijna iedereen etnisch Hongaars is. De hoofdstad van Hongarije is Boedapest, waar zo’n twee miljoen mensen leven. Boedapest is naast de hoofdstad ook de grootste stad van het land. Hongarije is best een toeristisch land, aangezien het jaarlijks door ruim 25 miljoen internationale toeristen bezocht wordt. Het grootste gedeelte hiervan bezoeken Boedapest als stedentrip. Nadat het Communisme verdween werd Hongarije een democratie die sinds sinds 2004 onderdeel is van de Europese Unie. 

Hongarije, dat ruim twee keer zo groot is als Nederland, is een prachtig en veelzijdig vakantieland waar prachtige steden afgewisseld worden met natuurpracht. Bekende toeristische trekpleisters, buiten de hoofdstad Boedapest, zijn onder ander het Balatonmeer (het grootste zoetwatermeer van Europa), Hortobágy Nationaal Park, Nationaal park Kiskunság, Szeged, Pécs en Debrecen. 

Een ringmus bij het Balatonmeer, Hongarije

Boedapest

De hoofdstad en grootste stad van Hongarije, is Boedapest. Een miljoenenstad die in het noorden van het land terug te vinden is. De stad wordt doorkruist door de Donau. Via deze rivier is Boedapest verbonden met de andere Centraal-Europese hoofdsteden Wenen en Bratislava. De stad ontstond in het jaar 1873 toen Buda, Óbuda en Pest samengevoegd werden. Door deze samenvoeging en de groei daarna is Boedapest uitgegroeid tot de 9de stad van Europa. Boedapest is dé toeristische trekpleister van Hongarije en wordt jaarlijkse door miljoenen bezocht.

Bekende trekpleisters in de stad zijn in Pest het Parlementsgebouw, het centrum, het Heldenplein, de Vajdahunyadburcht, het Széchenyibad, de markthal, de Grote Synagoge en de Sint-Stefanusbasiliek. De trekpleisters in Boeda (aan de andere kant van de Donau) zijn de burcht van Boeda, de Matthiaskerk, Vissersbastion en de Citadel van Boeda. Andere beroemde plek in het Margaretha-eiland dat in de Donau ligt. Het eiland is eigenlijk één groot stadspark. De meeste trekpleisters liggen dus in Pest, maar het loont zeker om beide kanten te bezoeken. Als je alles wilt bewonderen heb je zeker twee dagen nodig. 

uitzicht over de Donau in Boedapest

Wildlife in Hongarije

In Hongarije zijn 10 verschillende nationale parken te vinden. Samen beslaan de nationale parken zo’n 10% van het landoppervlak van het land. De nationale parken zijn allemaal verspreid over het land te vinden en hebben daardoor allemaal hun eigen charme en iconische diersoorten. 

Veel informatie over de prachtige flora en fauna van Hongarije is niet beschikbaar, maar we doen natuurlijk alsnog ons best om een mooi overzicht te geven!

In het Centraal Europese land leven iets minder dan 80 verschillende soorten zoogdieren, waarvan het overgrote deel bestaat uit knaagdieren en vleermuizen. Omdat Hongarije niet aan de zee ligt, zijn er geen zeezoogdieren te vinden in het land. Mocht je op zoek zijn naar grote roofdieren, dan is Hongarije misschien niet de beste keuze. Hoewel officieel alle drie de grote roofdieren in het land te vinden zijn, zijn de aantallen heel laag. Het gaat om niet meer dan tientallen van de Europese bruine beer, Euraziatische lynx en grijze wolf. 

Kleinere roofdieren, zoals de vos, goudjakhals, das, otter, boommarter en andere marterachtigen zijn wel in grote aantallen aanwezig, dus misschien kom je wel één van deze dieren tegen. Het land heeft een grote hoeveelheid aan wilde hoefdieren. De meeste voorkomende zijn de ree, het edelhert en het wilde zwijn. Daarnaast is het Przewalskipaard ge(her)introduceerd in het Hortobágy nationaal park. Ook laat de eland zich af en toe in het land zien. 

Dan nog even terugkomend op de knaagdieren van het land. Er zitten namelijk best een aantal bijzondere soorten bij. Zo leeft het grootste knaagdier van Europa, de bever, in het land, vind je hier de bedreigde Europese hamster en Europese grondeekhoorn, daarnaast leven er ook verschillende soorten rel- en slaapmuizen, waaronder de schattige hazelmuis. 

In Hongarije leven zo’n 400 verschillende soorten vogels, waarvan een aantal zeer bijzondere soorten. Te beginnen met de Sakervalk, een bedreigde valk van bijna 1 kilogram. De vogel die met name in Centraal Azië leeft, heeft het daar heel zwaar, maar in Hongarije leeft een vrij grote goed beschermde populatie. Mede hierdoor is dit de nationale vogel van Hongarije. Ze zijn het meest te vinden in Hortobágy nationaal park. De volgende vogel die je niet wilt missen is de Europese kraanvogel. Deze vogel komt massaal samen in het Hortobágy nationaal park, vaak van half september tot en met oktober. Ook in de buurt van Szeged maken de dieren vaak een stop, waar duizenden vogels tegelijk te zien zijn. 

Ook grote roofvogels zoals de zeearend, de keizerarend, de oehoe en de Oeraluil zijn in het land te vinden. Daarnaast leeft de iconische grote trap op de steppes van het land en is goed te vinden in het Kiskunsag Nationaal park. In de zomer zijn er nog allerlei mooie zomergasten te spotten, zoals de Europese scharrelaar, de Europese bijeneter, de hop en de Wielewaal. Ook leven er in het land 9 verschillende soorten spechten. Kortom een paradijs voor vogel- en natuurliefhebbers. 

Europese Grondeekhoorn, Souslik

Praktische informatie voor een bezoek aan Hongarije

Zoals eerder aangegeven ligt Hongarije in Centraal-Europa. De hoofdstad Boedapest ligt (via de weg) op zo’n 1.400 kilometer van Utrecht. Een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol duurt ongeveer 2 uur.  Met de trein ben je zo’n 15 uur onderweg en moet je rekening houden met een prijs tussen de 80 en 300 euro (afhankelijk van hoe ver van te voren). Kijk voor meer informatie bij NSinternational. In Hongarije hebben ze een andere munt dan de Euro, namelijk de Hongaarse Forint. 1 euro is ongeveer gelijk aan 400 HF. Op veel toeristische plekken kan je ook gewoon met euro’s betalen, al is de wisselkoers die de bedrijven hanteren vaak niet gunstig. 

Beste reistijd voor Hongarije

Het weer van Hongarije is redelijk te vergelijken met dat van Nederland alleen dan is het in de winter wat kouder en in de zomer wat warmer. Neerslag valt het hele jaar door en veruit de meeste zonuren zijn er in de zomermaanden. Wat betreft het weer is Hongarije dus het hele jaar te bezoeken. Dus is vooral je reisdoel belangrijk voor welke periode het beste is. Ga je voor een stedentrip naar Boedapest? Dan kan je het hele jaar gaan. Ben je op zoek naar de mooiste vogels, dan kan je het beste tussen mei en augustus reizen. Terwijl je voor de kraanvogel het beste in de herfst naar Hongarije kunt gaan. 

korenwolf of Europese hamster op het Zentralfriedhof in Wenen
Europese Grondeekhoorn, Souslik

4 leukste activiteiten in het Kis-Balaton natuurreservaat

Kis-Balaton Kis-Balaton, letterlijk vertaald vanuit het Hongaars klein Balaton, is zoals deze vertaling al doet vermoeden het kleine, natuurlijke broertje van het veel bekendere Balatonmeer dat te vinden is in het zuidwesten van Hongarije. Het meer zelf is zo’n 20 kilometer lang en 4 kilometer breed. Het hele Kis-Balaton natuurreservaat

Lees verder »
korenwolf of Europese hamster op het Zentralfriedhof in Wenen

De Europese hamster: schattig en ernstig bedreigd!

De Europese hamster De Europese hamster (Cricetus cricetus), ook wel korenwolf of gewone hamster genoemd, is een klein knaagdier uit de familie van de, hoe kan het ook anders, hamsters. Het is dus een neef van de veel als huisdieren gehouden goudhamster en Russische dwerghamster. Hoewel de Europese hamster een

Lees verder »
Parlementsgebouw Boedapest, Hongarije

Hongarije

Hongarije Hongarije is een land in Centraal-Europa. Hongarije wordt volledig door andere landen ingesloten en grenst aan maar liefst zeven landen, waaronder aan Oostenrijk en Slovenië. In het land wonen rond de 10.000.000 mensen, waarvan bijna iedereen etnisch Hongaars is. De hoofdstad van Hongarije is Boedapest, waar zo’n twee miljoen

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer