Ntchisi Forest Reserve, een van de laatste regenwouden van Malawi

Malawi: the warm heart of Africa!

Table of Contents

Malawi

Malawi is een land in het zuidoosten van Afrika. Het land is bijna 3x zo groot als Nederland en heeft zo’n 20 miljoen inwoners. Deze inwoners staan bekend om hun vriendelijkheid, waardoor het land de bijnaam “The warm heart of Africa” heeft gekregen. Het land wordt volledig omringd door land (en Lake Malawi). Het grenst in het noorden aan Tanzania, in het zuiden aan Mozambique en in het oosten aan Zambia.

Malawi is één van de armste landen ter wereld dat voor een groot deel afhankelijk is van landbouw en visserij. De laatste tijd begint één inkomstenbron steeds belangrijker te worden en dat is toerisme. Het land herbergt het wereld beroemde Lake Malawi, het op twee na grootste meer van Afrika. Het meer kent een ongekend hoge biodiversiteit, wat veel toeristen aantrekt. Daarnaast is Malawi druk bezig om hun populaties wilde dieren te herstellen, waar het toerisme sterk van profiteert.

10 feiten over Malawi. Religie in Malawi. De kerk in Nkhoma, startpunt van de Nkhoma berg wandeling

Lilongwe

Lilongwe is de hoofdstad en daarmee het politieke centrum van Malawi. Het is niet alleen maar het politieke centrum van het land, maar ook de grootste stad qua inwoners. Het inwonersaantal groeit snel en is de laatste jaren het miljoen gepasseerd. De stad is niet altijd de hoofdstad van Malawi geweest, pas in 1975 kreeg Lilongwe deze stempel. 

Daarvoor was de hoofdstad van Malawi Zomba, maar doordat deze stad te ver in het zuiden ligt, werd besloten om een nieuwe hoofdstad aan te wijzen. Dit werd Lilongwe. Sindsdien is de stad heel hard gegroeid, maar het is er niet in geslaagd ook het economische centrum van het land te worden. Die titel is nog steeds weggelegd voor de op één na grootste stad van Malawi, Blantyre. 

De stad ligt in de Centrale regio van Malawi en ligt op zo’n 1.200 meter boven zeeniveau. De stad is vernoemd naar de belangrijkste rivier van de stad, de Lilongwerivier. Lilongwe bestaat uit 58 verschillende area’s en heeft net als veel Afrikaanse steden een typische old town en new town. Waar het leven zich in old town allemaal op straat afspeelt, wordt de new town vooral gekarakteriseerd door de aanwezigheid van grote bedrijven. 

Booking.com

Wilde dieren in Malawi

Malawi telt in totaal meer dan 80 verschillende beschermde gebieden waar je de natuur in Malawi kunt bewonderen. Het gaat om vijf nationale parken, vier wildlife reserves, één Ramsar wetland en meer dan 70 forest reserves. Dit klinkt als heel erg veel, maar helaas zijn niet alle beschermde natuurgebieden in een even goede staat. De meeste die in goede staat zijn, worden beheerd door een NGO zoals African Parks en PAW. 

Beschermde gebieden die absoluut het bezoeken waard zijn, zijn de twee big 5 parken van Malawi Liwonde nationaal park en Majete Wildlife Reserve. Maar ook beschermde gebieden zoals Nkhotakota Wildlife Reserve en Lake Malawi nationaal park kan je beter niet overslaan wanneer je Malawi bezoekt. In een aantal van deze gebieden werkt Malawi (al dan niet in samenwerking met NGO’s) om (lokaal) uitgestorven dier te herintroduceren, zodat het ecosysteem weer compleet wordt. 

Wilde dieren in Malawi: zoogdieren

In Malawi zijn iets meer dan 180 zoogdieren geregistreerd. Het overgrote gedeelte hiervan bestaat uit vleermuizen (55) en knaagdieren (52), maar dus ook nog ruim 70 andere zoogdieren. 

Tegenwoordig is weer de volledige Big Five in Malawi te vinden (nadat 3/5 in het land uitgestorven of zo goed als uitgestorven waren), dit betekent dat de leeuw, de luipaard, de kafferbuffel, de zwarte neushoorn en de savanneolifant alle vijf in Malawi te vinden zijn. 

Andere iconische dieren die je in Malawi tegen kunt komen zijn het nijlpaard, de steppezebra, het wrattenzwijn en 20 soorten antilopen. Ook aan roofdieren in Malawi geen gebrek, zo zijn grote roofdieren zoals de gevlekte hyena, de bruine hyena, de Afrikaanse wilde hond, de cheeta, de caracal en de serval allemaal in het land te vinden. . 

In Malawi zijn maar liefst 12 verschillende soorten apen te vinden, 7 galagosoorten, de gele baviaan, de beerbaviaan, de blauwe meerkat, de diadeemmeerkat en de zuidelijke franjeaap.

Vechtende waterbokken in Liwonde nationaal park, Malawi. Taal in Malawi

Wilde dieren in Malawi: vogels

De pracht aan vogels die in Malawi leven, is eigenlijk niet in een kort overzicht weer te geven. In het relatief kleine Malawi zijn 683 verschillende soorten vogels geregistreerd. 

In het land leven zo’n 45 verschillende soorten havikachtige, waaronder de bateleur, vechtarend, de Afrikaanse visarend, en zes gieren. Andere roofvogels die in Malawi leven zijn de secretarisvogel, de visarend, 13 verschillende soorten (kerk)uilen en 14 soorten valken. 

Verder leven er in het land twee soorten kraanvogels, de roze pelikaan, de kleine pelikaan, de gewone flamingo, de kleine flamingo, drie verschillende ibissen, de Afrikaanse lepelaar, acht soorten ooievaars, twee soorten trogons, vijf toerako’s, de hop, zeven soorten neushoornvogels, de zuidelijke hoornraaf, negen ijsvogels, acht bijeneters, vijf scharrelaars, negen spechten, vier papegaaien, vier wielewalen, 22 honingzuigers en maar liefst 27 wevers, en nog veel meer!

 

Groene bijeneter, Zambia. Beste reistijd voor Malawi

Praktische informatie over Malawi

Wanneer je naar Malawi wilt reizen, is het het makkelijkst om te vliegen naar de internationale luchthaven van Lilongwe, al is er ook de mogelijkheid om naar Blantyre te vliegen. Deze vluchten worden alleen uitgevoerd door Kenyan Airways en Ethiopian Airlines en gaan dagelijks. Wanneer je reist vanuit Nederland ben je met tussenstop(s) al snel een kleine dag bezig om op de plek van bestemming te komen. 

De officiële taal van Malawi is Engels, en zo’n 50 procent van de mensen spreekt ook daadwerkelijk Engels. De mensen die in de toeristische branche werken, spreken allemaal goed Engels, waardoor communicatie eenvoudig is. In Malawi wordt betaald met de Malawiaanse Kwacha, maar de dollar en euro worden op de meeste plekken ook geaccepteerd. Het is niet mogelijk om alvast Malawiaanse Kwacha in Nederland te halen, je kunt dit pas echt doen wanneer je in het land zelf bent. 

In Malawi rijden men links, wat iets is om rekening mee te houden wanneer je van plan bent om zelf te gaan rijden. De wegen zijn op veel plekken van slechte kwaliteit en wanneer je voor het eerst zelf door Afrika reist, is het misschien verstandiger om een auto met chauffeur te huren.  

De beste reistijd voor Malawi

Mocht je naar Malawi komen om te genieten van de prachtige stranden van Lake Malawi en om wild te spotten in Liwonde nationaal park en de andere prachtige natuurgebieden, dan kan je het beste in de droge periode komen. Deze periode loopt grofweg van halverwege april tot en met halverwege november. Hoe verder aan het eind van droge periode je reist, hoe minder groen de planten zijn, waardoor je verder kunt kijken tijdens een safari. Daarnaast is er dan nog weinig oppervlakte water te vinden, waardoor dieren in grote getalen samen komen bij de overgebleven permanente waterbronnen. 

Nadeel van deze periode is wel dat het heel warm kan worden overdag. Je kunt er ook voor kiezen om eerder in de droge periode naar Malawi te reizen. Houdt er alleen wel rekening mee dat het in de maanden juli en augustus hoogseizoen is. Het is dus kiezen tussen drukker (al valt dat eigenlijk nog wel mee) of warmer. 

Reis je naar Malawi om de vele prachtige vogels die in het land te vinden zijn? Dan is de beste reistijd voor Malawi net anders dan wanneer je komt om groot wild te spotten. Je kunt er dan namelijk het beste voor kiezen om in het groene seizoen naar Malawi te reizen. Hoewel het hoogtepunt qua vogelpracht in het regenseizoen (van halverwege november tot en met halverwege april) ligt, is het wellicht geen goed idee om dan naar Malawi te reizen. De vele muggen, slechte wegen door het weer en hoge temperaturen kunnen namelijk echt een belemmering vormen. Net na het regenseizoen zijn de vogels volop actief, al is dan helaas een deel al vertrokken naar het noorden. 

De Nkhoma berg in Malawi tijdens het groene seizoen in Malawi. De beste reistijd voor Malawi
De Nkhoma berg in Malawi tijdens het groene seizoen in Malawi. De beste reistijd voor Malawi
Alles wat je moet weten om de Nkhoma berg te beklimmen!

Nkhoma berg De Nkhoma berg is een berg gelegen naast het dorp Nkhoma, niet ver van de hoofdstad Lilongwe. De berg is te vinden in het centrale deel van Malawi. Eigenlijk bestaat de Nkhoma berg uit twee toppen, de Nkhoma (1743m) en de Mbalambala (1642m), die samen bekend staan als Phiri

Lees verder »
Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer

Lees verder »
Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Lees verder »
Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Lees verder »
Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Lees verder »
Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park
Liwonde nationaal park: de Big Five in Malawi!

Liwonde nationaal park Liwonde nationaal park is een nationaal park in het zuiden van Malawi dat net ten zuiden van Lake Malawi ligt. De belangrijkste levensader van dit beschermde natuurgebied is de Shire rivier, een rivier die direct uit Lake Malawi stroomt. Het nationale park bestaat al sinds 1973, maar pas sinds

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer