Noordelijke Boommiereneter in Corcovado nationaal park

Costa Rica

Table of Contents

Costa Rica

Costa Rica, voluit de Republiek Costa Rica, is een land in Midden-Amerika. Het land heeft zee aan twee kanten en grenst dus aan zowel de Stille oceaan als de Caribische zee. In het noorden deelt Costa Rica een grens met Nicaragua en in het zuiden met Panama. Het land is met 51.000 km2 maar iets groter dan Nederland en telt iets meer dan 5 miljoen inwoners. Het overgrote deel van de bevolking is Christelijk. 

In Costa Rica wordt betaald met de Costa Ricaanse Colón. Costa Rica ligt in de North American central time zone en daardoor is het in daar zeven uur eerder dan in Nederland. De officiële taal is Spaans, maar gelukkig spreken er ook steeds meer mensen Engels. Een vlucht naar San José duurt rechtstreeks bijna 12 uur, de meeste vluchten zijn echter met een tussenstap. Je doet er dan vaak zo’n 16 uur over om in San José aan te komen. Lees hier meer over vliegen naar Costa Rica.

een van de prachtige stranden van Bocas del Toro

San José

De hoofdstad van Costa Rica is San José. De stad ligt centraal in Costa Rica en telt zo’n 330.00 inwoners. In het hele stedelijk gebied van San José wonen ruim 2 miljoen mensen. Dit houdt in dat bijna de helft van de bevolking in en rond de hoofdstad te vinden zijn. 

Hoewel er van alles te beleven valt in de stad, wordt het niet echt als een trekpleister voor toeristen gezien en vertrekken de meeste toeristen na één nacht. 

Wildlife in Costa Rica

De belangrijkste reden voor een bezoek aan Costa Rica is natuurlijk de prachtige natuur met de vele wilde dieren die in Costa Rica leven. De Costa Ricaanse overheid doet er van alles aan om de prachtige flora en fauna van het land te behouden, door onder andere 27% van het land uit te roepen tot beschermd gebied. 

In Costa Rica leven bijna 250 verschillende soorten zoogdieren. Uiteenlopend van de kleinste vleermuis van slechts 3 gram tot aan de 250kg wegende Baird’s Tapir. Veel van de grote fauna, zoals de herten, tapirs, jaguars en poema’s worden helaas zelden gespot. Gelukkig zijn er nog genoeg zoogdieren die wel regelmatig gespot worden. Zo leven er zowel twee- als drievingerige luiaards, de noordelijke boommiereneter, vier verschillende soorten apen, krabbenetende wasberen en witsnuitneusberen. In totaal leven er zes verschillende katachtige in de jungles van dit prachtige land. 

In Costa Rica zijn bijna 900 verschillende soorten vogels gespot. Heel veel van deze vogels zijn felgekleurd, zoals de geelvleugelara, zwavelborsttoekan, vuursnavelarassari, de vele kolibries, tangaren en motmots. Ook de veel gezochte quetzal leeft in de nevelwouden van Costa Rica. Aan de kust leven fregatvogels en bruine pelikanen. Overal waar je komt zie je prachtige vogels. 

Mocht je gek zijn op amfibieën, dan kan je Costa Rica echt niet overslaan. In Costa Rica leven namelijk 175 verschillende soorten. Hiervan is het overgrote deel (85%) kikker of pad. Het bekendst zijn de roodoogmakikikker, de pijlgifkikkers, glaskikkers en grote reuzenpad. 

Ook reptielen voelen zich thuis in het neotropische klimaat van Costa Rica. Er leven namelijk maar liefst 225 soorten reptielen. Zo nesten er vijf van de zeven soorten zeeschildpadden, waaronder de grootste van allemaal de lederschildpad. Er leven twee soorten krokodillen, namelijk de Amerikaanse krokodil en de brilkaaiman. 120 slangen sidderen door het landschap van Costa Rica, waarvan er 20 giftig zijn. Hier zitten zeer giftige exemplaren bij, zoals de Fer-de-lance, bosmeesters en andere groefkopadders. Ook de zeer giftige koraalslang zwemt in de zee van Costa Rica. 

                                                                                      Natuurgidsen Costa Rica

Vuursnavelarassari in Costa Rica. Tweedehands fotografieapparatuur

Klimaat van Costa Rica

In Costa Rica is sprake van een tropisch klimaat met een regen- en drogeseizoen. Het is het hele jaar door is het er rond de 30 graden Celsius (behalve in de hoger gelegen gebieden) en kan ook het hele jaar door behoorlijk regenen. De meeste kans op mooi weer heb je tijdens de maanden januari tot en met maart. 

Ondanks dat het het hele jaar behoorlijk kan regen in Costa Rica is dit land prima te bezoeken. Regen valt vaak in de namiddag en avond in de vorm van heftige buien die snel weer wegtrekken. Daarnaast is de temperatuur altijd lekker, dus kunnen de wolken heerlijk zijn!

 

Ben je echt op zoek naar avontuur? Huur dan een 4×4 auto en ga op kampeeravontuur. Lees hier het verhaal van Elfi en haar 4×4!

Een geelvleugelara in Costa Rica
De geelvleugelara (Ara macao)

De geelvleugelara (Ara Macao) De geelvleugelara (Ara macao) is een papegaaiachtige uit de familie van de ara’s die voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika. De geelvleugelara is prachtig om te zien en een vogel waarvan het hart van een natuurliefhebber sneller gaat kloppen. Wij hebben zelf de kans gehad om deze ara

Lees verder »
Corcovado nationaal park, gelegen op het Osa schiereiland
Osa schiereiland: De 5 leukste activiteiten!

Het Osa schiereiland Het Osa schiereiland is een schiereiland in het zuidwesten van Costa Rica. Het schiereiland ligt in de Puntarenas provincië. Het schiereiland grenst in het noorden, westen en zuiden aan de Stille oceaan en in het oosten aan de Golfo Dulce. Osa wordt het avontuurlijke hart van Costa

Lees verder »
Midden-Amerikaanse tapir in Corcovado nationaal park
De Midden-Amerikaanse tapir

De Midden-Amerikaanse tapir De Midden-Amerikaanse tapir (Tapirus bairdii), ook wel de Bairds tapir genoemd, is een zoogdier uit de familie van de tapirs. Het is de grootste Amerikaanse tapir en zelfs het grootste inheemse landzoogdier van Midden– en Zuid-Amerika. Door ontbossing en illegaal jacht hebben de dieren het zwaar. De

Lees verder »
Noordelijke Boommiereneter in Corcovado nationaal park
Costa Rica

Costa Rica Costa Rica, voluit de Republiek Costa Rica, is een land in Midden-Amerika. Het land heeft zee aan twee kanten en grenst dus aan zowel de Stille oceaan als de Caribische zee. In het noorden deelt Costa Rica een grens met Nicaragua en in het zuiden met Panama. Het

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren