Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia

Zambia

Table of Contents

Zambia

Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het land een Engels kolonie, maar alweer sinds 1964 staan de Zambianen op eigen benen. Toen kreeg het land ook zijn huidige naam Zambia, vernoemd naar de machtige Zambezi rivier.  Het land is volledig omgeven door land en grenst aan maar liefst acht andere landen. 

De belangrijkste industrieën zijn mijnbouw en landbouw, maar ook toerisme speelt een steeds belangrijker rol. Toeristen weten Zambia de laatste jaren dan ook steeds vaker te vinden. Vooral de natuurlijke rijkdommen, in de vorm van prachtige nationale parken zoals South Luangwa, North Luangwa en Kafue, watervallen zoals de Victoria watervallen, en grotten en andere spectaculaire landschappen. Ook wanneer je een culturele ervaring zoekt, dan ben je in Zambia aan het goede adres. Zo zijn er vele historische monumenten en oude rotsschilderingen en kom je eenvoudig in aanraking met de supervriendelijke bevolking. 

De zonsondergang over de Luangwa rivier vanaf Croc Valley, Zambia

Lusaka

Lusaka is de hoofdstad van Zambia en is dit al sinds de onafhankelijkheid van het land in 1964. Het is niet alleen de hoofdstad, maar ook de grootste stad van het land. Lusaka heeft op dit moment bijna 3 miljoen inwoners, een aantal wat heel snel groeit. Lusaka is zelfs een van de snelste groeiende steden van Afrika. Veel mensen zien deze stad als de plek voor werk en kansen, waardoor veel mensen het platteland van Zambia verlaten en naar deze bruisende metropool trekken. Eerlijk is eerlijk, Lusaka is geen stad waar je dagen door hoeft te brengen, maar helemaal overslaan is ook zonde, zeker wanneer je vliegt op de internationale luchthaven van Lusaka. 

Wanneer je een bezoek brengt aan Lusaka moet je zeker een bezoek brengen aan een van de vele markten in de stad, zodat je ziet hoe het dagelijks leven in Lusaka er aan toe gaat. Andere leuke bezienswaardigheden in Lusaka zijn het Nationale museum, Lusaka Nationaal Park, Kalimba Reptile Park, Freedom Statue en Murda Wanga Environmental Park. 

Wilde dieren in Zambia

Elke toerist die Zambia bezoekt doet dit maar met één reden, genieten van ongerepte bush die nog niet ontdekt is door het massatoerisme. Het land telt 20 verschillende nationale parken en nog een heel aantal andere beschermde gebieden. In theorie is bijna 30% van Zambia beschermd gebied, maar helaas wordt niet elk gebied even goed beschermd. Dit neemt niet weg dat er een aantal prachtige en heel succesvolle nationale parken in Zambia te vinden zijn. En deze parken zitten vol met wilde dieren. Zambia heeft door haar ligging een zeer grote variatie aan zoogdieren, vogels en reptielen. 

Wilde dieren in Zambia: zoogdieren

Zambia heeft maar liefst 237 verschillende soorten zoogdieren in het wild. Van deze wilde dieren in Zambia is er één ernstig bedreigd, drie bedreigd, acht kwetsbaar en veertien gevoelig. Zambia is één van de twaalf landen waar de volledige Afrikaanse Big Five te vinden is. Dat betekent dat de leeuw, de savanneolifant, de luipaard, de kafferbuffel en de zwarte neushoorn alle vijf in Zambia te vinden zijn. Vier van de vijf zijn in Zambia zelfs vrij eenvoudig te vinden, alleen de zwarte neushoorn wordt lastiger, maar is zeker mogelijk. Niet alleen de zwarte neushoorn, maar ook de witte neushoorn is in Zambia in het wild te vinden.

Andere iconische Afrikaanse dieren die in Zambia leven zijn nijlpaarden (geen één land heeft er zoveel als Zambia), de Afrikaanse wilde hond, de gevlekte hyena, de aardwolf, drie verschillende (onder)soorten giraffe, 22 soorten antilopen waaronder de grote koedoe en de elandantilope, het jachtluipaard, de serval, de caracal, negen verschillende soorten apen, mangoesten, de honingdas, klipdassen en nog veel meer. 

Een luipaard in South Luangwa nationaal park

Wilde dieren in Zambia: vogels

Het aantal vogels dat in het wild in Zambia geregistreerd is, is echt absurd. Het gaat namelijk om meer dan 850 verschillende soorten vogels. We zullen hieronder een korte opsomming hiervan geven, maar dit doet absoluut geen recht aan de enorme pracht aan wilde vogels in Zambia. 

In Zambia leven struisvogels, twee soorten flamingo’s, twee soorten pelikanen, de schoenbekooievaar, acht verschillende soorten ooievaars, lepelaars, ibissen, twee soorten kraanvogels, meer dan 70 verschillende soorten roofvogels, waaronder de Afrikaanse visarend, vechtarend, bateleur, meerdere soorten gieren, dertien verschillende soorten uilen, vijf soorten scharrelaars, elf verschillende bijeneters, dertien soorten ijsvogels, vijf soorten papegaaien en negen verschillende neushoornvogels. 

Kortom te veel om op te noemen en je zal je ogen uitkijken wanneer je in Zambia bent!

Groene bijeneter, Zambia. Beste reistijd voor Malawi

Praktische informatie over Zambia

De officiële taal van Zambia is Engels, dit maakt communicatie vrij eenvoudig. Het is niet zo dat iedereen Engels spreekt, maar iedereen die jij als toerist tegen zult komen kan zich waarschijnlijk redden in het Engels. In Zambia wordt betaald met de Zambiaanse Kwacha (ZKW), die op dit moment (20-05-24) 1/27 van één euro waard is. In Zambia rijdt men aan de linkerkant, iets wat wennen kan zijn wanneer je hier zelf gaat rijden. Gelukkig went dit vaak heel snel. 

Om in Zambia te komen heb je grofweg twee opties. Of je vliegt naar Lusaka en bent in het land, of je vliegt naar Lilongwe en reist vanaf daar in zo’n twee uur naar de grens. Lilongwe ligt een stuk dichter bij de Luangwa vallei dan Lusaka, dus wanneer je naar South en North Luangwa wilt kan dit een gunstigere optie zijn. 

 

Beste reistijd voor Zambia

De beste reistijd voor Zambia is niet heel anders dan de beste reistijd voor veel andere landen in de regio zoals Malawi, Botswana, Zimbabwe, Namibië en delen van Zuid-Afrika. Het land kent eigenlijk twee seizoenen, het regenseizoen, dat van november tot en met maart loopt en het droge seizoen van april tot en met oktober. 

De beste reistijd voor Zambia is de droge periode en dan vooral het einde van de droge periode met de maanden augustus en september als hoogtepunt. De temperaturen zijn dan aangenaam, veel planten hebben geen blad meer waardoor dieren makkelijker te spotten zijn en alleen permanente waterbronnen zijn nog over, waardoor dieren hier naartoe worden getrokken. Nadelen aan deze periode zijn dat de prijzen veel hoger liggen en het veel drukker is.

Je kunt er ook voor kiezen om Zambia tijdens de maanden januari of februari te zoeken, prijzen liggen dan een stuk lager en het is de beste tijd voor vogelaars. Echter zijn dan veel lodges dicht of onbereikbaar en je hebt een grote kans om geregeld een harde bui tegen te komen. Wanneer je de Victoria Falls in vol ornaat wilt zien dan is het einde van het regenseizoen de tijd om te gaan. 

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Lees verder »
Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het

Lees verder »
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Lees verder »
De Afrikaanse savanneolifant, één van de big 5 in Namibië. nationale parken in afrika
De 15 mooiste nationale parken in Afrika

De mooiste nationale parken in Afrika Afrika, het continent waar de moderne mens is ontstaan. Afrika is op Azië na het grootste continent, zowel qua oppervlakte als inwonersaantal. In Afrika kan je jezelf verliezen in prachtige woestijnen, vind je eilanden met parelwitte stranden, kan je tijdens een safari op zoek

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer