St Ninian's beach, Shetlandeilanden

Schotland: het land van de Highlands en ruige kliffen, een paradijs voor wild.

Table of Contents

Schotland

Schotland is een land in het noorden van Groot-Brittannië dat onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. Schotland is bijna 80.000 vierkante kilometer groot en heeft ruim 5.3 miljoen inwoners. Het land is dus dubbel zo groot als Nederland en heeft nog geen derde van de inwoners. De hoofdstad van Schotland is Edinburgh.

Schotland wordt jaarlijkse door miljoenen mensen bezocht. Het grootste deel van deze bezoekers komt uit Engeland, maar ook veel mensen uit andere delen van de wereld reizen af naar het Noordelijkste stuk van het Verenigd Konikrijk. Toeristen bezoeken het prachtige land om een het scala aan redenen, de spectaculaire landschappen en natuur, de indrukwekkende geschiedenis die door het hele land zijn sporen achter gelaten heeft, voor de whisky of omdat hier (delen van) hun lievelingsfilm- of series zijn opgenomen.

Plekken die veel bezocht worden zijn de Highlands, Glasgow, Edinburgh, de westkust en de Orkneyeilanden. Maar ook minder bezochte plekken zoals de Shetlandeilanden zijn een bezoek meer dan waard.

St Ninian's beach, Shetland, Schotland

Edinburgh

Edinburgh is al sinds 1437 de hoofdstad van Schotland. In deze stad vind je dan ook het Schotse parlement. Gek genoeg is Edinburgh niet de grootste stad van het land, dat is namelijk Glasgow. In deze steden samen leeft meer dan 1/5 van alle Schotten. 

De stad Edinburgh staat vol met toeristische trekpleisters en brengt je gelijk terug naar het verleden. Enkele trekpleisters zijn het Kasteel van Edinburgh, het nationale museum en de Koninklijke Botanische tuinen. 

Mocht je een groot Harry Potter fan zijn, dan is Edinburgh de plek waar je moet zijn. Hoewel er niks van de films daadwerkelijk gefilmd is in de stad, komt veel inspiratie voor de boeken- en filmreeks uit de Schotse hoofdstad. Onder andere het graf van Voldemort, het café waar J.K. Rowling een groot deel van haar boeken schreef en de inspiratie voor Diagonally vind je hier. De stad heeft een hele fijne vibe en overal vind je restaurants en pubs. Trek voor je bezoek aan Edinburgh zeker een paar dagen uit.

"diagonalley" in Edinburgh

Wildlife in Schotland

De wildlife die in Schotland te vinden is heeft veel weg van de Noord-Europese wildlife. Al hebben niet alle zoogdieren de oversteek naar Groot-Brittannië gemaakt na de laatste ijstijd. Daarnaast heeft een aantal diersoorten de oversteek wel gemaakt, maar zijn deze uitgestorven in de Middeleeuwen (zoals de bruine beer, wolf, lynx, wild zwijn en eland). In totaal zijn er 62 verschillende soorten zoogdieren te vinden in Schotland, waarvan er 13 in de kustwateren leven. Geen van deze dieren is endemisch. 

Grote roofdieren zijn er in Schotland niet (meer), roofdieren die er wel zijn, zijn onder andere de otter, rode vos, das, boommarter en wilde kat. Daarnaast zijn er twee soorten zeehonden die in Schotland leven (andere soorten worden heel zelden aangetroffen), namelijk de grijze en de gewone zeehonden. De Schotse populaties van beide dieren is van zeer significante grootte.

Naast zeehonden leven er dus nog meer zoogdieren in de kustwateren van Schotland. Zo leeft in de Moray Firth (vlakbij Inverness) de noordelijkste populatie van tuimelaars en worden er geregeld orka’s, grijze dolfijnen, gewone dolfijnen, witsnuitdolfijnen, bruinvissen, dwergvinvissen en potvissen gespot in de Schotse wateren (met name rond de Orkney en Shetland eilanden).

Tuimelaar in Moray Firth, Schotland

Qua hoefdieren kan je in Schotland vier soorten tegen komen. De meest voorkomende zijn het edelhert en de ree, maar ook het sikahert (exoot) en het wilde zwijn (geherintroduceerd) zijn op een aantal plekken in het land te vinden. Naast het wilde zwijn is ook de bever geherintroduceerd, welke zijn leefgebied langzaam uitbreidt.

Zo’n 250 soorten vogels worden met enige regelmaat in Schotland gezien, daarnaast is er nog een lijst met rond de 300 soorten die af en toe tot zelden gezien worden. Slechts één soort, de Schotse kruisbek, is endemisch en met 300 broedparen ernstig bedreigd. Het grootste deel van de Britse steenarenden is te vinden in Schotland, sinds de jaren 50 broedt de visarend weer in Schotland en door herintroductie zijn ook de zeearend en rode wouw weer in het land te vinden. Ook andere roofvogels zoals de buizerd, rode kiekendief, bosuil, torenvalk en havik zijn in het land te vinden.

Papegaaiduiker in Schotland, Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden

Aan roofvogels in Schotland dus geen gebrek, maar de vogels die echt veel bekijks trekken zijn de zeevogels. Schotland staat namelijk bekend om de enorme zeevogelkoloniën die op meerdere plekken te vinden zijn. Bekende plekken zijn onder andere te vinden vlakbij Edinburgh (Bass Rock), op de Shetlandeilanden en op de Orkneyeilanden. De vogels zijn hier vaak alleen te vinden in het voorjaar en de zomer, wanneer ze broeden. De rest van het jaar leven ze op zee. Zeevogels die je hier onder andere veel kunt vinden zijn de Jan-van-Gent, de Atlantische papegaaiduiker, de Noordse stormvogel, zeekoet, alk, zwarte zeekoet en drieteenmeeuw.

Naast alle eerder genoemde vogels zijn er nog veel meer interessante vogels in Schotland te vinden, zoals de grote jager, Arctische jager, de auerhoen, korhoen, alpensneeuwhoen en een heel scala aan zangvogels.

Voor reptielen en amfibieën is Schotland niet echt een ideaal land, gezien de slechts 6 soorten amfibieën en 4 soorten reptielen.

Jan-van-Gent vogels in vlucht op de Shetlandeilanden

Praktische informatie

Schotland ligt dus in het noorden van het Verenigd Koninkrijk. Betalen doen ze er dus met de pond. In Schotland hebben ze hun “eigen” Schotse pond, maar de Britse pond wordt ook overal geaccepteerd. Iedereen spreekt er Engels (en Schots) waardoor communicatie soepel verloopt. Schotland is op meerdere manieren te bereiken. Het makkelijkst is om met de veerboot te gaan. Deze brengt je vanuit IJmuiden naar Newcastle. Je bent dan nog maar een paar uur van de Schotse grens verwijderd. Bijkomend voordeel is dat je je eigen auto meekunt nemen en daardoor meer spullen mee kunt nemen en geen auto hoeft te huren. 

Andere opties zijn om de boot van Hoek van Holland naar Harwich te nemen. Deze veerboot is vaak een stuk goedkoper dan de boot naar Newcastle, maar dit betekent wel dat je zo’n 6 uur extra moet rijden. In Schotland rijden ze links, houdt er dus rekening mee dat als je een auto huurt alles aan de andere kant zit. Een automaat is dan geen overbodig luxe. Natuurlijk is het ook mogelijk om naar Schotland te vliegen, of om via de kanaaltunnel alles met de auto af te leggen. 

Eén van de vele vuurtorens in Schotland

Beste reistijd voor Schotland

Schotland heeft een gematigd zeeklimaat en is daardoor het hele jaar goed te bezoeken. De hoger gelegen delen van de Schotse hooglanden zijn in de winter vaak bedekt met sneeuw. Maar aan de kust en op de eilanden komt de temperatuur zelden onder het vriespunt. Het kan is Schotland en dan met name aan de westkant veel regenen. De zomermaanden zijn over het algemeen het minst regenachtig, maar ook dan kan er flink wat regen vallen. 

In de zomermaanden komen er ook periode met weinig tot geen neerslag voor. Afhankelijk van waar in Schotland je bent ligt de temperatuur iets lager dan in Nederland tot een heel stuk lager. Met name op de eilanden in het noorden is het een stuk frisser. Zo komt de maximale temperatuur op de Shetlandeilanden vaak niet boven de 15 graden uit.

Zonsondergang op Shetland, Schotland. Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?
Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Lees verder »
Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Comments (2)

  1. Toevallig ben ik in augustus een dag of 3 in Edinburgh. Heb je misschien nog meer tips voor me? Hele mooie foto’s trouwens van de dolfijn en de papegaaiduiker 😊

    1. Dankje! Wat leuk dat je naar Edinburgh gaat. Het is echt zo’n leuke stad. Wij waren er allemaal maar 1 dag, dus hebben niet alles kunnen zien. Wij zijn het centrum in geweest voor wat Harry Potter dingen en zijn in de Botanische tuin geweest. Qua eten en drinken is er meer dan genoeg. Mocht je tijd over hebben zou ik aanraden om naar Bass Rock te gaan. Daar vind je één van de grootste Jan-van-gent koloniën van het VK. Is wel een uur rijden en ik zou van tevoren een excursie boeken zodat je niet voor niks komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.