wat te doen in Gambia, de Gambiarivier. Gave wildlife bestemmingen voor tijdens de kerstvakantie

Gambia: The smiling coast of Africa

Table of Contents

Gambia

Gambia, officieel de Republiek Gambia, is een klein land in het westen van Afrika. Het land is ruim 12.000 km2 groot en is daarmee het kleinste land van het Afrikaanse vasteland. Het land is vernoemd naar de Gambiarivier, die door het hele land loopt. Het land wordt volledig ingesloten door het veel grotere Senegal. 

In het westen grenst Gambia aan de Atlantische oceaan. Het land is lang en smal. Van west tot oost is het land ongeveer 320 kilometer, terwijl het land van noord naar zuid nooit groter is dan 50 kilometer. Heel Gambia ligt dus op maximaal 25 kilometer van de belangrijke Gambiarivier. Doordat deze rivier het hele jaar veel water vervoert, is het land veel groener dan het omliggende Senegal.

In het land wonen iets meer dan twee miljoen mensen, waarvan 90% Islamitisch is. Met bijna 193 inwoners per vierkante kilometer is Gambia het op drie na het meest dichtbevolkte land van Afrika. Gambia is lange tijd een Engels kolonie geweest en daardoor is de officiële taal Engels. 

Het land was tijdelijk geen onderdeel van de Gemenebest, maar is sinds 2018 weer officieel onderdeel van de Gemenebest. Je zou verwachten dat mensen in Gambia links rijden, maar omdat de omliggende landen rechts rijden, doen ze dat in Gambia ook. In het land wordt betaald met de Gambiaanse Dalasi. Op dit moment is één euro iets minder dan 60 Dalasi waard (27-04-2022). 

Voor Gambia is het toerisme heel erg belangrijk, het is na landbouw de belangrijkste inkomstenbron van het land. Gambia wordt vooral bezocht voor een strandvakantie, maar ook als je op zoek bent naar natuur en cultuur is Gambia een prachtige vakantiebestemming. 

Banjul

De hoofdstad van Gambia is Banjul. Hoewel Banjul de hoofdstad is, is het zeker niet de grootste stad van het land. In Banjul wonen namelijk niet meer dan 40.000 inwoners. De meeste mensen wonen in het nabijgelegen Serekunda. Banjul ligt op het Banjuleiland midden in de Gambiarivier. Hierdoor heeft de stad ook geen mogelijkheid om verder te groeien. Banjul is doormiddel van een brug verbonden met het zuiden van Gambia en er gaan veerboten naar het noorden van het land. Als je naar Gambia vliegt, dan vlieg je op Banjul international airport. Het vliegveld ligt alleen niet in de hoofdstad Banjul zelf, maar op zo’n 30 kilometer afstand. 

National tourist guides association in Gambia

Wildlife in Gambia

Gambia telde ooit 117 verschillende soorten zoogdieren, maar door jacht en het toenemende aantal mensen zijn er zeker 13 uitgestorven in het land en zijn er nog 13 met uitsterven bedreigd. Vooral grote diersoorten, zoals de Afrikaanse bosolifant, reuzenelandantilope, andere grotere antilopen en de Afrikaanse leeuw zijn uit het land verdwenen. Leven er dan helemaal geen zoogdieren meer in Gambia? Zeker wel. In het “River Gambia national park” leven bijvoorbeeld nog nijlpaarden, verder vind je nog een aantal middelgrote antilopen zoals de bosbok, de Maxwells duiker, de oribi en de sitatoenga in de natuurgebieden en zijn er in het land veel verschillende soorten apen te vinden. 

Maar liefst 10 verschillende apensoorten leven in Gambia. De soorten die je het meest tegenkomt zijn de groene meerkat en de rode franjeapen. Verder landinwaarts, in het Baboon Island nationaal park, leven zelfs nog chimpansees en de bruine baviaan. Andere apen die geregeld gespot worden zijn de huzaaraap, de Campbellmeerkat en de Senegalgalago. 

Ook een aantal roofdieren is nog te vinden in de Gambiaanse natuur. Zo leven er nog luipaarden en gevlekte hyena’s, al worden deze zelden gezien. Andere zeldzame katachtigen, zoals de Afrikaanse wilde kat, caracal en serval leven in het kleine landje aan de Atlantische oceaan. Roofdieren die vaker gespot worden zijn de zadeljakhals, Afrikaanse civetkat en meerdere soorten mangoesten. Klik hier voor een overzicht van alle zoogdieren.

De meeste toeristen die het prachtige land bezoeken, komen hier voor de apen, maar nog veel meer van de vele vogels die in dit land te vinden zijn. In dit land, wat 4x zo klein is als Nederland, zijn namelijk meer dan 550 verschillende soorten vogels gespot. Prachtige vogels die je hier onder andere kunt vinden zijn honingzuigers, ijsvogels, toerako’s en papegaaien. Ook grotere vogels zoals de kleine pelikaan, de noordelijke hoornraaf, negen verschillende soorten gieren, lepelaars en heel veel soorten arenden en haviken zijn in Gambia te vinden. 

Het land kent maar liefst 74 verschillende soorten reptielen. Van deze 74 soorten reptielen zijn er 40 slangen, waarvan er 9 giftig zijn. Denk hierbij aan cobra’s, pofadders en mamba’s. In het West-Afrikaanse land leven drie verschillende krokodillen, de West-Afrikaanse krokodil, de pantserkrokodil en de West-Afrikaanse dwergkrokodil. Verder leven er varanen, gekko’s en kameleons. 

Beste reistijd voor Gambia

oranje franjeaap in Fathala wildlife reserve

Gambia kent een typisch tropische savanneklimaat. De temperatuur ligt overdag het hele jaar tussen de 30 en 40 graden Celsius. ’s Nachts koelt het (afhankelijk van het seizoen) af tot 18-24 graden.  De warmste maanden zijn de maanden maart tot en met mei, waarbij de temperatuur door aanvoer van de woestijnwind uit het noorden de temperatuur boven de 40 graden uit kan komen. Aan de kust is het altijd 1-2 graden koeler en ligt de gevoelstemperatuur daar door de koele zeebries altijd op een heerlijke temperatuur. 

Wat betreft regen kent het land een heel duidelijk droge en regenseizoen. De regen valt in de maanden juni tot en met oktober. Neerslag valt bijna altijd in de vorm van fikse buien en de grootste hoeveelheid valt in de maanden juli, augustus september. Tijdens het regenseizoen liggen de temperaturen vooral ’s nachts wat lager, maar door een hogere luchtvochtigheid merk je hier weinig van.  Tijdens het droge seizoen valt er zelden regen en als het valt zijn het hele kleine hoeveelheden. 

Gambia is het hele jaar door goed te bezoeken, als beste kan je, door de vele regen, de maanden juli tot en met september links laten liggen. Het West-Afrikaanse land is het populairst in de maanden december-februari omdat de temperaturen dan het meest aangenaam zijn, de kans op regen nihil is en het weer in Europa niet goed is voor een zonvakantie.  

Mocht je voor de vogels gaan, dan zijn er hele nieuwe overwegingen om te maken. Vogels zijn het makkelijkst te spotten aan het eind van de droge tijd, omdat ze dan veel in de buurt van water te vinden zijn en omdat de struiken dan minder bladeren hebben, maar de meeste vogels hun mooiste verenkleed in de regentijd. Dus wil je ze makkelijk vinden, dan is de droge tijd iets voor jou. Ben je op zoek naar de mooiste veren, dan kan je misschien beter in de regentijd naar Gambia reizen. 

Kolonisten agame in Gambia
Een python, de grootste maar zeker niet gevaarlijkste slang van Afrika
De 7 gevaarlijkste slangen van Afrika

De gevaarlijkste slangen van Afrika Slangen, dieren die zowel kunnen interesseren als angst inboezemen, zijn in grote getallen aanwezig in Afrika. Op het continent leven meer dan 500 verschillende soorten slangen, waarvan er 137 giftig zijn. Het effect van het gif van deze slangen gaat van pijn te vergelijken met

Lees verder »
Wat te doen in Gambia: de 12 gaafste activiteiten!

Wat te doen in Gambia Gambia is een klein land in het uiterste westen van Afrika. Het land is 4x kleiner dan Nederland en wordt vooral gezien als heerlijke zonbestemming in de wintermaanden, maar Gambia heeft zoveel meer te bieden dan alleen de heerlijke zon. Het is de dichtstbijzijnde vakantiebestemming

Lees verder »
Westelijke reuzenelandantilope, de grootste antilopen van Afrika, in Fathala wildlife reserve
Fathala Wildlife Reserve: op safari in Senegal

Fathala Wildlife Reserve Fathala wildlife reserve is een private game reserve in het West-Afrikaanse Senegal en ligt op slechts 7 kilometer van de grens met Gambia. Het park is zo’n 60 vierkante kilometer groot en ligt in het verlengde van het Delta du Saloum nationaal park.  Het Fathala wildlife reserve

Lees verder »
wat te doen in Gambia, de Gambiarivier. Gave wildlife bestemmingen voor tijdens de kerstvakantie
Gambia: The smiling coast of Africa

Gambia Gambia, officieel de Republiek Gambia, is een klein land in het westen van Afrika. Het land is ruim 12.000 km2 groot en is daarmee het kleinste land van het Afrikaanse vasteland. Het land is vernoemd naar de Gambiarivier, die door het hele land loopt. Het land wordt volledig ingesloten

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer