wat te doen in Gambia, de Gambiarivier. Gave wildlife bestemmingen voor tijdens de kerstvakantie

Gambia: The smiling coast of Africa

Table of Contents

Gambia

Gambia, officieel de Republiek Gambia, is een klein land in het westen van Afrika. Het land is ruim 12.000 km2 groot en is daarmee het kleinste land van het Afrikaanse vasteland. Het land is vernoemd naar de Gambiarivier, die door het hele land loopt. Het land wordt volledig ingesloten door het veel grotere Senegal. 

In het westen grenst Gambia aan de Atlantische oceaan. Het land is lang en smal. Van west tot oost is het land ongeveer 320 kilometer, terwijl het land van noord naar zuid nooit groter is dan 50 kilometer. Heel Gambia ligt dus op maximaal 25 kilometer van de belangrijke Gambiarivier. Doordat deze rivier het hele jaar veel water vervoert, is het land veel groener dan het omliggende Senegal.

In het land wonen iets meer dan twee miljoen mensen, waarvan 90% Islamitisch is. Met bijna 193 inwoners per vierkante kilometer is Gambia het op drie na het meest dichtbevolkte land van Afrika. Gambia is lange tijd een Engels kolonie geweest en daardoor is de officiële taal Engels. 

Het land was tijdelijk geen onderdeel van de Gemenebest, maar is sinds 2018 weer officieel onderdeel van de Gemenebest. Je zou verwachten dat mensen in Gambia links rijden, maar omdat de omliggende landen rechts rijden, doen ze dat in Gambia ook. In het land wordt betaald met de Gambiaanse Dalasi. Op dit moment is één euro iets minder dan 60 Dalasi waard (27-04-2022). 

Voor Gambia is het toerisme heel erg belangrijk, het is na landbouw de belangrijkste inkomstenbron van het land. Gambia wordt vooral bezocht voor een strandvakantie, maar ook als je op zoek bent naar natuur en cultuur is Gambia een prachtige vakantiebestemming. 

Banjul

De hoofdstad van Gambia is Banjul. Hoewel Banjul de hoofdstad is, is het zeker niet de grootste stad van het land. In Banjul wonen namelijk niet meer dan 40.000 inwoners. De meeste mensen wonen in het nabijgelegen Serekunda. Banjul ligt op het Banjuleiland midden in de Gambiarivier. Hierdoor heeft de stad ook geen mogelijkheid om verder te groeien. Banjul is doormiddel van een brug verbonden met het zuiden van Gambia en er gaan veerboten naar het noorden van het land. Als je naar Gambia vliegt, dan vlieg je op Banjul international airport. Het vliegveld ligt alleen niet in de hoofdstad Banjul zelf, maar op zo’n 30 kilometer afstand. 

National tourist guides association in Gambia

Wildlife in Gambia

Gambia telde ooit 117 verschillende soorten zoogdieren, maar door jacht en het toenemende aantal mensen zijn er zeker 13 uitgestorven in het land en zijn er nog 13 met uitsterven bedreigd. Vooral grote diersoorten, zoals de Afrikaanse bosolifant, reuzenelandantilope, andere grotere antilopen en de Afrikaanse leeuw zijn uit het land verdwenen. Leven er dan helemaal geen zoogdieren meer in Gambia? Zeker wel. In het “River Gambia national park” leven bijvoorbeeld nog nijlpaarden, verder vind je nog een aantal middelgrote antilopen zoals de bosbok, de Maxwells duiker, de oribi en de sitatoenga in de natuurgebieden en zijn er in het land veel verschillende soorten apen te vinden. 

Maar liefst 10 verschillende apensoorten leven in Gambia. De soorten die je het meest tegenkomt zijn de groene meerkat en de rode franjeapen. Verder landinwaarts, in het Baboon Island nationaal park, leven zelfs nog chimpansees en de bruine baviaan. Andere apen die geregeld gespot worden zijn de huzaaraap, de Campbellmeerkat en de Senegalgalago. 

Ook een aantal roofdieren is nog te vinden in de Gambiaanse natuur. Zo leven er nog luipaarden en gevlekte hyena’s, al worden deze zelden gezien. Andere zeldzame katachtigen, zoals de Afrikaanse wilde kat, caracal en serval leven in het kleine landje aan de Atlantische oceaan. Roofdieren die vaker gespot worden zijn de zadeljakhals, Afrikaanse civetkat en meerdere soorten mangoesten. Klik hier voor een overzicht van alle zoogdieren.

De meeste toeristen die het prachtige land bezoeken, komen hier voor de apen, maar nog veel meer van de vele vogels die in dit land te vinden zijn. In dit land, wat 4x zo klein is als Nederland, zijn namelijk meer dan 550 verschillende soorten vogels gespot. Prachtige vogels die je hier onder andere kunt vinden zijn honingzuigers, ijsvogels, toerako’s en papegaaien. Ook grotere vogels zoals de kleine pelikaan, de noordelijke hoornraaf, negen verschillende soorten gieren, lepelaars en heel veel soorten arenden en haviken zijn in Gambia te vinden. 

Het land kent maar liefst 74 verschillende soorten reptielen. Van deze 74 soorten reptielen zijn er 40 slangen, waarvan er 9 giftig zijn. Denk hierbij aan cobra’s, pofadders en mamba’s. In het West-Afrikaanse land leven drie verschillende krokodillen, de West-Afrikaanse krokodil, de pantserkrokodil en de West-Afrikaanse dwergkrokodil. Verder leven er varanen, gekko’s en kameleons. 

Beste reistijd voor Gambia

oranje franjeaap in Fathala wildlife reserve

Gambia kent een typisch tropische savanneklimaat. De temperatuur ligt overdag het hele jaar tussen de 30 en 40 graden Celsius. ’s Nachts koelt het (afhankelijk van het seizoen) af tot 18-24 graden.  De warmste maanden zijn de maanden maart tot en met mei, waarbij de temperatuur door aanvoer van de woestijnwind uit het noorden de temperatuur boven de 40 graden uit kan komen. Aan de kust is het altijd 1-2 graden koeler en ligt de gevoelstemperatuur daar door de koele zeebries altijd op een heerlijke temperatuur. 

Wat betreft regen kent het land een heel duidelijk droge en regenseizoen. De regen valt in de maanden juni tot en met oktober. Neerslag valt bijna altijd in de vorm van fikse buien en de grootste hoeveelheid valt in de maanden juli, augustus september. Tijdens het regenseizoen liggen de temperaturen vooral ’s nachts wat lager, maar door een hogere luchtvochtigheid merk je hier weinig van.  Tijdens het droge seizoen valt er zelden regen en als het valt zijn het hele kleine hoeveelheden. 

Gambia is het hele jaar door goed te bezoeken, als beste kan je, door de vele regen, de maanden juli tot en met september links laten liggen. Het West-Afrikaanse land is het populairst in de maanden december-februari omdat de temperaturen dan het meest aangenaam zijn, de kans op regen nihil is en het weer in Europa niet goed is voor een zonvakantie.  

Mocht je voor de vogels gaan, dan zijn er hele nieuwe overwegingen om te maken. Vogels zijn het makkelijkst te spotten aan het eind van de droge tijd, omdat ze dan veel in de buurt van water te vinden zijn en omdat de struiken dan minder bladeren hebben, maar de meeste vogels hun mooiste verenkleed in de regentijd. Dus wil je ze makkelijk vinden, dan is de droge tijd iets voor jou. Ben je op zoek naar de mooiste veren, dan kan je misschien beter in de regentijd naar Gambia reizen. 

Kolonisten agame in Gambia
Een python, de grootste maar zeker niet gevaarlijkste slang van Afrika
De 7 gevaarlijkste slangen van Afrika

De gevaarlijkste slangen van Afrika Slangen, dieren die zowel kunnen interesseren als angst inboezemen, zijn in grote getallen aanwezig in Afrika. Op het continent leven meer dan 500 verschillende soorten slangen, waarvan er 137 giftig zijn. Het effect van het gif van deze slangen gaat van pijn te vergelijken met

Lees verder »
Wat te doen in Gambia: de 12 gaafste activiteiten!

Wat te doen in Gambia Gambia is een klein land in het uiterste westen van Afrika. Het land is 4x kleiner dan Nederland en wordt vooral gezien als heerlijke zonbestemming in de wintermaanden, maar Gambia heeft zoveel meer te bieden dan alleen de heerlijke zon. Het is de dichtstbijzijnde vakantiebestemming

Lees verder »
Westelijke reuzenelandantilope, de grootste antilopen van Afrika, in Fathala wildlife reserve
Fathala Wildlife Reserve: op safari in Senegal

Fathala Wildlife Reserve Fathala wildlife reserve is een private game reserve in het West-Afrikaanse Senegal en ligt op slechts 7 kilometer van de grens met Gambia. Het park is zo’n 60 vierkante kilometer groot en ligt in het verlengde van het Delta du Saloum nationaal park.  Het Fathala wildlife reserve

Lees verder »
wat te doen in Gambia, de Gambiarivier. Gave wildlife bestemmingen voor tijdens de kerstvakantie
Gambia: The smiling coast of Africa

Gambia Gambia, officieel de Republiek Gambia, is een klein land in het westen van Afrika. Het land is ruim 12.000 km2 groot en is daarmee het kleinste land van het Afrikaanse vasteland. Het land is vernoemd naar de Gambiarivier, die door het hele land loopt. Het land wordt volledig ingesloten

Lees verder »

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een