Tangkoko Nature Reserve
Als je naar het Indonesische eiland Sulawesi reist, mag je zeker het Tangkoko Nature Reserve niet overslaan. Het Tangkoko Nature Reserve is een van de vele prachtige natuurgebieden van Indonesië en staat met name bekend vanwege de zeldzame dieren die hier leven, zoals het Celebesspookdiertje en de kuifmakaak. Het natuurreservaat ligt in het uiterste noordoosten van het eiland Sulawesi en heeft een oppervlakte van ongeveer 87 km2. Slechts een klein deel hiervan is opgesteld voor toeristen. Het natuurreservaat is al lang beschermd, de eerste bescherming geniet het gebied al sinds 1919.
Maerle van Zonnig op Reis reisde naar dit bijzondere natuurgebied en schreef deze gastblog voor Wildlifereizen.
Wildlife in Tangkoko Nature Reserve
De kans dat je wilde dieren ziet tijdens je bezoek aan het Tangkoko Nature Reserve is zo goed als 100%. Er wonen namelijk honderden wilde diersoorten in het park en deze zijn ook de belangrijkste reden voor velen om het gebied te bezoeken. In het gebied leven 127 verschillende zoogdieren, 233 soorten vogels en meer dan 100 reptielen en amfibieën. Van deze dieren is een heel groot gedeelte alleen op dit Indonesische eiland te vinden.
Het Tangkoko Nature Reserve is een hele unieke plek omdat het een van de weinige plaatsen ter wereld is waar je tarsiers, ofwel spookdiertjes, kunt zien. Deze kleine wezentjes komen verder alleen voor op enkele andere Indonesische eilanden (waaronder Sumatra) en daarnaast op Borneo en de Filipijnen. Het meest opvallende aan deze diertjes zijn hun grote ogen en het feit dat ze hun hoofd 180 graden kunnen draaien. Het zijn bovendien de kleinste primaten ter wereld. Hun lijfje is ongeveer even groot als je hand. Ze hebben een hele lange staart en kunnen zeer goed klimmen. Celebesspookdiertjes zijn met name ’s nachts actief en zijn daardoor vaak overdag moeilijk te spotten.
Verder leven er kuifmakaken in het Tangkoko natuurgebied. Deze kuifmakaken komen alleen maar in het noorden van Sulawesi voor, dus wederom heel bijzonder om deze hier te kunnen bewonderen. Het dier leeft niet alleen in een klein gebied, ze zijn ook nog eens ernstig bedreigd. Je kunt deze aapsoort vaak van heel dichtbij zien als je het reservaat in gaat. Ze gaan rustig hun eigen gang, waardoor je hen zonder angst kunt aanschouwen. Opvallend is hun zwarte kuif, die alleen bij deze soort makaken op Sulawesi voorkomt.
Als je met je gids door het park loopt, zal deze je (met wat geluk) ook wijzen op de aanwezigheid van de beerkoeskoes. Deze buideldieren zijn vrij lastig te spotten, want zowel qua kleur als gedrag vallen ze niet erg op. Ze hangen vaak heel rustig hoog in de bomen. Deze dieren zijn een soort kruising tussen een koala en een luiaard en ook deze komen uitsluitend voor in dit deel van Indonesië.
Giftige slangen en spinnen (waaronder de Tarantula) zijn eveneens aanwezig in het Tangkoko Nature Reserve. Zorg er daarom voor dat je je gids volgt en let er tijdens je wandeling door het park op dat je hier niet per ongeluk bovenop gaat staan.
Als je geluk hebt kun je in het Tangkoko natuurpark ook neushoornvogels aanschouwen. Deze indrukwekkende vogels zijn enorm en hebben een grote en opvallend gekleurde snavel. Ook zijn er vele andere vogelsoorten te zien in dit natuurpark. Mocht je interesse specifiek bij de vele vogels liggen, dan kun je dit van tevoren aangeven bij je gids.
Belangrijk om te weten is dat de unieke diersoorten in het natuurpark bedreigd worden, mede door jagers en ontbossing van deze regio. Het beschermen van dit reservaat is daarom enorm van belang. Lokale autoriteiten en milieugroepen werken gelukkig samen om het reservaat zoveel mogelijk te beschermen door middel van bewaking, educatie en het bevorderen van duurzaam toerisme. Mocht je het park gaan bezoeken, let er dan ook op dat je de dieren niet tot last bent en laat geen rommel achter.
Wat te doen in Tangkoko Nature Reserve
De reden om naar Tangkoko Nature Reserve af te reizen is zoals al eerder gezegd de unieke wildlife dat je hier vindt. Als je Tangkoko Nature Reserve wilt bezoeken dan kun je hiervoor een wandeltour reserveren. Je hebt de mogelijkheid om vroeg in de ochtend of ’s avonds het park in te gaan, waarbij je ongeveer 4/5 uur rondloopt door het park. Op deze momenten is de kans op het spotten van wilde dieren het grootst.
Als je graag actieve Celebesspookdiertjes ziet, kun je zeker het beste vroeg in de ochtend vertrekken. Of eigenlijk gewoon midden in de nacht. Dit is namelijk de tijd waarop ze wakker zijn. Vaak vertrekken de wandeltours dan ook al om 4.00 of 5.00 uur ’s ochtends. Je moet er dus wel vroeg je bed voor uit. Dit geldt natuurlijk vaak wanneer je op reis wilde dieren gaat spotten en het is absoluut de moeite waard om deze bijzondere wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te spotten.
Naast alle wilde dieren die je tijdens een wandeling door het Tangkoko natuurpark zult zien, staan er ook immens hoge bomen die helemaal zijn uitgehold door parasieten. Wij vonden deze erg indrukwekkend om te zien. Als je wilt kun je binnenin de bomen een heel stuk omhoog klimmen. Hiervoor moet je geen last van hoogtevrees hebben, want het is best spannend om zo hoog de boom in te klimmen.
Nog een andere plek waar je gids je wellicht mee naartoe neemt is het zwarte strand. Het in een klein baaitje gelegen strandje heeft zwart vulkaanzand en dat is echt prachtig. Mocht je zwemkleding hebben meegenomen dan is het ook een heerlijke plek om even bij te komen van je tocht door de jungle.
Natuurlijk is er ook nog genoeg tijd om heerlijk te relaxen. Hoe ideaal is het dan als je jouw eigen reishangmat bij je hebt!
Praktische informatie over Tangkoko Nature Reserve
Bezoekers aan het Tangkoko Nature Reserve worden alleen toegelaten in het gebied nabij de regio Batuputih. Dit deel van het Tangkoko Nature Reserve ligt op slechts zo’n 60 km van Manado. Je hebt echter best wat tijd nodig om deze afstand af te leggen. De weg is namelijk nogal bochtig en niet overal in de beste staat. Om Tangkoko Nature Reserve te bereiken vanaf Manado kun je voor verschillende opties kiezen.
Je kunt de bus nemen vanaf Manado, waarbij je naar Bitung reist en van hieruit doorreist naar Tangkoko. Deze optie hebben wij ook genomen. Het is de goedkoopste manier, maar kost wel vrij veel tijd. Mocht je deze tijd niet hebben, dan zou je vanuit Manado een tour kunnen boeken naar Tangkoko Nature Reserve. Vaak wordt dit aangeboden door hotels of toeristenbureautjes. En tenslotte kun je privévervoer regelen in Manado.
Nabij het Tangkoko Nature Reserve zijn enkele plekken om te overnachten, zodat je genoeg tijd hebt om het natuurgebied te bezoeken. De meeste accommodaties zijn vrij basic, dus verwacht niet al te veel luxe tijdens je bezoek aan dit gebied.
De enige manier om Tangkoko te bezoeken is via een wandeltour met een gids. Deze zijn eigenlijk bij alle accommodaties in de omgeving te regelen. Je betaalt naast de gids ook entreegeld voor het park.
Tips voor jouw bezoek aan Tangkoko Nature Reserve
Omdat je het Tangkoko Nature Reserve vaak bezoekt als het donker is, is het bewegen door de jungle op sommige plekken erg lastig. Het is dus zeker een aanrader om een goede hoofdlamp mee te nemen op je tocht door het natuurgebied.
Mocht je in het bezit zijn van een verrekijker, dan is deze eveneens zeer handig om mee te nemen. Als het eenmaal licht geworden is kun je deze namelijk goed gebruiken. Sommige dieren zitten namelijk hoog in de bomen waardoor ze lastiger te spotten zijn.
Het wandelen door het natuurgebied is op zich niet heel zwaar, want het park is op de meeste plekken vrij vlak. Wel kan het erg warm zijn, zeker met bedekkende kleding aan. Mocht je het natuurpark gaan bezoeken, dan is het namelijk noodzakelijk dat je een lange broek en hoge sokken draagt. Verder raden we je aan om DEET te gebruiken. Dit is om je te beschermen tegen allerlei ongedierte.
De beste reistijd voor Tangkoko Nature Reserve
Over het algemeen is de beste reistijd voor het Tangkoko Nature Reserve van mei tot november, omdat het droge seizoen dan in volle gang is. Ben je benieuwd naar het weer per maand op het eiland Sulawesi of wil je ook naar andere delen van Indonesië reizen, kijk dan eens op zonnigopreis.nl