Parende gewone padden in nationaal park de Groote Peel

Nationaal park de Groote Peel: Veengronden op de grens van Noord-Brabant en Limburg

Table of Contents

Nationaal park de Groote Peel

Nationaal park de Groote Peel is een Nederlands beschermd natuurgebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Nationaal park de Groote Peel is met slechts 1.340 ha het kleinste nationale park van Nederland. Het park is één van de 20 nationale parken die in Nederland te vinden zijn en kent deze status als sinds 1993. Het natuurgebied is deels van Staatsbosbeheer en deels van de gemeente Asten. Staatsbosbeheer is de beheerder van het natuurgebied. 

In de Groote Peel kom je meerdere landschappen tegen. Je vindt in het nationale park moerassen met hoogveen, heiden, bos en kleine en grote waterplassen. Door haar grote belang voor de vele watervogels is nationaal park de Groote Peel internationaal erkend als “wetland”. 

Het bezoekerscentrum van nationaal park de Groote Peel is het “buitencentrum De Pelen”. Het bezoekerscentrum ligt aan de rand van het nationale park. Het adres van het het buitencentrum de Pelen is Moostdijk 15 in Ospel.

Wildlife in Nationaal park de Groote Peel

Binnen de grenzen van het nationale park de Groote Peel zo’n 25 verschillende soorten zoogdieren voor. Reeën en, tegenwoordig ook, het wilde zwijn leven in het nationale park, maar doordat veengronden voedselarm zijn, zijn het er niet heel veel. Andere zoogdieren die je hier tegen kunt komen zijn de wezel, de hermelijn, de marter en verschillende soorten vleermuizen. 

Nationaal park de Groote Peel moet het dus niet echt van haar zoogdieren hebben, maar gelukkig stelt ze daar wel een pracht aan vogels tegenover. In het nationale park zijn meer dan 200 verschillende soorten vogels waargenomen, waarvan er bijna 100 ook in het natuurgebied broeden. Vogels die je tegen kan komen tijdens je bezoek zijn onder andere de geelgors, de dodaars, de vink, de putter, de winterkoning, de roodborsttapuit, de grote bonte specht, zilverreiger, de rotgans, de staartmees, de roerdomp en nog veel meer. 

geelgors in nationaal park de groote peel

Zelfs de Europese kraanvogel bezoekt het nationale park tijdens zijn bezoek aan ons land. De kraanvogel wordt vooral gespot in de maanden oktober, november en maart. Om de kraanvogel te beschermen is het gebied waar zij vooral voorkomen gesloten voor bezoekers. Ook in de winter komt er een bijzondere gast naar de Groote Peel, de klapekster is dan namelijk vaak in het gebied te vinden. 

Reptielen en amfibieën zijn gelukkig ook in nationaal park de Groote Peel te vinden. Natuurlijk zijn Groene kikkers en de gewone pad in grote getallen aanwezig. Daarnaast leven in het beschermde gebied leven ook de karakteristieke heikikker, levendbarende hagedis en gladde slang, die alle drie op de Nederlandse rode lijst staan. Staatsbosbeheer besteedt veel aandacht aan het helpen van deze soorten. De heikikker is vooral de eerste dagen na zijn winterslaap prachtig om te zien. De mannetjes veranderen dan namelijk van kleur. In plaats van bruin zijn ze dan blauwig.  

Een blauwe mannelijke heikikker in de groote peel

Wat te doen in het Nationaal park de Groote Peel?

Het eerste wat je in Nationaal park de Groote Peel kunt doen is natuurlijk wandelen. Het nationale park heeft veel wandelenpaden en is op deze manier het beste te bezoeken. Vanuit het bezoekerscentrum heb je de mogelijkheid om drie verschillende routes te wandelen. De eerste route is het Familiepad, een wandelroute van 2.4 kilometer die rolstoeltoegankelijk is. Je komt tijdens deze wandeling langs één vogelkijkhut en krijgt een prima indruk van de Groote Peel.

De twee route is de knuppelbrugroute van 3.2 kilometer. Voor deze route volg je vanaf het bezoekerscentrum de rode bordjes. Deze route is grotendeels hetzelfde als het Familiepad, maar brengt je via drie knuppelpaden over de geweldige hoogveenmoerassen!

De langste route vanuit het bezoekerscentrum is het de Mussenpadroute. Deze route is 5.6 kilometer lang en brengt je langs vele vennetjes en is een prachtige route. Je komt (net als bij de rode route) langs de uitkijktoren en kunt een bezoek brengen aan het kijkscherm Dood doet leven. Hier worden de dieren die in het natuurgebied dood gaan neergelegd voor de aaseters. Het kan hier aardig stinken, maar met wat geluk zie je mooie dieren voorbij komen. Ook tijdens deze route loop je over de drie knuppelpaden.

Naast deze “vaste” wandelroutes zijn er nog veel meer wandelpaden in het park te vinden. Je kunt dus ook prima je eigen route bedenken. Houdt er wel rekening mee dat grote delen van nationaal park de Groote Peel niet toegankelijk zijn tijdens het broedseizoen (15 maart- 15 juli).

nationaal park de groote peel, één van de nationale parken in Limburg

Als je meer van fietsen dan van wandelen houdt kan je het nationale park ook prima bezoeken. Binnen de grenzen van het park is fietsen helaas niet toegestaan, maar er zijn genoeg fietspaden rond het beschermde natuurgebied. Hierdoor kan je ook vanaf de fiets genieten van de natuurpracht van de Groote Peel. 

Op zo’n 10 minuten rijden (met de auto) vanaf het bezoekerscentrum “buitencentrum de Pelen” ligt de zandrug Vossenberg. Op de Vossenberg zijn een aantal bunkers van voor de tweede wereldoorlog te vinden en Staatsbosbeheer heeft hier een informatieve wandelroute van 0.9 kilometer aangelegd. Je wandelt langs de bunkers en leert er van alles over. Vlakbij het parkeerterrein staat een metershoge uitkijktoren. Als je deze beklimt heb je een geweldige uitzicht over de Groote Peel. 

Mocht je liever met een gids op stap gaan, dan kan je een activiteit met gids boeken. Zo kan je bijvoorbeeld onder begeleiding een avondwandeling maken, of ga in de winter met een expert op zoek naar de klapekster

Ben je op stap met kinderen en ook op zoek naar leuke activiteiten met kinderen in en rond de Groote Peel? Lees dan hier de tips van eengoedereis.nu

Een knuppelpad in de Groote Peel

Hoe kom je in Nationaal park de Groote Peel?

De Groote Peel ligt ongeveer halverwege de A67 tussen Venlo en Eindhoven. Vanuit beide steden ben je in ongeveer 30 minuten op het parkeerterrein bij het bezoekerscentrum. Als je met het OV naar de Groote Peel reist, ben je vanuit Eindhoven in iets meer dan één uur bij het bezoekerscentrum. Neem de trein vanuit Eindhoven naar Weert en stap daar in bus 370. Vanuit Venlo doe je er net zo lang over. Stap in Venlo in bij bus 370, deze brengt je rechtstreeks naar de Ospeldijk. 

Bezoekerscentrum buitencentrum de Pelen

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een olifantstier in South Luangwa. Mijn favoriet voor fotowedstrijden voor natuurfoto's
De leukste online fotowedstrijden voor natuurfoto’s!

Fotowedstrijden voor natuurfoto’s Wanneer je thuis komt met die éne geweldige natuurfoto, dan wil je die natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien. Helaas zijn sociale media niet meer heel bruikbaar hiervoor, en dus ben je misschien wel opzoek naar een andere manier om jouw foto aan het grote publiek

Nkasa Rupara nationaal park vanuit de lucht, vanaf Rupara restcamp een van de Afrikaanse safari bestemmingen
De natuurgebieden op de Caprivistrook (Zambezi Region) in Namibië

De beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook Op zoek naar een ruige, off-the-beaten-track bestemming in Afrika? Daar waar weinig toeristen komen en wilde dieren overal te vinden zijn? Wat dacht je dan van de Caprivistrook (tegenwoordig opgedeeld in de Zambezi en East Kavango regio’s). Deze strook land, die onderdeel is van

Jachtluipaard in kruger. Wildlife kruger, wilde dieren in kruger
Wat te doen in het Kruger Nationaal Park?

Wat te doen in het Kruger Nationaal Park? Kruger nationaal park is het grootste nationale park van Zuid-Afrika en staat bij veel mensen op de bucketlist, geen wonder dat bijna alle reizen naar Zuid-Afrika dit geweldige natuurgebied niet links laten liggen. Maar waarom? Wat te doen in het Kruger Nationaal