Sierra de Andujar, Banos la Encina, Spanje

De Iberische lynx

Table of Contents

De Iberische lynx

De Iberische lynx (Lynx pardinus), ook wel pardellynx genaamd, is een katachtige uit het geslacht van de lynxen. Naast de Iberische lynx bevat dit geslacht ook de Canadese, Euraziatische en Rode lynx. De Iberische lynx is een bedreigde diersoort die endemisch is voor het Iberische schiereiland. 

De Iberische lynx is een kenmerkende kat, die met een gewicht van 7-16 kilogram ruim twee keer zo groot is als een huiskat. De pardellynx wordt van kop tot kont zo’n 70-80 centimeter lang en is tussen de 60 en 70 centimeter hoog. De lynx heeft een bruin-gelig vacht, met zwarte stippen en strepen.

De pardellynx heeft een aantal opvallende kenmerken, waardoor je gelijk ziet dat het een lynx is. De poten zijn relatief lang, de staart is heel kort, de dieren hebben bakkebaarden en kwastjes op hun oren. De Iberische lynx lijkt heel erg op de Euraziatische lynx, maar de Iberische lynx is kleiner en heeft meer stippen. 

Iberische lynxen leven, net als alle andere lynxen, solitair. Alleen in de paartijd, in de maanden januari en februari, kun je mannetjes en vrouwtjes samen tegen komen. Tijdens hun zoektocht naar een partner zijn de lynxen heel vocaal en daardoor ook makkelijker te vinden. In maart worden 1-4 kittens geboren, die dan een maand of 20 bij hun moeder blijven. Meestal overleeft maar één kitten. 

Iberische lynx
Helaas de beste foto van een Iberische lynx tijdens onze reis

De Iberische lynx een succesverhaal voor conservatie

De Iberische lynx wordt door het IUCN geclassificeerd als bedreigd. Dat klinkt niet bepaald als een succesverhaal, maar het dier was lange tijd kritiek bedreigd en zelfs het meest bedreigde roofdier te wereld. Het absolute dieptepunt voor de Iberische lynx was het jaar 2002, waarin er nog slechts 94 Iberische lynxen in het wild voorkwamen. De dieren, die oorspronkelijk in het zuiden van Frankrijk en op grote delen van het Iberische schiereiland voorkwamen, waren op nog slechts twee plekken te vinden. Het nationaal park Doñana en parque natural de la Sierra de Andújar, beide in de Spaanse regio Andalusië. 

Een combinatie van verlies van leefgebied, overmatige jacht, maar vooral het verlies van hun belangrijkste prooi deden de pardellynx bijna de das om. Nadat het zo slecht ging met de pardellynx, zijn er veel maatregelen genomen om het dier te beschermen. De jacht op de lynx werd verboden, wilde konijnen werden gefokt en uitgezet en de nog bestaande leefgebieden werden perfect gemaakt voor de lynx. Ondertussen werden Iberische lynxen in gevangenschap gefokt, zodat deze, zodra de leefgebieden weer geschikt waren, uitgezet konden worden. 

De eerste lynxen werden uitgezet in de gebieden waar de lynxen nog te vinden waren. Vanaf 2010 zijn ze ook op vijf nieuwe locaties in Spanje en op één locatie in het zuiden van Portugal begonnen met het herintroduceren van de dieren. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat er tegenwoordig meer dan 1.000 wilde Iberische lynxen te vinden zijn. Door de kleine genetische diversiteit blijft het dier wel kwetsbaar voor uitsterven. 

steenuil. Athene noctua, vogels spotten in Andalusië

De Iberische lynx spotten in Spanje

Je zou denken dat als een dier in zulke kleine getallen voorkomt, dat het bij onmogelijk is om deze in het wild te zien. Gelukkig is niks minder waar. Natuurlijk heb je de nodige dosis geluk nodig, maar het is mogelijk. De beste kans heb je dan in Spanje, waar zeker 90% van de Iberische lynxen leeft.

Je kan dan het beste afreizen naar de regio Andalusië, waar je in het nationaal park Doñana en het oosten van de Sierra Morena moet zijn. Hoewel er veel pardellynxen in het nationaal park Doñana te vinden zijn, zie je ze hier door het landschap wat minder. Vooral in de buurt van parque natural de la Sierra de Andújar worden veel excursies aangeboden om op zoek te gaan naar deze prachtige dieren.

De Iberische lynx in portugal

Naast Spanje is Portugal het enige andere land waar de Iberische lynx te vinden is. In het Parque Natural do Vale do Guadiana in het zuiden van Portugal, leeft de enige Portugese populatie. Inmiddels leven er meer dan 150 lynxen. Het gaat zeer goed met de Iberische lynx in het gebied, waar in 2020 maar liefst 60 baby’s werden geboren. Excursies waarbij je op zoek gaat naar de pardellynx in Portugal worden nog niet aangeboden, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat deze ook in Portugal aangeboden gaan worden. 

Het kasteel in Banos de la Encina

De beste tijd om de Iberische lynx te spotten

De beste tijd om de Iberische lynx te spotten, is zonder twijfel de paartijd. De lynxen zijn dan namelijk op zoek naar een partner en daardoor ze zijn dan veel actiever en laten ze veel van zich horen. Het is dan ook geen wonder dat de meeste foto’s van lynxen in de maanden januari en februari gemaakt worden.

Een ander goed moment om op zoek te gaan naar de Iberische lynx is tijdens de periode mei-juni. De poezen hebben dan kittens waardoor ze veel op pad moeten voor voedsel, terwijl de kittens op een redelijke vaste plek blijven. Hierdoor weten de gidsen precies waar ze zitten en heb je een grote kans om ze te vinden. Vaak zie je de dieren op grote afstand, door een telescoop, maar dit mag de pret absoluut niet drukken!

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit of een ander artikel? Neem dan contact op via ons contactformulier of via ons Instagramaccount!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een olifantstier in South Luangwa. Mijn favoriet voor fotowedstrijden voor natuurfoto's
De leukste online fotowedstrijden voor natuurfoto’s!

Fotowedstrijden voor natuurfoto’s Wanneer je thuis komt met die éne geweldige natuurfoto, dan wil je die natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien. Helaas zijn sociale media niet meer heel bruikbaar hiervoor, en dus ben je misschien wel opzoek naar een andere manier om jouw foto aan het grote publiek

Nkasa Rupara nationaal park vanuit de lucht, vanaf Rupara restcamp een van de Afrikaanse safari bestemmingen
De natuurgebieden op de Caprivistrook (Zambezi Region) in Namibië

De beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook Op zoek naar een ruige, off-the-beaten-track bestemming in Afrika? Daar waar weinig toeristen komen en wilde dieren overal te vinden zijn? Wat dacht je dan van de Caprivistrook (tegenwoordig opgedeeld in de Zambezi en East Kavango regio’s). Deze strook land, die onderdeel is van

Jachtluipaard in kruger. Wildlife kruger, wilde dieren in kruger
Wat te doen in het Kruger Nationaal Park?

Wat te doen in het Kruger Nationaal Park? Kruger nationaal park is het grootste nationale park van Zuid-Afrika en staat bij veel mensen op de bucketlist, geen wonder dat bijna alle reizen naar Zuid-Afrika dit geweldige natuurgebied niet links laten liggen. Maar waarom? Wat te doen in het Kruger Nationaal