Harpijarend in het centraal Suriname natuurreservaat

Het Centraal Suriname Natuurreservaat: Eén van de grootste beschermde gebieden met regenwoud ter wereld!

Table of Contents

Het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR)

Het Centraal Suriname Natuurreservaat is veruit het grootste reservaat van Suriname en is met 16.000km² grootte zelfs één van de grootste reservaten bestaande uit regenwoud ter wereld. De impact en ook het belang van dit gebied zijn daarom enorm. Het natuurgebied ligt in het westen van Suriname, centraal in het binnenland.

Het Centraal Suriname Natuurreservaat kreeg haar huidige grootte in 1998 toen Raleighvallen Natuurreservaat, Eilerts de Haangebergte Natuurreservaat, het Tafelberg Natuurreservaat en het gebied ertussen samengevoegd werden tot één zeer groot reservaat. Dit bleef internationaal niet onopgemerkt, want sinds 2000 staat het reservaat op de UNESCO werelderfgoederenlijst. Het Centraal Suriname Natuurreservaat bestaat volledig uit primair regenwoud. Je kunt alleen in het reservaat komen via de lucht of via het water, vanuit Paramaribo ben je een dag onderweg om in het reservaat te komen. 

In het reservaat zijn meerdere zeer bekende landpunten van Suriname te vinden. Zo bevinden zich hier de Raleighvallen, de Voltzberg, de Juliana top (het hoogste punt van Suriname), de Tafelberg en het Eilerts de Haangebergte. Het reservaat Centraal Suriname Natuurreservaat bestaat uit zowel laaglandregenwoud, hooglandregenwoud en een gedeelte savanne. Doordat het reservaat niet heel toegankelijk is, zijn kilometers en kilometers onaangetast door de invloed van de mens waardoor dit gebied een echte droombestemming is van vele avonturiers en natuurliefhebbers. 

Wilde dieren in het Centraal Suriname Natuurreservaat

De dierenpracht in het Centraal Suriname Natuurreservaat is echt absurd en laat de extreme hoge biodiversiteit van Suriname zien. Bijna 1.900 verschillende soorten gewervelde dieren zijn in het reservaat te vinden. 

Te beginnen met zo’n 200 verschillende soorten zoogdieren. Zo vind je hier alle acht de apen die in Suriname in het wild te vinden zijn, waaronder de kwetsbare zwarte slingeraap. Ook zijn alle in Suriname in het wild levende katten in het Centraal Suriname Natuurreservaat te vinden, waaronder de Jaguar, de poema en de ocelot.

Andere zoogdieren die in het reservaat te vinden zijn, zijn onder andere de reuzenotter, de Zuid-Amerikaase tapir, zowel de drie- als de tweevingerige luiaard, de halsbandpekari, de witlippekari, de rode neusbeer, de tayra, de reuzenmiereneter, de zuidelijke boommiereneter, het rolstaartbeertje, het boomstekelvarken, verschillende gordeldieren, de capybara, de goudhaas, de paca, de boshond, twee soorten herten en nog veel meer. 

Als dat nog niet genoeg is dan leven er ook nog bijna 700 verschillende soorten vogels in het Centraal Suriname Natuurreservaat en daarbij zitten heel veel bijzondere, of populaire soorten. Wat te denken van drie soorten ara’s, waarvan vooral de geelvleugel en blauwgele ara bijna dagelijks gezien kunnen worden. Naast de ara’s zijn er nog veel andere soorten papegaaien die zich in dit gebied ophouden, net als een aantal soorten toekans, spechten, kolibries, en suikervogels.

Bijzonder is het rotshaantje, welke voor vogelaars een echt doelwit is. In en rond het water zijn veel verschillende reigers te vinden waaronder de sokoireiger, de grootste van Suriname. Ook roofvogels laten zich meer dan eens zien in dit natuurreservaat, met als klapper de harpijarend die in dit gebied regelmatig gezien kan worden. Deze reusachtige arend is werkelijk magisch en laat ieder z’n hart sneller kloppen. 

Dan zijn er nog de bijna 250 verschillende soorten reptielen en amfibieeën die hier te vinden zijn. Waarschijnlijk is dit aantal een sterke onderschatting doordat veel soorten nog niet ontdekt zijn. De variatie is opmerkelijk. Van de prachtige groene boomboa naar de dodelijke groefkopadders zoals de gewone lanspuntslang en de bosmeester. De zwaarste slang ter wereld, de anaconda komt hier veel voor net als zijn neven de boa constrictor, de regenboogboa en de slanke boomboa. Ook qua kikkers is de varatie heel uniek om te zien. Vele soorten hebben alleen hun wetenschappelijke naam, maar neem van ons aan, deze zijn ook meer dan de moeite waard!

Een Guyanabrulaap tijdens een dagtrip Brownsberg Natuurpark

Wat te doen in het Centraal Suriname Natuurreservaat

In het Centraal Suriname Natuurreservaat zijn niet heel erg veel verschillende dingen te doen zoals op andere plekken in Suriname, maar er is één ding wat je er zeer goed kunt doen en dat is het maken van verschillende jungle-expedities. Ontdek het regenwoud zoals het al duizenden jaren is, in haar volle pracht en glorie. De bekendste expeditie is die naar de top van de beroemde Voltzberg. Een absolute aanrader. Deze wandeling duurt zo’n 9 uur, maar halverwege heb je het fantastische uitzicht over het omliggende regenwoud wat oneindig lijkt. 

Naast het genieten van het regenwoud zijn de jungle expedities nog voor wat anders bedoelt en dat is het spotten van zo veel mogelijk wilde dieren. Dus houdt je ogen en oren continu open want wie weet kom je oog in oog met zeldzame dieren zoals de reuzenotter, de harpijarend en misschien wel een katachtige. 

Het is niet mogelijk om het reservaat op eigen houtje te bezoeken. Dus zul je al snel een meerdaagse expeditie vanuit Paramaribo boeken, wat absoluut genieten is. Lees hier over onze expeditie naar de Kwamaberg, Raleighvallen en de Voltzberg. 

Het uitzicht vanaf de Voltzberg in het Centraal Suriname Natuurreservaat

Praktische info over het Centraal Suriname Natuurreservaat

Om bij het reservaat te komen ben je zeker 8 uur onderweg. Ruim vijf uur met de auto en daarna nog minimaal drie uur met de boot. Maar vanaf Zanderij begint het avontuur al en kun je overal wilde dieren tegenkomen. Doordat je een bezoek aan het Centraal Suriname Natuurreservaat vaak als tour boekt hoef je je niet druk te maken over eten en drinken, want dat regelt de gids allemaal. Overnachtingmogelijkheden in het reservaat zijn zeer basic, een hangmat of een heel simpel bed, geen warm water en mogelijkheden om apparaten op te laden, maar dit is allemaal onderdeel van het avontuur. 

Dingen die je absoluut niet moet vergeten wanneer je het Centraal Suriname Natuurreservaat bezoekt zijn voldoende kleren, want deze worden snel nat van het zweet of de regen, anti-muggen spul, een hoofdlamp, stevige wandelschoenen, een poncho, zonnebrand en zwemspullen. Daarnaast is het leuk om een camera mee te nemen zodat je alles vast kunt leggen en wanneer je veel van de wilde dieren wilt zien is een verrekijker ook geen overbodige luxe. 

De beste reistijd voor het Centraal Suriname Natuurreservaat

De beste reistijd van het Centraal Suriname Natuurreservaat is eigenlijk gelijk aan dat van de beste reistijd voor heel Suriname. De beste reistijd voor Suriname zijn de droge seizoenen. Suriname kent twee droge seizoenen: van februari tot april en van augustus tot november. Tijdens deze periodes regent het een stuk minder en daardoor zijn de wegen beter begaanbaar, wat het verkennen van het land een heel stuk makkelijker maakt. De natte seizoenen, van mei tot augustus en van december tot januari, kunnen intensieve regenval met zich meebrengen, waardoor niet heel Suriname meer te bezoeken is.

De grote hoeveelheid regen die jaarlijks in Suriname valt, draagt wel bij aan het unieke uiterlijk van het land. De seizoenen in Suriname laten zich door klimaatverandering de laatste jaren wat lastiger voorspellen, ondanks goede planning kan je dus nog tijdens het regenseizoen in Suriname terecht komen!

Een zwarte gier op weg naar het centraal Suriname Natuurreservaat

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Slanke boomboa bij Seliba River Glamping
Seliba River Glamping

Seliba River Glamping Op nog geen twee uur en 30 minuten varen vanaf de Surinaamse hoofdstad Paramaribo ligt Seliba River Glamping direct aan de Surinamerivier. Seliba River Glamping is een kleinschallige accommodatie met slechts zes tipi’s waar je naartoe kunt op zoek naar rust en ontspanning, maar ook wanneer je

Duurzaam bouwen in Noorwegen
Noorwegen

Noorwegen Noorwegen is een land in het noorden van Europa dat een enorme aantrekkingskracht heeft op toeristen vanuit Europa maar ook van veel verder. Het land, dat geen onderdeel is van de EU, is 385.000km² groot en grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Naast het vasteland zijn ook Spitsbergen en