Westelijke reuzenelandantilope, de grootste antilopen van Afrika, in Fathala wildlife reserve

Fathala Wildlife Reserve: op safari in Senegal

Table of Contents

Fathala Wildlife Reserve

Fathala wildlife reserve is een private game reserve in het West-Afrikaanse Senegal en ligt op slechts 7 kilometer van de grens met Gambia. Het park is zo’n 60 vierkante kilometer groot en ligt in het verlengde van het Delta du Saloum nationaal park. 

Het Fathala wildlife reserve is nog vrij nieuw. De opening was namelijk in mei 2014. Het park is opgericht naar het idee van een Zuid-Afrikaans private game reserve en is ook in handen van twee Zuid-Afrikanen. Deze twee mannen hebben dit park opgericht om de Westelijke reuzenelandantilope te beschermen. Het gaat namelijk heel slecht met de grootste antilope ter wereld. 

Het plan was om deze dieren naar Zuid-Afrika te halen en daar door middel van een fokprogramma de populatie te laten groeien. De Senegalese overheid was alleen niet van plan om de dieren het land uit te laten gaan, waardoor de mannen besloten het project in Senegal op te zetten. Naast de elandantilope zijn er, om het ecosysteem te herstellen, nog meer dierensoorten aangekocht. 

In de paar jaar tijd dat Fathala geopend is, is het uitgegroeid tot een van de meest toeristische activiteiten in Senegal. Een safari in Gambia, het buurland van Senegal is ook niet mogelijk. Dus veel bezoekers van dit West-Afrikaanse land bezoeken Fathala Wildlife Reserve voor hun safari-trip. En zo is het een succes verhaal waar toerisme en conservatie elkaar helpen. Er moet wel bij gezegd worden dat het een private game reserve is. Een bezoek aan Fathala is dus niet echt te vergelijken met een safari in landen als Namibië, Botswana en Tanzania. 

Wildlife in het Fathala wildlife reserve

Het dier waar het allemaal om draait in het Fathala wildlife reserve is de Westelijke reuzenelandantilope. Dit dier wordt beschouwd als Kritiek bedreigd en buiten de populaties in Fathala en Bardia leven er nog 120-150 volwassen dieren in Senegal. In de andere landen waar het dier leefde komt het waarschijnlijk niet meer voor. Dit prachtige dier doet het gelukkig heel goed in het Fathala wildlife reserve. Eind 2019 leefden er namelijk al meer dan 50 van deze elandantilopen in Fathala wildlife reserve. 

Naast de Westelijke reuzenelandantilope zijn er nog meer dieren te spotten in het reservaat. Zo leven er roanantilopen, giraffen, zebra’s, bosbuffels, Defassawaterbokken, bosbokken en wrattenzwijnen. Ook loopt er één witte neushoorn in het reservaat. De 3 verschillende soorten apen die in Fathala leven, leefden hier al voordat het een reservaat werd. Het gaat om de groene meerkat, de oranje franjeaap en de huzaaraap. 

Fathala wildlife reserve is ook voor vogelaars een echt topbestemming. Soorten die hier vaak gespot worden zijn onder andere de palmgier, de Sahelscharrelaar, de Senegalpapegaai, de dwergbijeneter, de visarend, de kleine pelikaan, de Senegal-ijsvogel, Senegalese spoorkoekoek, de helmparelhoen en natuurlijk nog veel meer. 

In een afgesloten gedeelte leven ook een aantal Afrikaanse leeuwen, waarmee je zelfs kunt wandelen. Wij zijn alleen van mening dat wandelen met leeuwen schadelijk is voor de soort en daarom absoluut geen activiteit is voor toeristen!

Defassawaterbok in Fathala wildlife reserve
Camera-tweedehands

Activiteiten in het Fathala wildlife reserve

De meeste mensen die Fathala bezoeken (vooral als dagtrip van Gambia) zullen ervoor kiezen om een gamedrive door het prachtige reservaat te maken. Je rijdt dan in ongeveer 2 uur door het hele reservaat op zoek naar zo veel mogelijk “wilde” dieren. Een game drive met gids kost ongeveer 20 euro per persoon. Het is ook mogelijk om een 4×4 in het park te huren en zelf een rondje te rijden. Kosten voor de huur liggen op ongeveer 50 euro voor 2 uur. 

Als je in Fathala overnacht, dan zijn er nog een andere activiteiten die je kunt ondernemen. Je kan dan een sundowner tour op een bootje door de mangrove maken, of je kan met een gids te voet op zoek gaan naar de meest prachtige vogels. De boottrip kost rond de 40 euro per persoon, terwijl de birding safari slechts 20 euro per persoon kost. Kijk voor meer informatie over activiteiten en overnachten op de website van Fathala

Burchellzebra in Fathala wildlife reserve

De reis naar het Fathala wildlife reserve

Het Fathala wildlife reserve is vanuit zowel Gambia als Senegal goed te bezoeken. De meeste toeristen die naar Senegal gaan, verblijven in Saly. Vanuit Saly is het 3,5 uur rijden om bij Fathala aan te komen. Vaak ga je met een georganiseerde groepsreis vanuit je accommodatie. Mocht je 3,5 uur te ver vinden, dan kan je van Saly beter het Bandia game reserve bezoeken. Dit ligt op een kleine afstand van Saly en ook hier leeft de Westelijke reuzenelandantilope. 

Wil jij op safari vanuit Gambia (Banjul), dan duurt het gemiddeld 2-3 uur om in Fathala aan te komen. Het is een geweldige reis, die je echt kennis laat maken met het land. De eerste stap is de veerpont van Banjul naar Barra. Op de boot ervaar je het echte Afrikaanse leven en vermaak je jezelf makkelijk het uur dat de boottocht duurt. Vaak word je in Barra opgewacht door een ander voertuig, welke je in 30 minuten naar de grens brengt. 

Bij de grens kan het snel gaan, maar je kan hier ook een uur staan wachten totdat je stempel geregeld is en je verder kan naar Senegal. Als je de grens eenmaal gepasseerd bent, is het nog minder dan 15 minuten en dan ben je er! De terugweg verloopt precies hetzelfde, dus vaak ben je de hele dag onderweg. Moe en voldaan kom je dan weer terug bij je hotel in Kololi. 

oranje franjeaap in Fathala wildlife reserve

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een bosbok, één van de antilopen in Malawi
Lilongwe Wildlife Centre: een groene oase in de stad!

Lilongwe Wildlife Centre Lilongwe Wildlife Centre is een natuurreservaat van zo’n 70 hectare en ligt midden in de hoofdstad van Malawi, Lilongwe. Wanneer je het reservaat bezoekt, heb je geen idee dat je je eigenlijk in een miljoenenstad bevindt. Het reservaat is zeer bosrijk en bestaat voornamelijk uit acaciabomen en combretum.

Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve