Westelijke reuzenelandantilope, de grootste antilopen van Afrika, in Fathala wildlife reserve

Fathala Wildlife Reserve: op safari in Senegal

Table of Contents

Fathala Wildlife Reserve

Fathala wildlife reserve is een private game reserve in het West-Afrikaanse Senegal en ligt op slechts 7 kilometer van de grens met Gambia. Het park is zo’n 60 vierkante kilometer groot en ligt in het verlengde van het Delta du Saloum nationaal park. 

Het Fathala wildlife reserve is nog vrij nieuw. De opening was namelijk in mei 2014. Het park is opgericht naar het idee van een Zuid-Afrikaans private game reserve en is ook in handen van twee Zuid-Afrikanen. Deze twee mannen hebben dit park opgericht om de Westelijke reuzenelandantilope te beschermen. Het gaat namelijk heel slecht met de grootste antilope ter wereld. 

Het plan was om deze dieren naar Zuid-Afrika te halen en daar door middel van een fokprogramma de populatie te laten groeien. De Senegalese overheid was alleen niet van plan om de dieren het land uit te laten gaan, waardoor de mannen besloten het project in Senegal op te zetten. Naast de elandantilope zijn er, om het ecosysteem te herstellen, nog meer dierensoorten aangekocht. 

In de paar jaar tijd dat Fathala geopend is, is het uitgegroeid tot een van de meest toeristische activiteiten in Senegal. En zo is het een succes verhaal waar toerisme en conservatie elkaar helpen. Er moet wel bij gezegd worden dat het een private game reserve is.  Een bezoek aan Fathala is dus niet echt te vergelijken met een safari in landen als Namibië, Botswana en Tanzania. 

Wildlife in het Fathala wildlife reserve

Het dier waar het allemaal om draait in het Fathala wildlife reserve is de Westelijke reuzenelandantilope. Dit dier wordt beschouwd als Kritiek bedreigd en buiten de populaties in Fathala en Bardia leven er nog 120-150 volwassen dieren in Senegal. In de andere landen waar het dier leefde komt het waarschijnlijk niet meer voor. Dit prachtige dier doet het gelukkig heel goed in het Fathala wildlife reserve. Eind 2019 leefden er namelijk al meer dan 50 van deze elandantilopen in Fathala wildlife reserve. 

Naast de Westelijke reuzenelandantilope zijn er nog meer dieren te spotten in het reservaat. Zo leven er roanantilopen, giraffen, zebra’s, bosbuffels, Defassawaterbokken, bosbokken en wrattenzwijnen. Ook loopt er één witte neushoorn in het reservaat. De 3 verschillende soorten apen die in Fathala leven, leefden hier al voordat het een reservaat werd. Het gaat om de groene meerkat, de oranje franjeaap en de huzaaraap. 

Fathala wildlife reserve is ook voor vogelaars een echt topbestemming. Soorten die hier vaak gespot worden zijn onder andere de palmgier, de Sahelscharrelaar, de Senegalpapegaai, de dwergbijeneter, de visarend, de kleine pelikaan, de Senegal-ijsvogel, Senegalese spoorkoekoek, de helmparelhoen en natuurlijk nog veel meer. 

In een afgesloten gedeelte leven ook een aantal Afrikaanse leeuwen, waarmee je zelfs kunt wandelen. Wij zijn alleen van mening dat wandelen met leeuwen schadelijk is voor de soort en daarom absoluut geen activiteit is voor toeristen!

Defassawaterbok in Fathala wildlife reserve
Camera-tweedehands

Activiteiten in het Fathala wildlife reserve

De meeste mensen die Fathala bezoeken (vooral als dagtrip van Gambia) zullen ervoor kiezen om een gamedrive door het prachtige reservaat te maken. Je rijdt dan in ongeveer 2 uur door het hele reservaat op zoek naar zo veel mogelijk “wilde” dieren. Een game drive met gids kost ongeveer 20 euro per persoon. Het is ook mogelijk om een 4×4 in het park te huren en zelf een rondje te rijden. Kosten voor de huur liggen op ongeveer 50 euro voor 2 uur. 

Als je in Fathala overnacht, dan zijn er nog een andere activiteiten die je kunt ondernemen. Je kan dan een sundowner tour op een bootje door de mangrove maken, of je kan met een gids te voet op zoek gaan naar de meest prachtige vogels. De boottrip kost rond de 40 euro per persoon, terwijl de birding safari slechts 20 euro per persoon kost. Kijk voor meer informatie over activiteiten en overnachten op de website van Fathala

Burchellzebra in Fathala wildlife reserve

De reis naar het Fathala wildlife reserve

Het Fathala wildlife reserve is vanuit zowel Gambia als Senegal goed te bezoeken. De meeste toeristen die naar Senegal gaan, verblijven in Saly. Vanuit Saly is het 3,5 uur rijden om bij Fathala aan te komen. Vaak ga je met een georganiseerde groepsreis vanuit je accommodatie. Mocht je 3,5 uur te ver vinden, dan kan je van Saly beter het Bandia game reserve bezoeken. Dit ligt op een kleine afstand van Saly en ook hier leeft de Westelijke reuzenelandantilope. 

Vanuit Gambia (Banjul) duurt het gemiddeld 2-3 uur om in Fathala aan te komen. Het is een geweldige reis, die je echt kennis laat maken met het land. De eerste stap is de veerpont van Banjul naar Barra. Op de boot ervaar je het echte Afrikaanse leven en vermaak je jezelf makkelijk het uur dat de boottocht duurt. Vaak word je in Barra opgewacht door een ander voertuig, welke je in 30 minuten naar de grens brengt. 

Bij de grens kan het snel gaan, maar je kan hier ook een uur staan wachten totdat je stempel geregeld is en je verder kan naar Senegal. Als je de grens eenmaal gepasseerd bent, is het nog minder dan 15 minuten en dan ben je er! De terugweg verloopt precies hetzelfde, dus vaak ben je de hele dag onderweg. Moe en voldaan kom je dan weer terug bij je hotel in Kololi. 

oranje franjeaap in Fathala wildlife reserve

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het