Westelijke reuzenelandantilope, de grootste antilopen van Afrika, in Fathala wildlife reserve

Fathala Wildlife Reserve: op safari in Senegal

Table of Contents

Fathala Wildlife Reserve

Fathala wildlife reserve is een private game reserve in het West-Afrikaanse Senegal en ligt op slechts 7 kilometer van de grens met Gambia. Het park is zo’n 60 vierkante kilometer groot en ligt in het verlengde van het Delta du Saloum nationaal park. 

Het Fathala wildlife reserve is nog vrij nieuw. De opening was namelijk in mei 2014. Het park is opgericht naar het idee van een Zuid-Afrikaans private game reserve en is ook in handen van twee Zuid-Afrikanen. Deze twee mannen hebben dit park opgericht om de Westelijke reuzenelandantilope te beschermen. Het gaat namelijk heel slecht met de grootste antilope ter wereld. 

Het plan was om deze dieren naar Zuid-Afrika te halen en daar door middel van een fokprogramma de populatie te laten groeien. De Senegalese overheid was alleen niet van plan om de dieren het land uit te laten gaan, waardoor de mannen besloten het project in Senegal op te zetten. Naast de elandantilope zijn er, om het ecosysteem te herstellen, nog meer dierensoorten aangekocht. 

In de paar jaar tijd dat Fathala geopend is, is het uitgegroeid tot een van de meest toeristische activiteiten in Senegal. En zo is het een succes verhaal waar toerisme en conservatie elkaar helpen. Er moet wel bij gezegd worden dat het een private game reserve is.  Een bezoek aan Fathala is dus niet echt te vergelijken met een safari in landen als Namibië, Botswana en Tanzania. 

Wildlife in het Fathala wildlife reserve

Het dier waar het allemaal om draait in het Fathala wildlife reserve is de Westelijke reuzenelandantilope. Dit dier wordt beschouwd als Kritiek bedreigd en buiten de populaties in Fathala en Bardia leven er nog 120-150 volwassen dieren in Senegal. In de andere landen waar het dier leefde komt het waarschijnlijk niet meer voor. Dit prachtige dier doet het gelukkig heel goed in het Fathala wildlife reserve. Eind 2019 leefden er namelijk al meer dan 50 van deze elandantilopen in Fathala wildlife reserve. 

Naast de Westelijke reuzenelandantilope zijn er nog meer dieren te spotten in het reservaat. Zo leven er roanantilopen, giraffen, zebra’s, bosbuffels, Defassawaterbokken, bosbokken en wrattenzwijnen. Ook loopt er één witte neushoorn in het reservaat. De 3 verschillende soorten apen die in Fathala leven, leefden hier al voordat het een reservaat werd. Het gaat om de groene meerkat, de oranje franjeaap en de huzaaraap. 

Fathala wildlife reserve is ook voor vogelaars een echt topbestemming. Soorten die hier vaak gespot worden zijn onder andere de palmgier, de Sahelscharrelaar, de Senegalpapegaai, de dwergbijeneter, de visarend, de kleine pelikaan, de Senegal-ijsvogel, Senegalese spoorkoekoek, de helmparelhoen en natuurlijk nog veel meer. 

In een afgesloten gedeelte leven ook een aantal Afrikaanse leeuwen, waarmee je zelfs kunt wandelen. Wij zijn alleen van mening dat wandelen met leeuwen schadelijk is voor de soort en daarom absoluut geen activiteit is voor toeristen!

Defassawaterbok in Fathala wildlife reserve
Camera-tweedehands

Activiteiten in het Fathala wildlife reserve

De meeste mensen die Fathala bezoeken (vooral als dagtrip van Gambia) zullen ervoor kiezen om een gamedrive door het prachtige reservaat te maken. Je rijdt dan in ongeveer 2 uur door het hele reservaat op zoek naar zo veel mogelijk “wilde” dieren. Een game drive met gids kost ongeveer 20 euro per persoon. Het is ook mogelijk om een 4×4 in het park te huren en zelf een rondje te rijden. Kosten voor de huur liggen op ongeveer 50 euro voor 2 uur. 

Als je in Fathala overnacht, dan zijn er nog een andere activiteiten die je kunt ondernemen. Je kan dan een sundowner tour op een bootje door de mangrove maken, of je kan met een gids te voet op zoek gaan naar de meest prachtige vogels. De boottrip kost rond de 40 euro per persoon, terwijl de birding safari slechts 20 euro per persoon kost. Kijk voor meer informatie over activiteiten en overnachten op de website van Fathala

Burchellzebra in Fathala wildlife reserve

De reis naar het Fathala wildlife reserve

Het Fathala wildlife reserve is vanuit zowel Gambia als Senegal goed te bezoeken. De meeste toeristen die naar Senegal gaan, verblijven in Saly. Vanuit Saly is het 3,5 uur rijden om bij Fathala aan te komen. Vaak ga je met een georganiseerde groepsreis vanuit je accommodatie. Mocht je 3,5 uur te ver vinden, dan kan je van Saly beter het Bandia game reserve bezoeken. Dit ligt op een kleine afstand van Saly en ook hier leeft de Westelijke reuzenelandantilope. 

Vanuit Gambia (Banjul) duurt het gemiddeld 2-3 uur om in Fathala aan te komen. Het is een geweldige reis, die je echt kennis laat maken met het land. De eerste stap is de veerpont van Banjul naar Barra. Op de boot ervaar je het echte Afrikaanse leven en vermaak je jezelf makkelijk het uur dat de boottocht duurt. Vaak word je in Barra opgewacht door een ander voertuig, welke je in 30 minuten naar de grens brengt. 

Bij de grens kan het snel gaan, maar je kan hier ook een uur staan wachten totdat je stempel geregeld is en je verder kan naar Senegal. Als je de grens eenmaal gepasseerd bent, is het nog minder dan 15 minuten en dan ben je er! De terugweg verloopt precies hetzelfde, dus vaak ben je de hele dag onderweg. Moe en voldaan kom je dan weer terug bij je hotel in Kololi. 

oranje franjeaap in Fathala wildlife reserve

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Zeezoogdieren spotten op de Azoren
Zeezoogdieren spotten op de Azoren: Een magische ervaring!

Walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren Ben je ooit nieuwsgierig geweest naar de magie van walvissen en dolfijnen? De Portugese Azoren, een archipel midden in de oceaan, zijn een betoverende plek om deze bijzondere dieren in hun natuurlijke habitat te spotten. In dit artikel vertellen we je alles over

Toegangsbord van South Luangwa nationaal park
South Luangwa nationaal park: de ultieme safaribestemming in Zambia

South Luangwa nationaal park South Luangwa nationaal park is een beschermd natuurgebied in het oosten van het Afrikaanse Zambia. Het nationale park, dat ruim 9.000 km² groot is, ligt in de Luangwa vallei. Een vallei waar het wemelt van de wilde dieren en waar nog twee andere geweldige nationale parken

Adder in Tangkoko nature reserve
Tangkoko Nature Reserve

Tangkoko Nature Reserve Als je naar het Indonesische eiland Sulawesi reist, mag je zeker het Tangkoko Nature Reserve niet overslaan. Het Tangkoko Nature Reserve is een van de vele prachtige natuurgebieden van Indonesië en staat met name bekend vanwege de zeldzame dieren die hier leven, zoals het Celebesspookdiertje en de

Vrouwelijke grote koedoe
De 5 grootste antilopen van Afrika: wie zijn het en waar vind je ze?

De 5 grootste antilopen van Afrika Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië. Alle antilopen vallen onder de familie van de holhoornigen (Bovidae), maar niet alle dieren die onder de holhoorningen vallen zijn antilopen. Onder de holhoornigen vallen namelijk ook de runderen, geiten en schapen.

De WildlifeReizen kalender 2024
De WildlifeReizen kalender 2024

De WildlifeReizen kalender 2024 Met trots presenteren wij ons eerste product, de WildlifeReizen kalender 2024! Het is een, naar onze mening, geweldige kalender geworden met 13 prachtige foto’s die je misschien wel herkent van onze website of ons Instagramaccount. Al deze foto’s zijn door ons zelf gemaakt, tijdens onze reizen