De 10 gevaarlijkste dieren van Afrika

Table of Contents

De 10 gevaarlijkste dieren van Afrika

Afrika is een continent dat bekend staat als de bakermat van de mensheid en van de safari’s. Iedereen droomt ervan om oog-in-oog te komen met de meest iconische dieren tijdens een prachtreis op het continent. Sommige dieren trekken toeristen aan omdat ze schattig, of mooi zijn, maar ook een hele boel omdat zij machtig en zelfs gevaarlijk zijn. Er leven in Afrika behoorlijk wat dieren een mens kunnen verwonden of, veel erger nog, doden. 

Van een aantal van deze dieren weet iedereen dat ze gevaarlijke zijn, maar er zitten ook een aantal verassingen tussen.  Houdt wel in je achterhoofd dat deze lijst met de 10 gevaarlijkste dieren van Afrika gemaakt is op basis van schattingen. Weinig werkelijke cijfers zijn bekend over het aantal mensen dat werkelijk jaarlijks sterft ten gevolgen van een aanvaring met de gevaarlijkste dieren van Afrika. Daarnaast hebben we alleen direct overlijden meegenomen, dus de malariamug, die de malariaparasiet rondbrengt en daarmee verantwoordelijke is voor miljoenen doden jaarlijks staat niet op de lijst met gevaarlijkste dieren in Afrika. 

In dit artikel nemen we je mee langs de top 10 gevaarlijkste dieren van Afrika. Of je nu een avontuurlijke reiziger bent, een natuurliefhebber of een nieuwsgierige lezer, deze lijst biedt een inzicht in het complexe en soms angstaanjagende samenspel tussen mens en natuur in Afrika. 

De luipaard

Helemaal onderaan de lijst, en dus het minst gevaarlijk van de 10 gevaarlijkste dieren van Afrika staat de luipaard (Panthera pardus). Het vinden van een juiste kandidaat voor deze plek was lastig, omdat er dus weinig data is. Geschat wordt dat er jaarlijks gemiddeld 26 mensen worden aangevallen door een luipaard en een deel van deze mensen overleefd het niet. Gezien de grote verspreiding van de luipaard, valt dit eigenlijk nog mee. Luipaarden zijn solitaire katten van tussen de 30 en 80 kilogram en zullen dus niet snel het risico nemen om mensen aan te vallen. Alleen wanneer ze verwond zijn, in het nauw gedreven worden of zich bedreigd voelen zullen ze toe slaan. 

Een luipaard in South Luangwa nationaal park. Eén van de Big Five in Zambia. Big Five in Zuid-Afrika

De gevlekte hyena

Het volgende dier op de lijst is ook een roofdier en net als het luipaard niet één die er bekend om staat vaak mensen aan te vallen: de gevlekte hyena (Crocuta crocuta). Doordat de gevlekte hyena op sommige plekken dicht bij mensen leeft, in groepen leeft en rond de 60 kilogram weegt is het zeer aannemelijk dat er jaarlijk meer mensen worden aangevallen door gevlekte hyena’s als door luipaarden. Hyena’s zijn nieuwsgierig, en absoluut niet laf, dus zeker wanneer ze geen andere keuze hebben of in het nauw gedreven worden zullen ze mensen aanvallen, iets wat vaak dodelijk afloopt. 

Fotowedstrijden voor natuurfoto's. Een gevlekte hyena is één van de gevaarlijkste dieren van Afrika

De leeuw

Dan verder met nummer 8 van de gevaarlijkste dieren in Afrika, de leeuw (Panthera leo). Gezien de grootte, de status en het feit dat leeuwen in groepen leven zou je misschien verwachten dat de leeuw hoger staat op deze lijst. Maar doordat de leeuw van veel van zijn oorspronkelijke leefgebied verdrongen is en dus nog bijna uitsluitend in beschermde natuurgebieden te vinden is staat de leeuw op plek 8. Geschat wordt dat er jaarlijks tussen de 100-250 mensen gedood worden door leeuwen, waarvan zo’n 70 in Tanzania. Het land met de meeste leeuwen van Afrika en geen tot weinig afrastering van de beschermde natuurgebieden. 

Een leeuw in South Luangwa nationaal park. Afrikaanse Big 5 in Zambia

De kafferbuffel

Het volgende dier op de lijst, de kafferbuffel (Syncerus caffer), is het eerste dier op de lijst dat geen roofdier is. De kafferbuffel ziet er uit als een relaxt groot rund, dat niet snel gek te krijgen is. Niks is minder waar, de dieren zijn zeer nerveus en kiezen waarna ze geen uitweg zien vaak de aanval in plaats de verdediging. Jaarlijkse overleven zo’n 200 mensen deze aanval niet. Het gedrag van de kafferbuffel is daarnaast heel lastig in te schatten. Veel grote wilde dieren geven eerst signalen en kiezen er vaak eerst voor om een schijnaanval te plaatsen om te kijken hoe de mens reageert. De kafferbuffel doet dit niet en valt gewoon aan en als je pech hebt doet de rest van de kudde, die vaak uit honderen kafferbuffels bestaat, ook mee. 

De Afrikaanse buffel in Zambia. De Afrikaanse Big Five in Zambia. Wildlife in South Luangwa. De kafferbuffel is één van de gevaarlijkste dieren van Afrika

De zwarte mamba

Dan gaan we verder met het eerste reptiel op de lijst, de zwarte mamba (Dendroaspis polylepis). De zwarte mamba is de grootste gifslang van Afrika en kan tot wel 4 meter lang worden en is daarnaast een zeer snelle slang die snelheden tot 16km/u kan halen. Dit in combinatie met het temperament van de slang en het zeer dodelijk gif dat de dieren hebben, zorgt ervoor dat deze slang zeker op de lijst moet. De precieze plek voor de zwarte mamba op de lijst met de 10 gevaarlijkste dieren van Afrika was lastig in te schatten omdat er gewoon geen gegevens bekend zijn. Wel is bekend dat er minder mensen komen te overlijden door de beet van een zwarte mamba dan door een beet van de andere slangen op de lijst. 

De Afrikaanse olifant

Uiteraard kan ook het grootste landdier van Afrika (en de wereld), de Afrikaanse olifant (Loxodonta africana), niet op de lijst met gevaarlijkste dieren van Afrika ontbreken. Geschat wordt dat er jaarlijkse zo’n 500 mensen komen te overlijden na een aanval van deze reuzen. Het gevaarlijkst is een stier alleen op pad, die vol staat van de hormonen (in Must is), maar ook een familie met kleintjes zal deze beschermen. Ook loopt het vaak uit op confrontaties tussen olifanten en Afrikanen wanneer de olifanten de gewassen op willen eten. De boeren proberen deze dieren dan te verjagen, want vaak met veel lawaai en aggressie gaat, iets wat regelmatig een aanval uitlokt. 

Een savanneolifant in Zambia. Big Five in Zambia

De nijlkrokodil

Een dier dat door bij iedereen gevreesd wordt, de nijlkrokodil (Crocodylus niloticus) is terug te vinden op de vierde plek. Schattingen over het aantal mensen dat jaarlijkse overlijden ten gevolge van een aanval van de grootste reptielen van Afrika, lopen sterk uiteen. Waar de ene bron het over 200-300 doden heeft, heeft de andere het over 300-1.000, weer een andere over duizend en de laatste over maar liefst 3.000. Feit blijft dat deze reuzen vijf meter lang kunnen worden, op veel plekken buiten beschermde natuurgebieden leven en zich goed kunnen verstoppen. De kans dat het uitkomt op confrontatie met mensen die het water gebruiken of zich te wassen en te vissen is dus best groot. 

Een nijlkrokodil in Chobe Nationaal Park. Het grootste reptiel van Afrika

Het nijlpaard

Het volgende dier op de lijst met gevaarlijkste dieren in Afrika, en het hoogst genoteerde zoogdier, is het nijlpaard (Hippopotamus amphibius). Het nijlpaard, dat er best schattig uitziet, heeft een dodelijke reputatie. Schatting lopen uiteen tussen de 500 en 3.000 dodelijke slachtoffers per jaar. Iets waarmee ze hijn plek waarschijnlijk delen met de nijlkrokodil. Maar hoe komt het dat dit dier, dat een herbivoor is, jaarlijks zoveel mensen dood? Dat heeft vooral te maken met hun nerveuze karakter, vooral wanneer de dieren ’s nachts het water uitkomen om te eten. Er zijn weinig gevaarlijkere plekken ter wereld dan ’s nachts tussen een nijlpaard en het water in, de kans dat het nijlpaard dan aanvalt is zeer groot. 

Een nijlpaard in het iSimangaliso Wetland Park

De pofadder

De twee gevaarlijkste dieren van Afrika zijn op zeker slangen, al zijn de cijfers heel wisselend en heel slecht te controleren. Er zijn bronnen die verkondingen dat de pofadder met 32.000 doden jaarlijks het gevaarlijkste dier van Afrika is, echter schat de WHO dat er jaarlijkse 20.000 mensen overlijden ten gevolge van een slangenbeet in Afrika. Dit getal lijkt dus ook wat te hoog, zeker als we weten dat de nummer 1 op de lijst verantwoordelijk is voor de meeste doden jaarlijks. 

Dit neemt niet weg dat de pofadder een zeer gevaarlijke slang is, die waarschijnlijk wel verantwoordelijk is voor de meeste slangenbeten in Afrika. Het dier vertrouwd op zijn camouflage en jaagt vanuit de hinderlaag. Veel mensen worden gebeten wanneer ze met blote voeten op de slang gaan staan. Dit in combinatie met de ruime verspreiding van deze slang in Afrika, maakt dat er maar weinig dieren gevaarlijker zijn in Afrika. 

De zaagschubadder

Het gevaarlijkste dier van Afrika is de zaagschubadder, of eigenlijk een aantal zaagschubadders bij elkaar uit het geslacht Echis. Vooral de Egyptische zaagschubadder en de Echis ocellatus zijn hier verantwoordelijk voor. Deze slangen komen alleen voor in de noordelijke helft van Afrika, zijn vaak vrij klein (rond de 60cm) en komen veel voor in bewoonde gebieden. Daarnaast zijn de dieren snel geïrriteerd en bijten ze snel, dit in combinatie met een leefgebied waar de gezondheidszorg nog wat stappen kan zetten, maken deze slangen de dodelijkste dieren!

Dit was onze lijst met de tien gevaarlijskte dieren van Afrika. Benieuwd naar de grootste roofvogels van het continent? Lees hier alles over de 10 grootste roofvogels van Afrika!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
De 10 gevaarlijkste dieren van Afrika

De 10 gevaarlijkste dieren van Afrika Afrika is een continent dat bekend staat als de bakermat van de mensheid en van de safari’s. Iedereen droomt ervan om oog-in-oog te komen met de meest iconische dieren tijdens een prachtreis op het continent. Sommige dieren trekken toeristen aan omdat ze schattig, of

Palulu Nature Lodging in de buurt van Zanderij
Palulu Nature Lodging: een jungle resort om de hoek van het vliegveld!

Palulu Nature Lodging Palulu Nature Lodging, voorheen Palulu Camping genoemd, is een recreatieoord, camping en accommodatie op slechts een aantal kilometer van het internationale vliegveld van Suriname te Zanderij. Palulu ligt volledig in het savannebos en beslaat zo’n 24 ha. De oprichting van Palulu is gedaan met de gedachte een

De Voltzberg in het Centraal Suriname Natuurreservaat
Alles over Suriname: 10 leuke feiten over Suriname!

De 10 leukste feiten over Suriname Suriname, wie kent het niet. Een relatief klein land in het noorden van Zuid-Amerika dat steeds populairder wordt als bestemming voor veel Nederlanders, maar ook andere Europeanen en Amerikanen. Hoe leer je een land beter kennen, dan doormiddel van de leukste feitjes? Wij hebben

Het zwembad van het Taman Indah Resort in Tamanredjo. Het zwembad ligt in een paradijselijke tuin
Taman Indah Resort: Een Balinees paradijs in Suriname

Taman Indah Resort Het Taman Indah Resort is een kleinschallige accommodatie met een geweldige Javaans restaurant en fraai zwembad allemaal gelegen in een botanische tuin met een Balinese feel. Je vindt het Taman Indah Resort in het rustige dorp Tamanredjo gelegen in het district Commenwijne. Taman Indah betekent paradijselijke tuin