Hoe paarden bijdragen aan natuurbehoud in Zuidelijk Afrika

Hoe paarden bijdragen aan natuurbehoud in Zuidelijk Afrika

Table of Contents

Hoe paarden bijdragen aan natuurbehoud in Zuidelijk Afrika

 
Sinds 2016 ben ik verliefd op paarden safaris. Deze safaris nemen net als jeep safaris plaats in prachtige natuurgebieden in Afrika. Een aantal jaar heb ik zelf als gids te paard gewerkt in het prachtige Limpopo in Zuid-Afrika. Mijn naam is Sanne Westera en op mijn blog Hooves Around The World schrijf ik over mijn avonturen te paard over de hele wereld. Vandaag mag ik een gastblog schrijven voor Wildlife Reizen en ik zal jullie vertellen over hoe paarden bijdragen aan natuurbehoud in Zuidelijk Afrika. 
Een gevoerde neushoorn tijdens een conservatie project
Neushoorn in Zimbabwe, paarden en natuurbehoud

Paarden en natuurbehoud

De neushoorn, zowel de witte als de zwarte,  doet het niet goed in Afrika, dat weten we inmiddels allemaal. Wel zijn er duizenden mensen, binnen en buiten Afrika, die zich dagelijks inspannen voor de bescherming van deze prachtige dieren. Als gids te paard krijg je hier helaas dagelijks mee te maken. Met gasten rijden wij gidsen te paard dagelijks door prachtige gebieden. In Botswana, Zimbabwe en Zuid-Afrika heb ik zelf de eer gehad om gasten te begeleiden.

Het zien van een neushoorn, of zelfs meerdere, te paard is een prachtige ervaring. Het is compleet anders dan een neushoorn spotten vanuit een jeep. Paarden en neushoorns kunnen goed met elkaar opschieten, en vooral de witte neushoorns komen vaak uit nieuwsgierigheid erg dichtbij.

Het is niet te beschrijven hoe het voelt als je samen met je paard tegenover zo’n prachtig dier staat. Deze paarden safari’s leveren een grote som geld op voor het reservaat, en daarmee kan het anti-poaching team onderhouden worden. Het opzetten en financieren van deze teams kost veel tijd en geld. Door safari’s te paard te organiseren worden mensen bewust gemaakt van de problemen die wij in Afrika qua natuurbehoud dagelijks ondervinden. Je levert daarnaast ook een bijdrage door de kosten van je safari vakantie te betalen, waar de kosten van de natuurbehoud projecten en het anti-poaching team bij in zitten. Naast een fantastische ervaring in bijvoorbeeld Botswana, heb je ook een steentje bijgedragen aan de prachtige projecten

Paarden en anti-poaching

Paarden spelen, naast toerisme, ook een andere belangrijke rol in het natuurbehoud in Afrika. Vaak worden ze ingezet in de anti-poaching teams en daar zijn goede redenen voor. Doordat paarden groot zijn, bieden zij fantastisch zicht over de vlaktes, dit is ook waarom ze zo’n geliefd vervoermiddel zijn voor safari’s. Rangers en andere leden van het anti-poaching team krijgen zo de kans om verder voor zich uit en om zich heen te kijken, dan wanneer zij te voet op pad gaan. Hierdoor is de zoektocht naar stropers en hun illegale praktijken eenvoudiger. Daarnaast hebben paarden natuurlijk ook vaak een veel beter uithoudingsvermogen dan de meeste mensen, en te paard kunnen de rangers dus grotere afstanden afleggen.

Hierdoor is een kleiner team nog steeds in staat om een groot gebied veilig te houden voor alle dieren. De rangers zullen in dit geval ook veel minder uitgeput zijn, wanneer ze een voordeel hebben in de achtervolging, als ze daadwerkelijk stropers tegen komen. Op de vlaktes heb je vanaf een paardenrug dus een groot voordeel, maar in de dicht beboste gebieden ook. Paarden hebben een fantastisch richtingsgevoel, gehoor en reukvermogen. Ervaren safari paarden gaan dan ook gericht op zoek naar wilde dieren, aangezien ze weten dat hun ruiters daar graag stil willen staan. 

Als je op een ervaren safari paard rijdt, zul je dan ook zien dat deze direct begint te grazen als zij een wild dier zien, dat is hun beloning voor het vinden van het wilde dier. Doordat de paarden gaan grazen zijn andere vluchtdieren ook vaak erg relaxed, aangezien een grazend dier aanduidt dat er geen roofdieren in de buurt zijn. Zo is het makkelijker om wilde dieren te zien en te blijven zien aangezien ze niet snel weg rennen. 

Een voorbeeld uit Zimbabwe

Vaak reis ik af naar Zimbabwe, om daar te helpen op een natuurreservaat in de buurt van de hoofdstad Harare. Dit natuureservaat is een goed voorbeeld van hoe paarden bijdragen aan natuurbehoud in Zuidelijk Afrika. Dit is een prachtige ervaring en een geweldig gebied. Zimbabwe is een bijzonder land met een bijzondere geschiedenis, waar het na vele onstabiele jaren, nu beter lijkt te gaan. De natuur wordt meer met rust gelaten en wilde dieren hebben genoeg ruimte in de nationale parken en andere reservaten. Er komen hier minder stropers voor dan in Zuid Afrika en daarom willen veel instanties de national parken weer bevolken met allerlei wilde dieren, zoals de neushoorn. 

Vlakbij Harare is ook zo’n instantie. Hier worden zwarte en witte neushoorns in hun reservaat gefokt, deze worden uiteindelijk weer teruggebracht naar de national parken, waar ze door rangers te paard beschermd kunnen worden. Ze doen hiernaast ook veel onderzoek, en er lopen andere projecten voor natuurbehoud. Ze zijn bijvoorbeeld 20 hectare bouwgrond aan het veranderen naar een bos vol inheemse en diverse boomsoorten, waardoor de lokale vogels, en andere kleine zoogdieren hier een huis kunnen bouwen of eten kunnen vinden. 

Ook zijn ze twee cheeta’s opnieuw aan het verwilderen (rewilding) na hun tijd in een dierentuin, om te kijken of dit een mogelijkheid is voor andere tam gemaakte dieren die in een dierentuin wonen. De cheeta’s maken het goed en jagen alsof ze nooit anders hebben gedaan, en dat zelfs al na een paar maanden. 

Paarden zijn multifunctioneel

Paarden spelen in dit reservaat een enorm grote rol. Ten eerste worden er paarden ingezet voor het vrijwilligers programma, waar mensen vanuit de hele wereld aan mee doen. Vrijwilligers betalen voor een vakantie op het reservaat, maar het kost minder dan een reguliere safari te paard. Ze helpen dan ook mee met een aantal van de projecten die ze hier zijn gestart. Tijdens hun vrijwilligerswerk kunnen zij ook te paard helpen, als ze ervaren ruiters zijn. 

Je rijdt hier dus samen met giraffen, galoppeert over de open vlaktes, en kan neushoorns en Afrikaanse olifanten spotten tijdens je rit. Het is bijna een echte paarden safari vakantie, maar net iets goedkoper, en net iets minder luxe. Het geld dat dit vrijwilligers programma oplevert wordt direct weer in de natuurbehoud projecten gestopt. Zo leveren de paarden al hun eerste bijdrage.

 
De paarden worden ook ingezet door het personeel. Op het reservaat lopen veel koeien rond, deze zorgen ervoor dat het aantal teken in het reservaat niet uit de hand loopt. Een aantal keer per week in de zomer, en een aantal keer per maand in de winter, worden alle koeien uit het hele reservaat samengebracht en gedoucht, om alle teken te doden. Het gaat in dit geval om een paar honderd koeien.
 
Door de grootte van het reservaat en het type terrein, is het niet mogelijk om deze missie te voet of met de auto te voltooien. De enige mogelijkheid is te paard. Tientallen ruiters, personeel en vrijwilligers, trekken te paard het reservaat in om alle koeien te verzamelen en naar de doucheplaats te brengen. Dit duurt zelfs te paard soms een hele dag. Zonder paarden was het houden van koeien nooit een optie geweest, en zou er gif moeten worden gebruikt om de hoeveelheid teken in het reservaat te minderen. Ten slotte worden de paarden ook gebruikt als er diep in de bush een ziek of gewond dier behandeld moet worden, aangezien het sneller is dan te voet, en deze gebieden met de auto niet te bereiken zijn. 
 
Paarden zijn enorm belangrijk in veel projecten die bijdragen aan het behoud van de natuur en wilde dieren in Zuidelijk Afrika. Ze leveren veel geld op door safari vakanties te paard te organiseren, en hiermee kunnen projecten worden gefinancierd. Ook is het het perfecte vervoermiddel om je door de bush voort te bewegen, of je nou op zoek bent naar wilde dieren, of naar stropers.

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden
Wildlife Top 10 van IJsland: de meest iconische wilde dieren op IJsland

Wildlife Top 10 van IJsland IJsland, het land van vuur en ijs, staat bekend om zijn indrukwekkende landschappen en extreme natuurverschijnselen. Maar als het om wildlife gaat, is het eiland best wel beperkt. Grote roofdieren zoals beren of wolven zul je hier niet tegenkomen.  Toch heeft IJsland een unieke aantrekkingskracht

De WildlifeReizen Verjaardagskalender: de Afrika editie

De WildlifeReizen Verjaardagskalender Na het succes van de WildlifeReizen 2024 Kalender hebben we er nu voor gekozen om een verjaardagkalender te ontwikkelen. Deze kalender kan je jaren blijven gebruiken, wel zo makkelijk dus. Alle foto’s die in deze editie van de WildlifeReizen Verjaardagskalender zijn hebben wij het afgelopen jaar gemaakt

De victoria watervallen vanaf livingstone. Mosi-oa-Tunya nationaal park
De 9 leukste activiteiten in het Mosi-oa-Tunya Nationaal Park

Mosi-oa-Tunya Nationaal Park Het Mosi-oa-Tunya Nationaal Park is een beschermd natuurgebied in het zuiden van Zambia, gelegen op de grens met Zimbabwe. Het park is met 66km² één van de kleinste nationale parken in Zambia (alleen het Lusaka Nationaal Park is kleiner). Het nationale park is opgedeeld in twee gebieden,

De grootste hagedis van Afrika de nijlvaraan. Een van de grootste reptielen in Afrika
Lusaka Nationaal Park: natuur in de Zambiaanse hoofdstad

Lusaka Nationaal Park Lusaka Nationaal Park is het nieuwste nationale park van Zambia. Het park werd al uitgeroepen tot nationaal park in 2011, maar het park is pas open voor bezoekers sinds 2015. Lusaka nationaal park ligt, hoe verassend ook, verdomd dicht bij de hoofdstad van Zambia. Het park ligt