Een grote koedoe stier. Wildlife Kruger

Wildlife Kruger: Alles over de wilde dieren in Kruger Nationaal Park

Table of Contents

Wilde dieren in Kruger

Elk bezoek aan het wereldberoemde Zuid-Afrikaanse Kruger Nationaal park staat natuurlijk in het teken van het spotten van wilde dieren. Om jou een idee te geven welke dieren er allemaal in dit natuurgebied zo groot als de helft van Nederland leven, hebben wij dit artikel over de wilde dieren in Kruger geschreven. Dus ben jij van plan om dit prachtige nationaal park te bezoeken, of twijfel jij nog of het de moeite waard is (ja dat is het), lees dan snel het hele artikel!

Zoogdieren in het Kruger nationaal park

In het Kruger nationaal park zijn 147 verschillende soorten zoogdieren te bewonderen. Het overgrote gedeelte hiervan zijn knaagdieren en vleermuizen, maar ook wanneer we die eraf halen blijft er nog een hele verzameling aan geweldige zoogdieren over die je in het Kruger nationaal park kunt bewonderen. 

Hyenapup in kruger, een van de wilde dieren in kruger
Gevlekte hyena

Roofdieren in het Kruger Nationaal Park

Die dieren die iedereen in het wild wil zien, zijn natuurlijk de grote roofdieren en daarvan heeft het Kruger Nationaal Park er veel rondlopen. Van de hondachtigen gaat het om de zadeljakhals, de gestreepte jakhals, de grootoorvos en ook de met uitsterven bedreigde Afrikaanse wilde hond is goed vertegenwoordigd in Kruger. 

Van de katachtigen is de kans het grootste dat je de leeuw, de luipaard of de cheeta tegenkomt, maar ook zeldzamere en schuwere katten zoals de Afrikaanse wilde kat, de caracal en de serval worden af en toe in het park gezien. Het grootste roofdier dat echter het meest gespot wordt in het Kruger Nationaal park is de gevlekte hyena, waarvan er meer dan 5.000 in het beschermde natuurgebied te vinden zijn. Ook de neefjes van de gevlekte hyena, de bruine hyena en de aardwolf (hoewel zelden gespot) zijn er te vinden. 

De groep van roofdieren die het meest vertegenwoordigd worden is echter die van de  mangoesten, genetkatten en civetkatten. Acht verschillende soorten mangoesten kunnen er in het park gevonden worden, waarvan de zebramangoeste en de dwergmangoeste veruit het meeste gezien worden. Verder bestaat deze groep nog uit de nacht-actieve tijgergenet, de genetkat en de Afrikaanse civetkat. De laatste roofdieren die in het park te vinden zijn, zijn de Kaapse otter, de honingdas en de gestreepte bunzing. 

Jachtluipaard in kruger. Wildlife kruger, wilde dieren in kruger
Jachtluipaard of cheeta

Herbivoren in het Kruger Nationaal Park

In het Kruger nationaal park leven veel verschillende soorten herbivoren, die grotendeels in twee groepen in te delen zijn: de evenhoevigen en de onevenhoevigen. De evenhoevigen vormen veruit de grootste groep. Het gaat dan om de Afrikaanse buffel, het wrattenzwijn (omnivoor), het boszwijn (omnivoor), het nijlpaard, de giraffe en 21 verschillende soorten antilopen. Antilopen die je hier veelvuldig zult zien zijn onder andere de grote koedoe, de impala, de blauwe gnoe, de steenbokantilope, de bosbok en de gewone duiker. 

De onevenhoevigen bestaan uit een aantal zeer populaire dieren, namelijk de steppezebra, de kwetsbare witte neushoorn en de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn. Andere herbivoren in het park, die niet in één van de twee genoemde groepen vallen, zijn de savanneolifant en de aan olifanten verwante Kaapse klipdas en steppeklipdas. 

Een kafferbuffel in kruger nationaal park
Kafferbuffel

Andere zoogdieren in het Kruger Nationaal Park

In het Kruger nationaal park leven vijf verschillende soorten apen, namelijk de beerbaviaan, de groene meerkat, de diadeemmeerkat, de dikstaartgalago en de Zuid-Afrikaanse galago. Verder zijn er bijzondere dieren te vinden zoals de Temmincks schubdier, het Zuid-Afrikaans stekelvarken, de springhaas, de Zuid-Afrikaanse egel en het aardvarken. 

Vogels in het Kruger nationaal park

In het Kruger nationaal park zijn 550 verschillende soorten vogels gespot, een idioot groot aantal! Waar het zuiden van het park uitermate geschikt is voor het spotten van zoogdieren, is het noorden juist “the place to be” wanneer je op zoek bent naar zeldzame vogels. Verder is het leuk om te weten, dat de vogels de rest camps graag bezoeken en je daar dus veel verschillende vogels zult vinden. Het is onmogelijk om alle vogels één voor één langs te gaan, maar hebben ons best gedaan om een mooie opsomming te maken. 

Bonte ijsvogel, wilde dieren in kruger
Bonte ijsvogel

Roofvogels en uilen

In het park zijn 64 verschillende soorten roofvogels en uilen gespot. Het gaat om 11 uilen, waaronder de machtige Verreauxs oehoe, Pels visuil en de kleinste uil van Afrika, de Afrikaanse dwergooruil. Andere indrukwekkende roofvogels in het Kruger nationaal park zijn onder andere de visarend, de Afrikaanse zeearend, de zwarte arend, de vechtarend, de bateleur, de kroonarend en de secretarisvogel. Maar liefst zes verschillende soorten gieren noemen Kruger hun thuis: de oorgier, de kapgier, de witkopgier, de palmgier, de Kaapse gier en de witruggier. 

Een Kaapse dwergooruil in kruger nationaal park
Kaapse dwergooruil

Watervogels

Een andere grote groep vogels die in het Kruger nationaal park te vinden zijn, zijn de watervogels. Deze zijn uiteraard te vinden in en rond het water, dus vooral de permanente waterbronnen zijn een goede plek om deze vogels te vinden. 

In het park kunnen twee verschillende soorten flamingo’s, twee soorten pelikanen, drie soorten ibissen (Hadada, heilige en zwarte) en drie soorten aalscholvers gevonden worden. Daarnaast leven er acht soorten ooievaars, waaronder de zadelbekooievaar, de Afrikaanse bisschopsooievaar en de maraboe. Verder zijn er 13 verschillende eenden en ganzen te vinden en maar liefst 16 verschillende soorten reigers. Andere noemenswaardige watervogels zijn onder andere de watertrapper, de smaragdpurperkoet, de de dodaars, de lelieloper en de kleine jacana. 

Zangvogels

De grootste groep vogels die in het Kruger nationaal park te vinden zijn, behoren tot de zangvogels. Zangvogels die je onder andere in het Kruger Nationaal Park kunt vinden, zijn drie soorten wielewalen, buulbuuls, tien verschillende soorten koekoeken, vijf soorten felgekleurde honingzuigers, acht soorten leeuweriken, mussen, vinken, wevers, vliegenvangers en spotvogels. 

Een unieke familie zangvogels waarvan er meer dan 15 in het park leven, is die van de klauwieren. Klauwieren zijn de enige zangvogels die carnivoor zijn. Ze jagen op insecten, kleine zoogdieren, reptielen, amfibieën en kleine vogels. De mannetjes hebben zelfs de neiging om hun prooi op doorns te prikken. Het moet dus wel heel erg gek lopen, wanneer je geen zangvogels tegen komt tijdens jouw bezoek aan het kruger nationaal park. 

Overige vogels

Dan zijn er verder nog heel veel verschillende interessante vogels die niet onder de eerder genoemde vogels vallen. Zo leven er in kruger vier soorten spechten, twee soorten papegaaien, de Narina trogon, twee soorten toerako’s, vele felgekleurde bijeneters, meerdere soorten scharrelaars, waardoor de zeer geliefde vorkstaartscharrelaar, zeven soorten ijsvogels, waaronder de grootste van Afrika, de Afrikaanse reuzenijsvogel. 

Andere vogels die je in het kruger nationaal park kunt vinden zijn meerdere soorten glansspreeuwen, die vooral veel te vinden zijn in de restaurants, de bekende parelhoenders, meerdere soorten duiven, zes verschillende soorten neushoornvogels zoals de zuidelijke hoornraaf en de trompetneushoornvogel.  Hoewel niet vaak gezien, is de struisvogel ook één van de wilde dieren in kruger. 

Een zuidelijke hoornraaf in kruger
Zuidelijke hoornraaf

Reptielen en amfibieën in het Kruger nationaal park

De laatste dieren die in dit artikel over de wilde dieren in Kruger gaat over de slangen en amfibieën. Dieren die vaak niet gezocht/gezien worden tijdens een safari in het prachtige park, maar die zeker de moeite waard zijn om op te zoeken. Maar liefst 54 verschillende soorten slangen zijn in het kruger nationaal park te vinden, waarvan er negen dodelijk kunnen zijn (Lees hier alles over de dodelijkste slangen van Afrika). 

Dit zijn onder andere de boomslang, de zwarte mamba, de Mozambikaanse spuwende cobra, de gewone pofadder en de Egyptische cobra. Andere indrukwekkende slangen die in het park te vinden zijn, zijn de zuidelijke rostpython (die 5 meter lang kan worden), de Causus defilippii, de Telescopus semiannulatus, en de Pseudaspis cana

Bijna 60 verschillende soorten hagedissen zijn in nationaal park Kruger geregisteerd. Veel hiervan worden helaas niet vaak gezien, maar hagedissen die je bijna niet kunt missen zijn de nijlvaraan, de regenboogskink, de blauwkeelagama en de Afrikaanse huisgekko. Soorten die je misschien ook tegen zult komen zijn de witkeelvaraan, de flapnekkameleon, de Cordylus jonesii, de Gerrhosaurus nigrolineatus, de Platysaurus intermedius en de Soedanese schildhagedis. 

Verder leven er in het Kruger nationaal park vier verschillende soorten schildpadden, hiervan worden de panterschildpad en de Pelusios sinuatus het meest gezien. De laatste is een schildpad die je in de meeste waterplassen kunt vinden. Mocht de weg ergens door een waterplas of stroompje lopen, is het leuk om de auto stil te zetten en even te wachten. 

Deze territoriale schildpadden komen dan gelijk kijken wie er in hun territorium is. Misschien wel het meest indrukwekkende reptiel dat in het kruger nationaal park te vinden is, is de nijlkrokodil. Dit dier, met haar zes meter het grootste reptiel in het park, is makkelijk te vinden in en langs een van de vele rivieren die door het park stromen. 

Hoewel het klimaat van Kruger niet helemaal optimaal is voor amfibieën, is er nog steeds een behoorlijk aantal van deze dieren in het park te vinden. Het gaat om 34 verschillende soorten. Wanneer je deze wilt vinden, kan je het beste in één van de estates rond kruger verblijven en in de regentijd naar het park reizen. Dan is namelijk voor veel amfibieën het broedseizoen, waardoor deze een stuk makkelijker te vinden zijn. 

Panterschildpad in kruger
Panterschildpad

Wildlife Kruger

Dit was ons artikel over de wilde dieren in Kruger nationaal park. Het Kruger nationaal park is, zoals eerder aangegeven enorm. Het is ook niet zo dat de dieren netjes verdeeld zijn over het hele park. Afhankelijk van de grondsoort, planten/struiken en aanbod van water vind je bepaalde delen van het park meer of minder en andere dieren dan in andere delen. Over het algemeen geldt dat in het zuiden van het park meer dieren grote zoogdieren leven en hier doordaar ook vaker roofdieren gespot worden. Dit betekent echter ook dat het zuiden van het park drukker is dan het noorden.

Populaire rest camps, waar vanuit veel roofdieren gespot worden zijn Satara, Skukuza, Lower Sabie, Crocodile Bridge en Berg & dal. Wanneer je wilt genieten van rust, authenticiteit, vogels en geweldige flora, dan kan je beter naar het noorden van Kruger reizen. Voor de ultieme beleving reis van je noord naar zuid (of andersom). Natuurlijk laten de wilde dieren in Kruger zich niet helemaal lezen, en dus valt het nooit te voorspellen wat de beste plek is om te bezoeken. De eerder genoemde camps zijn vaak al ver van tevoren volgeboekt, dus begin op tijd met het zoeken van jouw accommodatie in het kruger nationaal park. 

Dwergmangoeste in kruger nationaal park
Dwergmangoeste

Heb jij al eens wilde dieren in Kruger nationaal park gespot of staat dit op jouw bucketlist? Laat dan een reactie achter!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een grote koedoe stier. Wildlife Kruger
Wildlife Kruger: Alles over de wilde dieren in Kruger Nationaal Park

Wilde dieren in Kruger Elk bezoek aan het wereldberoemde Zuid-Afrikaanse Kruger Nationaal park staat natuurlijk in het teken van het spotten van wilde dieren. Om jou een idee te geven welke dieren er allemaal in dit natuurgebied zo groot als de helft van Nederland leven, hebben wij dit artikel over

Een Leeuwin in het Kruger Nationaal Park
Kruger Nationaal Park: Afrika in optima forma!

Kruger Nationaal Park Het Kruger Nationaal Park is een beschermd natuurgebied in het uiterste oosten van Zuid-Afrika en ligt ingeklemd tussen de Drakensbergen en de grens met Mozambique. Het nationale park is één van de bekendste beschermde natuurgebieden in Afrika en wij begrijpen waarom. Het Kruger nationaal park is het

Vechtende waterbokken in Liwonde nationaal park, Malawi. Taal in Malawi
6 unieke lodges in Malawi

6 unieke lodges in Malawi Een reis naar Malawi is geen reis die je elk jaar maakt (of in ieder geval de meeste mensen niet). Tijdens zo’n “once in a lifetime” reis wil je uiteraard ook overnachten op mooie en unieke plekken. Tijdens onze tijd in Malawi hebben wij veel

Een zadeljakhals in Golden Gate Highlands nationaal park
Golden Gate Highlands Nationaal Park

Golden Gate Highlands Nationaal Park Het Golden Gate Highlands Nationaal park ligt in de provincie Free State in Zuid-Afrika, vlakbij de grens met Lesotho. Het is het enige nationale park in deze provincie. Het Golden Gate Highlands Nationaal Park heeft een oppervlakte van 340 km2 en staat bekend om de prachtige goud/gele/oranje

De victoria watervallen vanaf livingstone
De Victoriawatervallen: de ultieme gids voor de adrenaline-hoofdstad van Afrika!

De Victoriawatervallen De Victoriawatervallen, ook wel bekend als de Victoria falls en Mosi-oa-Tunya, zijn de grootste watervallen ter wereld, gelegen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. De watervallen staan al sinds 1989 op de UNESCO werelderfgoedlijst en de reden is heel goed te begrijpen. De Victoriawatervallen zijn een belangrijke