Dagtrip Brownsberg Natuurpark
Wanneer je een reis maakt door het prachtige Suriname, dan wil je het regenwoud van het land uiteraard ervaren. Wanneer je voornamelijk in Paramaribo verblijft, is er een hele goede optie om de Surinaamse jungle te ontdekken en dat is het Brownsberg Natuurpark. Een natuurgebied van zo’n 12.000 hectare groot dat net ten westen van het beroemde Brokopondomeer ligt.
Het regenwoud dat onderdeel is van het veel grotere Amazonewoud, is het huis van grote katten zoals de jaguar, de poema, maar ook andere bijzondere dieren zoals de laaglandtapir, verschillende soorten apen, de harpij, verschillende papegaaien en de boa constrictor zijn in het Brownsberg Natuurpark te vinden. Het wemelt er dus van de wilde dieren en daarom is een dagtrip Brownsberg een must voor elke natuurliefhebber die Suriname bezoekt.
Voor een trip naar het Brownsberg Natuurpark zijn meerdere opties mogelijk. Wij maakten de dagtrip Brownsberg Natuurpark met Flora & Fauna Tours. Maar het is uiteraard ook mogelijk om een meerdaagse tour het beschermde natuurgebied te maken.


Het vertrek
Om half acht ’s ochtend verzamelen we in het centrum van Paramaribo, met uitzicht op de beroemde palmentuin. Met zes andere toeristen, onze gids en chaffeur vertrekken we niet lang daarna en laten we de drukte en chaos van Pamaribo achter ons op weg naar het Amazonewoud. Al snel wordt het landschap om ons heen groener en groener en veranderd de stad in het Surinaamse regenwoud. Na 30 kilometer rijden is het tijd voor een Surinaams ontbijt met belegde broodjes.
Terwijl wij van onze broodjes met kerrie-ei aan het genieten zijn, zien we overal tropische vogels voorbij vliegen. Zo zien we verschillende kolibries voorbij schieten, laat de grote kiskadie zich continu zien en horen en zijn er twee violette organisten bezig met het zoeken naar nestmateriaal.
Na een klein halfuur is het tijd om onze weg te vervolgens richting het dorp Brownsweg, aan de rand van het Brownsberg Natuurpark. De totale weg van Paramaribo naar Brownsweg is zo’n 100 kilometer en duurt inclusief ontbijt zo’n 1,5 uur. In Brownsweg staat nog één kleine stop gepland voor dat het echte avontuur van de dagtrip Brownsberg gaat beginnen. Bij de benzinepomp heb je nog even de kans om wat laatste dingen zoals snacks en drinken (of anti-muggenspray als je dit vergeten bent) te kopen.
Ondanks dat Brownsweg op zo’n 100 kilometer van Paramaribo af ligt, waan je je in een totaal andere wereld. De mensen, voornamelijk Saramaccaners, leven een heel ander leven dan de bewoners van de grote steden in Suriname. Dit maakt de dagtrip Brownsberg ook interessante voor mensen die geïnteresseerd zijn in de verschillende bevolkingsgroepen die in Suriname vredig samenleven.
De zandweg in Brownsberg Natuurpark
Het enige wat nog tussen ons in Brownsweg en het Brownsberg Natuurpark stond was een onverharde weg van zeker 13 kilometer. Met veel zin trokken we eindelijk echt de natuur in. De eerste paar honderd meter, leek de weg in meer dan prima staat, maar niet veel later leek de autorit naar het informatiecentrum van het Brownsberg Natuurpark meer op een houten achtbaan, dan op een autoweg.
Geduldig en met goede precisie loodst onze chaffeur het busje over de weg en ondertussen houdt hij het regenwoud goed in te gaten. Niet lang nadat we in het park zijn spot de gids een groep zwarte slingerapen (kwatta’s), helaas zijn ze behoorlijk schuw, dus ze laten zich niet op de gevoelige plaat vast leggen.
Terwijl we met zijn alle uit de bus zijn gestapt en naar de slingerapen aan het zoeken zijn, hoor ik achter me in de bomen andere apen. En ja hoor ook de zeer kleine, niet meer dan 500 gram wegende, roodhandtamarin. Een groep van zeker zes stuks verplaastst zich hoog in de bomen langs ons. Alsof deze plek niet al voldoende wilde dieren opleverde, wees iemand ook nog op een slangetje (welke ik helaas had laten ontsnappen voordat ik een foto gemaakt had). Na al deze wilde dieren namen we weer snel plaats in de bus, want we hadden nog best een weg af te leggen.
Regelmatig zien we een blauwe flits voorbij schieten, de prachtige blue morpho vlinders. Ook nog een derde zoogdier, een kuifagouti, liet zich goed bewonderen vanuit de bus. Tussen al het dieren spotten kregen we af en toe de opdracht van de buschaffeur om ons goed vast te houden, en vervolgens stuiterden we met zijn allen de bus door. Eén helling was dusdanig steil, dat we allemaal uit moesten stappen en naar boven moesten lopen.
Na ongeveer 1,5 uur kwamen we aan bij het informatiecentrum van het Brownsberg Natuurpark en eerlijk is eerlijk, dit is behoorlijk vervallen. Er zijn weinig mensen aanwezig en de gebouwen kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Vanaf het centrum heb je een geweldig uitzicht over het Brokopondomeer, het grootste stuwmeer van Suriname, dat zo groot is als de provincie Utrecht. Met uitzicht over dit meer, dat nog vol staat met dode bomen, eten we onze lunch. En natuurlijk kon dit niks anders zijn dan een lekker nasi met kip (en sambal voor de liefhebbers). Tijdens de lunch horen we de Guyanabrulapen continu en we hopen deze straks nog goed te zien te krijgen.
Wandelen in Brownsberg Natuurpark
Na de lunch gaan we het Brownsberg Natuurpark te voet verkennen. Er zijn veel routes in het park te bewandelen, en onze gids besluit dat we vandaag naar de Leoval gaan wandelen. Het duurt niet lang voordat we de eerste vogels in Brownsberg gespot hebben, een groepje trompetvogels houdt ons vanuit het regenwoud goed in de gaten. De wandeling naar Leoval is ongeveer 2 kilometer op over een zand/modderpad en is voor de meeste mensen goed te doen.
We zijn op stap met Flora & Fauna Tours, dus niet alleen de wilde dieren, maar ook veel bomen en planten krijgen de aandacht tijdens de wandeling. Zo leren we hoe de bewoners van het woud met elkaar communiceren, welke planten tegen kwaaltjes helpen en welk hout het beste is om peddels van te maken.
Ondertussen houden we onze ogen natuurlijk ook open voor wilde dieren. Al vrij snel zien we een troep Guyanabrulapen in de toppen van de bomen. Het is heerlijk om te zien dat deze dieren niet echt angstig zijn voor mensen, maar ook niet komen bedelen. Hierdoor kan je ze een hele tijd bekijken en het natuurlijke gedrag observeren. Onderweg zien we ook nog verschillende blue morpho’s voorbij vliegen, zitten de gewone ameiva’s in de zon op te warmen en is er een Plica plica die zich verstopt heeft op een boomstam.
Na een klein uurtje wandelen komen we aan bij de Leoval, een prachtige waterval in het midden van het regenwoud. Hier is het tijd voor wat Surinaamse snacks, en vooral een verfrissende douche onder de straal van de waterval. We blijven ongeveer een half uur bij de waterval voordat we onze terugweg inzetten en daar onze ogen en oren nog goed open houden op zoek naar wilde dieren. Eenmaal terug bij het informatiecentrum, drinken we nog wat voordat we weer gaan beginnen aan de weg terug naar Paramaribo.
Terwijl we wat zitten te drinken, worden we geroepen door de chaffeur, er zitten namelijk een paar Guyanabrulapen in een boom niet ver van ons. Deze dieren geven ons even de kans om ze op de foto vast te leggen, voordat ze weer diep in het regenwoud verdwijnen. Helaas was het voor ons alweer tijd om het regenwoud te verlaten. Op de terugweg zagen we nog een paar troepen brulapen, en nadat we alle kanten op geschud waren voor 1,5 uur waren we weer op het asfalt en voor we het wisten waren we weer in Paramaribo en zat onze dagtrip Brownsberg Natuurpark met Flora & Fauna Tours er weer op.

Heb jij weinig tijd, kies dan voor de dagtrip Brownsberg Natuurpark, maar wanneer je tijd genoeg hebt raden wij absoluut aan om meerdere dagen in dit geweldige natuurgebied door te brengen. Kijk hier voor de opties wat betreft langere trip naar het Brownsberg Natuurpark.