Afrikaanse savanne olifant in de Okavango Delta. De savenneolifant is onderdeel van de Afrikaanse big 5

De Okavango delta: ’s werelds grootste inlandse delta!

Table of Contents

De Okavango delta

De Okavango delta is een inlandse delta in het noordwesten van Botswana. Deze delta is, afhankelijk van het seizoen, 6.000-15.000 km2 groot. Hiermee is de Okavango delta de grootste inlandse delta ter wereld. Door de enorme natuurpracht is de delta uitgeroepen tot één van zeven natuurlijke wonderen van Afrika en staat sinds 2014 ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. 

Het water in de Okavango delta wordt aangevoerd door de Okavango rivier, die het regenwater uit de hooglanden van Angola verzamelt. De rivier is ongeveer 1.200 kilometer lang en gaat vanuit Angola, via Namibië naar Botswana. De delta ontstond doordat het water van de rivier, door tektonische activiteit,  haar weg niet meer kon vervolgen. Hierdoor bleef het water hangen in de Kalahari woestijn. 

Hoe groot gedeelte van de delta onder water staat is afhankelijke van de tijd van het jaar en de hoeveelheid regen die in Angola gevallen is. Het water staat doorgaans het hoogst in de maanden juni tot en met augustus. Dit is al ver in het droge seizoen in Botswana, waardoor het water op een  cruciaal moment voor de lokale bevolking en de wilde dieren aan komt. 

Wildlife in de Okavango delta

In de Okavango delta ligt de biodiversiteit heel hoog. Daarnaast is de delta heel erg belangrijk voor de migratie van veel diersoorten. Met name aan het eind van het droge seizoen, trekt de delta veel dorstige dieren uit de wijde omgeving aan. Ook binnen de delta is migratie belangrijk, omdat sommige delen door het vele water soms wel en soms niet overstromen.

160 verschillende zoogdieren noemen de Okavango delta hun thuis. In de delta zijn alle vijf de leden van de Big 5 te vinden. De Okavango delta is een van de laatste plekken waar neushoorns (zowel zwarte als witte) in Botswana voorkomen, maar het is niet makkelijk om deze dieren hier te vinden. 

Mocht je op zoek zijn naar de Afrikaanse wilde hond, dan heb je hier een vrij goede kans om deze tegen te komen. Ook cheeta’s leven in de delta, maar omdat deze dieren water haten, zijn het er niet heel veel. De Okavango delta is een goede plek voor schuwe antilopesoorten. Soorten zoals de roanantilope, sabelantilope en sitatunga kom je hier vrij geregeld tegen. Natuurlijk mogen ook hier de typische Afrikaanse dieren zoals giraffes, zebra’s, impala’s, gevlekte hyena’s, wrattenzwijnen, koedoes en gnoes niet ontbreken. 

Twee dieren die je hier zeker niet zal missen zijn het nijlpaard en de rode lechwe. Het nijlpaard speelt als architect een belangrijke rol in de Okavango delta. De rode lechwe is als waterafhankelijke antilope uitstekend op haar plek. De rode lechwe is het meest voorkomende grote zoogdier in de delta. 

Voor vogelaars is de Okavango delta de beste plek om te bezoeken in Botswana. Meer dan 500 verschillende soorten vogels zijn in delta gespot. Iconische vogels zoals de Afrikaanse visarend, de Pels visuil, de Afrikaanse maraboe en de lelieloper. In de Okavango delta leven verder nog zeven verschillende soorten ijsvogels, zes verschillende soorten bijeneters, struisvogels, de zuidelijke hoornraaf, de koritrap en veel meer!

Een rode lechwe in de Okavango delta, moremi game reserve
Een rode lechwe

Wat te doen in de Okavango delta?

In de Okavango delta is echt van alles te beleven en je kan je hier makkelijk twee weken vermaken. Gelukkig krijg je ook als je hier slechts een aantal dagen blijft en goede indruk van de natuurpracht van de delta. Activiteiten staan volledig in het teken van de natuur en de wilde dieren die de delta hun huis noemen. Mocht je activiteiten in de delta willen ondernemen, dan moet je absoluut in de stad Maun zijn. Maun wordt, met recht, de hoofdstad van de Okavango delta genoemd. In Maun zitten heel veel touroperators en bijna alle activiteiten beginnen hier!

Maak een mokorotrip

De lokale mensen die de in de Okavango delta leven maken al eeuwen gebruik van het beste vervoersmiddel in de delta, de mokoro. De mokoro is een traditionele boot die heel geschikt is om zich door het ondiepe water te verplaatsen. Vroeger werden deze boten uit hele grote bomen gemaakt, maar tegenwoordig zijn ze van kunststof. Dit zorgt ervoor dat de boten veel duurzamer zijn en de delta niet al haar grote bomen verliest. 

Tegenwoordig worden deze mokoro’s vooral gebruikt om toeristen in te vervoeren. Een trip met een mokoro door de delta is absoluut iets wat je niet mag tijdens een bezoek aan de Okavango delta. Tijdens een mokorotrip ervaar je de delta op haar beste. Je vaart door de kleine kanaaltjes, langs het riet, ziet overal lelies, prachtige vogels en vaak ook nijlpaarden. Die je van een afstand rustig gadeslaan. 

Als je van plan bent een mokorotrip te maken, zijn er natuurlijk meerdere opties. De goedkoopste optie is om gewoon een tochtje in de mokoro te maken. Je vaart dan 2-3 uur door de delta en gaat daarna weer terug naar Maun. Een duurdere, maar veel gavere optie, is om er een trip met overnachting van te maken. Je vaart dan naar een eiland, waarop je ook overnacht. Overnachten doe je dan vaak in een mobiel kamp, dat opgezet wordt als je aankomt en weer afgebroken wordt op het moment dat je vertrekt.

Het voordeel van een overnachting is dat je echt in het wild blijft slapen, maar ook nog eens veel meer tijd doorbrengt in de delta. Tijdens zo’n overnighttrip verken je delta niet alleen per mokoro, maar vaak ook te voet. Je leert zo van alles over flora en fauna en met wat geluk kom je ook nog prachtige wilde dieren tegen. Misschien heb je wel net zoveel geluk als wij hadden en lopen er olifanten door je kamp. Pas dan besef je hoe groot zij zijn en vooral hoe klein wij zijn!

Een mokorotrip in de Okavango delta

Ga op gamedrive in Moremi

Behalve vanuit een boot, kan je natuurlijk ook vanuit een auto op zoek naar de wilde dieren in de Okavango delta. In veel private consessions van de delta bieden ze deze optie aan, maar er gaat niks boven een gamedrive in het enige beschermde gedeelte van de delta: het Moremi game reserve. Het Moremi game reserve is volgens vele de beste plek in heel Afrika om op Safari te gaan. 

Het game reserve ligt vrij ver van Maun af (zeker twee uur rijden) dus de meeste gamedrives die hier aangeboden worden zijn voor een hele dag. Je vertrekt ’s ochtends rond 5 uur en bent ook weer rond deze tijd ’s middags terug. Je lunch eet je ergens in het game reserve. Helaas mis je door de reistijd wel de beste safari-uren. 

Een alternatief is natuurlijk om zelf te gaan rijden. Dit kan alleen als je een eigen 4×4 hebt en het aan durft om op de slechte wegen te rijden. De wegen zijn behoorlijke uitdagend, maar een gamedrive in Moremi is echt spectaculair. In het game reserve zijn een aantal campsites te vinden waar je kunt overnachten. De campsites zijn heel populair dus deze moet je echt van tevoren boeken. 

Je slaapt dan midden in het game reserve en krijgt ongetwijfeld bezoek van wilde dieren. Zo hadden wij bavianen in ons kamp, liep er een hyena langs toen wij in het toiletgebouw waren en werden we ’s nachts wakker door het geritsel van de impala’s. Doordat je in het reservaat slaapt, kan je ’s ochtend vroeg gelijk weer op zoek naar nog meer wilde dieren!

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5

Bekijk de Okavango delta van boven

Een hele spectaculaire, maar helaas prijzige, activiteit bij de Okavango delta is het maken van een helikoptervlucht of een vlucht in een klein vliegtuig over de delta. Je ziet dan het prachtige landschap en ziet ook hoeveel dieren er leven. Tijdens een helikoptervlucht heb je meer controle over de route dan bij een vlucht met een vliegtuig en kan je de piloot sturen voor de beste uitzichten en foto’s. Nog een voordeel van de helikopter is dat je dan lager vliegt, waardoor je meer dieren ziet.

Een helikoptervlucht is rond de 500$ voor twee personen voor 45 minuten, terwijl een vlucht met een klein vliegtuig een stuk voordelig is. Wij hebben onze helikoptervlucht geboekt bij HelicopterHorizons!

Wij in een helikopter boven de Okavango Delta

Je verblijf in de Okavango delta

De meeste toeristen die de Okavango delta bezoeken, overnachten in de stad Maun. Hier zijn veel verschillende hotels en campsites te vinden. Prijzen lopen uiteen van 40$ per nacht (campsite) tot meer dan 200$ per nacht. Botswana is een vrij exclusieve safaribestemming en dat merk je vooral als je in de delta wilt overnachten. Op het grootste eiland, Chief’s island, staan een aantal hele luxe lodges. Voor deze lodge betaal je in het hoogseizoen vaak meer dan 1000$ per nacht.

Mocht je wel in de delta willen overnachten, dan is een overnight trip met Mokoro een relatief goedkoop alternatief. Natuurlijk krijg je dan niet de luxe van de lodges op Chief’s Island, maar je kan wel optimaal genieten van de delta.  Verder zijn er genoeg campsites en lodges net buiten (en binnen) het beschermde Moremi game reserve waar je een stuk goedkoper kunt overnachten. 

Een campsite in moremi game reserve

De beste reistijd voor de Okavango delta

Het seizoen is de Okavango delta is niet anders dan in de rest van Botswana. Het regenseizoen loopt van december tot en met maart. Tijdens deze maanden kan het behoorlijk regen, maar het kan ook dagen lang zonnig zijn. De temperatuur kan tijdens de maanden oplopen tot bijna 40 graden, dus optimaal is het niet.

Het water staat het hoogst tussen juni en augustus, dus de delta is dan op haar mooist. Daarnaast trekt dit hoger water, in combinatie met het droge seizoen veel dieren aan. De maanden juni-oktober zijn het hoogseizoen. Wild spotten gaat in deze periode veel beter doordat bomen minder blad hebben en de dieren naar het water trekken. Hierdoor is reizen in Botswana in deze periode wel wat prijziger. 

De okavango delta van boven

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het