Ree in de natuur op Ameland

5 Leukste activiteiten in de natuur op Ameland

Table of Contents

De 5 leukste activiteiten in de natuur op Ameland!

Ameland is het vierde bewoonde Waddeneiland van Nederland en onderdeel van de provincie Friesland. Het eiland kent slechts vier dorpen en in totaal leven er 3500 mensen op Ameland. De oppervlakte van het eiland is iets minder dan 60km² en Ameland heeft een totale strandlengte van maar liefst 27km.

Het eiland is alleen te bereiken met de veerboot. Deze veerboot vertrekt vanaf het Friese Holwerd. Het is mogelijk om je eigen auto mee te nemen naar Ameland, maar dit is prijzig en niet echt nodig. De overtocht naar het eiland duurt iets minder dan een uur en de boot gaat ongeveer elke anderhalf uur. Er gaat ook een snellere boot, welke er minder dan een half uur over doet, tickets voor deze boot raken snel uitverkocht, dus wees er snel bij!

Naast de levendige dorpjes, met vele winkeltjes, cafés en restaurants is het vooral de natuur op Ameland waar toeristen voor komen. Maar wat kan je allemaal doen in de Amelandse natuur? Om die vraag te beantwoorden hebben wij een lijst opgesteld met de 5 leukste activiteiten in de natuur op Ameland!

Ree in de natuur op Ameland

Maak een wandeling in de mooiste natuur op Ameland bij 't Oerd

’t Oerd is een prachtig voorbeeld van de natuur op Ameland. Dit duingebied van zo’n 1100 hectare ligt in het uiterste oosten van Ameland. ’t Oerd grenst aan de Hon, een getijdegebied wat zeer populair is bij allerlei waadvogels. Door ’t Oerd loopt een prachtige wandelroute van ongeveer 4 kilometer.

Het startpunt van deze route ligt bij het kruispunt van fietspad richting het Oerd en fietspad ‘Spijkerpad’. De route begint al vrij snel met een behoorlijke klim. Deze klim brengt je naar de Oerdblinkert, het hoogste punt van het Eiland (24 meter hoog). Vanaf dit punt kan je genieten van een prachtig uitzicht over ’t Oerd, de Hon en zelfs grote delen van het eiland. Nadat je genoten hebt van het uitzicht loop je naar beneden, naar het natte gedeelte van deze route.

Tijdens een regenachtige periode kunnen kaplaarzen noodzakelijk zijn, bij extreem hoog water is de route zelfs deels gesloten. Het Oerd is een ideaal gebied als je op zoek bent naar bruine en blauwe kiekendieven, daarnaast vind je hier onder andere de eidereend, de bergeend, sprinkhaanrietzangers, tapuiten, visdieven en de kluut.

Ga op zoek naar zeehonden

Als je aan de Waddenzee denkt, dan denk je natuurlijk gelijk aan zeehonden. In de Waddenzee leven twee soorten zeehonden: de grijze en de gewone zeehond. Vanaf Ameland zijn er meerdere opties om op zoek te gaan naar deze geweldige zeedieren. De meeste zeehonden in de buurt van Ameland zijn te vinden op een zandbank tussen Ameland en Terschelling in.

De zeehonden zie je, tussen twee uur voor laagwater en tot één uur na laagwater, vanaf het strand bij Borndiep (Hollum). Dit is in de buurt van de vuurtoren van Ameland. Vergeet niet om je verrekijker mee te nemen, want de zeehonden liggen op grote afstand. Als je de zeehonden van dichterbij wilt zien, kun je beter een zeehondentocht boeken. Dan ga je met een boot naar de zandbanken toe, waardoor je met mooie foto’s thuis zult komen. 

Wadlopen van Holwerd naar Ameland

De ultieme manier om het wad te ervaren is natuurlijk door te voet het wad op te gaan. Dit kan met wadlopen. Wadlopen wordt voornamelijk vanaf het vasteland gedaan, wadlooptochten vanaf Ameland zijn er dan helaas ook niet. Gelukkig kan je wel vanaf Holwerd een tocht van ongeveer 10 kilometer maken naar Ameland. Deze wandeling duurt ongeveer 3,5 uur. De wandeling is een behoorlijke uitdaging, dus niet geschikt voor mensen die minder fit zijn. Tijdens een wandeling kan je genieten van het prachtige UNESCO werelderfgoed. Je ziet veel van de vogels waar het waddengebied bekend om staat en met geluk zie je ook zeehonden!

Lepelaar

Huur een fiets en ontdek het hele eiland

De beste manier om zoveel mogelijk van het kleine eiland in korte tijd te zien is natuurlijk op een fiets. Op het hele eiland is maar liefst 100 kilometer aan fietspaden te vinden, zowel door de dorpjes, het duin als aan de kant van de Waddenzee. In alle vier de dorpen op het eiland zijn genoeg plekken om zowel elektrische als gewone fietsen te huren.

Als je niet van drukte houdt, ga dan ’s ochtends en aan het eind van de dag op pad, dan is het een stuk rustiger op de fietspaden. Tijdens fietstochten door de duinen kan je genieten van het prachtige uitzicht, maar heb je ook een goede kans om reeën en konijnen te spotten. Kijk ook eens naar boven, een buizerd is namelijk nooit ver weg!

Ben je gek op vogels? Fiets dan tijdens je vakantie op Ameland naar de beste vogelplekken van Ameland met deze kaart.

vogels spotten in Nederland, de scholekster

Bezoek de vele vogelkijkhutten

Door de vele verschillende vogelsoorten die op Ameland leven, is Ameland een ideale vakantiebestemming voor elke vogelaar en natuurliefhebber. Met name in de maanden maart tot mei, september en oktober is hier heel veel te zien door de voor- en najaarstrek. Bijzondere vogels die je op Ameland kunt zien zijn onder andere de lepelaar, de bruine en blauwe kiekendief en nog veel meer!

Om mensen de gelegenheid te geven om deze vogels te spotten zijn er verspreid over Ameland 6 verschillende vogelkijkhutten te vinden. Elke hut heeft zijn eigen specifieke soorten en omgeving. Kijk op de website van vogelkijkhut voor de exacte locatie en informatie over de hut. 

vogelhut op Ameland

Zin in een bezoek aan de Waddeneilanden, maar nog niet zeker naar welk eiland je wilt? Kies dan zelf wat je het leukste Waddeneiland vindt. Lees hier wat te doen op Schiermonnikoog!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het