Vliegende jan-van-gent rond Noss national nature reserve. De Jan-van-gent is één van de zeevogels op de Shetlandeilanden

Noss national nature reserve

Table of Contents

Noss national nature reserve

Noss national nature reserve is een natuurreservaat in Schotland dat wordt beheerd door Naturescot. Het natuurreservaat ligt op het gelijknamige eiland Noss, een van de shetlandeilanden. Het eiland, dat in het oud Noors Neus heet, is sinds 1939 onbewoond. Niet veel later, in het jaar 1955, werd het eiland Noss uitgeroepen tot national nature reserve. Omdat het eiland nog in particulier bezit is, is het niet alleen een natuurreservaat. Het is daarnaast ook nog een een schapenboerderij. Op dit eiland gaan veehouderij en natuurbehoud heel goed samen.

Het eiland is niet veel groter dan 300ha. Het binnenland van het eiland bestaat uit heidelandschap, terwijl de randen van het eilanden, met name aan de oostkant bestaan uit heftige kliffen die tot wel 180 meter hoog kunnen zijn. Bezienswaardigheden op het eiland zijn het bezoekerscentrum, Holm of Noss, Noup of Noss en Pony Pund. Ondanks dat het eiland één van de parels van de Shetlandeilanden is, wordt het jaarlijks slechts door 5.000 mensen bezocht. 

1.700 hiervan nemen de veerboot en de andere 3.300 maken gebruik van een privéboot.  Om op het eiland te komen vanaf Lerwick neem je niet één, maar twee keer de veerboot. Eerst de veerboot naar het eiland Bressay, vervolgens volg je de borden Noss om hier nogmaals de veerboot te nemen. 

Dit is een kleine boot waar slechts zes mensen op passen. Deze overtocht duurt slechts een paar minuten. Deze veerboot vaart alleen van begin mei tot en met eind augustus. De veerboot gaat niet op maandag en donderdag en ook niet bij slecht weer. Informeer bij de toeristeninformatie van Lerwick voor reserveringen en dergelijke.  

Vliegende grote jager voor de kust van Noss national nature reserve

Eenmaal aangekomen op het eiland, kom je gelijk bij het bezoekerscentrum terecht. Hier kan je al jouw vragen stellen, de rangers nemen namelijk alle tijd om alles over het eiland uit te leggen. Als je gaat wandelen zijn er twee opties. Je kunt er voor kiezen om het hele eiland rond te lopen, een wandeling van iets minder dan 10 kilometer. 

Met deze wandeling kom je langs alle hoogtepunten van het eiland en natuurlijk ook langs de zeevogelkolonie waar het op Noss allemaal om draait. Als je van plan bent om het eiland rond te lopen, ga dan tegen de klok in. Dat is gunstiger qua hellingen en qua wind. Je kunt er ook voor kiezen om alleen naar de zeevogelkolonie Noup of Noss te wandelen. Je bent dan zo’n 1,5 uur onderweg. 

Een andere manier om te genieten van de natuurpracht van Noss national nature reserve is met een boottocht waarbij je niet op het eiland gaat, maar het eiland vanaf zee verkent. Je vaart dan langs de prachtige kliffen en komt dichtbij de broedende zeevogels. Op het hoogtepunt vliegen de Jan-van-gent je om de oren. Mocht je papegaaiduikers willen spotten, kun je er beter voor kiezen om te gaan wandelen. Zij zitten namelijk hoog op de kliffen. 

Jan-van-gent Kolonie bij Noup of Noss

Wildlife in Noss national nature reserve

Noss national nature reserve is een waar paradijs voor de natuurliefhebber en dan met name voor de vogelaars. Op het eiland zijn 201 verschillende soorten vogels geregistreerd, maar het echte spektakel komt van de zeevogels. Zo’n 300.000 zeevogels komen hier jaarlijks naartoe om te broeden. Dat zijn er zo’n 1.000 per hectare (!). 

Soorten die op het eiland te vinden zijn, zijn onder andere de Jan-van-gent, de noordse stormvogel, de zwarte zeekoet, de zeekoet, de drieteenmeeuw, de alk en de Atlantische papegaaiduiker. Van de papegaaiduikers in het Noss national nature reserve is bekend dat ze heel nieuwsgierig zijn. Als je dus rustig gaat zitten, kan het zo maar zijn dat ze heel erg dichtbij komen.

Op de heide vind je hele andere vogels. Zo broeden zowel de grote als de kleine jager er. Helaas is de populatie grote jagers door de vogelgriep een heel stuk kleiner dan deze ooit was. Deze zal jaren nodig hebben om te herstellen. Niet alleen zeevogels maken gebruik van het kleine eiland. Ook vogels zoals schooleksters, kievieten, bonte strandlopers, watersnippen, bontbekplevieren, oeverpiepers, veldleeuweriken en tapuiten broeden op Noss.  

Naast vogels kan je (vanaf) Noss national nature reserve ook nog een aantal zoogdieren spotten. Vanaf de kliffen zie je geregeld grijze zeehonden op de rosten liggen, op de strandjes liggen soms gewone zeehonden, otters jagen langs de kust en in de wateren rond het eiland leven 10 walvisachtigen. De bruinvis wordt hiervan verre weg het meest gespot. Maar ook de dwergvinvis, grijze dolfijn en orka laten zich hier af en toe zien. 

Atlantische papegaaiduiker op een rots

Beste reistijd van Noss national nature reserve

De beste reistijd voor het Noss national nature reserve komt overeen met de beste reistijd voor de Shetlandeilanden in het algemeen. De beste reistijd is tussen halverwege mei en halverwege juli. Dan zijn alle zeevogels aanwezig en is het weer het meest aangenaam. Nog steeds wordt het niet veel warmer dan 14 graden en kan het dagenlang grijs zijn, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. Ook staan de vele bloemen op het eiland in deze periode in de bloei, wat de landschappen nog net wat extra’s geeft. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het