Nkohotakota wildlife reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve

Table of Contents

Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve van Malawi, het is ook nog eens het oudste. Een deel van het park wordt al beschermd sinds 1938. In 1954 werd het park vergroot naar de huidige grootte en sinds 1970 is Nkhotakota een Wildlife Reserve.

Het Nkhotakota Wildlife Reserve wordt doorkruist door drie grote rivieren, waarvan de Bua de grootste is. Het landschap in Nkhotakota is heuvelachtig en wordt vooral gekenmerkt door Miombobos, maar er zijn ook gedeelten met hoog gras, moerasgebied en er is zelfs een gebied met regenwoud. Het natuurgebied wordt geroemd doordat het zo ongerept is. 

Lange tijd was het slecht gesteld met het Nkhotakota Wildlife Reserve, maar gelukkig kwam African Parks in 2015 langs. Door hun goede werk profiteren 9.000 mensen van het beschermde natuurgebied, daarnaast komt ook het toerisme hier nu langzaam op gang. De aantallen toeristen stijgen dus wel, maar nog steeds heb je hier het gevoel dat je het hele gebied voor jezelf hebt. 

Wilde dieren in het Nkhotakota Wildlife Reserve

Net als veel natuurgebieden in Malawi waren er niet veel wilde dieren meer in het Nkhotakota Wildlife Reserve te vinden toen African Parks het beheer overnam. De totale savanneolifanten populatie, ooit enorm, werd geschat op niet meer dan 100 volwassen dieren. Sinds African Parks het gebied beheert, is een groot deel van het natuurgebied omheind en zijn er heel veel dieren geherintroduceerd. Het gaat om zo’n 3.000 van 10 verschillende diersoorten. Ten eerste zijn er 500 (!) olifanten vanuit Liwonde nationaal park en Majete Wildlife Reserve in Nkhotakota Wildlife Reserve vrij gelaten. Ook zijn er nog zo’n 2.500 andere dieren waaronder kafferbuffels, elandantilope, sabelantilope, impala’s, koedoes, waterbokken, zebra’s, wrattenzwijnen en zelfs nijlpaarden geherintroduceerd. 

Andere zoogdieren die in het Nkhotakota Wildlife Reserve te vinden zijn, zijn onder andere de gele baviaan, de blauwe meerkat, de rietbok, roanantilope en de honingdas. Grote roofdieren zoals de leeuw, de luipaard en de hyena worden er helaas zelden gespot. Iconische dieren die niet aanwezig zijn, zijn de giraffe en de zwarte neushoorn. 

De dichtheid van de wilde dieren is nog niet zo dicht, en daarnaast kan de vele begroeiing het moeilijker maken om deze dieren te spotten, maar doordat het gebied zo ongerept is en dicht bij Lake Malawi ligt, is een bezoek absoluut de moeite waard. 

Wat vogels betreft is het Nkhotakota Wildlife Reserve een waar paradijs. In het reservaat zijn meer dan 280 verschillende soorten vogels geregistreerd. Mede hierdoor is het natuurgebied uitgeroepen tot Important Bird Area (IBA). Vogels die je hier kunt spotten zijn onder andere de kaalkopkiekendief, de zwarte ooievaar, de watertrapper, de zwartborstslangenarend, de Miombobaardvogel, de olijfkopwever, de diksnaveltok en Pels visuil. 

wrattenzwijn op de kampeerplaats van het waterberg resort

Wat te doen in het Nkhotakota Wildlife Reserve?

In het Nkhotakota Wildlife Reserve is van alles te doen, maar zoals eigenlijk altijd in een beschermd natuurgebied draaien alle activiteiten om de wilde dieren in het park. De bekendste activiteit is de gewone game drive, waarbij je met een 4×4 op zoek gaat naar de wilde dieren. Dit kan met jouw eigen auto, of met een speciaal voertuig met een gids. Ook is het mogelijk om onder begeleiding met een gids te voet het park te verkennen. Daarnaast kan je in de Bua rivier vissen of een kanotocht maken op deze rivier. Verder staat het reservaat bekend om de speciale vogelsafari’s waarbij de focus volledig ligt op het spotten van zoveel mogelijk gave vogels. 

Goed om te weten is dat deze activiteiten niet vanuit het park zelf, maar vanuit de lodges aangeboden worden. Je moet dus bij deze lodges zijn wanneer je een activiteit wilt reserveren. 

De Bua rivier in het Nkhotakota wildlife reserve

Praktische informatie over het Nkhotakota Wildlife Reserve

Het Nkhotakota Wildlife Reserve is dus een beschermd gebied dat in het centrale gedeelte van Malawi ligt. Het reservaat ligt op zo’n 200 kilometer van de hoofdstad Lilongwe. Je doet er vanaf Lilongwe ongeveer 4 uur over om er te komen. Vanaf de tweede stad van Malawi, Blantyre, is het met zo’n 400 kilometer en een reistijd van 7 uur een stuk verder. Het Nkhotakota Wildlife Reserve ligt op slechts 8 kilometer vanaf de M5, de weg die langs het Malawimeer loopt. Een bezoek aan het park is dus perfect te combineren met een bezoek aan het wereldberoemde meer. 

Binnen de grenzen van het reservaat zijn drie lodges te vinden. Tongole Wilderness Lodge is een zeer luxe lodge, maar is ook veruit de duurste van de drie. Ook vrij luxe is de Bua River Lodge, maar wel een stuk goedkoper dan Tongole. Tenslotte is er de goedkoopste optie, Kachenga Bushcamp. Hier vind je drie Chalets en een camping, een goede budget optie dus. 

Om het Nkhotakota Wildlife Reserve te bezoeken moet er uiteraard entree betaald worden. Op dit moment kost het bezoek $10 per volwassen en de helft voor kinderen (onder twee jaar is gratis). Ook voor de auto moet betaald worden, $3 dollar voor een kleine auto en $5 dollar voor grote auto. 

De beste reistijd voor het Nkhotakota Wildlife Reserve

De beste reistijd voor het Nkhotakota Wildlife Reserve is eigenlijk hetzelfde als de beste reistijd voor Malawi. De regentijd duurt van ongeveer begin december tot en met maart. Daarna wordt het steeds droger en vanaf mei valt er praktisch geen regen meer tot en met november.

Mocht je voor de zoogdieren komen, dan is het einde van het droge seizoen de beste tijd om naar Nkhotakota Wildlife Reserve af te reizen. Doordat er dan minder water in het park te vinden is, trekken de dieren naar de permanente waterbronnen. Daarnaast zijn de bomen en struiken minder groen, waardoor je beter zicht hebt. 

Mocht je juist voor de vogels komen, dan kan je beter aan het einde van het regenseizoen komen tussen maart en mei. De vogels die het hele jaar door in Malawi te vinden zijn, zijn dan vaak bezig met de paartijd. Daarnaast zijn dan ook de Europese wintergasten nog in Malawi te vinden. Hierdoor zijn er extra veel verschillende vogels te spotten. 

Het hoogseizoen in Malawi en dus ook in het reservaat ligt in de maanden juli en augustus. Hoewel het dan nog steeds niet druk is in Nkhotakota, liggen de prijzen dan wel een stuk hoger. Dus een andere periode is beter wanneer je vrije keuze hebt. 

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het