Pulau Tioman, Azië

De 6 gaafste activiteiten op Pulau Tioman

Table of Contents

Pulau Tioman: Een tropische paradijs aan de oostkust van Maleisië

Pulau Tioman (wat eigenlijk niets meer betekent dan Tioman eiland) is een eiland van zo’n 140 km² in de Zuid-Chinese zee. Het eiland is onderdeel van Maleisië en ligt ten Oosten van het vasteland van Maleisië. Dit tropische paradijs is een geweldige bestemming tijdens een reis door Maleisië en is nog onontdekt door het massatoerisme. 

Het eiland bevat zo’n 8 dorpen, waarvan de meeste aan de westkust gelegen zijn. Bijna het hele binnenland van het eiland bestaat uit jungle en de stranden zijn hagelwit. Het eiland is omringd door koraalriffen waardoor het een geweldige, volgens vele zelfs de beste, plek is om te duiken en snorkelen in Maleisië. Met het tropische regenwoudklimaat is het hier prima vertoeven.

Pulau Tioman

Wat te doen op Pulau Tioman?

Hoewel een tropisch eiland zich geweldig leent om helemaal niks te doen en te genieten van het tropische klimaat en de heerlijke sfeer, zijn er een aantal activiteiten die zeker het uitproberen waard zijn. Mede door deze activiteiten is een verblijf op Pulau Tioman echt een droom. Hieronder vind je een overzicht van de 6 leukste activiteiten op Pulau Tioman!

1. Huur een fiets

Het eiland is niet groot, maar te groot om alles te voet af te leggen. Dus kan je hier gebruik maken van de voor ons zo bekende stale ros. Een fiets kan op dit eiland namelijk echt perfect van pas komen. De fiets is een ideale manier om het eiland te verkennen. Fietsen zijn overal te huur en zorgen ervoor dat je kan genieten van alles wat het eiland te bieden heeft. 

Zeker de verbinding tussen Air Batang en Tekek en de promenade van Tekek zijn prachtig om overheen te fietsen. Daarnaast kan een fiets ook erg handig zijn om bij de Duty-free shops in Tekek te komen, waar een biertje een stuk goedkoper is dan je gewend bent in Maleisië.

Ga duiken of snorkelen

In tegenstelling tot het veel populairdere Langkawi leent Pulau Tioman zich perfect om te gaan duiken en snorkelen. Over het hele eiland zijn meerdere duikscholen, voor de huur van de benodigdheden, te vinden. Rond Pulau Tioman vind je een ongekende hoeveelheid levend koraal en tropische vissen. De kans op een ontmoeting met zeeschildpadden is behoorlijk groot en deze ontmoeting is zowel mogelijk tijdens het duiken als tijdens het snorkelen.

Snorkelen kan prima op eigen gelegenheid vanaf de stranden, maar het is ook mogelijk een snorkeltrip te boeken. Voor het duiken kan je terecht bij de verschillende duikscholen welke ook beginnersduiken en duikcursussen aanbieden. De mooiste duikspots liggen aan de westkant van het eiland. Hier zijn dan ook de meeste duikscholen te vinden.

Tijdens ons verblijf hebben wij gekozen voor “blue heaven divers” en dit is heel goed bevallen. Rond Pulau Tioman zijn twee soorten zeeschildpadden te vinden, de karetschildpad en de groene schildpad. Naast deze schildpadden kan je tijdens het duiken onder andere de volgende vissen tegen komen: verschillende trekkervissen (zoek triggerfish op youtube op), zwartpunthaaien, clownsvissen, engelvissen, pijlstaartroggen, kogelvissen, papegaaivissen, barracuda, murenes, koraalduivels, schorpioenvissen, adelaarsroggen en nog veel meer.

Maleisië

Maak een wandeling door de jungle van Pulau Tioman

De prachtige stranden zijn voor de meeste mensen de reden om naar Pulau Tioman te gaan, echter bestaat bijna het hele eiland uit jungle. Een wandeling maken in de jungle is een ideale activiteit als afwisseling op alle strandactiviteiten. Een mooie wandeling is de wandeling van Tekek naar Juara. 

De wandeling gaat van de westkust naar de oostkust en is ongeveer 7 kilometer lang. Door de steile stukken en het Maleisische weer is deze wandeling een stuk zwaarder dan je zou verwachten. Deze wandeling begint bij Masjid Kampung Tekek (de moskee van Tekek) en is grotendeels onverhard, maar geeft het ultieme jungle gevoel. Tijdens de wandeling heb je kans om oog in oog te komen met één van de 45 zoogdierensoorten, 138 soorten vogels of een van de vele reptielen. Zeker varanen en Java-apen kan je niet missen, zij zitten namelijk overal op het eiland.

 Naast deze dieren kan je tijdens de wandeling genieten van de prachtige natuur en uitzichten over de zee. Voor de terugweg zijn er twee opties: de eerste is terug lopen en de tweede is voor ongeveer 10 euro in Juara een taxi pakken. Naast deze wandeling zijn er ook prachtige wandelingen naar elk van de 3 watervallen op het eiland.

Bezoek afgelegen stranden

Tioman heeft veel afgelegen stranden waar je zelfs tijdens het hoogseizoen het hele strand (grotendeels) voor jezelf kan hebben. De bekendste hiervan zijn Monkey bay en Monkey beach, welke zo’n 1-1,5 uur lopen van Air Batang (ABC) af liggen. Een groot deel van de paden naar deze afgelegen stranden is onverhard en uitdagend, maar de stranden zijn des te mooier. 

In de zee vind je prachtige koraalriffen waar je uren kan snorkelen en met een beetje geluk een schildpad tegen komt. Ook zijn de Java-apen vaak te vinden rond Monkey bay en Monkey beach en zorgen hier voor het nodige vermaak.

Geniet van al het wild op het eiland

Naast de vele katten dit op het eiland leven, wemelt het er ook van de wilde dieren. Zo leven er zoals eerder genoemd 45 verschillende soorten zoogdieren, waarvan de Java-apen het makkelijkst te vinden is. Ook plompe Lori’s zijn te vinden op het eiland, al heeft dat wel meer voeten in de aarde. 

De 138 soorten vogels zijn overal te vinden, maar vooral in het “binnenland” van het eiland. Van de reptielen die op Tioman leven zijn vooral de Indische varanen makkelijk te vinden. Het zijn prachtige beesten die vaak halverwege op de stam van een palmboom of rond vuilnisbakken te vinden zijn.

De katten op het eiland hebben iets speciaals, veel van de katten hebben namelijk geen staart (manx). Dit komt niet door menselijk ingrijpen, maar is een genetisch defect. Het is een dominante afwijking en als kittens de foute genen van zowel moeder als vader krijgen, zijn ze helaas niet levensvatbaar.

Bezoek het Turtle Project in Juara

Bij het dorpje Juara aan het eind van de boulevard vind je het turtle project Juara. Op deze plek zijn op dit moment geen levende schildpadden meer in de opvang, maar er valt nog steeds genoeg te beleven op deze heerlijke plek. Een kleine exhibitie over de verschillende soorten zeeschildpadden die rond Tioman te vinden zijn, over het geweldige werk wat zij verrichten en over de bedreigingen van de zeeschildpadden. 

Daarnaast worden hier een heleboel eieren uitgebroed om na uitkomst uit te zetten op het strand (met een goede timing en tegen betaling kan je hierbij zijn). Het project is te vinden aan de oostkant van Tioman en bij verblijf in Air Batang of Tekek is een bezoek prima te combineren met een junglewandeling vanaf Tekek.

Algemene info Pulau Tioman

Het klimaat van Tioman

Op Pulau Tioman is sprake van een tropische regenwoudklimaat. De maxima liggen het hele jaar tussen de 27 en 32°C en de minima liggen iets boven de 20°C. Het is er vrij vochtig en het regent ook regelmatig, al is er vaak sprake van showers en blijft er nog genoeg tijd in de zon over. In de maanden oktober tot en met januari is het moesson-seizoen en valt er zeer veel regen.

Beste reistijd voor Pulau Tioman

De beste reistijd voor Pulau Tioman is tijdens het droge seizoen van maart tot en met september. Hoewel dit ook de drukste periode is en daarmee hoogseizoen, is het weer het lekkerst en het water het meest helder. Tijdens ons bezoek in juni hadden wij niet de indruk dat het extreem druk was, waardoor wij vonden dat Pulau Tioman goed te bezoeken is tijdens het hoogseizoen.

Probeer het eiland te mijden rond Chinees nieuwjaar en andere Chinese feestdagen. Veel etnisch Chinezen en mensen van Singapore bezoeken dan graag de Maleisische eilanden.

Hoe kom je er?

Tot 2014 waren er twee manieren om Tioman te bereiken. Er zijn nu echter geen commerciële vluchten meer naar dit eiland, waardoor het eiland niet meer via de lucht te bereiken is. De tweede manier, die dus nog wel mogelijk is, is per ferry. Neem vanuit Kuala Lumpur of Singapore de bus naar de stad Mersing. Vanaf Kuala Lumpur kost dit rond de 10 euro en je doet er ongeveer 5,5 uur over. 

De prijs vanaf Singapore is te vergelijken met die vanaf Kuala Lumpur, het duurt alleen één uurtje korter. Het voordeel van deze rit is dat je veel van Maleisië meekrijgt. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om een privé-taxi te nemen. De rit duurt dan nog maar 3,5 of 2,5 uur, maar zal dan uiteraard wel veel prijziger zijn. 

Vanaf Mersing neem je de ferry naar Pulau Tioman. Deze ferry stopt bij meerdere dorpen op Tioman. Houdt er rekening mee dat het een tocht over open zee is en last van zeeziekte veel voorkomt op de boot. De tijden van de ferry worden zo’n maand van tevoren bekend gemaakt en zijn afhankelijk van het getij. Het handigst is dus om een nacht in een hotel in Mersing te verblijven. In Mersing zijn gelukkig voldoende prima hotels te vinden. Zo overnachtten wij voor nog geen 20 euro in het MG hotel.

Waar te verblijven?

Waar te verblijven hangt volledig af van wat je wilt. Hotels zijn er namelijk in alle prijsklassen te vinden. Wij verbleven ons volledige verblijf in Air Batang, maar veel mensen kiezen voor een verblijf in verschillende dorpen. Wij verbleven bij Restu chalets voor zo’n 25 euro per nacht. Deze chalets waren vrij eenvoudig, maar met een prachtig uitzicht over zee.

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het