Zeehond in Oosterschelde

Zeehonden spotten in Zeeland: de 3 beste plekken!

Table of Contents

Zeehonden spotten in Zeeland

Wie wil er nou geen zeehonden tegen komen tijdens een vakantie of weekendje weg in eigen land? En wie dacht dat zeehonden alleen in de Waddenzee zwemmen heeft het mis. Je kan namelijk prima zeehonden spotten in Zeeland. In Nederland zijn twee soorten zeehonden te vinden, de gewone en de grijze zeehond. Beide leven voornamelijk in het Waddenzeegebied, maar een paar honderd zeehonden noemen Zeeland hun thuis. Zeehonden spotten in Zeeland is dus een prima alternatief voor de Waddeneilanden!

De gewone zeehond

De gewone zeehond heeft een hele korte vacht die van lichtbruin tot grijs is. Vaak hebben ze donkere vlekken in hun vacht, welke uniek zijn voor elke zeehond. De gewone zeehond is voor een zeehond vrij gemiddeld van grootte. De mannelijke dieren worden zo’n 1.6m en wegen dan zo’n 90kg. Vrouwelijke dieren worden iets kleiner, zo’n 1.5m en wegen dan een kleine 70kg. De kop van een gewone zeehond is vrij rond met v-vormige neusgaten. Het meest opvallende aan de kop zijn de grote donkere ogen.

De gewone zeehond heeft een groot verspreidingsgebied en is te vinden in kustgebieden van de Noordelijke Atlantische en Grote oceaan. In Europa betekent dit dat ze te vinden zijn in de kustgebieden van de Noord-, Oost-, en Waddenzee en langs de kust van Noorwegen, Ierland en Groot-Brittannië.

Aan het eind van de vorige eeuw, ging het niet goed met de gewone zeehond in ons land. Watervervuiling, jacht en een dodelijke ziekte-uitbraak hadden ervoor gezorgd dat er nog slechts 1000 gewone zeehonden in de Nederlandse wateren te vinden waren. Deze dieren leefden allemaal in de Waddenzee. Inmiddels leven er bijna 8000 gewone zeehonden in Nederland. De meeste hiervan zijn te vinden in de Waddenzee, maar een kleine groep is te vinden in Zeeland. Ook wereldwijd gaat het goed met deze dieren, waardoor ze door het IUCN als niet bedreigd hebben geclassificeerd.

Zeehonden spotten in Zeeland

De grijze zeehond

De grijze zeehond is de grootste van de twee zeehonden in Nederland. Daardoor is het ook gelijk het grootste roofdier van Nederland. De vrouwtjes worden zo’n 2m lang en wegen dan rond de 200kg. De mannetjes worden met 2,5-3m nog een stuk langer. Ze wegen zelfs zo’n 350kg. Naast de grote van het dier, zegt ook de kleur van de vacht iets over het geslacht. De vacht van de mannetjes is vaak donkerbruin, terwijl de vacht van de vrouwtjes een stuk lichter is. Deze is vaak beige tot lichtbruin. Ze hebben in tegenstelling tot de gewone zeehond geen ronde, maar een langwerpige kop. Hierop vallen niet de ogen maar vooral de neusgaten heel erg op.

Het verspreidingsgebied van de grijze zeehond is een stuk minder groot dan dat van de gewone zeehond. Ze zijn alleen te vinden in de kustgebieden van de Atlantische oceaan in subarctische en gematigde klimaten. In Nederland delen zij hun leefgebied met de gewone zeehond en leven ze zowel in de Waddenzee als in Zeeland.

Het ging met de grijze zeehond nog slechter in Nederland dan met de gewone zeehond. In de jaren ’80 van de vorige eeuw waren ze zelfs helemaal niet in ons land te vinden. Inmiddels gaat het een stuk beter en leven er zo’n 3500 grijze zeehonden in ons land. In het Waddenzee gebied de zeehonden niet vaak bij elkaar, omdat de grijze zeehond nog wel eens wil jagen op jonge gewone zeehonden. In Zeeland is echter een stuk minder ruimte, waardoor je ze hier wel geregeld door elkaar vindt. 

Zeehonden spotten in Zeeland kan op meerdere manieren. Er zijn 3 activiteiten waarbij de kans dat je zeehonden spot heel groot is. Namelijk een Zeehondensafari, een bezoekje aan de Brouwersdam of ga kijken bij de zeehondenopvang A Seal in Stellendam (technisch gezien in Zuid-Holland en niet in Zeeland).

Zeehondensafari

De eerste en gelijk ook succesvolste activiteit die je kunt ondernemen om zeehonden in Zeeland te spotten is een zeehondensafari. Vanaf Zierikzee kan je met Frisia een rondvaart door het Nationale park Oosterschelde maken. Tickets voor een tocht van ongeveer twee uur kosten slechts 16pp en de kans op het zien van zeehonden is bijna 100%. Naast zeehonden heb je tijdens deze tocht, met name in de zomermaanden, ook nog kans om bruinvissen te zien zwemmen.

Wil je het liever iets avontuurlijker? Dan is er een optie om vanuit de Brouwershaven op zeehondensafari te gaan met een RIB boot. Je gaat dan op zoek naar zeehonden in het Grevelingenmeer waarbij je in het “snelvaargebied” bijna over het water vliegt. Deze tour is te boeken bij Dolphin Events en is wel wat duurder, namelijk 50 euro per persoon voor 1,5 uur. 

Brouwersdam

Aan de Noordzeekant van de Brouwersdam leven behoorlijk wat zeehonden. De beste plek waar je kan zoeken als je hier zeehonden wilt spotten is de Spuissluis. Je vind hier eigenlijk altijd wel een paar zeehonden op zoek naar verse vis. Een bijkomend voordeel van de Brouwersdam is dat je hier prachtig kunt wandelen. Naast zeehonden barst het hier ook van de vogels, eidereenden, ijseenden, parelduikers, ijsduikers, brilduikers, jan van gents, zwarte zeeëenden en kleine alken zijn hier bijvoorbeeld te vinden. De brouwersdam is het beste in de winter te bezoeken, omdat het anders druk is met recreanten en watersportliefhebbers. 

Zeehond in A Seal

A Seal Stellendam

A Seal is een zeehondenopvang in Stellendam en is daarmee de enige opvang voor deze zeezoogdieren in het Zuiden van Nederland. A Seal is verantwoordelijk voor de opvang van zeehonden in nood van Cadzand tot aan IJmuiden. Voor slechts 10 euro heb je al een kaartje en kan je de dieren in de opvang van dichtbij bekijken. 

Je komt hier niet alleen oog in oog met zeehonden, maar je leert ook van alles over deze dieren en hun leefomgeving. Vaak zijn er een aantal jonge zeehonden in de opvang te vinden die je dus van dichtbij kunt bekijken. Een bezoek aan A Seal breng je niet alleen voor jezelf maar ook voor de opvang zelf. Met je bezoek aan de opvang steun je deze namelijk ook gelijk!

een groep flamingo's bij de haven van Battenoord

Zeehonden spotten in Zeeland is goed te combineren met een bezoek aan de Flamingo’s in het Grevelingenmeer. De flamingo’s zijn hier elke winter te vinden in de buurt van de haven van Battenoord. 

Ga jij zeehonden spotten in Zeeland en ben je gelijk op zoek naar een leuke plek om te overnachten in Zeeland? Lees hier alles over het Roompot Beach Resort!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een bosbok, één van de antilopen in Malawi
Lilongwe Wildlife Centre: een groene oase in de stad!

Lilongwe Wildlife Centre Lilongwe Wildlife Centre is een natuurreservaat van zo’n 70 hectare en ligt midden in de hoofdstad van Malawi, Lilongwe. Wanneer je het reservaat bezoekt, heb je geen idee dat je je eigenlijk in een miljoenenstad bevindt. Het reservaat is zeer bosrijk en bestaat voornamelijk uit acaciabomen en combretum.

Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve