Ree op het Zentralfriedhof in Wenen

Het Zentralfriedhof: een onverwacht wildlifewalhalla in Wenen!

Table of Contents

Het Zentralfriedhof in Wenen

Het Wiener Zentralfried, de centrale begraafplaats van Wenen, is zoals de naam al doet vermoedden een begraafplaats in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De begraafplaats is 2,5 km2 groot en is daarmee de op één na grootste begraafplaats van Europa. Op deze begraafplaats liggen veel normale mensen begraven, maar om deze begraafplaats aantrekkelijk te maken, zijn er ook veel eregraven te vinden. Misschien wel de bekendste van alle mensen die hier begraven liggen is Ludwig van Beethoven (die herbegraven is op deze begraafplaats). Naast Beethoven liggen er nog heel veel andere belangrijke Oostenrijkers en ook de bondspresidenten worden hier na hun overlijden begraven. 

Alleen deze beroemde mensen zorgen ervoor dat deze immense begraafplaats een toeristische trekpleister geworden is. Vooral het eerste gedeelte van de begraafplaats kijk je je ogen uit. Hele kunstwerken als mausoleum en graven zijn er te vinden. Daarnaast staat het Zentralfriedhof vol met monumenten en kerken, genoeg dus om te beleven en uren rond te struinen. De begraafplaats bestaat uit meerdere delen, zo is er een Katholiek gedeelte, een Protestants gedeelte, twee Joodse gedeelten en een Russisch-orthodox gedeelte. 

Rode eekhoorn op boom in het Zentralfriedhof in Wenen

Wildlife Zentralfriedhof

Je vraagt je nu misschien af, waarom staat er een blog over het Zentralfriedhof in Wenen op WildlifeReizen? Dat heeft een hele duidelijke verklaring, de begraafplaats wordt namelijk niet alleen bezocht voor de graven en monumenten. Het is er een werkelijk wildlifewalhalla. De begraafplaats is zo groot, dat wilde dieren hier heel goed kunnen vertoeven. Overal op de begraafplaats vind je rode eekhoorns die druk bezig zijn met het verzamelen van eikels en nootjes. De meeste rode eekhoorns zijn hier rood van kleur, maar er zitten ook zwarte exemplaren tussen. 

Naast de eekhoorns, die je de hele dag door kunt vinden, leven er ook veel reeën op de centrale begraafplaats van Wenen. Deze herten zijn overal te vinden op de begraafplaats, maar tijdens de drukkere uren rusten ze met name op het oude Joodse gedeelte. Doordat de graven hier niet geruimd worden, zijn veel oudere grafstenen ingestort en nemen de bomen en planten de begraafplaats weer helemaal over. Ideaal leefgebied dus voor een normaal vrij schuw dier. De meeste kans om reeën te spotten heb je tijdens de rustige uren, net na opening en voor sluitingstijd. 

De lucht boven de begraafplaats is het domein van de roofvogels, waarvan vooral de buizerd en torenvalk veel gezien worden. Als de zon ondergaat, komen de nachtdieren tot leven. Er zijn hier dan veel vossen en marters te vinden en er leven ook uilen, vleermuizen en zelfs dassen! 

De begraafplaats is dus een prachtige plek om te bezoeken als je op zoek bent naar wildlife en daarnaast is het een geweldig decor voor jouw natuurfoto’s!

 

De Europese hamster of korenwolf op het Zentralfriendhof in Wenen

Dit klinkt allemaal al behoorlijk indrukwekkend, maar het zeldzaamste dier dat op de begraafplaats te vinden is, hebben we nog niet eens genoemd. Het Zentralfriedhof in Wenen (en ook wat andere parken in de stad) is namelijk een van de laatste bolwerken van de met uitsterven bedreigde korenwolf (Cricetus cricetus), of Europese hamster. Dit kleine knaagdier, dat nog geen 500 gram weegt, heeft het in grote delen van zijn leefgebied heel zwaar. 

Zo wordt er in Nederland jaarlijks heel veel geld uitgegeven om ervoor te zorgen dat de korenwolf niet uitsterft. Door onderzoekers wordt geschat dat de populatie elk jaar ongeveer halveert en een duidelijke oorzaak hiervan is nog niet bekend. Wat wel bekend is, is dat de korenwolf het in Wenen, en dan met name op het Zentralfriedhof, juist heel goed doet. 

Dat wilden wij natuurlijk met eigen ogen zien, dus wij zijn we meerdere keren naar de centrale begraafplaats geweest om deze iconische dieren te spotten. De hamsters leven overal op de begraafplaats maar zijn het meeste te vinden op de  grasvelden vol met monumenten iets ten oosten vanaf de hoofdingang van de begraafplaats (gate 2). De Europese hamsters zijn normaal tijdens de zonsondergang en ’s nachts actief, maar de hamsters die hier te vinden zijn, zijn vaak de hele dag te vinden. Het lijkt alsof ze zich hier hebben aangepast aan de vele vossen, die ’s nachts jagen. 

Ook wij hebben de korenwolf alle drie de keren dat we het Zentralfriedhof in Wenen bezochten gevonden, maar de meeste Europese hamsters vonden we na 17.00 uur. We kwamen toen meerdere exemplaren tegen! Het is een geweldige ervaring om oog in oog te staan met deze uiterst bedreigde dieren, die niet extreem schuw zijn. Misschien heb je wel geluk en zie je er één over een graf hobbelen!

 

korenwolf of Europese hamster op het Zentralfriedhof in Wenen

Praktische informatie voor een bezoek aan het Zentralfrienhof in Wenen

Het Zentralfriedhof ligt niet centraal in Wenen, maar aan de oostgrens van de hoofdstad van Oostenrijk. Het Zentral duidt meer op het feit dat het de grootste begraafplaats van de stad is, dan op het feit dat deze centraal in de stad ligt. De begraafplaats is belachelijk groot en je kunt hier makkelijk uren ronddwalen. De centrale begraafplaats van Wenen is met zowel de auto als het OV vrij gemakkelijk te bereiken. Er zijn meerdere tramhaltes in de buurt van de begraafplaats en er zijn meerdere bussen die langs, en zelfs over, de begraafplaats rijden. Er zijn veel verschillende ingangen, maar de meeste monumenten en indrukwekkende graven zijn te vinden in de buurt van de hoofdingang, Tor 2.

Ook met de auto is de begraafplaats goed te bereiken, je kunt zelfs met de auto het terrein op. Ideaal om je snel te kunnen verplaatsen. Je betaalt slechts 4 euro om drie uur met je auto op het terrein te kunnen (parkeren is nergens in Wenen zo goedkoop). Met de auto is het een minuut of 20 vanuit het centrum van Wenen naar het Zentralfriedhof. 

De begraafplaats is ’s avonds en ’s nachts niet toegankelijk. De begraafplaats is te bezoeken tussen 07.00 en 18.00. Wij raden je aan, als je wilde dieren wilt zien, om dan vooral gebruik te maken van de rustige uren ’s ochtends en aan het eind van de middag. 

Tijdens jouw bezoek aan het Zentralfriedhof, kan je het beste overnachten in de stad Wenen zelf. Kijk hieronder voor overnachtingsopties! 

Booking.com
Close up van een korenwolf op het Zentralfriedhof in Wenen

Lees hier wat je nog meer kunt doen tijdens een stedentrip in Wenen

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.