Een Close-up van een Sumatraanse orang-oetan

De Sumatraanse orang-oetan

Table of Contents

De Sumatraanse Orang-Oetan

De Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii) is een mensaap en één van de drie orang-oetan soorten. Sumatraanse orang-oetans leven zoals de naam al doet vermoeden alleen op het Indonesische eiland Sumatra. De Sumatraanse orang-oetan is door het IUCN aangemerkt als ernstig bedreigd. De totale populatie wilde Sumatraanse oerang-oetans wordt geschat op niet meer dan 15.000 dieren. Dit maakt de Sumatraanse orang-oetan zeldzamer dan de Borneose orang-oetan (welke uitsluitend op het Indonesische eiland Borneo te vinden is). De dieren leven alleen nog in het noordwesten van Sumatra en zijn dan met name in het Gunung Leuser nationaal park te vinden.

Hoe ziet de Sumatraanse Orang-Oetan eruit?

De Sumatraanse Orang-Oetan is een grote mensaap, waarbij de mannetjes zo’n 1,70 meter groot worden en 90 kilogram wegen. Apinnen worden een stuk kleiner en zijn vaak niet zwaarder dan 40 kilogram. Het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes zit hem niet alleen in de grootte. De mannelijke dieren hebben namelijk de bekende oeran-oetan wangen. De dieren hebben een oranjebruine vacht en en geen staart. Ten opzichte van de Borneose orang-oetan zijn de Sumatraanse orang-oetans wat dunner en valer van kleur. 

Gunung Leuser nationaal park

Dé plek om een prachtige Sumatraanse orang-oetan te spotten, is het Gunung Leuser nationaal park. Het nationale park is 85.000 hectare groot en daarmee het grootste nationale park van heel Indonesië. Het park bestaat voornamelijk uit dicht regenwoud, moerassen en stranden. In deze prachtige jungle leven ruim 125 verschillende zoogdieren, waaronder de ernstig bedreigde diersoorten zoals Sumatraanse olifanten, Sumatraanse Neushoorns en Sumatraanse tijgers. De kans dat u deze dieren tegenkomt is helaas heel klein. Met de Sumatraanse neushoorns gaat het zelfs zo slecht, dat alle dieren gevangen worden, zodat de dieren op een veilige plek voor nageslacht kunnen zorgen. 

Gelukkig leven hier nog genoeg andere interessante dieren welke je wel tegen kan komen. Hieronder vallen de siamang, de withandgibbon, de Thomaslangoer, de Java-aap, de lampongaap, de Maleisische beer, verschillende herten, kleine katachtigen en nog veel meer. Naast de zoogdieren leven er in dit nationale park meer dan 300 verschillende vogelsoorten en bijna 200 reptielen en amfibieën.

Bukit Lawang

De beste uitvalsbasis voor een bezoek aan dit prachtige nationale park, is Bukit lawang. Dit dorpje is gelegen aan de Bohorok rivier. Bukit lawang ligt op bijna 80 kilometer van Medan, de grootste stad van Sumatra. Vanuit hier reist u eenvoudig met het openbaar vervoer of een taxi naar Bukit lawang. Accommodatie en restaurants zijn hier voor elk budget te vinden. 

Om het nationale park te beschermen en inkomsten te generen voor de lokale bevolking is het verboden om het park te bezoeken zonder gids. Gelukkig is het niet moeilijk om een gids te vinden en zijn er genoeg plekken waar je deze kunt inhuren. Veel accommodaties bieden verschillende excursies, wat het nog makkelijker maakt om een nodige gids te vinden.

Een van de meest aangeboden excursies is de jungle-trekking. Als je orang-oetans wilt zien, is dit de excursie die je zoekt. Deze trekking kan variëren van 1-7 dagen en hoe langer je gaat, hoe dieper je in de jungle uitkomt en hoe sterker je de junglebeleving ervaart. Daarnaast heeft een langere trekking nog meer voordelen. Ten eerste kom je veel te weten komt over de jungle. Ten tweede dat je verder weg komt bij de andere toeristen, welke vaak maar een eendaagse jungle trekking doen. Hierdoor heb je de jungle dus helemaal voor je zelf (samen met de rest van je groepje).

Omdat Sumatra een heftig regenseizoen kent, is het verstandig om niet tijdens het regenseizoen naar Sumatra te gaan. Het regenseizoen loopt ongeveer van november tot en met april, dus vanaf mei tot en mei oktober is Sumatra een geweldige reisbestemming.

Een andere interessante plek om het Gunung Leuser nationaal park te bezoeken is Ketambe. Lees hier alles over orang-oetans spotten in Ketambe.

Onze ervaring in Bukit Lawang

In de zomer van 2018 zijn wij zelf naar Bukit lawang gegaan om oog-in-oog te staan met wilde orang-oetans. Na een vrije soepel verlopende reis van een uur of vier kwamen we aan in Bukit lawang, waar we in een heerlijk hotel terecht komen met een terras aan de rivier. Bij ons hotel boeken we een jungle-trekking van 3 dagen.

Deze tour begint de volgende dag pas, dus zijn we s’ middags eerst naar de vleermuis grot gegaan. Onderweg naar de grot zagen we veel Java-apen en Thomaslangoeren. Tijdens deze tocht kwamen we langs veel souvenirwinkeltjes, welke voor een hele fijne vakantiesfeer zorgen. Ook loop je tijdens deze wandeling langs een weeshuis wat gerund door een Nederlandse vrouw, wat een mooie ervaring is om te zien!

De Jungle-trek

De volgende ochtend vertrokken we richting het Gunung Leuser nationaal park. Na een pittige klim van ongeveer een uur staan we voor het eerst oog-in-oog met een wilde orang-oetan, wat een magische ervaring is. Hoe wel dit een prachtige ervaring was, was het heel toeristisch en waren wij blij dat we verder de jungle in mochten. Gidsen in dit deel van het nationale park willen de orang-oetans nog wel eens voeren om een betere fooi van de toeristen te krijgen. Dit gebeurde dieper in de jungle gelukkig niet, waardoor wij blij waren dat we verder konden.

De komende dagen wandelen we veel door de jungle, eten we heerlijke maaltijden en veel vers fruit. Tijdens deze twee dagen zagen we maar liefst 10 verschillende orang-oetans, van hele kleine tot een hele grote man. De twee verschillende kampen waar we overnachten waren behoorlijk primitief, maar dat maakte de locaties meer dan goed. De wandelingen duren ongeveer 5-6 uur per dag en laten nog genoeg tijd over om te genieten van de rust en de riviertjes aan de kampen.

We kwamen hier natuurlijk om wilde dieren te spotten en ook daarin werden wij niet teleurgesteld door het Nationale park. Tijdens de jungle-trekking zagen wij maar liefst 10 verschillende orang-oetans, siamangs, Java-apen, Thomaslangoeren en lampongapen. Op de laatste dag verlaten we de jungle door met een tube de rivier af te gaan en komen we na een relaxende trip over de rivier na een uur of twee weer aan bij ons hotel.

De armen van een orang-oetan

Op zoek naar een andere geweldige bestemming in Azië? Wat dacht je van Nepal?

Facebook
Twitter
Pinterest

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het