Een Close-up van een Sumatraanse orang-oetan

De Sumatraanse orang-oetan

Table of Contents

De Sumatraanse Orang-Oetan

De Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii) is een mensaap en één van de drie orang-oetan soorten. Sumatraanse orang-oetans leven zoals de naam al doet vermoeden alleen op het Indonesische eiland Sumatra. De Sumatraanse orang-oetan is door het IUCN aangemerkt als ernstig bedreigd. De totale wilde populatie wordt geschat op niet meer dan 15.000 dieren. Dit maakt de Sumatraanse orang-oetan zeldzamer dan de Borneose orang-oetan (welke uitsluitend op Borneo te vinden is). De dieren leven alleen nog in het noordwesten van Sumatra en dan met name in het Gunung Leuser nationaal park.

Het uiterlijke van de Sumatraanse Orang-Oetan

De Sumatraanse Orang-Oetan is een grote mensaap. Bij orang-oetans zie je een duidelijk verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes. Zo worden de mannelijke dieren zo’n 1,70 lang en wegen ze rond de 90 kilogram. De vrouwtjes halen slechts de helft hiervan.  Daarnaast hebben de mannelijke dieren de bekende wangen. De dieren hebben oranjebruine vacht en en geen staart. Ten opzichte van de Borneose orang-oetan zijn de Sumatraanse wat dunner en valer van kleur. 

Gunung Leuser nationaal park

De plek om een prachtige Sumatraanse orang-oetan te spotten, is het Gunung Leuser nationaal park. Het nationale park is 85.000 hectare groot en daarmee het grootste nationale park van heel Indonesië. Het park bestaat voornamelijk uit dicht regenwoud, moerassen en stranden. In deze prachtige jungle leven ruim 125 verschillende zoogdieren, waaronder de ernstig bedreigde diersoorten zoals Sumatraanse olifanten, Sumatraanse Neushoorns en Sumatraanse tijgers. De kans dat u deze dieren tegenkomt is helaas heel klein.

Gelukkig leven hier nog genoeg andere interessante dieren welke je wel tegen kan komen. Hieronder vallen de siamang, de withandgibbon, de Thomaslangoer, de Java-aap, de lampongaap, de Maleisische beer, verschillende herten, kleine katachtigen en nog veel meer. Naast de zoogdieren leven er in dit nationale park meer dan 300 verschillende vogelsoorten en bijna 200 reptielen en amfibieën.

Bukit Lawang

De beste uitvalsbasis voor een bezoek aan dit prachtige nationale park, is Bukit lawang. Dit dorpje is gelegen aan de Bohorok rivier. Bukit lawang ligt op bijna 80 kilometer van Medan, de grootste stad van Sumatra. Vanuit hier reist u eenvoudig met het openbaar vervoer of een taxi naar Bukit lawang. Accommodatie en restaurants zijn hier voor elk budget te vinden. 

Om het nationale park te beschermen en inkomsten te generen voor de lokale bevolking is het voorboden om het park te bezoeken zonder gids. Gelukkig is het niet moeilijk om een gids te vinden en zijn er genoeg plekken waar je deze kunt inhuren. Veel accommodaties bieden verschillende excursies, wat het nog makkelijker maakt om een nodige gids te vinden.

Een van de meest aangeboden excursies is de jungle-trekking. Als je orang-oetans wilt zien, is dit de excursie die je zoekt. Deze trekking kan variëren van 1-7 dagen en hoe langer je gaat, hoe dieper je in de jungle uitkomt en hoe sterker je de junglebeleving ervaart. Daarnaast heeft een langere trekking nog meer voordelen. Ten eerste kom je veel te weten komt over de jungle. Ten tweede dat je verder weg komt bij de andere toeristen, welke vaak maar een eendaagse jungle trekking doen. Hierdoor heb je de jungle dus helemaal voor je zelf (samen met de rest van je groepje).

Omdat Sumatra een heftig regenseizoen kent, is het verstandig om niet tijdens het regenseizoen naar Sumatra te gaan. Het regenseizoen loopt ongeveer van november tot en met april, dus vanaf mei tot en mei oktober is Sumatra een geweldige reisbestemming.

Onze ervaring in Bukit Lawang

In de zomer van 2018 zijn wij zelf naar Bukit lawang gegaan om oog-in-oog te staan met wilde orang-oetans. Na een vrije soepel verlopende reis van een uur of vier kwamen we aan in Bukit lawang, waar we in een heerlijk hotel terecht komen met een terras aan de rivier. Bij ons hotel boeken we een jungle-trekking van 3 dagen.

Deze tour begint de volgende dag pas, dus zijn we s’ middags eerst naar de vleermuis grot gegaan. Onderweg naar de grot zagen we veel Java-apen en Thomaslangoeren. Tijdens deze tocht kwamen we langs veel souvenirwinkeltjes, welke voor een hele fijne vakantiesfeer zorgen. Ook loop je tijdens deze wandeling langs een weeshuis wat gerund door een Nederlandse vrouw, wat een mooie ervaring is om te zien!

De Jungle-trek

De volgende ochtend vertrokken we richting het Gunung Leuser nationaal park. Na een pittige klim van ongeveer een uur staan we voor het eerst oog-in-oog met een wilde orang-oetan, wat een magische ervaring is. Hoe wel dit een prachtige ervaring was, was het heel toeristisch en waren wij blij dat we verder de jungle in mochten. Gidsen in dit deel van het nationale park willen de orang-oetans nog wel eens voeren om een betere fooi van de toeristen te krijgen. Dit gebeurde dieper in de jungle gelukkig niet, waardoor wij blij waren dat we verder konden.

De komende dagen wandelen we veel door de jungle, eten we heerlijke maaltijden en veel vers fruit. Tijdens deze twee dagen zagen we maar liefst 10 verschillende orang-oetans, van hele kleine tot een hele grote man. De twee verschillende kampen waar we overnachten waren behoorlijk primitief, maar dat maakte de locaties meer dan goed. De wandelingen duren ongeveer 5-6 uur per dag en laten nog genoeg tijd over om te genieten van de rust en de riviertjes aan de kampen.

We kwamen hier natuurlijk om wilde dieren te spotten en ook daarin werden wij niet teleurgesteld door het Nationale park. Tijdens de jungle-trekking zagen wij maar liefst 10 verschillende orang-oetans, siamangs, Java-apen, Thomaslangoeren en lampongapen. Op de laatste dag verlaten we de jungle door met een tube de rivier af te gaan en komen we na een relaxende trip over de rivier na een uur of twee weer aan bij ons hotel.

De armen van een orang-oetan

Op zoek naar een andere geweldige bestemming in Azië? Wat dacht je van Nepal?

Facebook
Twitter
Pinterest

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
De Iberische lynx:

De Iberische lynx De Iberische lynx (Lynx pardinus), ook wel pardellynx genaamd, is een katachtige uit het geslacht van de lynxen. Naast de Iberische lynx

Amerikaanse krokodil in Coiba nationaal park, Santa Catalina
Wildlife top 10 van Panama

Wildlife top 10 van Panama Panama, een land in Midden-Amerika, is een absolute wildlifehotspot en een land wat je als natuurliefhebber zeker niet mag overslaan.

Spaanse steenbok in Sierra Nevada nationaal park, Spanje
Nationaal park Sierra Nevada

Nationaal park Sierra Nevada Het nationaal park Sierra Nevada, officieel het Parque Nacional Sierra Nevada, is het op één na grootste nationale park van Spanje.

De gewone flamingo in Fuente de Piedra, Spanje
De gewone flamingo

De gewone flamingo De gewone flamingo (Phoenicopterus roseus), ook wel de grote flamingo genoemd, is de meeste wijdverspreide en grootste flamingosoort ter wereld. Het is