Wildlifereizen

Nepal

Twee axisherten in Chitwan nationaal park, Nepal

Inhoud

Nepal: Een veelzijdig vakantieland!

Nepal is een Aziatisch land wat grotendeels op het Indische subcontinent ligt. Het kleine land ligt ingesloten tussen India en China (Tibet). Het land is 147.181 vierkante kilometer groot. Ondanks dat Nepal het geboorteland van Boeddha is, zijn de meeste van de 30 miljoen inwoners Hindoeïstisch. De hoofdstad van dit bergachtige land is Kathmandu. In deze metropool wonen ruim 1,5 miljoen mensen. In Kathmandu is veel van de Nepalese cultuur te vinden en is een ideale uitvalsbasis om het land te verkennen. Leuk feit over Nepal is dat het het enige land is met een vlag niet in de vorm van een rechthoek of vierkant.

Het mooie land ligt in het Himalaya-gebergte en trekt daarmee veel toeristen aan die in dit prachtige gebergte willen wandelen. Mede door dit gigantische gebergte heeft Nepal een heel variërend landschap. Door deze variatie is er een grote diversiteit aan flora en fauna te vinden. Het noorden van dit prachtige land bestaat veelal uit hooggebergte terwijl het zuiden van het land groen is, met grote bossen en oneindige graslanden.

Vooral in deze bossen en graslanden zijn veel van Nepals wilde dieren te vinden. Om deze dieren te beschermen heeft Nepal een behoorlijke aantal beschermde natuurgebieden. Nepal heeft 12 nationale parken, 6 conservation areas en één wildlife reserve, waarvan het Annapurna conservation area en Chitwan nationaal park de bekendste zijn. In deze beschermde gebieden samen leven veel verschillende diersoorten. Zo leven er in Nepal 181 verschillende soorten zoogdieren, 844 vogelsoorten en ruim 140 soorten reptielen en amfibieën.

Naast de prachtige natuur en de geweldige wandelingen staat Nepal natuurlijk bekend om zijn vele tempels, stoepa’s en geweldige cultuur. Vooral in de grote steden zoals Kathmandu en Pokhara kan je je dagen vermaken met rondslenteren en het in je opnemen van de cultuur. Veel van de informatie over de bezienswaardigheden in deze steden hebben wij gevonden in the lonely planet!

Een Indische neushoorn in het water

De Nepalese wildlife

De grote variatie van aan wildlife in Nepal is een absolute reden om naar dit land af te reizen. Nepal heeft zoals tegenwoordig bijna elk land, om marketing redenen, een big five in het leven groepen. Interessant is dat de Nepalese Big 5 vrij dicht in de buurt van de Afrikaanse Big 5. Zo bestaat de Nepalese Big five uit de Bengaalse tijger, de Indische olifant, de Indische neushoorn, de wilde waterbuffel en het Indische luipaard. De Afrikaanse leeuw is dus vervangen door de Bengaalse tijger, de Afrikaanse olifant door de Indische olifant, de zwarte neushoorn door de Indische neushoorn, de kafferbuffel door de wilde waterbuffel en het Afrikaanse luipaard door het Indische luipaard. 

Het grote verschil met de Afrikaanse big 5, is dat er maar één plek in Nepal is waar de gehele Nepalese big 5 te vinden is. Deze plek is dan ook niet voor niks het bekendste nationale park van Nepal, Chitwan nationaal park. Indische neushoorns zijn hier goed te vinden, maar voor luipaarden en tijgers moet je al veel geluk hebben. Aziatische olifanten en wilde waterbuffels zijn hier zelfs zo zeldzaam dat voor deze dieren beter andere plekken bezocht kunnen worden.

Naast deze vijf prachtige diersoorten leven er nog veel meer bijzondere dieren in Nepal. Zo leven in hier veel verschillende carnivoren, waaronder Tibetaanse wolven, Sneeuwluipaarden, nevelpanters, gestreepte hyena’s, Aziatische zwarte beren, lippenberen, Himalayaberen en rode panda’s. Ook aan prooidieren is er geen tekort in Nepal, Indische antilope, wilde zwijnen, gaur, wilde yak, nijlgau , axisherten, sambar, bosgemzen, goral en nog veel meer evenhoevige lopen hier in het wild rond.

Omdat er zoveel verschillende prachtige dieren leven in Nepal, hebben wij een top tien opgesteld. Klik hier voor onze Nepalese wildlife top 10. Meer interesse in het spotten van de machtige Indische neushoorn? Klik dan hier!