Sierra de Andujar, Banos la Encina, Spanje

De Iberische lynx

Table of Contents

De Iberische lynx

De Iberische lynx (Lynx pardinus), ook wel pardellynx genaamd, is een katachtige uit het geslacht van de lynxen. Naast de Iberische lynx bevat dit geslacht ook de Canadese, Euraziatische en Rode lynx. De Iberische lynx is een bedreigde diersoort die endemisch is voor het Iberische schiereiland. 

De Iberische lynx is een kenmerkende kat, die met een gewicht van 7-16 kilogram ruim twee keer zo groot is als een huiskat. De pardellynx wordt van kop tot kont zo’n 70-80 centimeter lang en is tussen de 60 en 70 centimeter hoog. De lynx heeft een bruin-gelig vacht, met zwarte stippen en strepen.

De pardellynx heeft een aantal opvallende kenmerken, waardoor je gelijk ziet dat het een lynx is. De poten zijn relatief lang, de staart is heel kort, de dieren hebben bakkebaarden en kwastjes op hun oren. De Iberische lynx lijkt heel erg op de Euraziatische lynx, maar de Iberische lynx is kleiner en heeft meer stippen. 

Iberische lynxen leven, net als alle andere lynxen, solitair. Alleen in de paartijd, in de maanden januari en februari, kun je mannetjes en vrouwtjes samen tegen komen. Tijdens hun zoektocht naar een partner zijn de lynxen heel vocaal en daardoor ook makkelijker te vinden. In maart worden 1-4 kittens geboren, die dan een maand of 20 bij hun moeder blijven. Meestal overleeft maar één kitten. 

Iberische lynx
Helaas de beste foto van een Iberische lynx tijdens onze reis

De Iberische lynx een succesverhaal voor conservatie

De Iberische lynx wordt door het IUCN geclassificeerd als bedreigd. Dat klinkt niet bepaald als een succesverhaal, maar het dier was lange tijd kritiek bedreigd en zelfs het meest bedreigde roofdier te wereld. Het absolute dieptepunt voor de Iberische lynx was het jaar 2002, waarin er nog slechts 94 Iberische lynxen in het wild voorkwamen. De dieren, die oorspronkelijk in het zuiden van Frankrijk en op grote delen van het Iberische schiereiland voorkwamen, waren op nog slechts twee plekken te vinden. Het nationaal park Doñana en parque natural de la Sierra de Andújar, beide in de Spaanse regio Andalusië. 

Een combinatie van verlies van leefgebied, overmatige jacht, maar vooral het verlies van hun belangrijkste prooi deden de pardellynx bijna de das om. Nadat het zo slecht ging met de pardellynx, zijn er veel maatregelen genomen om het dier te beschermen. De jacht op de lynx werd verboden, wilde konijnen werden gefokt en uitgezet en de nog bestaande leefgebieden werden perfect gemaakt voor de lynx. Ondertussen werden Iberische lynxen in gevangenschap gefokt, zodat deze, zodra de leefgebieden weer geschikt waren, uitgezet konden worden. 

De eerste lynxen werden uitgezet in de gebieden waar de lynxen nog te vinden waren. Vanaf 2010 zijn ze ook op vijf nieuwe locaties in Spanje en op één locatie in het zuiden van Portugal begonnen met het herintroduceren van de dieren. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat er tegenwoordig meer dan 1.000 wilde Iberische lynxen te vinden zijn. Door de kleine genetische diversiteit blijft het dier wel kwetsbaar voor uitsterven. 

steenuil. Athene noctua, vogels spotten in Andalusië

De Iberische lynx spotten in Spanje

Je zou denken dat als een dier in zulke kleine getallen voorkomt, dat het bij onmogelijk is om deze in het wild te zien. Gelukkig is niks minder waar. Natuurlijk heb je de nodige dosis geluk nodig, maar het is mogelijk. De beste kans heb je dan in Spanje, waar zeker 90% van de Iberische lynxen leeft.

Je kan dan het beste afreizen naar de regio Andalusië, waar je in het nationaal park Doñana en het oosten van de Sierra Morena moet zijn. Hoewel er veel pardellynxen in het nationaal park Doñana te vinden zijn, zie je ze hier door het landschap wat minder. Vooral in de buurt van parque natural de la Sierra de Andújar worden veel excursies aangeboden om op zoek te gaan naar deze prachtige dieren.

De paartijd is de beste tijd om ze te zoeken, ze zijn dan veel actiever en laten veel van zich horen. De meeste foto’s van lynxen worden in de maanden januari en februari gemaakt.

Een ander goed moment om te gaan is de periode mei-juni. De vrouwtjes hebben dan kittens waardoor ze veel op pad moeten voor voedsel, terwijl de kittens op een redelijke vaste plek blijven. Hierdoor weten de gidsen precies waar ze zitten en heb je een grote kans om ze te vinden. Vaak zie je de dieren op grote afstand, door een telescoop, maar dit mag de pret absoluut niet drukken!

De Iberische lynx in portugal

Naast Spanje is Portugal het enige andere land waar de Iberische lynx te vinden is. In het Parque Natural do Vale do Guadiana in het zuiden van Portugal, leeft de enige Portugese populatie. Inmiddels leven er meer dan 150 lynxen. Het gaat zeer goed met de Iberische lynx in het gebied, waar in 2020 maar liefst 60 baby’s werden geboren. Excursies waarbij je op zoek gaat naar de pardellynx in Portugal worden nog niet aangeboden, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat deze ook in Portugal aangeboden gaan worden. 

Het kasteel in Banos de la Encina

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit of een ander artikel? Neem dan contact op via ons contactformulier of via ons Instagramaccount!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.