Midden-Amerikaanse tapir in Corcovado nationaal park

De Midden-Amerikaanse tapir

Table of Contents

De Midden-Amerikaanse tapir

De Midden-Amerikaanse tapir (Tapirus bairdii), ook wel de Bairds tapir genoemd, is een zoogdier uit de familie van de tapirs. Het is de grootste Amerikaanse tapir en zelfs het grootste inheemse landzoogdier van Midden– en Zuid-Amerika. Door ontbossing en illegaal jacht hebben de dieren het zwaar. De totale populatie wordt geschat op niet meer dan 5.500 dieren. Hierdoor worden de tapirs door het IUCN als bedreigd geclassificeerd. De Bairds tapir is het nationale dier van Belize. 

Bairds tapirs in de modder

Hoe ziet de Midden-Amerikaanse tapir eruit?

De Midden-Amerikaanse tapir is, zoals al eerder aangegeven, het grootste landdier van Midden- en Zuid-Amerika. De dieren wegen tussen de 150 en 400 kilogram en worden tussen de 1,8 en 2,5 meter lang. Mannelijke dieren zijn vaak een stuk groter dan de vrouwtjes. Het dier heeft vaak een donkerbruine vacht, met rond de onderkaak en op de oorpunten een veel lichtere vacht (soms zelfs wit). Als ze nog klein zijn hebben ze witte strepen en stippen over hun hele lichaam. Hun neus vormt samen met de bovenlip een kleine flexibele slurf. Met deze slurf verzamelen ze hun voedsel. 

Midden-Amerikaanse tapirs leven voornamelijk van bladeren en takken en zul je niet zien grazen. De dieren zijn vaak ’s nachts actief en rusten dan overdag op een beschutte plek uit. De dieren leven solitair, dus als je twee dieren samen ziet, dan zijn het vaak moeder en jong. De draagtijd van de Midden-Amerikaanse tapir is behoorlijk lang en bedraagt 13 maanden. Eigenlijk wordt er altijd één jong geboren, maar tweelingen zijn ook gerapporteerd. 

Etende Midden-Amerikaanse tapir

Waar leeft de Midden-Amerikaanse tapir?

De Midden-Amerikaanse tapir leeft in de regenwouden, moerassen en graslanden van Midden- en Zuid-Amerika. Hij leeft in acht verschillende landen, namelijk in Belize, het noordwesten van Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, het zuiden van Mexico, Nicaragua en Panama. De tapir is uitgestorven in El Salvador en waarschijnlijk ook in Ecuador. 

Hoewel tapirs in alle landen van hun leefgebied wel eens gespot worden, zijn er drie landen waar je kans op een ontmoeting met de Midden-Amerikaanse tapir een stuk groter is. Zo vind je ze nog geregeld in Mexico en Belize. Het gaat dan vooral om de natuurgebieden in de buurt van de grens tussen beide landen. Een bezoek brengen aan het Reserva de la biósfera Calakmul in Mexico of de Rio Bravo conservation area in Belize is een goede optie als je deze dieren in het wild wilt zien. 

Het derde land en ook het beste land om de Bairds tapir te spotten is Costa Rica. In dit land worden veruit de meeste Midden-Amerikaanse tapirs gespot. De allerbeste plek, met bijna een garantie op een ontmoeting is het nationale park Corcovado, maar ook in de nationale parken Volcan Tenorio en Braulio Carrillo wordt met enige regelmaat een tapir gevonden. 

Shoestring Avontuurlijke Groepsrondreizen

Corcovado nationaal park

De beste plek om de Midden-Amerikaanse tapir te spotten is het prachtige Corcovado nationaal park. Het nationale park ligt op het Osa schiereiland in het zuidwesten van het land. Het grootste overgebleven laagland regenwoud van Midden-Amerika zit vol met wildlife. Je kan hier onder andere brulapen, doodshoofdapen, boommiereneters, neusberen en groenvleugelara’s spotten. Maar de belangrijkste reden om naar dit nationale park af te reizen is voor veel mensen toch de tapir. 

De lokale gidsen kennen het gebied en de tapirs heel goed en weten wat hun favoriete rust- en voederplaatsen zijn. Hierdoor heb je grote kans om deze machtige dieren te vinden. Zeker als je meer dan één dag gaat, en dus overnacht in het nationale park, is het bijna gegarandeerd dat je ze ziet. Als je echt geluk hebt, zie je de dieren zelfs over het strand lopen!

Wij bezochten dit nationale park in januari ’22 voor drie dagen en zagen een moeder met jong maar liefst drie keer. De dieren in dit nationale park weten dat mensen geen bedreiging vormen en trekken zich dus helemaal niks van je aan. Hierdoor stoor je de dieren niet en kan je dus zo lang blijven kijken als je wilt.

la Sirena rangerstation in Corcovado nationaal park

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.