Een Siberische grondeekhoorn op een tak

Siberische grondeekhoorns

Table of Contents

Siberische grondeekhoorns fotograferen in Tilburg!

De Siberische grondeekhoorn

Siberische grondeekhoorns, ook wel boeroendoek genoemd, is een kleine eekhoornsoort. De grondeekhoorntjes worden zo’n 12 tot 17 centimeter groot en wegen tussen de 70 en 120 gram. Van nature komen deze diertjes voor in grote delen van Rusland, China en Noord-Korea. Daarnaast zijn ze te vinden in Japan, Zuid-Korea en Mongolië.
Tegenwoordig leven deze grondeekhoorntjes, doordat ze ontsnapt zijn uit gevangenschap, ook in meerdere landen in West-Europa. Zo zijn ze te vinden in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Een Siberische grondeekhoorn op een tak

Siberische grondeekhoorns in Nederland

In Nederland zijn de fotogenieke Siberische grondeekhoorns te vinden in een aantal bossen in en rond de Noord-Brabantse stad Tilburg. De bekendste hiervan zijn het wandelbos en het Oude Warande. Hoe deze dieren hier gekomen zijn is niet precies bekend. 

Er zijn twee verschillende verhalen uit de jaren ’70 die het kunnen verklaren. Het eerste verhaal over de grondeekhoorntjes, is dat dieren ontsnapt zijn, nadat ze verhuisd werden uit de dierentuin van Tilburg. De tweede optie is dat de dieren in hun holen verscholen waren tijdens hun winterslaap. Terwijl de Siberische grondeekhoorns in winterslaap waren, werd de dierentuin gesloopt. Toen de dieren wakker werden uit hun winterslaap, was hun verblijf weg en in hun zoektocht nog eten en een geschikte woonplaats vertrokken ze richting de Tilburgse bossen.

Normaal worden niet-inheems dieren in Nederland bestreden. Dit is omdat uitheemse diersoorten vaak schadelijk zijn voor de inheemse diersoorten. Om de inheemse soorten te beschermen, worden de uitheemse dieren dus bestreden. Doordat de eekhoorns zich niet verder verplaatsen en niet nadelig lijken voor de aanwezige dieren en planten in de bossen van Tilburg wordt in dit geval niet ingegrepen.

Siberische grondeekhoorns fotograferen

Het is niet heel ingewikkeld om deze grappige dieren op de foto te zetten. Ze zijn namelijk een stuk minder schuw dan de rode eekhoorn. Hierdoor hoef je niet in een schuilhut te zitten voor geweldige foto’s. Je komt de rode eekhoorns hier ook regelmatig tegen, maar die zijn altijd snel weer vertrokken.

Als je de Siberische grondeekhoorns wilt fotograferen in het Oude Warande, kan je jouw auto parkeren bij een hotel. Het hotel heet Auberge du Bonheur. Vanuit deze parkeerplaats loop je zo het bos, waar deze dieren te vinden zijn, in. Wandel over de kleinere paden en probeer de hoofdpaden te vermijden. Op de hoofdpaden vind je de grondeekhoorntjes minder snel doordat het daar veel drukker is. Als je de dieren zoekt kan je het beste op en rond omgevallen bomen en takken kijken. Hier zijn ze namelijk vaak te vinden. Als je de dieren eenmaal gespot hebt is het zaak om ze rustig te benaderen. Des te rustiger je ze benaderd, des te dichterbij je kunt komen.

Om goede foto’s van de dieren te maken is het handig om je diafragma zo ver mogelijk open te zetten (een zo klein mogelijk getal). Dit zorgt ervoor dat de achtergrond wazig wordt, waardoor de eekhoorn er goed uitspringt. Daarnaast is het handig om je sluitertijd zo snel mogelijk te zetten. Hierdoor kan je de beweging van de dieren goed bevriezen.

Probeer te fotograferen als het bewolkt is. Hierdoor zijn er minder harde schaduwen in het bos en heb je geen problemen met zowel over- als onderbelichte stukken. Ga tijdens het fotograferen altijd door je knieën of op de grond zitten, zodat je op ooghoogte komt. Dit geeft een spannend effect aan de foto en zorgt ervoor dat het eindresultaat veel mooier wordt!

Houd er rekening mee dat deze dieren in winterslaap gaan, en dus niet te zien zijn vanaf eind oktober tot begin maart.
Mocht je tijdens het fotograferen honger of dorst gekregen hebben, dan is er midden in het Oude Warande een eettentje, de Grotto. Hier kan je tussendoor een heerlijke tosti eten en koffie halen! Wacht niet langer en ga de eekhoorns fotograferen in Tilburg!

Meer lezen over wildlife in Nederland? Hier vind je de blogs over bestemmingen in Nederland!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een