Een Siberische grondeekhoorn op een tak

Siberische grondeekhoorns

Table of Contents

Siberische grondeekhoorns fotograferen in Tilburg!

De Siberische grondeekhoorn

Siberische grondeekhoorns, ook wel boeroendoek genoemd, is een kleine eekhoornsoort. De grondeekhoorntjes worden zo’n 12 tot 17 centimeter groot en wegen tussen de 70 en 120 gram. Van nature komen deze diertjes voor in grote delen van Rusland, China en Noord-Korea. Daarnaast zijn ze te vinden in Japan, Zuid-Korea en Mongolië.
Tegenwoordig leven deze grondeekhoorntjes, doordat ze ontsnapt zijn uit gevangenschap, ook in meerdere landen in West-Europa. Zo zijn ze te vinden in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Een Siberische grondeekhoorn op een tak

Siberische grondeekhoorns in Nederland

In Nederland zijn de fotogenieke Siberische grondeekhoorns te vinden in een aantal bossen in en rond de Noord-Brabantse stad Tilburg. De bekendste hiervan zijn het wandelbos en het Oude Warande. Hoe deze dieren hier gekomen zijn is niet precies bekend. 

Er zijn twee verschillende verhalen uit de jaren ’70 die het kunnen verklaren. Het eerste verhaal over de grondeekhoorntjes, is dat dieren ontsnapt zijn, nadat ze verhuisd werden uit de dierentuin van Tilburg. De tweede optie is dat de dieren in hun holen verscholen waren tijdens hun winterslaap. Terwijl de Siberische grondeekhoorns in winterslaap waren, werd de dierentuin gesloopt. Toen de dieren wakker werden uit hun winterslaap, was hun verblijf weg en in hun zoektocht nog eten en een geschikte woonplaats vertrokken ze richting de Tilburgse bossen.

Normaal worden niet-inheems dieren in Nederland bestreden. Dit is omdat uitheemse diersoorten vaak schadelijk zijn voor de inheemse diersoorten. Om de inheemse soorten te beschermen, worden de uitheemse dieren dus bestreden. Doordat de eekhoorns zich niet verder verplaatsen en niet nadelig lijken voor de aanwezige dieren en planten in de bossen van Tilburg wordt in dit geval niet ingegrepen.

Siberische grondeekhoorns fotograferen

Het is niet heel ingewikkeld om deze grappige dieren op de foto te zetten. Ze zijn namelijk een stuk minder schuw dan de rode eekhoorn. Hierdoor hoef je niet in een schuilhut te zitten voor geweldige foto’s. Je komt de rode eekhoorns hier ook regelmatig tegen, maar die zijn altijd snel weer vertrokken.

Als je de Siberische grondeekhoorns wilt fotograferen in het Oude Warande, kan je jouw auto parkeren bij een hotel. Het hotel heet Auberge du Bonheur. Vanuit deze parkeerplaats loop je zo het bos, waar deze dieren te vinden zijn, in. Wandel over de kleinere paden en probeer de hoofdpaden te vermijden. Op de hoofdpaden vind je de grondeekhoorntjes minder snel doordat het daar veel drukker is. Als je de dieren zoekt kan je het beste op en rond omgevallen bomen en takken kijken. Hier zijn ze namelijk vaak te vinden. Als je de dieren eenmaal gespot hebt is het zaak om ze rustig te benaderen. Des te rustiger je ze benaderd, des te dichterbij je kunt komen.

Om goede foto’s van de dieren te maken is het handig om je diafragma zo ver mogelijk open te zetten (een zo klein mogelijk getal). Dit zorgt ervoor dat de achtergrond wazig wordt, waardoor de eekhoorn er goed uitspringt. Daarnaast is het handig om je sluitertijd zo snel mogelijk te zetten. Hierdoor kan je de beweging van de dieren goed bevriezen.

Probeer te fotograferen als het bewolkt is. Hierdoor zijn er minder harde schaduwen in het bos en heb je geen problemen met zowel over- als onderbelichte stukken. Ga tijdens het fotograferen altijd door je knieën of op de grond zitten, zodat je op ooghoogte komt. Dit geeft een spannend effect aan de foto en zorgt ervoor dat het eindresultaat veel mooier wordt!

Houd er rekening mee dat deze dieren in winterslaap gaan, en dus niet te zien zijn vanaf eind oktober tot begin maart.
Mocht je tijdens het fotograferen honger of dorst gekregen hebben, dan is er midden in het Oude Warande een eettentje, de Grotto. Hier kan je tussendoor een heerlijke tosti eten en koffie halen! Wacht niet langer en ga de eekhoorns fotograferen in Tilburg!

Meer lezen over wildlife in Nederland? Hier vind je de blogs over bestemmingen in Nederland!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
De Ebro Delta
Vogels spotten in de Ebro delta

Vogels spotten in de Ebro Delta Ben je een vogel-of-natuurliefhebber en spot je graag exotische vogels, maar wil je hiervoor niet naar verre bestemmingen in

Ons kamp in Nkasa Rupara met een wildcamera, Rupara restcamp
De 5 gaafste campsites in Namibië

De 5 gaafste campsites in Namibië. Namibië, het land van de prachtige landschappen en geweldige safari mogelijkheden. Voor vele een droombestemming, maar een bezoek aan