Antilopen in Malawi
Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien tijdens een safari.
Dit is echt zonde en hierdoor mis je een deel van de pracht tijdens een safari. Dit is in Malawi niet anders. Sterker nog, doordat een deel van de bekende safaridieren afwezig of weinig aanwezig is, zijn juist de antilopen in Malawi de sterren. Het gaat in Malawi om 20 (of 19) verschillende soorten antilopen, van de immens grote elandantilope tot de kleinste antilope van Malawi, het muskusbokje.
Ondanks grote verschillen tussen de verschillende soorten antilopen in Malawi, zijn er natuurlijk ook overeenkomsten. Zo zijn het allemaal elegante dieren met lange dunne poten. De mannetjes hebben altijd hoorns, terwijl dit bij de vrouwtjes per soort verschilt. Het zijn herkauwers, die verwant zijn aan runderen, geiten en schapen. Waar sommige antilopen in grote kuddes te vinden zijn, leven andere juist als monogaam paartje. Wil jij weten welke antilopen er allemaal in Malawi leven, en waar je moet zijn om deze te vinden? Lees dan snel verder!
Grote antilopen in Malawi
Officieel leven er zes verschillende grote antilopen in Malawi. De eerste is ook gelijk de op één na grootste antilope van Afrika en zelfs van de hele wereld, de elandantilope. Het gaat in Malawi om de gestreepte elandantilope (Tragelaphus oryx ssp. livingstonii). De elandantilope is dus een grote antilope, waarvan de mannetjes tot 1.000 kilogram kunnen wegen. De dieren hebben rechte hoorns, met een spiraal erin. De vacht is geelbruin en bij de gestreepte elandantilope staan er 12 dunne witte strepen op.
De op twee na grootste antilope in Malawi, is de grote koedoe (Tragelaphus strepsiceros). Met de ruim 300 kilogram die het mannetje kan wegen nog steeds een imposante antilope, maar de grote koedoe komt niet in de buurt van het gewicht van de elandantilope. Het gene dat de grote koedoe zo opvallend maakt zijn de hoorns van de mannetjes. Deze hoorns zijn gekruld en kunnen ruim 1,5 meter lang worden. Daarnaast beschikt de grote koedoe over een paar hele grote oren. De grote koedoe is grijsbruin van kleur en heeft een aantal dunne witte verticale strepen op de flanken.
Twee andere imposante grote antilopen in Malawi zijn de roanantilope en sabelantilope, twee verwante soorten. De roanantilope is de op één na grootste antilope van Malawi en heeft een typische roodbruine kleur. Zeer opvallend aan deze antilopen zijn de opzij staande oren en het zwart witte masker dat ze op lijken te hebben. Ook de sabelantilope heeft een zwart- (of bruin-) wit masker, met zeer opvallende naar achter gekromde hoorns. Mannelijke sabelantilope zijn zwart, terwijl de vrouwtjes bruin zijn.
Ook de waterbok (Kobus ellipsiprymnus) is in Malawi te vinden. Deze, zoals de naam al verraadt, waterafhankelijke antilope is grijs van vacht en heeft een duidelijk mikpunt op de kont. De laatste van de zes grote antilopen in Malawi is het hartenbeest, het Lichtensteins hartenbeest om precies te zijn. Deze antilope is lichtbruin van kleur en heeft hele typische hoorns. De hoorns zijn namelijk heel kort en hebben een hoek van 90 graden naar achteren.
Er is nog een zevende grote antilope in Malawi, maar officieel is het dier, de blauwe gnoe, uitgestorven in Malawi. Het dier leeft echter nog in een paar private game reserves in Malawi en heel af en toe maakt er één de oversteek vanuit Zambia. Met de grootste plannen van African Parks in Malawi zal het waarschijnlijk niet lang duren voordat de blauwe gnoe weer terug is in Malawi.
Middelgrote antilopen in Malawi
Qua antilopen in Malawi, is de groep met de middelgrote antilopen het kleinst. Het gaat om vijf verschillende diersoorten. Drie van deze antilopen lijken op het eerste oog sterk op elkaar, dit zijn de impala, de rietbok en de puku. Alle drie hebben zij een oranjebruine vacht.
De kleur is wel het makkelijkst om de impala te onderscheiden van de rest. De impala heeft namelijk twee kleuren oranje bruin met een duidelijke scheidingslijn halverwege de zij, waarbij de rug donkerder is dan de buik. Om vervolgens het onderscheid te kunnen maken tussen de rietbok en de puku, is het belangrijk om naar de structuur van de vacht te kijken. De vacht van de puku is namelijk veel stugger en dikker.
Ook de hoorns zijn duidelijk verschillend, maar alleen de mannelijke dieren van deze soorten dragen hoorns. Voor de vrouwtjes ben je deze aangewezen op het verschil in de vacht. Ook kom je de dieren niet even vaak tegen. De impala is veruit de meest voorkomende antilope in dit deel van Afrika en zul je in Malawi dus vaker zien dan de andere twee.
Dan nog de twee overgebleven middelgrote antilopen in Malawi. De eerste is de nyala, een antilope die eigenlijk tussen de grote antilopen en middelgrote antilopen invalt. Dit komt vooral door het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes. Ze zien er namelijk niet alleen heel anders uit, de mannetjes zijn ook veel groter. Mannetjes wegen zo’n 100-125 kilogram, terwijl vrouwtjes 55-70 kilogram wegen. De mannetjes zijn grijsbruin met vale dunne witte strepen en een overduidelijke witte streep tussen de ogen. Daarnaast is de vacht wat lang en warrig. Vrouwtjes zijn oranjebruin, met witte strepen en hier en daar een witte stip. Als je goed kijkt zie je ook bij de vrouwtjes een witte streep tussen de ogen.
En als laatste is er nog de bosbok. Een bruine antilope met hier en daar een witte stip. Net als veel andere antilopen hebben ze extreem grote oren en hebben alleen de mannetjes hoorns. Volwassen bosbokken wegen zo’n 45-80 kilogram, waarbij de mannetjes zwaarder zijn dan vrouwtjes.
Kleine antilopen in Malawi
En dan hebben we nog de kleine antilopen in Malawi. Het is de grootste groep, het zijn er namelijk acht. Waar de grote en middelgrote antilopen vaak alleen in beschermde gebieden te vinden zijn, zijn de kleine antilopen grotendeels door het hele land te vinden. Maar doordat deze dieren vaak in paartjes een teruggetrokken leven leiden, worden ze niet vaak gezien. Daarnaast is een aantal van deze antilopen ’s nachts actief, nog een reden waarom ze niet vaak gezien worden.
In Malawi gaat het om de gewone duiker, de rode duiker, blauwe duiker, de steenbokantilope, de Sharpes grijsbok, de oribi, de klipspringer en het muskusbokje.
Niet veel mensen hebben het geluk om deze antilopen in het wild in Malawi tegen te komen. Dus mocht je er één tegenkomen, dan mag je van geluk spreken!
Waar spot je antilopen in Malawi?
Nu weten jullie alles over de antilopen in Malawi, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk waar je deze dieren in Malawi kunt vinden. Wanneer we kijken naar de waarnemingen van antilopen in Malawi, dan zien we dat de dieren vooral gespot worden in de bekende beschermde gebieden. Goede opties wanneer om antilopen in Malawi te spotten zijn Majete Wildlife Reserve, Liwonde nationaal park, Lengwe nationaal park, Kasungu nationaal park, Nyika nationaal park, Vwaza Marsh Wildlife Reserve, Nkhotakota Wildlife Reserve en Kuti Wildlife Reserve. Mocht je dus in Malawi op safari zijn in één van deze gebieden, kijk verder dan je neus lang is en geniet van de grote diversiteit aan antilopen in Malawi.
Of er nog veel antilopen buiten de beschermde gebieden rondlopen is lastig te zeggen aan de hand van de waarnemingen, omdat de meeste mensen alleen deze beschermde gebieden in Malawi bezoeken. Mocht je in Malawi een antilope spotten, vergeet deze dan niet te registreren op Inaturalist!