Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park

Liwonde nationaal park: de Big Five in Malawi!

Table of Contents

Liwonde nationaal park

Liwonde nationaal park is een nationaal park in het zuiden van Malawi dat net ten zuiden van Lake Malawi ligt. De belangrijkste levensader van dit beschermde natuurgebied is de Shire rivier, een rivier die direct uit Lake Malawi stroomt. Het nationale park bestaat al sinds 1973, maar pas sinds 2015 maakt het nationale park indruk. Vanaf 2015 wordt nationaal park Liwonde namelijk beheerd door African Parks, een NGO die veel beschermde natuurgebieden in Afrika beheert. Zij hebben ervoor gezorgd dat het hele park omheind werd, toezicht op stroperij sterk toenam en lokaal uitgestorven dieren weer terug gebracht werden. 

Het nationale park is bijna 550 vierkante kilometer groot, maar doordat African Parks sinds 2018 ook het aangrenzende Mangochi Forest Reserve in beheer heeft, is het daadwerkelijke beschermde gebied met nog eens ruim 350 vierkante kilometer aanzienlijk groter geworden. Sinds de overname van African Parks is de opbrengst van het park verdrievoudigd en het park zorgt voor veel werk in de omgeving. Ondanks deze verdrievoudiging, is het nog heel rustig in het park en kan je hier nog steeds genieten van een safari zonder (veel) andere mensen tegen te komen

Wilde dieren in Liwonde nationaal park

In een nationaal park draait het natuurlijk voor om het spotten van wilde dieren, maar welke dieren kan je vinden in Liwonde nationaal park?

Zoogdieren in Liwonde nationaal park

Toen African Parks het beheer van nationaal park Liwonde in 2015 overnam was het niet goed gesteld met de populaties van wilde dieren. Zelf stellen ze dat er ten tijden van de overname meer vallen in het park te vinden waren dan grote zoogdieren. 

Inmiddels is alles anders. Geschat wordt dat er zo’n 15.000 grote zoogdieren in Liwonde nationaal park leven. Dit is niet alles, want naast deze 15.000 dieren die in Liwonde leven, zijn er ook al heel veel dieren vanuit Liwonde naar andere beschermde natuurgebieden gebracht. Zo zijn er Afrikaanse olifanten van Liwonde overgebracht naar Majete Game Reserve, Nkhotakhota Wildlife Reserve, Kasungu nationaal park en Nyika nationaal park. 

African Parks heeft niet alleen dieren vanuit Liwonde overgeplaatst, maar ook dieren vanuit met name Zuid-Afrika in nationaal park Liwonde vrij gelaten. Zo leven er sinds 2017 weer cheeta’s in het nationale park, sinds 2018 leeuwen, sinds 2019 zwarte neushoorns en zijn er ook gevlekte hyena’s en zelfs Afrikaanse wilde honden vrijgelaten in het nationale park. Dankzij deze herintroducties is Liwonde één van de twee Big Five bestemmingen van Malawi. 

Naast de big 5, de Afrikaanse savanneolifant, de leeuw, de luipaard, de kafferbuffel en de zwarte neushoorn, leven er natuurlijk nog veel meer zoogdieren in nationaal park Liwonde. Verschillende soorten antilope, zoals de waterbok, roanantilope, sabelantilope, klipspringer, impala, koedoe en elandantilope leven in Liwonde. 

Andere zoogdieren in het beschermde gebied zijn wrattenzwijnen, zebra’s, nijlpaarden, gele bavianen, vervet apen, gestreepte jakhalzen en nog veel meer.

Een nijlpaard in Liwonde nationaal park. Nijlpaarden in Malawi

Vogels in Liwonde nationaal park

Liwonde nationaal park is niet alleen één van de beste safaribestemmingen van Malawi, het is ook nog eens een paradijs voor vogelaars. Bijna 400 verschillende vogels zijn in het nationale park gespot. Een indrukwekkend aantal gezien de grootte van het beschermde natuurgebied. 

Het is onmogelijk om alle natuurpracht wat betreft vogels in één klein stukje weer te geven, maar we gaan ons best doen. In het park leven 8 verschillende soorten bijeneters, waaronder de Böhms bijeneter, 9 verschillende soorten ijsvogels, 4 soorten scharrelaars, 14 verschillende soorten arenden, 6 verschillende soorten gieren, 9 uilen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

Andere interessante vogels die er leven zijn de Nyasa-agapornis en nog 3 andere soorten papegaaiachtigen, 8 soorten neushoornvogels, waaronder de zuidelijke hoornraaf. En naast al deze prachtige vogels zijn er dus nog honderden meer. 

Afrikaanse gaper in Liwonde nationaal park

Wat te doen in Liwonde nationaal park?

In Liwonde draait alles om het spotten van de wilde dieren en het genieten van de vele geweldige vogels. Natuurlijk kun je ook genieten van de rust en je hotel, vooral tijdens het heetste deel van de dag, maar in Liwonde ga je vooral op Safari. 

In de meeste nationale parken heb je niet zoveel verschillende safari opties, maar in Liwonde zijn vijf verschillende soorten safari’s mogelijk. De eerste is de bekende gamedrive, waarbij je met een 4×4 op zoek gaat naar wilde dieren. De tweede optie is een nightdrive, je gaat dan ook met een 4×4 op zoek naar wilde dieren, alleen dan ’s nachts. Met grote spotlights zoek je dan naar dieren die zich overdag niet laten zien. 

Dan zijn er nog twee safari mogelijkheden op het water. Bij de eerste ga je met een grotere boot opzoek naar de vele vogels en zoogdieren die naar het water toe getrokken worden. Bij de tweede safari op het water doe je hetzelfde alleen dan vanuit een kleinere kano. Beide hebben hun voor- en nadelen. 

De laatste optie is er één die niet op veel plekken mogelijk is in een nationaal park. Dit is namelijk de gamewalk, waarbij je te voet op zoek gaat naar wilde dieren. De nadruk ligt dan meer op het vinden van kleinere dieren en vaak leer je hierbij ook veel over de lokale flora. Hoe gaaf is het om ergens te wandelen en te weten dat je overal een olifant tegen kunt komen!

Praktische informatie over Liwonde nationaal park

Liwonde nationaal park ligt in het Zuiden van Malawi. Het nationaal park ligt op zo’n 4,5 rijden vanaf de hoofdstad Lilongwe en 2,5 uur rijden van Blantyre. Het is toegestaan om zelf rond te rijden in het nationale park, dus betalen voor een gids is niet noodzakelijk. Winkels zijn er in het nationale park niet te vinden, dus het is verstandig om van te voren in te slaan De laatste stad die je tegenkomt, Liwonde heeft een aantal banken, kleine winkels, marktkraampjes en tankstations. 

Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, pin dan in Lilongwe of Blantyre. Entreegeld is $30 per persoon wanneer je een internationale toerist bent en $5 voor een auto. Mocht je in Malawi wonen als buitenlander, dan betaal je de resident rate van $15 per persoon.  Deze bedragen zijn per dag. 

In het park zijn een aantal lodges. De meest exclusieve is de Mvuu lodge dat midden in het park ligt. In het zuiden liggen de meer betaalbare lodges, waaronder Chinguni Hills lodge, Kutchire lodge en Liwonde Safari Camp. Daarnaast hebben de meeste lodges ook een kampeerterrein, waar je voor een kleinere prijs kunt kamperen. 

Accommodaties in Liwonde nationaal park

In het park zijn een aantal lodges en deze verschillende lodges lopen heel erg uiteen qua prijs. Mocht je op zoek zijn naar de meest exclusieve opties, dan zijn er twee opties die beide midden in het park liggen. Dit zijn de Mvuu lodge en Kuthengo camp. Beide lodges zijn zeer luxe, maar ook heel erg duur. Bedragen waar je aan moet denken zijn minimaal $300 per persoon per nacht, oplopend tot meer dan $500 per persoon per nacht. 

Wanneer je op zoek bent naar een betaalbare optie, dan moet je naar het zuiden van Liwonde nationaal park. De betaalbare lodges die je hier vindt zijn Chinguni Hills lodge, Kutchire lodge en Liwonde Safari Camp. Kutchire Lodge is een door Malawianen gerunde lodge met verschillende accommodaties waarbij je $50 per persoon per nacht betaald, ontbijt, lunch en diner zijn hierbij inbegrepen.

Liwonde Safari Camp is iets luxer en daardoor dus ook wat duurder dan Kutchire (vooral het eten is aan de prijzige kant), maar nog steeds heel goed te betalen. Beide lodges hebben een eigen ingang het nationale park, waardoor je geen entry fee hoeft te betalen wanneer je alleen naar de lodge gaat. Om bij Chinguni Hills te komen moet je echter wel de hoofdpoort door, waardoor je dus ook de dagelijkse entry fee moet betalen. 

De beste reistijd voor Liwonde nationaal park

Als je naar Liwonde reist om wilde zoogdieren te zien, dan kun je het beste aan het einde van de droge tijd naar het beschermde gebied afreizen. Denk hierbij aan de maanden augustus tot en met oktober. Kom je voor de vogels, dan is het groene seizoen net na de regentijd de beste periode. Dit is in de maanden april en mei. De kans dat je dan ook grote zoogdieren ziet is vrij groot. De maanden november tot en met maart kan je het beste mijden, aangezien er dan in korte tijd grote hoeveelheden regen kunnen vallen. Wanneer het wel droog is in deze maanden, kan het heel erg heet worden.  

Een savanneolifant in Liwonde nationaal park. olifanten in Malawi

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer