De Voltzberg in het Centraal Suriname Natuurreservaat

Alles over Suriname: 10 leuke feiten over Suriname!

Table of Contents

De 10 leukste feiten over Suriname

Suriname, wie kent het niet. Een relatief klein land in het noorden van Zuid-Amerika dat steeds populairder wordt als bestemming voor veel Nederlanders, maar ook andere Europeanen en Amerikanen. Hoe leer je een land beter kennen, dan doormiddel van de leukste feitjes? Wij hebben daarom de 10 leukste feiten over Suriname op een rijtje gezet. Dus zie hieronder onze tien leukste feiten over Suriname!

Suriname is het kleinste land van Zuid-Amerika

Het eerste van de tien leukste feiten over Suriname is al gelijk een hele interessante. Zo is Suriname het kleinste onafhankelijke land van Zuid-Amerika. En waarom is dit dan zo interessant hoor ik je denken. Suriname is namelijk niet echt een microstaat. Het land is met 163.820km² ruim 4 keer zo groot als Nederland en er zijn meer landen kleiner dan groter dan Suriname. Maar doordat de landen in Zuid-Amerika vooral heel groot zijn, is Suriname dus het kleinst van allemaal. 

Suriname heeft heel weinig inwoners

Als we dan vervolgens verder kijken naar het aantal inwoners, dan wordt het eigenlijk nog interessanter. De laatste schatting van 2022 schat de bevolking van Suriname op minder dan 650.000 inwoners, minder inwoners dan bijvoorbeeld het zeer kleine Luxemburg. Op lijst van landen met de meeste inwoners vinden we Suriname terug op een gedeelde 165ste plek. Als we dan verder kijken naar de bevolkingsdichtheid staat Suriname nog lager op de lijst. In Suriname wonen gemiddeld 4 mensen per km², alleen de landen Ijsland, Namibië, Australië en Mongolië hebben minder inwoners per km². 

Een groot gedeelte van deze inwoners leeft in de hoofdstad van Suriname, Parmaribo. De totale inwoners van die stad wordt geschat op een kleine 240.000. Ook de gebieden rond Paramaribo zijn sterk verstedelijk en vormen eigenlijk één grote stad. In deze agglomeratie wonen zelfs bijna 400.000 inwoners. Bijna tweederde van de totale bevolking van Suriname leeft hier dus. 

Leuke feiten over Suriname, Suriname is heel multicultureel iets wat goed blijkt uit het eten!

De Surinaamse inwoners zijn zeer multicultureel

Veel mensen wonen er dus niet in Suriname, maar wat wel over deze mensen gezegd kan worden is dat de inwoners van Suriname zeer multicultureel zijn. Slechts een kleine 4% van de inwoners van Suriname worden gezien als de Inheemse mensen. De grootste bevolkingsgroep in Suriname bestaat uit Hindoestanen (27%), gevolgd door de Marroons (22% opgedeeld in zes verschillende stammen), daarna de Creolen (16%), Javanen (14%) en Chinezen (1,5%). Ruim 13% van de bevolking geeft aan interraciaal te zijn en slechts 0,3% van de inwoners is van Europese afkomst. De laatste jaren komen er veel mensen uit andere landen zoals Cuba, Venezuela en Brazilië naar Suriname toe, wat de samenleving nog multicultureler maakt. 

Suriname heeft heel veel officiële vrije dagen

Een van de leukste feiten over Suriname, waar veel mensen zich niet van bewust zijn, is het feit dat Suriname heel veel officiële vrije dagen heeft. Het gaat in Suriname om maar liefst 16 verschillende dagen, wat deels te verklaren is door de multiculturele samenleving. Zo zijn de belangrijkste dagen uit alle belangrijke religies in Suriname officiële vrije dagen, denk hierbij aan Kerst, Holi, Pasen en Eid-al-fitr, net als het Chinese nieuwjaar wat voor de Chinese bevolking een belangrijke dag is. Daarna zijn er nog dagen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van het land zoals Keti Koti, de Dag der Marrons en de nationale onafhankelijkheidsdag. 

Suriname is het enige land buiten het Konikrijk der Nederlanden (en België) waar Nederlands de officiële taal is.

Suriname is dus één van de weinige landen waar Nederlands de officiële taal is wereldwijd. Het Nederlands wordt door zeker 60% van de Surinamers als eerste taal gesproken, iets wat communicatie op reis in Suriname heel gemakkelijk maakt. Surinamers hebben ook een aantal parels van woorden aan de Nederlandse taal toegevoegd zoals parboteren (bier drinken) en hangmatteren (luieren in de hangmat). Het Surinaams Nederlands is een officieel dialect van het Nederlands. 

Het zal je niet verbazen dat er naast Nederlands nog heel veel andere talen in Suriname gesproken worden. Naast het Nederlands zijn er veel Surinamers die Sranan Tongo, een Creolse taal, spreken. Andere talen die in Suriname gesproken zijn Surinaams Hindoestaans, zes verschillende Marrontalen, Surinaams Javaans, Inheemse talen, verschillende Chinese talen waaronder Mandarijn en Kantonees, en ook Spaans, Portugees en Engels worden door de invloed van de migranten gesproken. 

Uitzicht vanaf Gamboa. Hangmatteren

Ga heerlijk hangmatteren in uw eigen tuin met een hangmat Tropilex!

Suriname is een land met een zeer hoge biodiversiteit

Een van de belangrijkste redenen voor veel toeristen om Suriname te bezoeken is de natuur. En ja de natuur in Suriname is waanzinnig. In het land leven meer dan 200 verschillende soorten zoogdieren, waaronder geweldige dieren zoals de jaguar, de poema, de reuzenotter, de reuzenmiereneter en de Zuid-Amerikaanse tapir. Ook leven er meer dan 700 soorten vogels zoals vier soorten ara’s, de harpijarend, de rode ibis en nog veel en veel meer. Ook de herpetofauna van het land is uniek en veel mensen komen af op een aantal van de geweldige soorten reptielen en amfibieën die in het Surinaamse regenwoud leven zoals de anaconda, bosmeester, blauwe pijlgifkikker en de reuzenpad.

Rond de 93% van Suriname bestaat (nog) uit regenwoud

Eén van de redenen waarom de biodiversiteit van Suriname zo hoog is, is dat het grootste gedeelte van Suriname nog uit regenwoud bestaat. Het officiële getal is 93%, dus 93% van het Surinaamse landoppervlakte zou nog uit regenwoud bestaan. Waarschijnlijk ligt dit percentage wel iets lager, maar dat neemt niet weg dat nog een waanzinnig gedeelte van het land bestaat uit primair regenwoud met hele gedeeltes waar nooit mensen komen. 

Harpijarend in het centraal Suriname natuurreservaat

Suriname heeft drie UNESCO werelderfgoederen

In Suriname zijn drie verschillende UNESCO werelderfgoederen te vinden. De eerste is één van de grootste beschermde regenwoudgebieden ter wereld, het Centraal Suriname Natuurreservaat, een reservaat van maar liefst 16.000km² groot dat volledig uit primair regenwoud bestaat. De tweede is de enige opgraving van een Joodse nederzetting in de 17de eeuw wereldwijd, de Jodensavanne dat op zo’n 1,5 uur rijden van Paramaribo ligt. 

En de derde is het historische centrum van de hoofdstad zelf. Het centrum van Paramaribo, met haar kenmerkende bouwstijl, heeft een aantal zeer unieke bouwwerken staan, waardoor het hele centrum uitgeroepen is tot UNESCO werelderfgoed. Denk aan de beroemde moskee en synagoge die naast elkaar staan, de Sint-Petrus-en-Paulus Basiliek, de Palmentuin, fort Zeelandia en veel van de gebouwen in de directe omgeving.  

In Suriname wordt links gereden

Het Zuid-Amerikaanse continent kent twaalf verschillende onafhankelijke landen en in slechts twee daarvan rijden de mensen aan de linkerkant van de weg. Samen met Guyana is Suriname dus het enige land op dit continent waar links gereden wordt. Waarom er in Suriname links wordt gereden is best een interessant verhaal en dit verhaal geldt ook voor Indonesië. Op het moment dat Nederland deze gebieden veroverden en koloniseerden, werd in Nederland namelijk ook links gereden. Dit werd uiteraard ook ingevoerd in de kolonieën. Toen Napoleon Nederland veroverde, hij heeft het veranderd en daardoor is men in Nederland rechts gaan rijden. Iets wat in de kolonieën nooit doorgevoerd is. 

De geelbuikbosslang op de weg in Suriname

Suriname won slechts één gouden Olympische medaille

Surinamers zijn net als bijna iedereen ter wereld echte sportliefhebbers, met als meest populaire sporten voetbal, atletiek, zwemmen, basketbal, volleybal en wielrennen. Echter, mede dankzij de zeer kleine bevolking, is het wereldwijde succes niet heel groot. Zo won Suriname slechts twee Olympische medailles, die beiden werden gewonnen door dezelfde atleet. In 1988 won Anthony Nesty goud op de 100 meter vlinderslag en schreef daarmee geschiedenis. Bij de daaropvolgende spelen, in 1992, won hij brons op deze afstand en daardoor is hij de enige Surinaamse Olympiër met medailles in zijn kast. 

Dit waren onze 10 leukste feiten over Suriname. Welk van deze feiten over Suriname verbaast je heel erg, of ken je zelf nog een leukere feiten over Suriname? Laat het weten in de reacties!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
De Voltzberg in het Centraal Suriname Natuurreservaat
Alles over Suriname: 10 leuke feiten over Suriname!

De 10 leukste feiten over Suriname Suriname, wie kent het niet. Een relatief klein land in het noorden van Zuid-Amerika dat steeds populairder wordt als bestemming voor veel Nederlanders, maar ook andere Europeanen en Amerikanen. Hoe leer je een land beter kennen, dan doormiddel van de leukste feitjes? Wij hebben

Het zwembad van het Taman Indah Resort in Tamanredjo. Het zwembad ligt in een paradijselijke tuin
Taman Indah Resort: Een Balinees paradijs in Suriname

Taman Indah Resort Het Taman Indah Resort is een kleinschallige accommodatie met een geweldige Javaans restaurant en fraai zwembad allemaal gelegen in een botanische tuin met een Balinese feel. Je vindt het Taman Indah Resort in het rustige dorp Tamanredjo gelegen in het district Commenwijne. Taman Indah betekent paradijselijke tuin

Slanke boomboa bij Seliba River Glamping
Seliba River Glamping

Seliba River Glamping Op nog geen twee uur en 30 minuten varen vanaf de Surinaamse hoofdstad Paramaribo ligt Seliba River Glamping direct aan de Surinamerivier. Seliba River Glamping is een kleinschallige accommodatie met slechts zes tipi’s waar je naartoe kunt op zoek naar rust en ontspanning, maar ook wanneer je

Duurzaam bouwen in Noorwegen
Noorwegen

Noorwegen Noorwegen is een land in het noorden van Europa dat een enorme aantrekkingskracht heeft op toeristen vanuit Europa maar ook van veel verder. Het land, dat geen onderdeel is van de EU, is 385.000km² groot en grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Naast het vasteland zijn ook Spitsbergen en