De Europese bruine beer spotten in Europa

10 handige gadgets voor natuurfotografie op reis

Table of Contents

10 handige gadgets voor natuurfotografie op reis

Voor menig (hobby)natuurfotograaf is de vakantie één van de hoogtepunten van het jaar. In het buitenland heb je vaak andere dieren en landschappen, die je perfect op de foto wilt krijgen. Natuurfotografie op reis is dan ook enorm populair en wordt alleen maar populairder. Of je nou op safari bent in Afrika, gaat wandelen in de Alpen of gaat backpacken in Azië, overal wachten prachtige plaatjes om gemaakt te worden. 

Nadeel van natuurfotografie is dat je vaak veel (zware) spullen mee moet sjouwen, wat op reis onhandig kan zijn. Naast een camera en waarschijnlijk meerdere lenzen zijn er nog veel meer handige spullen voor natuurfotografie op reis. Maar welke spullen mogen nou echt niet ontbreken in jouw backpack of koffer? Wij stelden een lijst op met 10 handige gadgets voor natuurfotografie op reis. Niet alleen ideaal voor natuurfotografen, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar een cadeau voor een natuurfotograaf. 

Afrika in een foto, de Afrikaanse olifant bij een waterplas. Natuurfotografie op reis

Een Pittenzak

De eerste handige gadget voor natuurfotografie op reis, is misschien niet de meest voor de hand liggende, maar is een pittenzak. Niet om jezelf of je apparatuur warm te houden, maar als simpele ondergrond om je camera stabiel neer te kunnen zetten. De zak vormt zich naar je camera, waardoor je deze dus makkelijk kunt gebruiken. Daarnaast zijn ze niet groot, goedkoop en wegen weinig. Het is het ideale hulpmiddel om van zo goed als elk voorwerp een statief te kunnen maken, zoals een autodeur, een tak, de grond, een rots, noem het maar op. Kijk hier voor een ideale pittenzak voor natuurfotografie op reis!

Een wildcamera

’s Nachts fotograferen is helaas niet echt een optie. Dus als je wilt weten welke dieren er ’s nachts rond je verblijfplaats rondlopen, dan is een wildcamera de ideale gadget voor natuurfotografie op reis. Naast dat het een ideaal middel is om te kunnen kijken wat er in de omgeving voorkomt, kan het ook nog eens hele leuke plaatjes opleveren. Bij de nieuwste modellen is het zelfs mogelijk om via een app live met de camera mee te kijken. Ze wegen vaak nog geen kilo en voor rond de 100 euro heb je al een heel degelijk model. Ideaal voor de natuurfotograaf op reis dus!

Baviaan gefotografeerd met een wildcamera

Waarnemingsapps

Niet zozeer een gadget voor natuurfotografie op reis, maar wel iets wat niet mag ontbreken. Een app waarop je jouw waarnemingen kunt melden, maar veel belangrijker nog een app waarop je kan zien wat er op jouw vakantiebestemming gespot wordt. Ook is het mogelijk, door middel van feedback van andere, om erachter te komen wat je daadwerkelijk gezien hebt. Dus twijfel je nog welk diersoort het was? 

De andere gebruikers helpen je gelijk. Een waarnemingsapp is niet alleen handig voor jezelf, maar door jouw waarnemingen te melden help je andere natuurliefhebbers, biologen en mensen die zich hard maken voor natuurbehoud. Een bekende wereldwijde app is Inaturalist, daarnaast heb je de app ObsMapp, op deze app kan je alleen waarnemingen melden. Deze waarnemingen zijn vervolgens terug te vinden op waarneming.nl (voor NL) en Observation.org (internationaal).

Een wildlifegids van bestemming

Een fijne pocketformaat gids over de wilde dieren die leven op de plaats van bestemming is goud waard. Het is de ideale manier om de dieren die je gespot hebt op te kunnen zoeken, erachter te kunnen komen welk dier het is en meer te weten te komen over het dier. Deze gidsen bestaan er in allerlei verschillende uitgaves. Van eentje met alle zoogdieren van een bepaalde bestemming (meestal meerdere landen) tot alle vogels van Europa, maar ook de meest voorkomende dieren op één bepaalde bestemming met zowel zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen. 

Een cameraharnas

Een andere gadget die absoluut niet mag ontbreken in je koffer of backpack voor natuurfotografie op reis is een cameraharnas. Een camera wordt natuurlijk altijd geleverd met een halssnoer, maar naarmate de lenzen groter worden, wordt de camera zwaarder. Een DSLR met telelens weegt al gauw een aantal kilo. Dit gewicht is natuurlijk helemaal niet fijn voor je nek.

Met een cameraharnas draag je jouw camera met lens op je buik. Het gewicht komt op je schouders, waardoor het helemaal geen last meer is. Je kunt hierdoor uren wandelen zonder last te hebben van de camera, hierdoor laat je jouw camera niet langer dan nodig in de tas zitten en mis je niks. Met een handig systeem pak je jouw camera er zo bij. Op duurdere modellen kunnen zelfs twee camera’s, waarbij je een tweede body met bijvoorbeeld een groothoeklens ook nog kwijt kunt. 

Een GorillaPod

Een geweldig alternatief voor een grote en logge statief is de klein flexibele GorillaPod. Deze flexibele statief heeft buigbare poten, waardoor je jouw camera heel eenvoudig vast kan maken aan allerlei voorwerpen, zoals een autoraam, een tak en veel meer. Daarnaast is deze statief heel gemakkelijk te gebruik op ongelijke ondergronden. Let er wel goed op of de Gorillapod het gewicht van jouw camera aan kan!

Een atlantische papegaaiduiker op Hermaness national nature reserve

Een Verrekijker

Wat natuurlijk niet mag ontbreken voor natuurfotografie op reis is een verrekijker. Met een verrekijker kun je jouw onderwerp op grote afstand spotten. Nadat je de dieren gespot hebt met jouw verrekijker kun je proberen dichterbij te komen om met je camera om het dier vast te leggen. 

Een camera regenhoes

Een goede regenhoes voor jouw camera is iets wat echt niet mag vergeten voor natuurfotografie op reis. Natuurfotografie speelt zich natuurlijk altijd buiten af en daardoor sta je altijd onder invloed van de elementen. Nou ga je natuurlijk het liefst naar buiten met mooi weer, maar je hebt het niet altijd voor het uitkiezen. Ook zijn er bepaalde bestemmingen, met name in de tropen, waar een regenbui altijd op de loer ligt. Een simpele regenhoes voor jouw camera en lens zorgt er dan voor dat je nog gewoon door kunt gaan met fotograferen, want ook tijdens regen kun je prachtige plaatjes schieten. 

Spaanse steenbok in Andalusië, spanje

Een laptop

De volgende gadget op onze lijst is niets minder dan een laptop. Niet iedereen zal het hiermee eens zijn, want je laptop thuis laten voelt misschien alsof je meer op vakantie bent. Bij ons gaat de laptop echter altijd mee, want het heeft een heleboel voordelen. Ten eerste, als je gebruik maakt van een cloudfunctie, zijn je foto’s op je laptop (en dus in de cloud) een stuk veiliger dan op een sd-kaart. 

Ten tweede kan je zo alvast je foto’s bekijken en zien wat je beter wilt. Misschien heb je wel een foto gemaakt, die op de laptop net niet helemaal perfect lijkt. Als je dit al op reis constateert, dan ben je nog op de bestemming en kan je nog proberen een betere foto te maken. Het laatste voordeel is dat je je foto’s alvast kunt uitzoeken, dit scheelt je heel veel werk wanneer je weer thuis in het drukke leventje bent gestapt. 

Een dry bag

De laatste gadget van onze 10 handige gadgets voor natuurfotografie op reis is een dry bag. Een handige waterdichte tas waarin je zeker weet dat jouw apparatuur niet nat wordt, ideaal als je een boottocht gaat maken of een rivier over moet steken. Daarnaast kan het ook bij heftige regen een uitkomst bieden. Voordelen aan een dry bag is dat deze klein op te vouwen zijn en niet duur hoeven te zijn. 

Een woestijngekko in de Namibwoestijn, swakopmund, namibië

Dit was hem dan, onze 10 handige gadgets voor natuurfotografie op reis. Welke van deze gadgets kunnen jullie absoluut niet missen, of welke ontbreekt er nog op deze lijst? Laat een reactie achter. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een bosbok, één van de antilopen in Malawi
Lilongwe Wildlife Centre: een groene oase in de stad!

Lilongwe Wildlife Centre Lilongwe Wildlife Centre is een natuurreservaat van zo’n 70 hectare en ligt midden in de hoofdstad van Malawi, Lilongwe. Wanneer je het reservaat bezoekt, heb je geen idee dat je je eigenlijk in een miljoenenstad bevindt. Het reservaat is zeer bosrijk en bestaat voornamelijk uit acaciabomen en combretum.

Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve