Boottocht naar Noss met Seabirds-and-Seals
Een van de gaafste activiteiten op de Shetlandeilanden, de noordelijkste archipel van Schotland, is het maken van een boottocht langs het onbewoonde eiland Noss en de gigantische kolonie van Jan-van-gent. Er zijn een aantal aanbieders te vinden in de haven van de Shetlandse hoofdstad Lerwick. Wij kozen ervoor om deze boottocht te maken met Seabirds-and-Seals, wat een geweldige keuze bleek. Erg belangrijk voor ons, is dat Seabirds-and-Seal geaccrediteerd is als “Wildlife safe operator” en dus geen negatieve impact heeft op de wilde dieren.
Noss national nature reserve
De boottocht brengt je dus langs de steile kliffen van het onbewoonde eiland Noss. Deze kliffen kunnen op sommige plekken tot wel 180 meter hoog worden. Het eiland Noss, dat vroeger bewoond werd, is in 1955 uitgeroepen tot natuurreservaat. Het eiland is namelijk een van de belangrijkste broedplekken voor zeevogels op de Shetland eilanden. Op het kleine eiland van nog geen 350 hectare groot zijn 201 verschillende soorten vogels gespot. Vogels die hier veel voorkomen zijn onder andere de Jan-van-Gent, de noordse stormvogel, de grote jager, de drieteenmeeuw, de zwarte zeekoet, de zeekoet, de alk en de Atlantische papegaaiduiker.
De meest geziene zoogdieren rond Noss zijn de otter, de grijze zeehond en de gewone zeehond. In het water om het eiland kunnen 10 verschillende soorten zeezoogdieren gespot worden, waaronder de bruinvis, de orka en de grijze dolfijn.
De natuurpracht van het eiland is op twee manieren te bewonderen. De eerste is per boot, waarbij je zeevogelkolonie van dichtbij kunt meemaken, de tweede manier is te voet. Je zult dan (vanaf het hoofdeiland) eerst de veerboot naar Bressay moeten nemen en daarna een veerboot naar Noss. De veerboot naar Noss vaart alleen van mei tot en met augustus en niet op maandag en donderdag.
De prachtige vuurtoren van Bressay
Onze twee uur durende boottocht begon in de haven van Lerwick, waar een we eerst langs een aantal belangrijke opname locaties van de bekende crime serie “Shetland” voeren. Vanuit de haven van Lerwick maakte de boot de oversteek naar het eiland Bressay waar we konden genieten van de prachtige vuurtoren van het eiland.
Tijdens de boottocht geniet je niet alleen van de wilde dieren, maar ook van de ruige Shetlandse landschappen. Omdat het water heel rustig was, was het zelfs mogelijk om onder een rotsboog door te varen. Tijdens de tocht rond het eiland Bressay zagen we al verschillende zeevogels zoals de zeekoet, zwarte zeekoet, grote jager, kuifaalscholver, noordse stormvogel en drieteenmeeuw.
Na ongeveer 25 minuten varen komen we bij de ingang van een grot, die zo groot is dat de boot er prima in kan. In de grot broedde een aantal kuifaalscholvers. Deze vogels zie je niet vaak broeden, omdat zij vaak voor dit soort afgelegen locaties kiezen. In de grot voelt het, met het heldere groenblauwe water, net alsof we in een Pirates of the Caribbean film beland zijn. Terwijl we de grot uitvaren, zien we een grijze zeehond die zijn roes uit ligt te slapen op een grote rots!
Genieten van de natuur van Noss
Langzaam aan zien we steeds meer Jan-van-gent, een teken dat we steeds dichterbij de Jan-van-Gent kolonie komen. Opeens komt er over de boordradio een bericht van een andere touroperator dat er walvissen of dolfijnen gezien zijn. Hoewel de boottocht vooral gefocust is op zeevogels, is er dus ook een kans dat je oog-in-oog komt met walvissen of dolfijnen. Soorten die hier regelmatig gespot worden zijn de grijze dolfijn, de bruinvis, de vinvis en ook orka’s laten zich geregeld in deze wateren zien.
Na een zoektocht van ongeveer 10 minuten zien we de vinnen weer opduiken, het blijken grijze dolfijnen te zijn. Prachtig om deze dieren zo voorbij te zien gaan in het water. We proberen, met respect voor de dolfijnen, wat dichterbij te komen. Maar de plannen van de grijze dolfijnen lijken dieper in zee te liggen, waardoor ze na een aantal minuten weer van ons podium verdwijnen.
Toen de dolfijnen verder trokken, ging de boot door naar het doel van vandaag, de Jan-van-Gent kolonie. Langzaam zagen we meer en meer Jan-van-Gent, de grootste Noord-Atlantische zeevogel, in de lucht en op de rotsen. Eenmaal aangekomen bij de kolonie was het bijna onwerkelijk gezicht, zoveel vogels vlogen er door de lucht of zaten op de rotsen. We konden niet alleen zien dat er veel vogels waren, het was ook heel goed te ruiken.
Een kabaal van jewelste en overal schoten Jan-van-Gent voorbij. De kolonie bestaat niet alleen uit Jan-van-Gent, ook (zwarte) zeekoeten, papegaaiduikers, alken en noordse stormvogels zijn in grote getalen aanwezig. En dit alles tegen een dramatisch decor met steile kliffen van wel 180 meter hoog. Het spektakel is een wereldwonder te noemen.
Duikvluchten van de Jan-van-Gent
Nadat we met open ogen langs de hele kolonie gevaren waren en nog hoog op de rotsen wat papegaaiduikers zagen, was het tijd voor het toetje. Jan-van-gent staan bekent om hun duikvlucht waarmee ze vissen opduiken. Iets verder op open zee krijgen we dit spektakel van dichtbij te zien. Een aantal vers gevangen haring wordt één voor één in het water gegooid, waarna de Jan-van-gent hun kunsten laten zien. Van grote hoogte lieten de vogels zich, zo gestroomlijnd mogelijk met hoge snelheid in het water knallen. Geweldig om te zien. Nadat de vissen op waren bleef een aantal Jan-van-gent achter de boot zweven, een ideaal moment om foto’s te maken.
Op de terugweg stoppen we nog in een baai voor wat thee met koekjes voordat we langs de haven van Lerwick weer terug komen bij de pier. En zo zat ons twee uur durende avontuur rond Noss er helaas alweer op.