Jan-van-gent achter de Noss boot van seabirds-and-seals

Een geweldige boottocht met Seabirds-and-Seals naar de zeevogelkolonie van Noss

Table of Contents

Boottocht naar Noss met Seabirds-and-Seals

Een van de gaafste activiteiten op de Shetlandeilanden, de noordelijkste archipel van Schotland, is het maken van een boottocht langs het onbewoonde eiland Noss en de gigantische kolonie van Jan-van-gent. Er zijn een aantal aanbieders te vinden in de haven van de Shetlandse hoofdstad Lerwick. Wij kozen ervoor om deze boottocht te maken met Seabirds-and-Seals, wat een geweldige keuze bleek. Erg belangrijk voor ons, is dat Seabirds-and-Seal geaccrediteerd is als “Wildlife safe operator” en dus geen negatieve impact heeft op de wilde dieren. 

Opname locatie van Shetland, in de haven van Lerwick

Noss national nature reserve

De boottocht brengt je dus langs de steile kliffen van het onbewoonde eiland Noss. Deze kliffen kunnen op sommige plekken tot wel 180 meter hoog worden. Het eiland Noss, dat vroeger bewoond werd, is in 1955 uitgeroepen tot natuurreservaat. Het eiland is namelijk een van de belangrijkste broedplekken voor zeevogels op de Shetland eilanden. Op het kleine eiland van nog geen 350 hectare groot zijn 201 verschillende soorten vogels gespot. Vogels die hier veel voorkomen zijn onder andere de Jan-van-Gent, de noordse stormvogel, de grote jager, de drieteenmeeuw, de zwarte zeekoet, de zeekoet, de alk en de Atlantische papegaaiduiker

De meest geziene zoogdieren rond Noss zijn de otter, de grijze zeehond en de gewone zeehond. In het water om het eiland kunnen 10 verschillende soorten zeezoogdieren gespot worden, waaronder de bruinvis, de orka en de grijze dolfijn. 

De natuurpracht van het eiland is op twee manieren te bewonderen. De eerste is per boot, waarbij je zeevogelkolonie van dichtbij kunt meemaken, de tweede manier is te voet. Je zult dan (vanaf het hoofdeiland) eerst de veerboot naar Bressay moeten nemen en daarna een veerboot naar Noss. De veerboot naar Noss vaart alleen van mei tot en met augustus en niet op maandag en donderdag. 

Zeekoeten op de rotsen

De prachtige vuurtoren van Bressay

Onze twee uur durende boottocht begon in de haven van Lerwick, waar een we eerst langs een aantal belangrijke opname locaties van de bekende crime serie “Shetland” voeren. Vanuit de haven van Lerwick maakte de boot de oversteek naar het eiland Bressay waar we konden genieten van de prachtige vuurtoren van het eiland. 

Tijdens de boottocht geniet je niet alleen van de wilde dieren, maar ook van de ruige Shetlandse landschappen. Omdat het water heel rustig was, was het zelfs mogelijk om onder een rotsboog door te varen. Tijdens de tocht rond het eiland Bressay zagen we al verschillende zeevogels zoals de zeekoet, zwarte zeekoet, grote jager, kuifaalscholver, noordse stormvogel en drieteenmeeuw.

Na ongeveer 25 minuten varen komen we bij de ingang van een grot, die zo groot is dat de boot er prima in kan. In de grot broedde een aantal kuifaalscholvers. Deze vogels zie je niet vaak broeden, omdat zij vaak voor dit soort afgelegen locaties kiezen. In de grot voelt het, met het heldere groenblauwe water, net alsof we in een Pirates of the Caribbean film beland zijn. Terwijl we de grot uitvaren, zien we een grijze zeehond die zijn roes uit ligt te slapen op een grote rots!

De vuurtoren op Bressay

Genieten van de natuur van Noss

Langzaam aan zien we steeds meer Jan-van-gent, een teken dat we steeds dichterbij de Jan-van-Gent kolonie komen. Opeens komt er over de boordradio een bericht van een andere touroperator dat er walvissen of dolfijnen gezien zijn. Hoewel de boottocht vooral gefocust is op zeevogels, is er dus ook een kans dat je oog-in-oog komt met walvissen of dolfijnen. Soorten die hier regelmatig gespot worden zijn de grijze dolfijn, de bruinvis, de vinvis en ook orka’s laten zich geregeld in deze wateren zien.

Na een zoektocht van ongeveer 10 minuten zien we de vinnen weer opduiken, het blijken grijze dolfijnen te zijn. Prachtig om deze dieren zo voorbij te zien gaan in het water. We proberen, met respect voor de dolfijnen, wat dichterbij te komen. Maar de plannen van de grijze dolfijnen lijken dieper in zee te liggen, waardoor ze na een aantal minuten weer van ons podium verdwijnen.

Toen de dolfijnen verder trokken, ging de boot door naar het doel van vandaag, de Jan-van-Gent kolonie. Langzaam zagen we meer en meer Jan-van-Gent, de grootste Noord-Atlantische zeevogel, in de lucht en op de rotsen. Eenmaal aangekomen bij de kolonie was het bijna onwerkelijk gezicht, zoveel vogels vlogen er door de lucht of zaten op de rotsen. We konden niet alleen zien dat er veel vogels waren, het was ook heel goed te ruiken.

 Een kabaal van jewelste en overal schoten Jan-van-Gent voorbij. De kolonie bestaat niet alleen uit Jan-van-Gent, ook (zwarte) zeekoeten, papegaaiduikers, alken en noordse stormvogels zijn in grote getalen aanwezig. En dit alles tegen een dramatisch decor met steile kliffen van wel 180 meter hoog. Het spektakel is een wereldwonder te noemen. 

Noordse stormvogel

Duikvluchten van de Jan-van-Gent

Nadat we met open ogen langs de hele kolonie gevaren waren en nog hoog op de rotsen wat papegaaiduikers zagen, was het tijd voor het toetje. Jan-van-gent staan bekent om hun duikvlucht waarmee ze vissen opduiken. Iets verder op open zee krijgen we dit spektakel van dichtbij te zien. Een aantal vers gevangen haring wordt één voor één in het water gegooid, waarna de Jan-van-gent hun kunsten laten zien. Van grote hoogte lieten de vogels zich, zo gestroomlijnd mogelijk met hoge snelheid in het water knallen. Geweldig om te zien. Nadat de vissen op waren bleef een aantal Jan-van-gent achter de boot zweven, een ideaal moment om foto’s te maken.

Op de terugweg stoppen we nog in een baai voor wat thee met koekjes voordat we langs de haven van Lerwick weer terug komen bij de pier. En zo zat ons twee uur durende avontuur rond Noss er helaas alweer op. 

Vliegende jan-van-gent rond Noss national nature reserve. De Jan-van-gent is één van de zeevogels op de Shetlandeilanden

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een