De leukste activiteiten in Clarens

De 5 leukste activiteiten in Clarens, Zuid-Afrika

Table of Contents

De leukste activiteiten in Clarens

Clarens is een klein dorp in de Free State provincie in Zuid-Afrika die niet vaak opgenomen wordt in de route van een rondreis door het zeer veelzijdige land. Officieel wonen er nog geen duizend mensen in dit dorp aan de voet van het Malutigebergte, maar doordat Clarens precies tussen Johannesburg, Durban en Bloemfontein ligt, is het hier vaak een stuk drukker. Mede dankzij het fijne klimaat en de rustige sfeer gebruiken inwoners van deze grote steden Clarens om de stad even te ontvluchten.

Clarens is een plek die niet alleen bekend staat om de prachtige bergen die er zijn, maar ook om de kunstenaars en galerijen. Daarnaast is het de toegangspoort naar Golden Gate Highlands nationaal park. Het dorp heeft de bijnaam “Jewel of the eastern Free State”gekregen en wij begrijpen heel goed waarom. Een dorp dat volgens ons niet mag ontbreken tijdens een rondreis door (het oosten van) Zuid-Afrika. Vraag jij je af waarom en wat dan de leukste activiteiten in Clarens zijn? Lees dan snel verder!

Wilde dieren in Clarens

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, wanneer je op zoek bent naar grote zoogdieren, dan kom je in Clarens bedrogen uit. Maar
gelukkig bewijst Clarens dat Zuid-Afrika nog veel meer te bieden heeft dan alleen grote zoogdieren. Wanneer je een vogelaar bent of gewoon van de natuur in het algemeen kunt genieten, dan ben je in Clarens op de juiste plek.

Hoeveel verschillende vogels er precies in en rond Clarens te vinden zijn, is niet bekend, maar wat wel bekend is dat er een aantal hele interessante vogels leven. Zo kan je in en rond het kunstenaarsdorp drie verschillende soorten ibissen vinden, de heilige ibis, de Hadada-ibis en de kwetsbare Kaapse ibis, waar er nog minder dan 10.000 van over zijn (Deze worden vooral op de golfbaan gespot). Qua roofvogels is het hier vooral zoeken naar de jakhalsbuizerd, de Afrikaanse zwarte kuifarend en de kaalkopkiekendief. Andere (maar niet alle) noemenswaardige vogels zijn de Afrikaanse hop, de maskerbuulbuul, de zuidelijke gekraagde klauwier, de Kaapse rotslijster, de zwarthalsbaardvogel, de kuifbaardvogel en de grote kraaghoningzuiger.

 

Ook reptielen en amfibieën zijn in en rond Clarens te vinden, maar dankzij de lage temperaturen die hier voornamelijk in de winter
voorkomen, is het niet één van de beste plekken van Zuid-Afrika om deze dieren te zoeken. 

Een zwarthalsbaardvogel in Clarens, zuid-afrika

Wat te doen in Clarens?

Ga wandelen in de Clarens Village Conservancy

Een groot gedeelte van de bergen rond Clarens zijn beschermd en zijn onderdeel van de Clarens Village Conservancy. Het gebied wordt goed onderhouden, waardoor je hier prachtig kunt wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet, waarbij je kunt kiezen uit verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden. De routes gaan van zeer eenvoudig (voornamelijk aan de rand van het dorp) tot aan uitdagend waarbij je een geweldig uitzicht over het dorp en de omgeving hebt. 

Het conservancy maakt reclame met de duidelijkste wandelroutes van de Freestate en dat maken ze goed waar. De routes zijn goed aangegeven, waardoor verdwalen dus niet snel gebeurd. Uiteraard moet er betaald worden (om het gebied te onderhouden) om de conservancy te bezoeken. De toegang voor het park is met 40 rand per persoon gelukkig heel schappelijk (zomer 2024).

Bezoek het centrum van Clarens

Het centrum van Clarens is niet heel groot, het is voornamelijk één groot plein met daaromheen veel verschillende winkeltjes en restaurantjes. De ideale plek dus om bij te komen na een lange wandeling in de bergen. Eén van de restaurants die je hier vindt is de Clarens Brewery, een plek die vrij uniek is voor Afrika. Je kunt hier namelijk veel verschillende soorten (zelfgebrouwen) speciaalbiertjes proeven en dat tegen fijne prijzen. Naast de vele eetgelegenheden vind je in het centrum van Clarens ook veel kleine galerijtjes, het is niet voor niks een kunstenaarsdorp. Ben je nog op zoek naar leuke en uniek souvenirs, dan zal je hier zeker slagen.

Leukste activiteiten in Clarens

Adrenaline-activiteiten

Ook wanneer je op zoek bent naar een adrenaline-rush, ben je in Clarens aan het juiste adres. Zo kun je hier onder andere gaan abseilen, quad rijden en white water raften op de Ash rivier. Deze adrenaline activiteiten behoren zeker tot de leukste activiteiten in Clarens!

Lionsrock Big Cat Sanctuary

In Bethlehem, op zo’n uur rijden van Clarens, ligt één van de grootste opvangcentra voor grote katten van stichting Viervoeters. Strikt gezien is dit dus niet één van de leukste activiteiten in Clarens, maar het is zeker de moeite waard om te bezoeken vanuit (of tijdens de rit van/naar Clarens). Tijdens een bezoek aan deze opvang krijg je te zien hoe stichting viervoeters zich al jaren inzet voor verwaarloosde grote katten uit binnen- (en vooral ook) buitenland. Zo vind je hier oude circusleeuwen en grote katten die in veel te kleine hokken zaten. In deze opvang (met zeer ruime verblijven) kunnen de dieren in alle rust hun laatste dagen sluiten.

Bezoek Golden Gate Highlands nationaal park

Ongeveer twintig minuten vanaf Clarens ligt één van de 22 nationale parken van Zuid-Afrika, Golden Gate Highlands nationaal park. Een nationaal park met spectaculaire landschappen en behoorlijk wat grote zoogdieren. In dit park kan je geweldig wandelen, op safari, en uren turen naar gieren in het gierenrestaurant. Een dagtrip vanuit Clarens is een goede manier om het park te leren kennen, nog leuker is het om in het park te overnachten, zodat je meer tijd hebt om op deze prachtige plek door te brengen.

Golden gate highlands nationaal park

Praktische informatie over Clarens

Clarens ligt zoals eerder vermeld dus tussen Johannesburg, Durban en Bloemfontein in. Vanaf Johannesburg rijd je in ongeveer 3,5 uur naar Clarens toe. Vanuit Bloemfontein in ongeveer 3 uur en vanuit Durban in 4,5.

In het dorp zijn twee supermarkten, verschillende geldautomaten, een bezinepomp, en zeer veel restaurants en hotels te vinden. In het dorp vind je dus alles wat je nodig hebt. Stonehaven Clarens is wat ons betreft een echt aanrader wanneer je in het dorp wilt overnachten. Centraal gelegen, betaalbaar en met een mooi uitzicht!

 

De beste reistijd voor Clarens

Van mei tot en met september regent het het minst in Clarens, wel met wat koelere temperaturen variërend van 18 tot 24 graden. Van december tot en met maart regent het veel, maar is het wel warmer met temperaturen zo rond de 26 graden. Als je dus niet te veel regen en ook niet te lage temperaturen wilt, zou je Clarens het beste kunnen bezoeken in april, mei, september of oktober. Voordeel van de bestemming Clarens is dat Clarens het hele jaar goed door te bezoeken is. Ook tijdens het regenseizoen (wanneer het wat warmer is) zijn er meer dan genoeg dagen met prachtig weer.

Clarens Village Conservancy

Dit was ons overzicht met de 5 leukste activiteiten in Clarens. Vind jij nou dat wij een activiteit gemist hebben? Laat dan even een reactie achter!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Vechtende waterbokken in Liwonde nationaal park, Malawi. Taal in Malawi
6 unieke lodges in Malawi

6 unieke lodges in Malawi Een reis naar Malawi is geen reis die je elk jaar maakt (of in ieder geval de meeste mensen niet). Tijdens zo’n “once in a lifetime” reis wil je uiteraard ook overnachten op mooie en unieke plekken. Tijdens onze tijd in Malawi hebben wij veel

Een zadeljakhals in Golden Gate Highlands nationaal park
Golden Gate Highlands Nationaal Park

Golden Gate Highlands Nationaal Park Het Golden Gate Highlands Nationaal park ligt in de provincie Free State in Zuid-Afrika, vlakbij de grens met Lesotho. Het is het enige nationale park in deze provincie. Het Golden Gate Highlands Nationaal Park heeft een oppervlakte van 340 km2 en staat bekend om de prachtige goud/gele/oranje

De victoria watervallen vanaf livingstone
De Victoriawatervallen: de ultieme gids voor de adrenaline-hoofdstad van Afrika!

De Victoriawatervallen De Victoriawatervallen, ook wel bekend als de Victoria falls en Mosi-oa-Tunya, zijn de grootste watervallen ter wereld, gelegen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. De watervallen staan al sinds 1989 op de UNESCO werelderfgoedlijst en de reden is heel goed te begrijpen. De Victoriawatervallen zijn een belangrijke

De vlag van Malawi
Boodschappen in Malawi

Boodschappen in Malawi Zoals je al zou verwachten gaat het doen van boodschappen in Malawi niet helemaal hetzelfde als in Nederland of andere Europese landen. Wanneer je van plan bent om door Malawi te gaan reizen, in Malawi te gaan wonen of wanneer je naar Malawi gaat voor een stage, dan is het natuurlijk handig