Een zadeljakhals in Golden Gate Highlands nationaal park

Golden Gate Highlands Nationaal Park

Table of Contents

Golden Gate Highlands Nationaal Park

Het Golden Gate Highlands Nationaal park ligt in de provincie Free State in Zuid-Afrika, vlakbij de grens met Lesotho. Het is het enige nationale park in deze provincie. Het Golden Gate Highlands Nationaal Park heeft een oppervlakte van 340 km2 en staat bekend om de prachtige goud/gele/oranje rotsformaties en kliffen van zandsteen. Ook zijn de bekende rotsschilderingen van de San bevolking hier te vinden en hebben paleontologen zich uit kunnen leven door de vele dinosauruseieren en -skeletten die hier gevonden zijn. Het nationale park is goed bekend bij nationale toeristen, maar internationale toeristen weten die park nog niet te vinden. Mocht jij nog op zoek zijn naar een leuke bestemming voor tijdens jouw rondreis door Zuid-Afrika? Lees dan snel verder. 

Wilde dieren in Golden Gate Highlands Nationaal Park

Golden Gate Highlands nationaal park is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Kruger nationaal park waar je voornamelijk naartoe goed om wilde dieren te spotten. Bij Golden Gate kom je om te genieten van het prachtige landschap en zijn de wilde dieren het toetje. 

Wanneer we naar de grotere zoogdieren kijken, zijn er vooral veel antilopensoorten te vinden. Een van de meer bijzondere antilopen is de zwarte gnoe. Op de meeste plekken in Afrika komt de blauwe gnoe voor, maar hier kun je dus de zwarte gnoe in grote getalen vinden. Daarnaast leven er zebra’s, blesbokken, elandantilopen, springbokken, bergrietbokken, reebokantilopen en ook de zeldzame oribi. 

Er zijn geen grote roofdieren, dus je kunt met een gerust hart wandelingen maken. Wel zijn er zadeljakhalzen, die makkelijk te vinden zijn in de buurt van de Vulture Hide. Naast zadeljakhalzen zijn er ook nog andere kleinere roofdieren, zoals de serval en caracal. Deze dieren worden echter zelden gespot. Al met al leven er meer dan 30 verschillende soorten zoogdieren in het beschermde natuurgebied. 

Het aantal soorten vogels dat met enige regelmaat in het nationale park gespot wordt, is met ruim 250 een stuk hoger dan het aantal zoogdieren. Interessante vogels die je hier kunt spotten zijn onder andere de Kaapse ibis, de rotsvalk, de jakhalsbuizerd, de hanenstaartwidavink, de Kaapse grondspecht, de zwarte arend en de Kaapse langklauw. 

Naast de eerder genoemde vogels, is het Golden Gate Highlands nationaal park ook een geweldige plek om de Kaapse gier en zelfs de lammergier te zien. Er is zelfs een speciaal restaurant voor deze zeldzame vogels. Bij deze Vulture Hide wordt regelmatig een karkas neergelegd door SANparks voor de gieren in het park leven.  

Het park is niet de beste plek om te bezoeken wanneer je puur op zoek wilt gaan naar herpetofauna, maar er leven wel wat reptielen en amfibieën.  Zo zijn zeven 7 soorten slangen beschreven in dit gebied, waaronder de gewone pofadder, de bergadder en de ringhalscobra.

Wat te doen in Golden Gate Highlands Nationaal Park?

Er zijn in het park een heleboel goed aangegeven wandelroutes te vinden, die allen naar prachtige punten leiden. Je kunt het zo lang en uitdagend maken als je zelf wilt. Zo is er bijvoorbeeld de Ribbok Hiking Trail van 28km, een uitdagende wandeling van meerdere dagen, waarbij je prachtige watervallen en veel wilde dieren tegenkomt en uiteindelijk het hoogste punt van het park bereikt. Maar er zijn ook wandelingen kortere wandelingen van 1 tot 5 uur te vinden. Deze variëren van vrij eenvoudig tot zwaar. Je kunt naar verschillende rotsformaties, grotten en uitzichtpunten lopen. De meeste wandelroutes beginnen bij het Glen Reenen rest camp. 

Wanneer je op zoek bent naar de grotere zoogdieren, kan je beter met de auto verplaatsen dan te voet. Door het park loopt één hoofdweg door het park met twee verschillende loops (de Oribi loop en de Blesbok loop) waarbij je het prachtige gebied kunt afspeuren naar wilde dieren. Door de grote hoogte verschillen in het park, kan je de wilde dieren vaak al vanaf een afstand zien. 

De grote hoeveelheid aan verschillende vogels zorgt ervoor dat het een favoriete plek is van veel vogelaars. Je kunt in het park dus echt uren/dagen zoet zijn met het spotten van deze gevederde vrienden. Als kers op de taart is er dan ook nog het gierenrestaurant, waar je veel gieren (en andere aaseters) kunt spotten. Vraag bij de receptie even na wanneer er een karkas is neergelegd, op een kaal karkas komen namelijk weinig tot geen gieren af. 

In het park is ook het Basotho Cultural Village te vinden. Hier kun je een tour met een gids doen langs historische punten van QuaQua. Ook kun je een trail lopen met een traditionele genezer, die je van alles over medicinale planten kan vertellen. Tot slot is er ook een museum waar je kunt leren over de Basotho mensen. Ideaal dus wanneer je tijdens jouw bezoek aan Zuid-Afrika niet alleen van de natuur maar ook de zeer diverse culturen wilt genieten. 

Golden Gate Highlands Nationaal Park ligt vlakbij Clarens, een pittoresk kunstenaarsdorpje omringd door prachtige natuur. Lees daarvoor dit artikel.

Praktische informatie over Golden Gate Highlands Nationaal Park

Dit nationaal park ligt op zo’n 320km van Johannesburg, vlakbij de dorpjes Clarens en Kestell. Er zijn maar twee accomodaties te vinden in het nationaal park (wel een heleboel net buiten het park); Glen Reenen en Golden Gate Hotel en Chalets, beiden beheerd door SANparks. Aan te raden is om boodschappen te doen voordat je het park in gaat, omdat de winkeltjes bij de accommodaties een vrij klein assortiment hebben. Er is bij Glen Reenen een benzinestation te vinden, dus de auto vol gooien hoeft niet perse.  

 

Beste reistijd voor Golden Gate Highlands Nationaal Park

De winter in Golden Gate Highlands Nationaal Park loopt van juni tot en met augustus en is droog, maar wel erg koud. In de zomer, van december tot en met februari is het juist een stuk warmer, maar dan is het regenseizoen dus is de kans op regen zeer aanwezig. De beste reistijd is de lente (september, oktober, november), omdat de temperaturen dan al wat oplopen, maar er nog weinig regen is. Houd er wel rekening mee dat en dan met name ’s nachts nog erg koud kan zijn. 

Golden gate highlands nationaal park

Dit was ons artikel over het Golden Gate Highlands nationaal park, mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat dan vooral een reactie achter!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Vechtende waterbokken in Liwonde nationaal park, Malawi. Taal in Malawi
6 unieke lodges in Malawi

6 unieke lodges in Malawi Een reis naar Malawi is geen reis die je elk jaar maakt (of in ieder geval de meeste mensen niet). Tijdens zo’n “once in a lifetime” reis wil je uiteraard ook overnachten op mooie en unieke plekken. Tijdens onze tijd in Malawi hebben wij veel

Een zadeljakhals in Golden Gate Highlands nationaal park
Golden Gate Highlands Nationaal Park

Golden Gate Highlands Nationaal Park Het Golden Gate Highlands Nationaal park ligt in de provincie Free State in Zuid-Afrika, vlakbij de grens met Lesotho. Het is het enige nationale park in deze provincie. Het Golden Gate Highlands Nationaal Park heeft een oppervlakte van 340 km2 en staat bekend om de prachtige goud/gele/oranje

De victoria watervallen vanaf livingstone
De Victoriawatervallen: de ultieme gids voor de adrenaline-hoofdstad van Afrika!

De Victoriawatervallen De Victoriawatervallen, ook wel bekend als de Victoria falls en Mosi-oa-Tunya, zijn de grootste watervallen ter wereld, gelegen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. De watervallen staan al sinds 1989 op de UNESCO werelderfgoedlijst en de reden is heel goed te begrijpen. De Victoriawatervallen zijn een belangrijke

De vlag van Malawi
Boodschappen in Malawi

Boodschappen in Malawi Zoals je al zou verwachten gaat het doen van boodschappen in Malawi niet helemaal hetzelfde als in Nederland of andere Europese landen. Wanneer je van plan bent om door Malawi te gaan reizen, in Malawi te gaan wonen of wanneer je naar Malawi gaat voor een stage, dan is het natuurlijk handig