Een Indische neushoorn in het water

Chitwan nationaal park

Table of Contents

Chitwan nationaal park

Chitwan nationaal park is een beschermd natuurgebied in het zuiden van Nepal. Het park werd in 1973 opgericht en was daarmee het eerste nationale park van het Aziatische land. Het park werd opgericht om de nog minder dan 100 overgebleven Indische neushoorns te beschermen. Het park was in eerste instantie 544 km2 groot. In de loop van de jaren is het park vergroot tot bijna 1000 km2 en heeft een bufferzone van bijna 800 km2 erbij gekregen. Samen met het aangrenzende Parsa Nationaal park en het in India gelegen Valmiki National Park vormt het de Tiger-Conservation-Unit Chitwan-Parsa-Valmiki. 

Wildlife van Chitwan

Als je in Nepal op zoek bent naar wildlife, dan kan je een bezoek aan het prachtige Chitwan nationaal park absoluut niet overslaan. In Chitwan leven 68 verschillende soorten zoogdieren. Het park staat vooral bekend om de grote populatie Indisch neushoorns. Er leven er namelijk zo’n 600 in dit park. Dit terwijl in er de jaren ’60 van de vorige eeuw nog slechts 65 in het wild leefden. Door de goede bescherming in Chitwan nationaal park, zijn er ook weer een aantal Indische neushoorns te vinden op andere plekken in Nepal. 

Naast neushoorns heb je hier (in het goede seizoen) ook kans om Bengaalse tijgers tegen te komen. Ook andere bedreigde dieren zoals de Indische olifant, de gaviaal en de gaur leven in dit UNESCO werelderfgoed. Naast Bengaalse tijgers, zijn er nog meer katachtigen die Chitwan hun thuis noemen. Zo leven er Indische luipaarden, vissende katten, moeraskatten, Bengaalse luipaardkatten en nevelpanters in de bossen van Chitwan nationaal park. Mocht je op zoek zijn naar de lippenbeer, dan is Chitwan “the place to be”, want in Chitwan is de hoogste dichtheid van lippenberen. 

Andere gave dieren die in Chitwan nationaal park te vinden zijn, zijn onder andere gestreepte hyena’s, slanke otters, Bengaalse vossen, Aziatische wilde honden en verschillende soorten civetkatten. 
Ook hoefdieren zijn goed vertegenwoordigd in Chitwan, zo vind je er de sambar,  het axishert, de vierhoornantilope, de Indische muntjak en het wilde zwijn.

In Chitwan nationaal park leven meer dan 500 verschillende vogels, wat veel meer is dan in de andere beschermde gebieden van Nepal. In Chitwan nationaal park vind je vele ijsvogels, de prachtige Indische scharrelaar, honingzuigers, bijeneters, vele roofvogels en watervogels. 

In Chitwan nationaal park vind je 19 verschillende soorten reptielen, waaronder de koningscobra. De koningscobra is veruit de grootste gif slang en met zo’n 5 dodelijke slachtoffers per jaar één van de gevaarlijkste. Ook de zeer bedreigde gaviaal (een krokodilachtige met een zeer lange snuit) leeft nog in de wateren van het nationale park Chitwan. Voor deze ernstig bedreigde soort is zelfs een breeding centre in het nationale park. Hier worden de gavialen opgefokt tot ze tussen de 6-9 jaar oud zijn, voordat ze vrij gelaten worden. Helaas overleven, ondanks de vele tijd een aandacht, maar weinig van deze dieren het in het wild. 

Indische neushoorn in Chitwan nationaal park

Hoe kom je in Chitwan nationaal park?

Om in Chitwan nationaal park te komen, moet je naar het dorp Sauraha. Sauraha is de toegangspoort tot het nationale park.  In het nationale park zelf is geen accommodatie, dus Sauraha is de plek waar je moet zijn om te overnachten. Om (vanaf Kathmandu) in Sauraha te komen zijn er grofweg twee opties. De ene is door de lucht en de ander over de weg. 

Als je over de weg reist, kan je dagelijks bussen pakken in Thamel of Sorhakhutte. Deze bussen brengen je in 5-7 uur naar Bachhauli. Vanaf hier is het nog zo’n 15 minuten lopen naar Sauraha, maar meestal word je hier opgepikt door je accommodatie. Ook vanaf de andere grote stad Pokhara kan je dagelijks met de bus naar Bachhauli. Deze bus doet er ongeveer even lang over. 

Vanaf Kathmandu gaan er dagelijks vluchten naar Bharatpur. In ongeveer 30 minuten vlieg je naar deze stad. Vanaf daar is het nog een kleine 15km naar Sauraha. Die kan je afleggen met een taxi of met de bus. 

In veel gevallen boek je een pakketreis naar Chitwan, meestal zit het vervoer bij dit pakket in. Je krijgt dan dus de instructies en hoeft zelf niks uit te zoeken. 

Booking.com

Activiteiten in Chitwan nationaal park

Activiteiten in Chitwan nationaal park zijn vooral gefocust op het vinden van wilde dieren en genieten van de natuur. Meestal worden de activiteiten als een pakket aangeboden waardoor je een goede combinatie van activiteiten hebt. 

In Chitwan is het nog vrij gebruikelijk om op de rug van een olifant op safari te gaan. Hoewel dit misschien klinkt als een droom raden dierenwelzijnsorganisaties af om op de rug van een olifant te klimmen!

Ga op safari

Gelukkig is er een heel goed alternatief voor een safari op de rug van een olifant, namelijk die vanuit een open pick-up truck. Doordat de truck volledig open is, wordt je zicht niet belemmerd en kan je vrijuit wild spotten en fotograferen. Tijdens het boeken van een safari heb je twee keuzes namelijk een halfday- of een fullday safari. De halfday safari duurt zo’n vier uur en kan in zowel de ochtend als de namiddag gedaan worden. Bij de halfday safari deel je de truck met andere toeristen en kom je vaak niet ver het nationale park in. Voordeel is wel dat deze in verhouding een stuk goedkoper is.

De fullday variant, begint rond zonsopkomst en eindigt tijdens de zonsondergang. Je hebt vaak een privévoertuig, met een privégids. Dit maakt de fullday safari relatief een stuk duurder, maar draagt weldegelijk bij aan de wildbeleving. Doordat je meer tijd hebt kan je verder het nationale park in, waardoor je meer kans hebt om schuwe dieren zoals tijgers en beren te zien. 

Een safari in Nepal is niet heel anders dan dat van een safari in Afrika. Je rijdt door het nationale park op zoek naar zoveel mogelijk wilde dieren. Een geweldige belevenis, die je zeker te weten nooit meer gaat vergeten. 

Gaviaal in Chitwan Nationaal park, Nepal

Maak een boottocht

Een hele gave activiteit tijdens een bezoek aan Chitwan nationaal park is een boottocht over de Rapti rivier. De boottochten duren 1 of 2 uur en laten je in een relaxt tempo genieten van nationaal park Chitwan. Vanuit een traditionele boot geniet je van het ritme van de rivier en tijdens een boottocht zie je vaak beide krokodillensoorten van Chitwan, de gaviaal en de moeraskrokodil, en vele vogels zoals bijeneters en ijsvogels. De boottocht kost zo’n 15 euro per persoon per uur. Aan het eind van de boottocht volgt vaak een korte wandeling, waarbij je kans hebt om grote kuddes axisherten te spotten. 

Bezoek het bezoekerscentrum

Aan de rand van Sauraha en het nationale park is een klein bezoekerscentrum te vinden. In dit bezoekerscentrum leer je van alles over de geschiedenis en wilde dieren van Chitwan nationaal park. Er is vaak een kleine expositie over de dieren die in het nationale park leven, maar ook over wat het nationale park doet om de dieren te beschermen. Na een bezoek aan het park kan je een wandeling langs de Raptirivier maken, waar vaak Indische neushoorns en krokodillen te vinden zijn. Zorg dat je hier rond zonsondergang bent, zodat je kan genieten van een prachtige zonsondergang. 

Shoestring - Nepal

Wandel door Chitwan nationaal park

In tegenstelling tot veel andere nationale parken in India en Nepal, kan je in Chitwan nationaal park ook op wandelsafari. Het tempo van een wandelingsafari ligt uiteraard een stuk lager dan dat van een autosafari, en is daardoor een totaal andere belevenis. De focus ligt dan voornamelijk op het vinden van prachtige vogels en je leert veel over de toepassing van verschillende bomen en planten. Natuurlijk is er altijd de kans dat je groot wild tegenkomt, dit maakt de wandeling natuurlijk extra geef. Wie weet sta je oog in oog met neushoorns, beren, herten of wilde zwijnen. Een geweldige belevenis die perfect aansluit op de gamedrives!

Beste reistijd voor Chitwan nationaal park

De beste reistijd voor Chitwan zijn de maanden november tot en met maart. Tijdens deze maanden is de temperatuur wat aangenamer en valt er bijna geen regen. Hierdoor is het gras kort en zijn de wilde dieren een stuk makkelijker te spotten. Tijdens de maanden april en oktober is reizen naar Chitwan ook goed te doen, het regent dan iets meer maar nog steeds niet problematisch veel. 

De maanden mei, juni en september zijn al een stuk minder geschikt om naar nationaal park Chitwan af te reizen. Het kan dan behoorlijk regenen en de temperaturen lopen op tot ruim 35 graden. Voordeel van deze periode is wel dat het veel rustiger en goedkoper is. 

De maanden juli en augustus zijn eigenlijk een no-go. Het regent dan extreem veel waardoor wegen slecht tot niet te gebruiken zijn en waardoor delen van het park niet bereikbaar zijn. 

Meer lezen over de dieren dan je kunt spotten in Nepal? Lees hier onze wildlife top 10 van Nepal

Pootafdruk van een Bengaalse tijger in de modder

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een geelsnavelwouw in St. Lucia, Zuid-Afrika. Wat te doen in St. Lucia
iSimangaliso Wetland Park: Zuid-Afrika op haar best!

iSimangaliso Wetland Park iSimangaliso Wetland Park is een beschermd natuurgebied in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal. Het natuurgebied is een langgerekt gebied dat maar liefst 3.280km² groot is en loopt van net iets ten zuiden van St. Lucia tot aan de Mozambikaanse grens. Het gebied is het op twee na grootste

Een olifantstier in South Luangwa. Mijn favoriet voor fotowedstrijden voor natuurfoto's
De leukste online fotowedstrijden voor natuurfoto’s!

Fotowedstrijden voor natuurfoto’s Wanneer je thuis komt met die éne geweldige natuurfoto, dan wil je die natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien. Helaas zijn sociale media niet meer heel bruikbaar hiervoor, en dus ben je misschien wel opzoek naar een andere manier om jouw foto aan het grote publiek

Nkasa Rupara nationaal park vanuit de lucht, vanaf Rupara restcamp een van de Afrikaanse safari bestemmingen
De natuurgebieden op de Caprivistrook (Zambezi Region) in Namibië

De beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook Op zoek naar een ruige, off-the-beaten-track bestemming in Afrika? Daar waar weinig toeristen komen en wilde dieren overal te vinden zijn? Wat dacht je dan van de Caprivistrook (tegenwoordig opgedeeld in de Zambezi en East Kavango regio’s). Deze strook land, die onderdeel is van