De Indische neushoorn

Table of Contents

De Indische neushoorn

De Indische neushoorn (Rhinoceros unicornis) is een van de vijf nog levende neushoornsoorten. De Indische neushoorn is zelfs de grootste van de drie Aziatische neushoornsoorten. Het dier is op de Aziatische olifant na het grootste landzoogdier van Azië. Deze gepantserde reuzen kunnen namelijk bijna 4 meter lang en twee meter hoog worden. Hierbij wegen ze ruim 2000 kilogram. De vrouwtjes worden iets kleiner dan de mannelijke dieren. De dieren hebben slechts één hoorn. Deze kan tussen de 20 en 60 centimeter groot worden. Door de hitte in hun leefgebied zijn deze dieren vaak in de buurt van of zelfs in het water te vinden. Het zijn excellente zwemmers. 

De dieren komen in het wild voor in Noord-India, het zuiden van Nepal en (heel misschien) in Bhutan. Hoewel de populatie groeit, leven er op dit moment slechts 3520 volwassen dieren in het wild. Hierdoor is de Indische neushoorn door het IUCN aangemerkt als kwetsbaar. De grootste bedreigingen van de Indische neushoorn zijn stroperij voor de hoorn en het verlies van leefgebied.

Een Indische neushoorn in het water

De Indische neushoorn is kwetsbaar

Indische neushoorns hebben het, net als veel andere dieren op het Indische subcontinent, zwaar. De populatie staat onder druk door stroperij, verlies van leefgebied, overstromingen en het feit dat het 90% van de dieren in slechts twee gebieden leven. Gelukkig gloort er hoop. De totale populatie is namelijk van minder dan 200 gegroeid tot ruim 3500. Successen zijn te vieren in zowel Nepal als India.

Zo waren er tegen het eind van de jaren ’60 slechts 95 Indische neushoorns over in Chitwan nationaal park (en daarmee heel Nepal). Door het invoeren van strengen wetten en het inzetten van het leger, is de populatie in Chitwan nationaal park gegroeid tot ruim 600 dieren en leven er nu bijna 700 Indische neushoorns in heel Nepal.

Ook in India gaat het weer veel beter met de neushoorns. Waar aan het begin van de 20ste eeuw nog slechts 12 neushoorns over waren in Kaziranga nationaal park, leven er tegenwoordig ruim 2000. Ook de overige 600 neushoorns die in India leven komen voort uit deze populatie.

Waar vind je de Indische neushoorn?

Oorspronkelijk was de Indische te vinden in de strook van Pakistan tot aan het Oosten van India. Deze strook was te vinden aan de voet van het Himalayagebergte. Vroeger kwam het dier voor in Bangaladesh, Bhutan, India, Nepal en Pakistan. Tegenwoordig leven ze alleen nog in India en Nepal. 

Koningaap - Groepsreizen

De Indische neushoorn in India

De meeste wilde Indische neushoorns zijn, zoals hierboven ook al benoemd is, te vinden in India. In India leven ongeveer 2600 Indische neushoorns in het wild. Van deze 2600 leeft het overgrote deel in nationaal park Kaziranga. Hier leven meer dan 2000 neushoorns. Kaziranga is mede hierom een van de populairste en bekendste nationale parken van India. Kaziranga ligt in de provincie Assam in het oosten van India.

Er zijn in India tegenwoordig gelukkig nog meer opties om deze machtige dieren tegen te komen. Naast het eerdergenoemde nationaal park Kaziranga leven de dieren ook nog in nationaal park Jaldapara, in Pobitora Wildlife Sanctuary, in nationaal park Orang en in nationaal park Manas (niet te verwarren met koninklijk nationaal park Manas in Bhutan). Het mooie van al deze parken is dat naast neushoorns ook vele andere iconische diersoorten deze parken hun thuis noemen. Onder andere Bengaalse tijgers, Indische olifanten, Indische luipaarden en gaurs zijn in deze parken te vinden.

De Indische neushoorn in Nepal

Naast India biedt Nepal goede mogelijkheden om Indische neushoorns in het wild te bewonderen. In de nationale parken Chitwan, Bardia, Shuklaphanta en Parsa leven samen minder dan 700 neushoorns. Hiervan zijn er ruim 600 in Chitwan en het aangrenzende Parsa te vinden zijn. Nepal steekt veel energie in het beschermen van zijn neushoorns, wat met name in Chitwan zijn vruchten afwerpt. Elk jaar worden dieren vanuit Chitwan verplaatst naar andere nationale parken om daar de populatie te vergroten. Naast neushoorns leven er nog meer prachtige dieren in Nepal in het wild, lees hier onze Nepalese Wildlife top 10.

Als laatste zouden Indische neushoorns nog te vinden kunnen zijn in Bhutan. Hier is slechts één optie, namelijk koninklijk nationaal park Manas. Het bestaan van deze populatie is echter zeer twijfelachtig en de kans is groot dat hier geen Indische neushoorns meer leven.

Twee axisherten in Chitwan nationaal park, Nepal

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Vogels spotten in de Algarve, de hop
Vogels spotten in de Algarve

De Algarve De Algarve is een regio gelegen in het uiterste zuiden van Portugal. De regio is ongeveer 8x zo klein als Nederland. en er

Een gevlekte hyena in Etosha nationaal park
Tanzania

Tanzania Tanzania, een land in Oost-Afrika, is een fantastische bestemming voor iedereen die houdt van avontuur, natuur, cultuur en ontspanning. Het land biedt vele activiteiten

Parque natural da Ria Formosa
Parque natural da Ria Formosa

Parque natural da Ria Formosa Parque natural da Ria Formosa is een Portugees natuurreservaat in het oosten van de Algarve. Het beschermde natuurgebied, dat als