Een Indische neushoorn in het hoge gras

Wildlife top 10 van Nepal

Table of Contents

De meest unieke en prachtige diersoorten in onze wildlife top 10 van Nepal!

Nepal heeft bijna 20 beschermde natuurgebieden waarin 181(!) verschillende zoogdieren te vinden zijn. Door de diversiteit van het land, leven deze dieren echter allemaal verspreid. Mocht je veel van de Nepalese natuurpracht willen zien, dan is rondtrekken de beste optie. Maar als je dan rondtrekt, waar vind je de Nepalese “big five” en de andere populaire Nepalese wildlife dan? 

Om je hier antwoord op te geven hebben wij een top 10 samen gesteld. Deze wildlife top 10 van Nepal is gebaseerd op de populariteit van de dieren. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de andere Nepalese dieren niet ook fantastisch zijn om tegen te komen.

1. De Bengaalse tijger

Het eerste dier in onze wildlife top 10 van Nepal is de Bengaalse tijger. De Bengaalse tijger is een van de belangrijkste redenen voor mensen om op safari te gaan in Nepal.

Nepal is een land wat veel aandacht aan conservatie besteedt. Dit is dan ook duidelijk terug te zien aan de groei van de landelijke tijgerpopulatie. In 2009 waren er nog slechts 120 dieren, terwijl de laatste telling uit 2018 een schatting van 235 dieren opleverde. Dit betekent dat de tijgerpopulatie in minder dan 10 jaar bijna verdubbeld is.Hoe wel Nepal misschien niet het eerste land is waar aan gedacht wordt om tijgers te spotten, is er weldegelijk een goede kans om deze dieren in het wild te zien. De tijgers leven in drie populaties verdeeld over 5 beschermde gebieden.

De eerste en tevens grootste populatie leeft in Chitwan nationaal park en het aangrenzende Parsa nationaal park. Deze populatie wordt geschat tussen de 100 en 150 volwassen dieren. De tweede populatie kan gevonden worden in Bardia nationaal park en het aangrenzende Banke nationaal park, waar ongeveer 50 volwassen tijgers leven. De laatste tijgerpopulatie is te vinden in het uiterste westen van het land, in Shuklaphanta National Park waar maximaal 20 tijgers leven.

Drie prachtige opties met alle drie hun eigen charme en redenen om hier op zoek te gaan naar een van de meest gezochte dieren op de wereld.

Pootafdruk van een tijger
Pootafdruk van een tijger

2. De Indische olifant

Het tweede dier van onze “wildlife top 10 van Nepal” is de Indische olifant is het grootste landzoogdier van Azië. Dit prachtige dier kan bijna 3 meter hoog worden en hierbij net geen 4 ton wegen. De dieren zijn te vinden in Zuid- en Zuidoost Azië. In totaal leven er nog zo’n 50.000 Indische olifanten in het wild, waarvan de meeste in India leven. Het dier wordt door de kleine populatie als bedreigd gecategoriseerd door IUCN. 

De Indische olifant is in kleine getallen aanwezig in Nepal. De populatie wordt geschat op niet meer dan 125 dieren. De meeste hiervan zijn te vinden in het Bardia nationaal park, waar nog iets meer dan 60 dieren lopen. Daarnaast zijn er nog kleine populaties te vinden, zoals een populatie van nog geen 40 dieren in Chitwan en Parsa nationaal park.

De Aziatische olifant een van de wildlife top 10 van Nepal, maleisië

3. De wilde waterbuffel

Wilde waterbuffels zijn de op op één na grootste rundachtige en zeldzamer dan gedacht wordt. Waar de gedomesticeerde waterbuffel overal in Azië (en zelfs daarbuiten) veel voorkomt, zijn er van de wilde variant nog slechts 2500 over. 

Van deze 2500 zijn er zo’n 500 in Nepal te vinden. Bijna al deze dieren leven in het Koshi Tappu Wildlife Reserve. Buiten dit reserve leeft er ook nog een kleine groep van 18 dieren welke in 2016 vanuit het Koshi Tappu Wildlife naar Chitwan overgeplaatst zijn. Met deze overplaatsing proberen ze nieuwe levensvatbare populaties te creëren, zodat dit prachtige dier straks weer op meer plekken te zien zal zijn!

4. De Indische neushoorn

De ander dikhuid uit onze wildlife top 10 van Nepal, is bezig aan een waanzinnige comeback. Waar er in de jaren ’60 nog slechts 65 Indische neushoorns in Nepal over waren, zijn er tegenwoordig met 650 tien keer zoveel. Bijna al deze dieren zijn te vinden in Chitwan nationaal park, waar bijna 600 Indische neushoorns leven. 

De overige dieren zijn te vinden in de eerder genoemde nationale parken Bardia, Parsa en Shuklaphanta. Deze populaties zijn ontstaan uit neushoorns die verplaatst zijn vanuit Chitwan om nieuwe populaties te creëren. Meer weten over de Indische neushoorn en waar deze te vinden is? Klik dan hier!

Een Indische neushoorn in het water

5. De rode panda

Net als veel dieren op deze lijst, heeft ook de rode panda een bedreigde status. Dit charismatische dier, welke op het logo van de WNF-Rangerclub staat is helaas niet makkelijk te vinden. Er leven namelijk nog maar 10.000 rode panda’s in het wild.

Deze dieren komen in verschillende beschermde gebieden in het Himalayagebergte voor. De dieren leven op hoogtes hoger dan 3000 meter. Men vindt rode panda’s in het Annapurna conservation area, Langtang nationaal park, Manaslu Conservation area, sagarmatha nationaal park, Makalu Barun nationaal park, Rara nationaal park en het Kangchenjunga Conservation area. Behalve de eerder genoemde beschermde gebieden ligt een groot deel van het rode panda leefgebied buiten beschermde gebieden.

De periodes van maart tot en met mei en oktober tot en met november zijn de beste om rode panda’s te spotten. Rode panda’s spotten is zeer lastig. Gelukkig zijn er goed getrainde gidsen, welke de kans op een ontmoeting kunnen vergroten.

6. De gaur of Indische bizon

Alweer het zesde dier van onze wildlife top 10 van Nepal is de gaur of Indische bizon. De gaur is het grootste wilde rund ter wereld en is op de rode lijst van IUCN aangemerkt als kwetsbaar. Binnen de beschermde gebieden gaat het goed met de populatie, maar buiten deze gebieden hebben de dieren het zwaar en neemt de populatie al jaren af.

De dieren kunnen ruim 2 meter hoog worden en wegen daarbij 1500 kilogram. Wereldwijd wordt er geschat dat er nog 21.000 van deze dieren in het wild voorkomen. In Nepal ligt de populatie op dit moment net onder de 500, al groeit deze populatie gestaag. Om deze dieren tegen te komen zijn er in Nepal slechts twee opties, ofwel Chitwan nationaal park ofwel Parsa nationaal park.

7. Het sneeuwluipaard

Het sneeuwluipaard is de kleinste van de vijf grote katten op de wereld en weegt tussen de 20 en 55 kilogram. Dit is waarschijnlijk een van de lastigste dieren om te spotten in het wild en daardoor ook gelijk het lastigste dier van deze lijst.

Hoewel deze prachtige dieren slechts als kwetsbaar aangemerkt worden door het IUCN zijn er nog minder dan 10.000 (waarschijnlijk zelfs veel minder dan dit) over in het wild. Daarnaast leven deze dieren op minimaal 3.000 meter boven zeeniveau en hebben ze hele grote territoria. De sneeuwluipaarden leven in zowel centraal als Zuid-Azië in de hooggebergte verspreid over 12 landen, zoals China, Nepal, Bhutan, India, Pakistan, Afghanistan, Mongolië, Kazachstan en Rusland.

In Nepal leven tussen de 300 en 500 sneeuwluipaarden in een gebied van 30.000 km2. Ze zijn voornamelijk te vinden in de beschermde gebieden in het noorden van het land. De beschermde gebieden waar ze leven zijn Shey Phuksundo nationaal park, Makalu Varun nationaal park,Langtang nationaal park, Sagarmatha nationaal park en in de Kangchenjunga, Manaslu en Api Nampa conservation areas.

Gaviaal in Chitwan Nationaal park, Nepal

8. De gaviaal

Op nummer acht in onze “wildlife top 10 van Nepal” staat in tegenstelling tot alle andere dieren op deze lijst geen zoogdier, maar een reptiel. Deze krokodilachtige is niet zomaar een reptiel, maar een van de langste krokodillen ter wereld. Wat dit dier wel gemeen heeft met veel andere op deze lijst, is dat het dier met uitsterven bedreigd wordt. De totale wilde populatie wordt geschat op niet meer dan 650 dieren, waarvan er ongeveer 200 in Nepal leven. 

Deze visetende dieren, die een lengte van 6 meter kunnen bereiken, zijn in Nepal op twee plekken te vinden. De meeste dieren zijn te vinden in het Chitwan nationaal park, waar ook een fokcentrum voor deze dieren is ingericht. Daarnaast leeft er nog een populatie in de rivieren in en rond Bardia nationaal park. Zeker in Chitwan zijn deze dieren goed te zien tijdens een bootsafari, tijdens welke je naast gavialen ook nog moeraskrokodillen tegenkomt. Een ideale excursie om beide soorten te fotograferen of van uw bucketlist af te strepen.

9. De gangesdolfijn

Op nummer 9 staat de Gangesdolfijn, ook wel Indische rivierdolfijn genoemd. Van deze blinde waterzoogdieren leven in totaal nog zo’n 3500 dieren verspreid over India, Nepal en Bangladesh. In Nepal gaat het slechts om 37-42 dieren welke te vinden zijn in de Karnali, Sapta Koshi, and Narayani rivieren. Door de lage aantallen zal het spotten van deze dieren niet eenvoudig zijn, maar tijdens een boottocht op één van deze rivieren is er altijd een kans. Deze kans is groter tijdens het moessonseizoen.

10. De Indische antilope

Op nummer 10 van onze “wildlife top 10 van Nepal”hebben we dan toch nog een dier welke volgens het IUCN niet als bedreigd aangemerkt wordt, namelijk de Indische antilope. Een dier dat in veel dierentuinen te vinden is en waarvan de vrouwtjes er niet heel spectaculair uitzien. De mannetjes daarentegen hebben een zwarte in plaats van bruine rug en hebben grote spiraalvormige hoorns. Dit dier was vroeger in Nepal, India, Pakistan en Bangladesh te vinden. Het dier is echter uitgestorven in de laatste twee landen en leeft dus alleen nog in Nepal en India. 

Een voordeel voor dit dier in het overwegend hindoeïstische India en Nepal is dat deze dieren een rol van betekenis spelen binnen dit geloof en daardoor niet (lees:minder) geschaad worden door inwoners van deze landen. Tegenwoordig leven er door introductie door de mens grote populaties in Texas en Argentinië.

De totale populatie in India en Nepal wordt geschat op 35.000 waarvan er slechts 300 in Nepal te vinden zijn. Deze dieren zijn vooral te vinden in de “Blackbuck conservation area“, welke het hele jaar door te bezoeken is. In het Shuklaphanta Nationaal Park leven inmiddels ook bijna 80 dieren, deze dieren staan helaas nog afgesloten van de rest van het nationale park, waardoor deze dieren niet te zien zijn tijdens een safari in dit park.van o

Dit was onze “wildlife top 10 van Nepal”. Meer lezen over het prachtige Nepal? Klik dan hier!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het