korenwolf of Europese hamster op het Zentralfriedhof in Wenen

De Europese hamster: schattig en ernstig bedreigd!

Table of Contents

De Europese hamster

De Europese hamster (Cricetus cricetus), ook wel korenwolf of gewone hamster genoemd, is een klein knaagdier uit de familie van de, hoe kan het ook anders, hamsters. Het is dus een neef van de veel als huisdieren gehouden goudhamster en Russische dwerghamster. Hoewel de Europese hamster een lange tijd gezien werd als plaag, is het tegendeel nu waarheid. De dieren worden door het IUCN geclassificeerd als kritiek bedreigd, omdat de populatie van de dieren jaarlijkse halveert. Met name intensieve landbouw, verlies van leefgebied en vervolging zijn bedreigingen voor dit charismatische dier. 

Europese hamster in Zentralfriedhof, Wenen

Hoe ziet de Europese hamster eruit?

De Europese hamster ziet eruit als een hamster. Het is een typisch knaagdier met grote wangen, waar ze veel voedsel in kunnen verzamelen. De rug van de dieren is oranjebruin, met op de flanken en rond de kop wat witte vlekken. De buik is volledig zwart. De korenwolf is de grootste hamster die er is en is een stuk groter dan de hamsters die als huisdier gehouden worden. Met een grote van ongeveer 30 centimeter en gewicht van maximaal 500 gram gaan ze meer richting de grootte van een cavia. 

Europese hamster in Zentralfriedhof, Wenen

Hoe leeft de Europese hamster?

De Europese hamster is een solitair levend dier, dat met name van zonsondergang tot zonsopkomst actief is. De dieren doen hun naam eer aan en hamsteren als een gek. Ze leven in een complex gangenstelsel met meerdere voorraadkamers. Als eten in overvloed is, worden deze kamers goed gevuld. Van deze voorraad maken zij gebruik tijdens hun winterslaap, die van oktober tot en met maart duurt. Ze worden tijdens de winterslaap elke zoveel dagen wakker om te eten en slapen daarna weer verder. 

Knaagdieren zijn in het algemeen zeer succesvol als het gaat om voortplanten en dat geldt (op veilige plekken) ook voor de korenwolf. Ze zijn al geslachtsrijp als ze 1,5 maand oud zijn en de draagtijd is slechts 20 dagen. Na die 20 dagen worden er drie tot 15 kleine hamsters geboren die al na drie weken hun eigen weg gaan. Het motto live fast, die young is behoorlijk van toepassing gezien de dieren niet veel ouder worden dan 1,5. 

Europese hamster in zijn hol in Zentralfriedhof, Wenen

Waar leeft de Europese hamster?

De Europese hamster heeft een enorm verspreidingsgebied van het zuiden van Nederland en België tot en met het westen van China. De meeste zuidelijke populatie leeft in Bulgarije. In Europa is de populatie sterk gefragmenteerd, maar ook in centraal Azië nemen de aantallen in rap tempo af. De Europese hamster is op dit moment op zeker in 19 landen te vinden. In China, Georgië en Kroatië is het onbekend of er nog Europese hamsters te vinden zijn. 

De Europese hamster spotten in Nederland

Eén van de 19 landen waar de korenwolf op zeker te vinden is, is Nederland. In het zuiden van Limburg leven ze namelijk nog. Het gaat om hele kleine aantallen, die geregeld aangevuld worden met nieuwe gefokte exemplaren. Ondanks dat de overheid jaarlijkse miljoenen euro’s stopt in het beschermen van deze ernstige bedreigde diersoort lopen de aantallen helaas niet echt op.

Het spotten van een Europese hamster in Nederland is dan ook eigenlijk bijna onmogelijk. Speciaal ingerichte landbouwgronden, in het uiterst zuiden van ons land zijn de enige plekken waar je ze kunt vinden. Ook in buurland België is het vinden van deze dieren heel lastig. Ze leven in Vlaams-Brabant en Wallonië. in België worden ook geregeld nieuwe dieren los gelaten. Mocht je deze diersoort dus in het wild willen zien, dan kun je beter naar het buitenland. 

Europese hamster in Zentralfriedhof, Wenen

De Europese hamster spotten in het buitenland

Buiten Nederland en België komt de Europese hamster in Europa nog voor in Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Rusland, Tsjechië, Servië, Slovenië, Slowakije, Wit-Rusland en Zwitserland. Helaas is het in veel van deze landen niet heel makkelijk om de dieren te spotten. In Duitsland worden ze wel eens gespot rond de steden Maagdenburg en Mannheim. Ook in de buurt van Praag, Krakau en op de steppes van Hongarije worden ze wel eens gespot. 

Een echte hotspot waar je deze dieren makkelijk kunt spotten is, op één uitzondering na, niet aan te wijzen. Ze worden in grote delen van hun leefgebied wel eens gespot, maar mede doordat ze ’s nachts actief zijn is dit niet vaak. Niet getreurd, er is namelijk wel één uitzondering en dat is de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. In veel parken in de stad worden de dieren regelmatig gevonden, met het Zentralfriedhof als belangrijkste plek. 

Zentralfriedhof: Europese hamster walhalla

De absolute Europese hamster hotspot is het Zentralfriedhof ofwel de centraal begraafplaats (die helemaal niet zo centraal ligt) van Wenen. Om de één of andere reden doen deze kleine knaagdieren het, net als veel andere wilde dieren, hier heel goed. Nog een bijkomend voordeel als je ze wilt zien, is dat de dieren hier vaak ook overdag actief zijn. Door de aanwezigheid van vrij veel vossen, hebben de korenwolven zich hier aangepast naar een meer dagactief leefpatroon.  De hamsters leven overal op de begraafplaats maar zijn het meeste te vinden op de  grasvelden vol met monumenten iets ten oosten vanaf de hoofdingang van de begraafplaats (gate 2). 

Mocht je deze charismatische dieren dus in het wild willen bewonderen? Dan is Wenen the-place-to-be. Naast Europese hamsters, heb je hier ook grote kans om reeën, rode eekhoorns, vossen, valken en buizerds te spotten! 

Ook wij hebben van deze kleine dieren mogen genieten op de begraafplaats waar veel Oostenrijkse prominenten begraven liggen.

Close up van een korenwolf op het Zentralfriedhof in Wenen

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Comments (2)

    1. Ja gaaf he, dat we deze gewoon in Nederland hebben. Helaas niet zoveel als dat het er ooit waren. Het spotten van deze dieren is heel goed te combineren met een stedentrip naar Wenen, mocht dat ook nog op je bucketlist staan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een olifantstier in South Luangwa. Mijn favoriet voor fotowedstrijden voor natuurfoto's
De leukste online fotowedstrijden voor natuurfoto’s!

Fotowedstrijden voor natuurfoto’s Wanneer je thuis komt met die éne geweldige natuurfoto, dan wil je die natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien. Helaas zijn sociale media niet meer heel bruikbaar hiervoor, en dus ben je misschien wel opzoek naar een andere manier om jouw foto aan het grote publiek

Nkasa Rupara nationaal park vanuit de lucht, vanaf Rupara restcamp een van de Afrikaanse safari bestemmingen
De natuurgebieden op de Caprivistrook (Zambezi Region) in Namibië

De beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook Op zoek naar een ruige, off-the-beaten-track bestemming in Afrika? Daar waar weinig toeristen komen en wilde dieren overal te vinden zijn? Wat dacht je dan van de Caprivistrook (tegenwoordig opgedeeld in de Zambezi en East Kavango regio’s). Deze strook land, die onderdeel is van

Jachtluipaard in kruger. Wildlife kruger, wilde dieren in kruger
Wat te doen in het Kruger Nationaal Park?

Wat te doen in het Kruger Nationaal Park? Kruger nationaal park is het grootste nationale park van Zuid-Afrika en staat bij veel mensen op de bucketlist, geen wonder dat bijna alle reizen naar Zuid-Afrika dit geweldige natuurgebied niet links laten liggen. Maar waarom? Wat te doen in het Kruger Nationaal