korenwolf of Europese hamster op het Zentralfriedhof in Wenen

De Europese hamster: schattig en ernstig bedreigd!

Table of Contents

De Europese hamster

De Europese hamster (Cricetus cricetus), ook wel korenwolf of gewone hamster genoemd, is een klein knaagdier uit de familie van de, hoe kan het ook anders, hamsters. Het is dus een neef van de veel als huisdieren gehouden goudhamster en Russische dwerghamster. Hoewel de Europese hamster een lange tijd gezien werd als plaag, is het tegendeel nu waarheid. De dieren worden door het IUCN geclassificeerd als kritiek bedreigd, omdat de populatie van de dieren jaarlijkse halveert. Met name intensieve landbouw, verlies van leefgebied en vervolging zijn bedreigingen voor dit charismatische dier. 

Europese hamster in Zentralfriedhof, Wenen

Hoe ziet de Europese hamster eruit?

De Europese hamster ziet eruit als een hamster. Het is een typisch knaagdier met grote wangen, waar ze veel voedsel in kunnen verzamelen. De rug van de dieren is oranjebruin, met op de flanken en rond de kop wat witte vlekken. De buik is volledig zwart. De korenwolf is de grootste hamster die er is en is een stuk groter dan de hamsters die als huisdier gehouden worden. Met een grote van ongeveer 30 centimeter en gewicht van maximaal 500 gram gaan ze meer richting de grootte van een cavia. 

Europese hamster in Zentralfriedhof, Wenen

Hoe leeft de Europese hamster?

De Europese hamster is een solitair levend dier, dat met name van zonsondergang tot zonsopkomst actief is. De dieren doen hun naam eer aan en hamsteren als een gek. Ze leven in een complex gangenstelsel met meerdere voorraadkamers. Als eten in overvloed is, worden deze kamers goed gevuld. Van deze voorraad maken zij gebruik tijdens hun winterslaap, die van oktober tot en met maart duurt. Ze worden tijdens de winterslaap elke zoveel dagen wakker om te eten en slapen daarna weer verder. 

Knaagdieren zijn in het algemeen zeer succesvol als het gaat om voortplanten en dat geldt (op veilige plekken) ook voor de korenwolf. Ze zijn al geslachtsrijp als ze 1,5 maand oud zijn en de draagtijd is slechts 20 dagen. Na die 20 dagen worden er drie tot 15 kleine hamsters geboren die al na drie weken hun eigen weg gaan. Het motto live fast, die young is behoorlijk van toepassing gezien de dieren niet veel ouder worden dan 1,5. 

Europese hamster in zijn hol in Zentralfriedhof, Wenen

Waar leeft de Europese hamster?

De Europese hamster heeft een enorm verspreidingsgebied van het zuiden van Nederland en België tot en met het westen van China. De meeste zuidelijke populatie leeft in Bulgarije. In Europa is de populatie sterk gefragmenteerd, maar ook in centraal Azië nemen de aantallen in rap tempo af. De Europese hamster is op dit moment op zeker in 19 landen te vinden. In China, Georgië en Kroatië is het onbekend of er nog Europese hamsters te vinden zijn. 

De Europese hamster spotten in Nederland

Eén van de 19 landen waar de korenwolf op zeker te vinden is, is Nederland. In het zuiden van Limburg leven ze namelijk nog. Het gaat om hele kleine aantallen, die geregeld aangevuld worden met nieuwe gefokte exemplaren. Ondanks dat de overheid jaarlijkse miljoenen euro’s stopt in het beschermen van deze ernstige bedreigde diersoort lopen de aantallen helaas niet echt op.

Het spotten van een Europese hamster in Nederland is dan ook eigenlijk bijna onmogelijk. Speciaal ingerichte landbouwgronden, in het uiterst zuiden van ons land zijn de enige plekken waar je ze kunt vinden. Ook in buurland België is het vinden van deze dieren heel lastig. Ze leven in Vlaams-Brabant en Wallonië. in België worden ook geregeld nieuwe dieren los gelaten. Mocht je deze diersoort dus in het wild willen zien, dan kun je beter naar het buitenland. 

Europese hamster in Zentralfriedhof, Wenen

De Europese hamster spotten in het buitenland

Buiten Nederland en België komt de Europese hamster in Europa nog voor in Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Rusland, Tsjechië, Servië, Slovenië, Slowakije, Wit-Rusland en Zwitserland. Helaas is het in veel van deze landen niet heel makkelijk om de dieren te spotten. In Duitsland worden ze wel eens gespot rond de steden Maagdenburg en Mannheim. Ook in de buurt van Praag, Krakau en op de steppes van Hongarije worden ze wel eens gespot. 

Een echte hotspot waar je deze dieren makkelijk kunt spotten is, op één uitzondering na, niet aan te wijzen. Ze worden in grote delen van hun leefgebied wel eens gespot, maar mede doordat ze ’s nachts actief zijn is dit niet vaak. Niet getreurd, er is namelijk wel één uitzondering en dat is de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. In veel parken in de stad worden de dieren regelmatig gevonden, met het Zentralfriedhof als belangrijkste plek. 

Zentralfriedhof: Europese hamster walhalla

De absolute Europese hamster hotspot is het Zentralfriedhof ofwel de centraal begraafplaats (die helemaal niet zo centraal ligt) van Wenen. Om de één of andere reden doen deze kleine knaagdieren het, net als veel andere wilde dieren, hier heel goed. Nog een bijkomend voordeel als je ze wilt zien, is dat de dieren hier vaak ook overdag actief zijn. Door de aanwezigheid van vrij veel vossen, hebben de korenwolven zich hier aangepast naar een meer dagactief leefpatroon.  De hamsters leven overal op de begraafplaats maar zijn het meeste te vinden op de  grasvelden vol met monumenten iets ten oosten vanaf de hoofdingang van de begraafplaats (gate 2). 

Mocht je deze charismatische dieren dus in het wild willen bewonderen? Dan is Wenen the-place-to-be. Naast Europese hamsters, heb je hier ook grote kans om reeën, rode eekhoorns, vossen, valken en buizerds te spotten! 

Ook wij hebben van deze kleine dieren mogen genieten op de begraafplaats waar veel Oostenrijkse prominenten begraven liggen.

Close up van een korenwolf op het Zentralfriedhof in Wenen

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Comments (2)

    1. Ja gaaf he, dat we deze gewoon in Nederland hebben. Helaas niet zoveel als dat het er ooit waren. Het spotten van deze dieren is heel goed te combineren met een stedentrip naar Wenen, mocht dat ook nog op je bucketlist staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een