Bruine beren spotten in Oulanka Nationaal Park
De bruine beer (Ursus arctos) is het grootste roofdier van Europa en is een van de populairste dieren van Europese natuurliefhebbers. In de Benelux zijn deze dieren niet te vinden, dus als je deze machtige dieren in het wild wilt spotten, zul je op reis moeten. Er zijn een aantal goede plekken om bruine beren in Europa te spotten, en één daarvan is het Oulanka nationaal park in Finland. Naomi ging op pad om deze dieren te fotograferen en vertelt jou alles over bruine beren spotten in Oulanka Nationaal Park.
Beren in Finland
Finland is een goed land om beren te spotten, het land heeft na Roemenië en Zweden namelijk de meeste Europese bruine beren. De populatie wordt geschat op iets meer dan 2.000 wilde dieren. De beren zijn in zo goed als heel Finland te vinden, alleen de Ålandseilanden moeten het zonder beren doen.
Veruit de meeste bruine beren in Finland zijn te vinden in het oosten langs de grens met Rusland en in (het zuiden van) Lapland. In het noorden is over het algemeen te weinig eten en is het te koud. Het zuiden van Finland is dichter bevolkt, dus daar zul je minder snel een beer tegen komen. Elk jaar wordt de populatie van de bruine beer in Finland geschat en aan de hand daarvan wordt nog wel op beren gejaagd. De beste tijd om beren in Finland te spotten is tussen mei en september. Door de lage temperaturen in Finland, houden de bruine beren hier een lange winterslaap.

Nationaal Park Oulanka
Nationaal Park Oulanka is een beschermd natuurgebied in Finland en ligt in het zuiden van Lapland en grenst aan Rusland. Het nationale park is 270km² groot en staat bekend om de berenroute, een wandelroute van zo’n 80km. Aangrenzend in Rusland ligt het Nationaal Park Paanajärvi. Dit park is met ruim 1.000 km² een stuk groter, en samen vormt het een enorm beschermd gebied.
In het Nationaal Park Oulanka draait het vooral om de bruine beer in Finland, maar er zijn nog veel meer geweldige dieren die je hier kunt spotten. Qua zoogdieren vallen gelijk de andere grote Europese roofdieren op, de wolf en de lynx leven hier namelijk in het wild. Net als de veelvraat, de Europese otter, de hermelijn, de eland, de bever, en de sneeuwhaas. Zeer uniek aan dit nationale park is dat hier nog enkele wilde bosrendieren te vinden zijn, deze dieren (hoewel nooit geevalueerd door het IUCN) zijn zeer bedreigd en komen nog maar op weinig plekken voor.
Ook vogel liefhebbers kunnen in dit nationale park hun hart ophalen, er leven namelijk een aantal zeer unieke en interessante vogels zoals de taigagaai, de steenarend, de dwerguil, de wilde zwaan, de auerhoen, de korhoen, de waterspreeuw, de hazelhoen, de parelduiker, de sperweruil, de Laplanduil en de moerassneeuwhoen.
Het park ligt in Finland tussen de bekendere plekken Salla, Ruka en Kuusamo. Plaatsen die stuk voor stuk bekend staan om hun geweldige natuurpracht en alle activiteiten die je hier in de natuur kunt ondernemen. Want naast beren spotten, kan je hier prachtig wandelen over prachtige wandelpaden, met hangbruggen en uitzicht op watervallen en ook op de mountainbike valt er hier heel veel te ontdekken. En wat te denken van het Noorderlicht wat hier in de winter zeer vaak gezien kan worden.
Beren spotten in Kuusamo
Kuusamo, een plaatsje dat in het zuiden aan het Oulanka nationaal park, is één van de plekken waar je heel erg goed beren in Finland kunt spotten. De kans dat je beren tijdens het wandelen tegenkomt is niet heel groot, dus zijn er hutten van waaruit je beren kunt spotten. Dit kan onder andere gedaan worden bij Karhu Kuusamo die meerdere hutten in beheer heeft op 4 kilometer van de Russische grens.
De hut is in beheer van een local en heeft een aantal mensen in dienst die je ’s avonds naar de hut begeleiden en er het eerste gedeelte bij blijven. Het reserveren van de hut is heel eenvoudig en gaat via de website. Je maakt eenvoudig een boeking voor een dag naar keuze. Voor de hut zijn er twee opties; je kan er blijven tot een uur of 22 of de hele nacht.
De hutten bevinden zich aan de rand van het moeras dat een open plek is midden in het bos en staan op afstand van elkaar. Alle hutten zijn uitgerust met camerazakken. Dit zijn zakken waar je je lens doorheen kunt steken zodat je niet door glas hoeft te fotograferen. Eén van de hutten is speciaal ingericht voor natuurfotografen, deze staat wat dichter op het moeras staat. In de hutten kunnen er vanaf 1 mei tot en met het einde van september beren gespot worden. In de periode van 1 mei tot en met eind september wordt er door de beheerder een 99% kans gegeven op het spotten van beren. Niet slecht dus!

Waarom hier?
Waarom is dit nou de uitgelezen plek om beren te spotten? De beren trekken vanuit Finland naar Rusland in de zomer en komen hierbij door het Nationaal Park Oulanka. In het nationale park wordt niet op beren gejaagd, waardoor ze zich hier veiliger voelen. Doordat de beren via het Nationaal Park naar Rusland trekken is er ook de kans om veel verschillende beren te zien. Zo kan het voorkomen dat je er 14 op een avond ziet, al is dit uitzonderlijk. Gemiddeld zijn er op een avond vier verschillende beren te zien die gedurende de avond komen en gaan. Het komt regelt voor dat één beer zich meerdere keren op een avond laat zien.
Elke avond zijn er gidsen bij de hut die met je mee gaan. Afhankelijk van de grote van de groep zijn het er één of twee. De gidsen vertellen welke beren ze de afgelopen weken gezien hebben en wat ze is opgevallen aan de beren. Op het moment dat de beren zich laten zien kunnen zij je precies vertellen welke beer je voor je ziet. Daarnaast weten ze ook van een aantal beren welke beer een nakomeling is van welke beer.
De ideale hut om beren te spotten!
De beren kun je van vrij dichtbij zien, terwijl je veilig in de hut zit. De hut is uitgerust met gespiegeld glas. Dit zorgt ervoor dat de beer jou in de hut niet kan zien, maar jij de beer wel. Daarnaast is de hut zo ingericht dat er ook gefotografeerd kan worden. Doormiddel van gaten kan de camera als het ware naar buiten gestoken worden, waardoor je niet door glas hoeft te fotograferen. Om de camera te ondersteunen zijn er planken met pittenzakken zodat de camera stabiel ligt. Ook zijn er in sommige hutten een aantal statieven die je kan gebruiken.
De omstandigheden worden zo goed mogelijk gemaakt om de mooiste foto’s te kunnen maken. Verder zijn er ook voldoende verrekijkers in de hut aanwezig waar je gebruik van kunt maken.Zoals al eerder benoemd werd, bevindt de hut zich aan de rand van het bos en het moeras en zijn de beren van vrij dichtbij te bewonderen. Soms wel van een afstand van 4 meter.
Bij aankomst bij de hut leggen de gidsen een aantal stukken zalm neer om de beren wat uit de bosrand te krijgen. Ook leggen ze wat zalm neer aan de rand van het moeras aan de kant van de hutten zodat de beren goed zichtbaar zijn. De bosrand kan namelijk wat donker zijn op een regenachtige dag of wanneer het begint te schemeren.
Tijdens het beren spotten komen zowel mannetjes en vrouwtjes beren langs, maar er is ook een kans op het zien van de welpen. Verschillende beren in het gebied krijgen met enige regelmaat jongen. Tijdens zo’n avond kunnen de welpen vrij actief zijn. Zo gaan ze met elkaar spelen of klimmen ze de boom in. Dit zorgt voor leuke en bijzondere foto’s.
Naast beren trekt de plek in het bos ook roofvogels aan. Zo heb je ook de kans om een steenarend of een buizerd te zien. Dus vogelliefhebbers kunnen tijdens het beren spotten ook hun hart ophalen. De vogels laten zich ook goed zien en gaan vaak op de stam van een omgezaagde boom of op een paal zitten en zijn hierdoor dus goed te bewonderen. Ook duiken de arenden naar het moeras om een stuk zalm te pakken met hun klauwen. Dus naast de kans om prachtige foto’s te maken van beren, kunnen er dus ook foto’s gemaakt worden van roofvogels.

Andere dieren komen ook voorbij
In Nationaal Park Oulanka leven naast beren nog meer wildlife dat zich soms laat zien tijdens je overnachting of avond in de hut. Met veel mazzel wordt er soms een veelvraat gezien, maar die laat zich helaas niet altijd zien. Als de veelvraat zich laat zien is het vaak langs de bosrand wanneer het bijna donker is. Het dier beweegt bijzonder en is enorm snel. Dus als je een snel, laag bij de grond bewegende zwarte stip ziet, dan is de kans groot dat het een veelvraat is.
Heel af en toe laat de wolf zich ook zien. De kans om er een te zien is alleen wel erg klein. De gids vertelde dat er op het moment weinig wolven in het gebied zitten. Mocht je toch je kans willen hebben op het zien van een veelvraat of een wolf, dan kan het beste de gehele nacht in de hut worden doorgebracht. De zon gaat namelijk een stuk later pas onder in Finland en deze dieren laten zich het beste zien in de schemer of als het net donker is.
Wanneer je de gehele nacht verblijft, word je aangeraden tot een uur of vier wakker te blijven. Tot die tijd is de meeste activiteit zichtbaar. Na vier uur laat een beer zich nog maar af en toe zien. Na zeven uur is alle activiteit rondom het moeras verdwenen. Je kan zelf bepalen wanneer je weg wilt gaan, maar je kan er ook voor kiezen om te wachten op de eigenaar van de hut die je de volgende ochtend kan komen halen. Naar de auto is het een korte wandeling van zo’n 400 meter.
In de hutten liggen gastboeken. Deze zijn erg leuk om eens door te lezen op een stil moment. Er staat in opgeschreven welke beren en dieren zich de afgelopen tijd hebben laten zien en rond welke tijd. Daarnaast vinden de gidsen het heel leuk om de volgende dag te lezen wat je die nacht gezien hebt. Dus zeker even de moeite waard.
Het spotten van bruine beren in Finland is een unieke ervaring en zou bij elke Europese natuurliefhebber op zijn of haar bucketlist moeten staan. Net als het Oulanka Nationaal Park trouwens!
Heb jij al eens bruine beren in Finland of ergens anders in Europa gespot? Laat het vooral weten door middel van een reactie!

Deze gastblog is geschreven door Naomi. Kijk hier voor haar wildlifefotografie!