De Europese bruine beer spotten in Europa

De machtige bruine beer spotten in Europa

Table of Contents

De bruine beer spotten in Europa

De bruine beer (Ursus arctos) is een groot roofdier uit de familie van de beren. Het gaat vrij goed met de bruine beer, die van het IUCN een niet-bedreigde status heeft gekregen. Hoewel het dus goed gaat met de bruine beer, geldt dit niet voor alle ondersoorten. Zo worden de Himalayabeer en de Marsicaanse bruine beer ernstige met uitsterven bedreigd.

 Het dier is zo groot, dat het één van de grootste roofdieren ter wereld is. Alleen de ijsbeer is groter dan de bruine beer. Hoe groot de bruine beer daadwerkelijk is, hangt wel heel erg af van waar de bruine beer leeft. Zo worden de bruine beren in het noorden van het leefgebied veel groter dan die in bijvoorbeeld centraal Azië. De bruine beer is op heel veel plekken te vinden en is ook in Europa op een aantal plekken te spotten. Dus wil je de bruine beer spotten in Europa? Lees dan deze blog!

Bruine beren fotograferen in Slovenië

Hoe ziet de Europese bruine beer eruit

De bruine beer die in Europa te vinden is, is de Europese bruine beer. Deze ondersoort van de bruine beer kan vrij groot worden. Zo wegen de vrouwtjes tussen de 100 en 150kg. Mannetjes worden nog groter en wegen maximaal 200kg. De grootte van de Europese bruine beer varieert tussen gemiddeld en klein in vergelijking met andere ondersoorten. Zo weegt de gemiddelde mannelijke bruine beer 217kg en de gemiddelde vrouwelijke 152kg. Het grootste worden de beren uit het noorden van het leefgebied, en dan met name de beren die in de kustgebieden van de VS, Canada en Rusland leven. 

De vacht is, zoals de naam al suggereert, vaak bruin. Maar dit geldt zeker niet voor alle bruine beren. Zo kan de kleur van de vacht variëren van lichtgelig tot zwart. De vacht van deze dieren kan heel erg dik worden. Verder hebben de beren een typische snuit en grote ronde oren. 

Hoe leeft de Europese bruine beer

De bruine beer leeft in allerlei verschillende leefgebieden, maar de voorkeur gaat uit naar bossen. In deze bossen heeft elke bruine beer zijn of haar eigen territorium, welke geregeld overlappen. Zolang er geen tekort is aan eten of het geen paartijd is, zullen de beren elkaar tolereren. 

De bruine beer is dus een solitair dier, die bijna het hele jaar alleen te vinden. Uitzonderingen zijn mannetjes en vrouwtjes die samen zijn tijdens het paarseizoen en vrouwtjes met hun jongen. Eens in de drie tot vier jaar is een vrouwelijk beer vruchtbaar. Ze paart dan in een korte periode in mei/juni met meerdere mannetjes. Hierdoor zijn de welpen vaak van verschillende vaders.

Na de paring worden de eitjes bevrucht, maar deze nestelen zich nog niet in. Dit gebeurt pas een maand of zes later. Nadat de bevruchte eicellen ingenesteld zijn, duurt het nog zo’n 8 weken voordat de welpen geboren worden. De welpen worden altijd tijdens de winterslaap geboren en de berin merkt hier dus niks van. Meestal worden er 1-3 welpen geboren, maar meer is mogelijk. De bruine beertjes blijven vervolgens nog 1-2,5 jaar bij hun moeder voordat ze op zichzelf aangewezen zijn. 

Een jonge Europese bruine beer

Bruine beren zijn omnivoor en eten werkelijk alles wat ze vinden. Tot 90% van het dieet van de bruine beer is vegetarisch, ze eten veel bessen, paddenstoelen, eikels, beukenoten, maar ook wortels, bloemen en gras. Ook het vlees wat bruine beren eten is zeer gevarieerd. Bruine beren staan er bekend om dat ze zalm uit het water vissen, maar eten verder ook knaagdieren, aas en jagen wel eens op grote prooien zoals elanden, edelherten, wilde zwijnen en andere hoefdieren. 

Waar leeft de Europese bruine beer?

De Europese bruine beer komt in (steeds groter wordende) delen van Europa voor, maar gek genoeg leven de meeste Europese bruine beren niet in Europa, maar in Azië. Veruit de meeste Europese bruine beren leven in Rusland en dan met name in het Aziatische gedeelte van het land. Maar er zijn ook genoeg landen om de Europese bruine beer in Europa te spotten.

De meeste bruine beren binnen Europa, leven in Roemenië, waar de populatie op rond de 6.000 geschat wordt. Met zo’n 3.000 wilde Europese bruine beren komt Zweden op een tweede plek. Ook andere Noord-Europese landen doen het goed, zo leven er 2.000 in Finland en meer dan 1.000 in Estland. 

In Centraal-Europa zijn ook behoorlijk wat beren in het wild te vinden, zo leven er in zowel Slowakije, Kroatië en Slovenië meer dan 1.000 wilde Europese bruine beren. Buiten deze landen zijn er nog heel veel andere Europese landen waar kleinere aantallen bruine beren leven, zoals Italië, Spanje, Griekenland, Servië, Albanië en Polen. 

De Europese bruine beer spotten in Europa kan dus in veel verschillende landen, maar natuurlijk heb je niet in elk land evenveel kans om de Europese bruin beer te spotten. Wil je de Europese bruine beer in Europa spotten? Lees dan snel verder. We hebben een overzicht opgesteld met de landen waar je volgens ons het beste de Europese bruine beer kunt spotten. 

Een pootafdruk van een bruine beer

De bruine beer spotten in Slovenië

Slovenië, een land in Centraal-Europa waar dus meer dan 1.000 bruine beren te vinden zijn. Dit klinkt misschien als weinig, maar het land is een stuk kleiner dan Nederland. Daarnaast zijn de beren in een klein gedeelte van het land in een hele hoge concentratie te vinden. De meeste Europese bruine beren zijn te vinden in de Notrjanska regio en rond de stad Kocevje. 

De beren in Slovenië zijn zeer schuw, maar gelukkig is er in deze bossen een heel netwerk aan schuilhutten te vinden. Door gebruik te maken van deze hutten is de kans om een bruine beer in Slovenië te spotten veel groter. Er zijn hutten voor mensen die de beer alleen willen spotten, maar ook professionelere hutten speciaal voor de wildlife-fotograaf. 

Wij gingen in September 2022 op zoek naar de Europese bruine beer in Slovenië. Lees hier alles over hoe wij bruine beren fotografeerden in Slovenië

Fotograferen vanuit een schuihut in Slovenië

De bruine beer spotten in Zweden

Liever naar Zweden om beren te spotten? Ook dat is een uitstekende optie. De meeste beren van de 3.000 Zweedse Europese bruine beren zijn in het midden van Zweden te vinden, iets ten noorden van de hoofdstad Stockholm. 

Net als in Slovenië is de kans dat je een beer tegen komt tijdens een wandeling vrij klein. Vandaar dat ook hier een aantal schuilhutten te vinden zijn, van waaruit het mogelijk is om bruine beren te spotten. Het voordeel aan Zweden is dat je ook nog kans maakt om andere grote roofdieren zoals wolven en veelvraten te spotten. 

In Zweden is het mogelijk om vanuit een unieke drijvende schuilhut beren te spotten. Lees er hier alles over!

De drijvende fotohut in Zweden

De bruine beer spotten in Roemenië

Heb je slechts één doel, het spotten van de Europese bruine beer? Dan kan je het beste afreizen naar Roemenië. Dit land, waar 6.000 Europese bruine beren in het wild leven, heeft met Brasov de beren hoofdstad van Europa. In Roemenië is door vele observaties op speciale voederplaatsen de beren populatie extreem goed in kaart gebracht. Hierdoor weten ze precies welke beren waar leven en op welke plekken je in een schuilhut moet zitten om de Europese bruine beer te spotten. 

In het dorp Brasov zijn verschillende bedrijven die een plek in een schuilhut aanbieden. Ook hier is weer een duidelijk verschil tussen een hut om de beer te spotten en om hem echt goed te kunnen fotograferen. Bijkomend voordeel van Roemenië is dat het daar een stuk goedkoper is om beren te spotten dan met name in Scandinavië. 

De bruine beer spotten in Finland

De crème de la crème van het spotten en fotograferen van Europese roofdieren is Finland. In dit land is de kans op een ontmoeting met een beer vanuit een schuilhut heel erg groot. Bijna te vergelijken met de kansen in Roemenië. Daarnaast heb je ook nog goede kansen om wolven en veelvraten vanuit de hut te spotten. De schuilhutten zijn vooral te vinden in het noordoosten van het land. De hutten in dit land zijn het meest luxe, net als de andere faciliteiten. Het grootste nadeel van Finland is de prijs, van alle landen in het overzicht “de bruine beer spotten in Europa”, is bruine beren spotten in Finland het duurst. 

De bruine beer spotten in Italië

Italië is een wat vreemde eend in de bijt op de lijst. Er leven namelijk niet extreem veel Europese bruine beren in het land. Degene die er leven zijn vooral in de Alpen in het noorden van het land te vinden, maar in Italië leeft nog een ondersoort van de bruine beer. Dit is de Marsicaanse bruine beer, de meest bedreigde ondersoort van de bruine beer ter wereld. Deze bruine beer, waarvan nog geen 100 volwassen dieren in het wild te vinden zijn, leeft in en rond het nationale park d’Abruzzo, Lasio e Molisé

In het nationale park worden verschillende excursies georganiseerd voor het vinden van deze zeldzame beer. Daarnaast is het mogelijk om deze dieren in de vroege ochtend en begin van de avond zelf te spotten (met een verrekijker). Rijdt naar het dorpje Giola Vecchio en parkeer de auto achter de kerk, op de heuvel die je vanaf hier kunt zien zijn geregeld beren te zien. Daarnaast vind je hier geheid andere natuurliefhebbers die je verder kunnen helpen!

Een uitzicht van de bergen in nationaal park d'Abruzzo, Lazio e Molise, in Italië

De bruine beer spotten in Slowakije

Een misschien wat onverwacht land op de lijst met landen waar je de Europese bruine beer in Europa kunt spotten is Slowakije. Dit land, dat niet veel bezocht wordt toeristen herbergt nog veel onaangetaste natuur. En daardoor leven er dus ook nog behoorlijk veel beren in dit land. De meeste beren in het land zijn te vinden in het Tatragebergte, waar je beren kunt spotten vanuit schuilhutten, maar ook tijdens een wandeltocht met een gids.  

Dit was ons overzicht “de bruine beer spotten in Europa” met landen waar je het beste de bruine beer kunt spotten in Europa. Maar er zijn natuurlijk meer opties. Zo kun je prima beren spotten in Estland, zijn er schuilhutten in Servië en vind je de Europese bruine beer in een van de mooiste nationale parken van Europa: Picos de Europa in het noorden van Spanje. 

Mocht je beren willen spotten buiten Europa? Lees dan hier over beren spotten in Canada.

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren