husky tocht bij Salla Wilderness Park, Salla, Finland

Rendieren en wildlife in het Salla Wilderness Park

Table of Contents

Het Salla Wilderness Park

Het Salla Wilderness Park is een natuurgebied van maar liefst 200 hectare. Gelegen in Fins Lapland, dichtbij de Russische grens. Het Salla Wilderness Park ligt op zo’n 160 kilometer van Rovaniemi, de grootste stad in de buurt. Naast dat het een natuurgebied is, is er nog veel meer te beleven. Zo zijn er sinds kort een aantal vakantiewoningen waar je een bijzondere overnachting kunt boeken. Door de vrije ligging en de grote raampartij is dit bij uitstek de perfecte plek om in de winter het prachtige noorderlicht te kunnen zien en er toch lekker warm bij te zitten. Daarnaast kun je door de grote raampartij ook bijzondere vogels of ander wildlife voorbij zien komen.

Maar wat is er nou zo bijzonder aan het Salla Wilderness Park? Het is een natuurgebied dat grenst aan National Park Salla. In het Salla Wilderness Park leven kuddes rendieren die daar vrij rondlopen. Tijdens een wandeling door het park is de kans dus heel erg groot dat je oog in oog komt te staan met een groep rendieren. De rendieren zijn mensen gewend, maar een deel van deze rendieren zijn nog steeds wilde dieren. Je kunt best dichtbij komen, maar aanraken vinden ze niet leuk. 

Het Salla Wilderness Park is dus de perfecte plek om mooie foto’s te maken van de rendieren. Verder is in het hoofdgebouw van het Wilderness Park een diorama waar je meer kan leren over het leven van de rendieren en wat de natuurlijke vijanden zijn van de rendieren. Het hoofdgebouw geldt tevens als bezoekerscentrum van het Salla nationaal park. 

 

Wildlife in het Salla Wilderness Park

Naast de rendieren zijn in het Salla Wilderness Park ook meer dieren die je tegen zou kunnen komen. Zo leven er kleine zoogdieren, zoals konijnen, hazen en eekhoorns. Ook is de wolf een aantal keren in het park gezien. Er wordt echter wel geprobeerd deze buiten het terrein te houden van het Wilderness Park om de rendieren te beschermen. Verder heb je ook de kans om een veelvraat te zien, maar deze laten zich niet snel zien. De veelvraat is zeer schuw en leeft ’s nachts, waardoor maar weinig mensen dit dier te zien krijgen. 

Naast deze zoogdieren zijn er ook vogels te vinden in het Wilderness Park. Maar je moet er wel goed naar zoeken en opletten. Doordat het Salla Wilderness Park in het noorden van Europa ligt, bestaan de bossen voornamelijk uit naaldbomen. Hierdoor is de vogeldichtheid een stuk lager dan in Nederland waar veel minder naaldbomen in de bossen aanwezig zijn. 

Ondanks dat er minder vogels zijn dan in Nederland kun je wel degelijk vogels spotten. Doordat Salla binnen de poolcirkel ligt en daarmee onderdeel is van Lapland, zijn er vogels te zien die in Nederland en in het zuiden van Scandinavië niet voor komen. Zo kan je, als je een beetje geluk hebt, misschien wel een Laplanduil zien. Naast de Laplanduil zijn er nog meer uilensoorten, zoals de sperweruil, die je met wat geluk tegen zou kunnen komen. Naast de uilen kun je in de bossen ook een buizerd of een havik tegen komen.

Ook zijn er, naast de roofvogels, ook zangvogels te vinden in de bossen. Zo kan je in het park de taigagaai tegen komen. De taigagaai is een leuke vogel, die vaak niet zeer schuw is en zich daardoor goed laat fotograferen. De vogel is alleen te vinden in de taiga en je moet dus naar het noorden reizen wil je deze vogel kunnen spotten. 

 
Een taigagaai in het Salla Wilderness Park, Salla, Lapland, Finland

Wat te doen in het Salla Wilderness Park

Naast dat je zelf een wandeling kunt maken om het prachtige landschap dat het Salla Wilderness Park te bieden heeft te ontdekken in de hoop een aantal van deze dieren tegen te komen, zijn er ook een aantal (leerzame) excursies waar je aan kunt deelnemen. Hierbij heb je de kans om de rendieren beter te leren kennen en over het leven van de Sami te leren. Daarnaast kun je tijdens de excursies ook een aantal mooie vogels in het wild tegen komen. De kans om tijdens een excursie een veelvraat of een wolf tegen te komen is erg klein. 

Een van de excursies die het Wilderness Park organiseert is het Kössi Rendeer Program. Hierbij word je verwacht in het auditorium waar de gids van die dag veel zal vertellen over de Sami (de oorspronkelijke bewoners van Lapland), de rendieren en het park. Het is een verhaal vol interessante weetjes, waarbij je ook veel leert over Lapland, de geschiedenis van Lapland en leert over het wildlife van het park en de omgeving. Nadat je aandachtig hebt zitten luisteren, vertrekt iedereen naar zijn of haar auto. Je rijdt achter de gids aan het park in. Het park is voor bezoekers niet met de auto toegankelijk, maar met deze excursie mag het wel. Al snel kom je de eerste rendieren tegen.

De auto’s worden op de aangewezen plekken geparkeerd waarna de gids wat voer uit de auto haalt. Je gaat de rendieren voeren. Een deel van de rendieren in het park zijn namelijk tam, omdat ze ook worden gebruikt voor de rendiertochten in de winter. Tijdens het voeren krijg je rustig de kans om wat foto’s te maken en de dieren van dichtbij te bewonderen. De gids zal hier nog het een en ander over de dieren uitleggen. Nadat de rendieren hun buikjes vol hebben, loop je door naar een Lapse hut, waar de gids een kampvuur maakt. 

Met lekker weer zit je buiten en anders binnen. Hier krijg je traditionele Lapse thee of gewone koffie met wat lekkers. Ook hier vertelt de gids nog het nodige over het Salla Wilderness Park, de rendieren en over Lapland. Na afloop gaat ieder zijn of haar eigen weg en ben je vrij om nog een lekkere wandeling door het park te maken, waar je de andere groepen met rendieren tegen kunt komen.

Naast excursies op het park zelf organiseert het Salla Wilderness Park ook excursies buiten het park. Zo kun je op bezoek gaan bij een husky farm of een kano tocht maken door de prachtige Lapse natuur waar je ook een aantal van de bijzondere vogels tegen kunt komen.

In de winter organiseert het Wilderness Park ook prachtige huskytochten, rendiertochten en sneeuwschoenwandelingen waarbij je op de mooiste plekken van het park komt en de kans hebt om een aantal vogelsoorten te spotten, maar ook verschillende sporen van wilde dieren zoals de veelvraat kan vinden. Tijdens de tochten met de husky’s en rendieren kom je op plekken waar je te voet niet kunt komen. Hierdoor heb je ook kans om sporen te zien van het wild dat in het park leeft of dat er doorheen trekt.

Tijdens de excursies worden ook tussenstops gemaakt. Dit is de uitgelegen kans om eens goed in de bomen om je heen te kijken. Grote kans dat je namelijk een paar mooie vogels ziet. Wanneer de tussenstop, dat vaak je lunch zal zijn, in de buitenlucht plaats vindt, heb je grote kans op de taigagaai. Wanneer deze vogel zich laat zien, zullen de gidsen het verhaal over deze vogel vertellen. De vogel staat er namelijk om bekend in het gebied dat hij mensen tijdens het jagen gezelschap houdt. Zodoende komt de vogel tijdens de tussenstop dus de gezelligheid opzoeken.

Verder zullen tijdens de tussenstops de gidsen vertellen over het Wilderness Park. Zij zullen vertellen over de rendieren, de husky’s, het wildlife en hun eigen ervaringen en leven. Zo komen de mooiste verhalen naar boven en de mooiste ontmoetingen tussen mensen en wildlife uit het park. En zoals ze in Lapland altijd zeggen; we hebben geen haast. Dus de gidsen nemen alle tijd om je van het prachtige landschap en wildlife te laten genieten en zullen ook al je vragen beantwoorden.

Voor de complete ervaring in Fins Lapland waar je kan genieten van al het moois dat Lapland te bieden heeft, is het Salla Wilderness Park de perfecte plek. Ga opzoek naar het wildlife te voer, met rendieren of husky’s en laat je verwonderen in de natuur van Salla. Het is niet voor niks Salla: In The Middle Of Nowhere.

Deze gastblog is geschreven door Naomi. Kijk hier voor haar wildlifefotografie!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het